związek nie formalny / spadek

Mam pytanie bylam z związku nie formalnym 16 lat czy po smierci partnera cos mi sie nalezy za niego
anonim cytuj
24-10-2020
Jeśli coś Pani zapisał w testamencie to tak. Natomiast ustawowo nic się nie należy

anonim cytuj
24-10-2020
Jeśli był ubezpieczony i podał Cię jako osobę uposażoną to należy Ci się odszkodowanie.

anonim cytuj
24-10-2020
Dodam, ze chodzi o ubezpieczenie na zycie najczesciej oplacane przez zaklad pracy.

anonim cytuj
24-10-2020
Ustawowo nie ma Pani zadnych praw do spadku. Maja Panstwo dzieci?

anonim cytuj
24-10-2020

Sugerowane Tematy

Odszkodowanie
Na początku września w domu, w kuchni zaczął być lekko wyczuwalny zapach gazu. Instalacja gazowa jest nowa - założona ok 2 lata temu. Po kilku dniach, już trochę zdenerwowana, zadzwoniłam na pogotowie gazowe. Panowie przyjechali, sprawdzili instalację w domu i mówią, że wszystko jest ok. Jednak jak przyłożyli czujnik do ziemi to zaczęło pikać. I tak przystawiali, że doszli do tego, że gaz uchodzi z zewnątrz - tam gdzie na ścianie jest licznik i p...
Dwie pracę na umowe zlecenie / zajęcie komornicze
Pytanie orientacyjne. Dwie prace każda na umowę zlecenie. Jedna płatne do ręki druga na konto. Co jeśli komornik zajmie konto. Jeśli te umowy to jedyne źródło utrzymania jak to będzie liczone? Jest miesiąc, że chce pracuje np. 20 dni, a miesiąc, że 15 dni - ja ustalam sama ile chce pracować. Jak to będzie brane pod uwagę przy zajęciu komorniczym? Dodam, że mam stawkę godzinową(w jednej pracy 15zl/h, druga 13zl/h). Co jeśli komornik zajmie wynagro...
Jak uchylić się od płacenia zachowku?
20 lat temu otrzymałem od swojej matki darowiznę w postaci mieszkania. Obecnie matka nie ma w zasadzie żadnych aktywów. Moja siostra przez wiele lat nie utrzymywała z nami kontaktów, jednak teraz grozi, że będzie żądała zapłaty zachowku ode mnie (jako obdarowanego za życia). Czy jest jakaś opcja, aby uchylić się od zapłaty zachowku? Czy przepisanie tego mieszkania na mojego syna pomoże? Proszę o pomoc, w miarę możliwości z przytoczeniem podstawy ...
Wypowiedzenie umowy o pracę
Czy składając osobiście wypowiedzenie umowy o pracę potrzebuję podpis osoby, która je przyjmie, czy sam bieg wypowiedzenia zaczyna się w momencie przekazania pisma na ręce kierownika firmy?...

Wyszukiwarka