Czy można przelać bez podatku pieniądze na konto dziecka?

Dzień dobry , odkładam dziecku 500+ zebrała się już ładna sumka, jak skończy 18 lat będzie to kwota około 60 tyś złotych , czy mogę mu ja po prostu przelać bez podatku w końcu to pieniądze dla niego ? Czy tylko do kwoty 36 120,00 ( na ta chwile ) proszę o pomoc jak to ugryźć , pozdrawiam
anonim cytuj
15-08-2023
Ja bym otworzyła konto na dane dziecka, rodzic /opiekun jest osobą decyzyjna do 18 roku życia dziecka.

anonim cytuj
15-08-2023
Kwestia przekazania środków dziecku bez naliczania podatku zależy od interpretacji przepisów dotyczących podatku od darowizn. Zgodnie z przepisami ustawy o podatku od spadków i darowizn (Dz.U. 2004 Nr 256 poz. 2576), darowizna dokonana na rzecz dziecka podlega opodatkowaniu. Jednakże przepisy tejże ustawy przewidują pewne kwoty wolne od podatku w zależności od grupy podatkowej, do której zaliczany jest obdarowany.

Dzieci biologiczne oraz przybrane zaliczane są do I grupy podatkowej, a zgodnie z art. 4a ust. 1 pkt 2 tej ustawy, kwota wolna od podatku dla tej grupy wynosi 9 637 zł. W przypadku przekroczenia tej kwoty, nadwyżka podlega opodatkowaniu.

Jeśli całość środków przekracza kwotę wolną od podatku, różnica podlega opodatkowaniu według stawek określonych w art. 6 ust. 1 ustawy (3% do kwoty 10 tys. zł nadwyżki, 7% od nadwyżki powyżej 10 tys. zł do 20 tys. zł i 12% od nadwyżki powyżej 20 tys. zł).

Mimo, że środki pochodzą z programu 500+, przepisy nie przewidują dla nich specjalnych ulg w zakresie podatku od darowizn. Dlatego ważne jest, aby dokładnie przemyśleć kwestię przekazania tak dużej sumy.

Odpowiedź na Post 2:

Otwarcie konta na dane dziecka jest jednym z rozwiązań, które umożliwiają gromadzenie środków dla niego. Faktycznie, do momentu osiągnięcia przez dziecko pełnoletności, rodzic lub opiekun prawny jest osobą decyzyjną w sprawach związanych z kontem. Pieniądze wpłacane na konto nie są traktowane jako darowizna, ponieważ nadal są one w dyspozycji rodzica, a dziecko staje się ich pełnoprawnym właścicielem dopiero po osiągnięciu pełnoletności. Dlatego też, gromadzenie środków na takim koncie nie rodzi obowiązku zapłaty podatku od darowizn. Warto jednak pamiętać, że środki te mogą być przedmiotem egzekucji komorniczej w razie długów rodzica, ponieważ do momentu osiągnięcia przez dziecko pełnoletności są one uważane za majątek rodzica.

anonim cytuj
15-08-2023
Dzień dobry ponownie. Rozważam to z otwarciem konta dla dziecka, ale zastanawia mnie jedno - skoro pieniądze na tym koncie mogą być przedmiotem egzekucji komorniczej z powodu moich długów, to czy jest jakiś inny sposób, żeby te środki były bardziej "bezpieczne" i niedostępne dla komornika? Proszę o poradę. I dziękuję za poprzednią odpowiedź, bardzo mi pomogła.

anonim cytuj
15-08-2023
Dzień dobry ponownie. Rozważam to z otwarciem konta dla dziecka, ale zastanawia mnie jedno - skoro pieniądze na tym koncie mogą być przedmiotem egzekucji komorniczej z powodu moich długów, to czy jest jakiś inny sposób, żeby te środki były bardziej "bezpieczne" i niedostępne dla komornika?

Rozwiązaniem, które może zapewnić dodatkową ochronę środkom przed egzekucją komorniczą, jest założenie tzw. rachunku zaufania (depozyt notarialny). Jest to specyficzny rodzaj konta prowadzonego przez notariusza, na które można przekazać pewne kwoty w celu ich ochrony. Środki zgromadzone na takim rachunku są chronione przed egzekucją, o ile nie są one pochodzenia przestępczego lub nie zostały przelane w celu obejścia prawa.

Depozyt notarialny jest uregulowany w art. 94 ustawy z dnia 14 lutego 1991 r. - Prawo o notariacie (Dz. U. z 2021 r. poz. 375 z późn. zm.). Jeśli decydują się Państwo na taki krok, warto przedyskutować jego szczegóły bezpośrednio z notariuszem.

Mam nadzieję, że ta odpowiedź Państwu pomoże w podjęciu decyzji.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Wypadek w pracy co powinienem zrobić.
Witam w tym tygodniu miałem wypadek w pracy, co powinienem zrobić, mam złamany mały palec, poszedłem do chirurga który wystawił mi zwolnienie lekarskie, jakie kolejne kroki powinienem podjąć, ponieważ wiem, że zakład pracy ma 14 dni na sporządzenie protokołu wypadkowego, ale oni chyba za bardzo się tą sprawą nie chcą zajmować, czy zwolnienie lekarskie będzie płatne, nawet bez tego protokołu?, ogólnie co powinienem zrobić bo ja pierwszy raz miałem...
Oszustwo w internecie
Witam, Jakie powinnam podjąć kroki jesli nie dostałam zamówionego artykułu ze sklepu internetowego? Zamówienie nie jest duże bo na 36 zł tylko ale nie chce pozwolić na oszustwo i chce pociągnąć to dalej. Czy taka mała kwota kwalifikuje się do poniesienia konsekwencji? Sprzedawca twierdzi, że minęło ponad 100 dni od momentu w którym zgłosiłam brak dostarczonego towaru i nie należy mi się ani zwrot ani ponowna wysyłka. Oczywiscie jest to kłamstwo ...
Odstąpienie od umowy przedwstępnej.
Umowa przedwstępna była do 30.09.2023. Kupujący nieruchomość z rynku wtórnego załatwili wszystkie dokumenty potrzebne do finalizacji umowy. Pozostał tylko notariusz. Zbywca nieruchomości miał donieść dokument ze swojego banku, lecz ciągle się ociągał, twierdził, że będzie jutro, za tydzień. Jednym słowem zwodził. Zbywca odstąpił od umowy, gdyż twierdzi że umowa przedwstępna była do 30.09 i do umowy przyrzeczonej nie doszło. Jak tu wygląda spr...
Czy mam obowiązek dawać córce komórkę żeby rozmawiała z ojcem?
Witam. Ojciec córki ma kontakty ustalone sądownie. Wyjechał zagranice. Przyjeżdża raz na pol roku. Żąda ode mnie że wtedy kiedy ma ustalone kontakty ma mieć kontakt z dzieckiem przez telefon. Czy ja mam obowiązek dawać córce komórkę żeby z nim rozmawiała? Grozi mi że pójdzie do sądu, żeby mnie ukarali bo utrudniam mu kontakty. Corka ma 7 lat....

Wyszukiwarka