Czy można przelać bez podatku pieniądze na konto dziecka?

Dzień dobry , odkładam dziecku 500+ zebrała się już ładna sumka, jak skończy 18 lat będzie to kwota około 60 tyś złotych , czy mogę mu ja po prostu przelać bez podatku w końcu to pieniądze dla niego ? Czy tylko do kwoty 36 120,00 ( na ta chwile ) proszę o pomoc jak to ugryźć , pozdrawiam
anonim cytuj
15-08-2023
Ja bym otworzyła konto na dane dziecka, rodzic /opiekun jest osobą decyzyjna do 18 roku życia dziecka.

anonim cytuj
15-08-2023
Kwestia przekazania środków dziecku bez naliczania podatku zależy od interpretacji przepisów dotyczących podatku od darowizn. Zgodnie z przepisami ustawy o podatku od spadków i darowizn (Dz.U. 2004 Nr 256 poz. 2576), darowizna dokonana na rzecz dziecka podlega opodatkowaniu. Jednakże przepisy tejże ustawy przewidują pewne kwoty wolne od podatku w zależności od grupy podatkowej, do której zaliczany jest obdarowany.

Dzieci biologiczne oraz przybrane zaliczane są do I grupy podatkowej, a zgodnie z art. 4a ust. 1 pkt 2 tej ustawy, kwota wolna od podatku dla tej grupy wynosi 9 637 zł. W przypadku przekroczenia tej kwoty, nadwyżka podlega opodatkowaniu.

Jeśli całość środków przekracza kwotę wolną od podatku, różnica podlega opodatkowaniu według stawek określonych w art. 6 ust. 1 ustawy (3% do kwoty 10 tys. zł nadwyżki, 7% od nadwyżki powyżej 10 tys. zł do 20 tys. zł i 12% od nadwyżki powyżej 20 tys. zł).

Mimo, że środki pochodzą z programu 500+, przepisy nie przewidują dla nich specjalnych ulg w zakresie podatku od darowizn. Dlatego ważne jest, aby dokładnie przemyśleć kwestię przekazania tak dużej sumy.

Odpowiedź na Post 2:

Otwarcie konta na dane dziecka jest jednym z rozwiązań, które umożliwiają gromadzenie środków dla niego. Faktycznie, do momentu osiągnięcia przez dziecko pełnoletności, rodzic lub opiekun prawny jest osobą decyzyjną w sprawach związanych z kontem. Pieniądze wpłacane na konto nie są traktowane jako darowizna, ponieważ nadal są one w dyspozycji rodzica, a dziecko staje się ich pełnoprawnym właścicielem dopiero po osiągnięciu pełnoletności. Dlatego też, gromadzenie środków na takim koncie nie rodzi obowiązku zapłaty podatku od darowizn. Warto jednak pamiętać, że środki te mogą być przedmiotem egzekucji komorniczej w razie długów rodzica, ponieważ do momentu osiągnięcia przez dziecko pełnoletności są one uważane za majątek rodzica.

anonim cytuj
15-08-2023
Dzień dobry ponownie. Rozważam to z otwarciem konta dla dziecka, ale zastanawia mnie jedno - skoro pieniądze na tym koncie mogą być przedmiotem egzekucji komorniczej z powodu moich długów, to czy jest jakiś inny sposób, żeby te środki były bardziej "bezpieczne" i niedostępne dla komornika? Proszę o poradę. I dziękuję za poprzednią odpowiedź, bardzo mi pomogła.

anonim cytuj
15-08-2023
Dzień dobry ponownie. Rozważam to z otwarciem konta dla dziecka, ale zastanawia mnie jedno - skoro pieniądze na tym koncie mogą być przedmiotem egzekucji komorniczej z powodu moich długów, to czy jest jakiś inny sposób, żeby te środki były bardziej "bezpieczne" i niedostępne dla komornika?

Rozwiązaniem, które może zapewnić dodatkową ochronę środkom przed egzekucją komorniczą, jest założenie tzw. rachunku zaufania (depozyt notarialny). Jest to specyficzny rodzaj konta prowadzonego przez notariusza, na które można przekazać pewne kwoty w celu ich ochrony. Środki zgromadzone na takim rachunku są chronione przed egzekucją, o ile nie są one pochodzenia przestępczego lub nie zostały przelane w celu obejścia prawa.

Depozyt notarialny jest uregulowany w art. 94 ustawy z dnia 14 lutego 1991 r. - Prawo o notariacie (Dz. U. z 2021 r. poz. 375 z późn. zm.). Jeśli decydują się Państwo na taki krok, warto przedyskutować jego szczegóły bezpośrednio z notariuszem.

Mam nadzieję, że ta odpowiedź Państwu pomoże w podjęciu decyzji.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Kto dziedziczy najpierw?
Jeżeli babcia zmarła i nie pozostawiła testamentu. Miała syna i córkę. Syn odrzucił spadek. Kto dziedziczy po synu najpierw? Siostra czy dzieci syna?...
Przepisuje mieszkania na syna co zrobić żeby córka nie mogła dopominać się zachowku???
Witam Mam takie pytanie Chcę przepisać połowę mieszkania notarialnie na Syna Druga połowa należy właśnie do syna Mam jeszcze Córkę z którą nie utrzymuję żadnego kontaktu od wielu lat Pytanie brzmi tak Czy po mojej śmierci Córka będzie mogła się dopominać zachowku od Syna. Prawnik mi podpowiedział żebym przy przepisywaniu mieszkania na Syna podarował też coś Córce notarialnie np 100 zł I wtedy Córka nie będzie mogła się dopominać zachowku. Jak to ...
Czy dostaje swoje 80% wynagrodzenia za okres zwolnienia lekarskiego?
Zleceniobiorca jako osoba fizyczna z umową zlecenie od 27 września do 31 października, w dniu 22 października idzie na zwolnienie lekarskie opłacawszy dobrowolnie składkę na ubezpieczenie chorobowe i posiadając ciągłość ubezpieczenia chorobowego na dużo ponad 90 dni, ponieważ opłacał to wcześniej w ramach prowadzonej jednoosobowej działalności gospodarczej, zanim podjął się tej umowy zlecenie. Płacone ma za godzinę. Przepisy mówią, że podstawę do...
Rozwód a długi.
Witam. Złożono pozew o rozwód bez orzekania o winie. Ponieważ mąż zaczął robić długi, żona nie wie jak dużo się tego uzbierało. W pozwie nie napisała bo nie wiedziała czy może aby ustanowić rozdzielność majątkową do czasu rozprawy. Czy można jeszcze zmienić pozew? Czy można wnieść o taką rozdzielność aby nie musiała płacić długów męża?...

Wyszukiwarka