W mojej rodzinie występowały wyroki karne,Mój chłopak będzie musiał posiadać dostęp do informacji tajnych.
Dzień dobry, mam pytanie związane z prawem wojskowym.
Mój chłopak od dłuższego czasu jest oficerem w wojsku. Ze względu na jego status będzie musiał posiadać dostęp do informacji tajnych.
Jego rodzina nie miała nigdy problemów z prawem, jednak w mojej najbliższej rodzinie występowały wyroki karne (jazda po pijanemu, kradzieże, posiadanie narkotyków).
Ja sama nigdy nie byłam karana, mam "czyste konto".
Czy z punktu prawnego, zawarcie związku małżeńskiego z osobą, której najbliższa rodzina posiada przeszłość karną, która nie została przedawniona wpłynie na wydanie poświadczenia bezpieczeństwa z klauzulą tajne, czy pozbawi go możliwości otrzymania takiego poświadczenia?
Dziękuję za odpowiedź.
Bez problemu uzyska oświadczenie bezpieczeństwa dopuszczające do dostępu do inf. niejawnych o klauzuli tajne.
anonim cytuj
30-11-2022
Pomimo że wszystko będzie sprawdzane, już dawno skończyły się czasy, że poddawany weryfikacji odpowiadał za błędy do piątego pokolenia, czy za błędy rodziny współmałżonka. Na pewno będzie o to pytany, ale informacje te nie będą miały wpływu na wydanie poświadczenia z klauzulą tajne. Ważne żeby w ankiecie bezpieczeństwa napisać wszystko zgodnie z posiadaną wiedzą.
anonim cytuj
30-11-2022
Nie ma to wpływu. Ważne by nie zataił nic. Będzie i tak wzywany do SKW. To zwykle procedury. Ważne by sprawdzany nie miał długów i nie był uzależniony od hazardu czy innych używek. Taką osobę łatwo szantażować i przekupić. To jest sprawdzane.
Od 2018 roku mam zajęcie komornicze za alimenty. W tej chwili komornik zabiera 60% wynagrodzenia. Sytuacja się zmieniła bo przyznano mi rentę. W dalszym ciągu pracuje. Pytanie moje jest czy komornik będzie zabierał i z wynagrodzenia i renty kwoty na alimenty. Dodam ze place bieżące i zaległe alimenty. Dziękuje za odpowiedź....
Witam, jestem po ślubie, w planach mamy budowę domu, działka zakupiona przed ślubem, czyli jest na mnie. Wiec chciałbym aby dom też w pełni należał do mnie, jak się to mówi różnie w życiu bywa. Pieniądze na budowę oczywiście w pełni z mojej strony. Jak to wygląda z wzięciem kredytu w przyszłości chociażby na dokończenie budowy? Bo zapewne chcąc wziąć kredyt trzeba będzie dopisać żonę do własności jaka jest działka oraz dom? Jakieś rady, jak to ug...
Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Wiem, że najprawdopodobniej zostanę wezwana z urlopu - brakuje pracowników. Czy mam obowiązek odebrać telefon od pracodawcy? Jak wygląda powiadomienie pracownika o tym, aby wrócił z urlopu ( forma pisemna/telefoniczna)? Dziękuję za ewentualne odpowiedzi....
Witam , jak wygląda według prawa wymiana pionów wodno-kanalizacyjnych w bloku? Łazienka była remontowana jakiś czas temu rury są zabudowane, pozostawiony dostęp do liczników. Administracja twierdzi że wszystko musimy zrobić na własny koszt czyli rozebrać zabudowę a potem ją naprawić. Czy naprawdę tak jest, jeśli nie to jak z nimi rozmawiać na co się powołać?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: