W mojej rodzinie występowały wyroki karne,Mój chłopak będzie musiał posiadać dostęp do informacji tajnych.
Dzień dobry, mam pytanie związane z prawem wojskowym.
Mój chłopak od dłuższego czasu jest oficerem w wojsku. Ze względu na jego status będzie musiał posiadać dostęp do informacji tajnych.
Jego rodzina nie miała nigdy problemów z prawem, jednak w mojej najbliższej rodzinie występowały wyroki karne (jazda po pijanemu, kradzieże, posiadanie narkotyków).
Ja sama nigdy nie byłam karana, mam "czyste konto".
Czy z punktu prawnego, zawarcie związku małżeńskiego z osobą, której najbliższa rodzina posiada przeszłość karną, która nie została przedawniona wpłynie na wydanie poświadczenia bezpieczeństwa z klauzulą tajne, czy pozbawi go możliwości otrzymania takiego poświadczenia?
Dziękuję za odpowiedź.
Bez problemu uzyska oświadczenie bezpieczeństwa dopuszczające do dostępu do inf. niejawnych o klauzuli tajne.
anonim cytuj
30-11-2022
Pomimo że wszystko będzie sprawdzane, już dawno skończyły się czasy, że poddawany weryfikacji odpowiadał za błędy do piątego pokolenia, czy za błędy rodziny współmałżonka. Na pewno będzie o to pytany, ale informacje te nie będą miały wpływu na wydanie poświadczenia z klauzulą tajne. Ważne żeby w ankiecie bezpieczeństwa napisać wszystko zgodnie z posiadaną wiedzą.
anonim cytuj
30-11-2022
Nie ma to wpływu. Ważne by nie zataił nic. Będzie i tak wzywany do SKW. To zwykle procedury. Ważne by sprawdzany nie miał długów i nie był uzależniony od hazardu czy innych używek. Taką osobę łatwo szantażować i przekupić. To jest sprawdzane.
Witam mam pewien problem mój mąż od stycznia starał się o rentę sprawa była w toku 8 października mąż zmarł,9 października przyszło na konto z ZUS niecałe tysiąc złotych po kilku dniach przyszły kolejne pieniądze ok. 17 tysięcy myślę że to spłata od stycznia bo na obecną chwilę nie przyszła żadna decyzja, teraz ZUS żąda oddania całej kwoty. Czy muszę zwrócić całą kwotę co z pieniędzmi od stycznia do 8 października gdy mąż żył....
Witam,
Wynajmujemy mieszkanie, cały czas wynajem z czynszem opłacaliśmy na czas. Regularnie wysyłaliśmy właścicielce stan liczników za gaz czy prąd ale nigdy nie dostaliśmy informacji zwrotnej ile mamy do zapłacenia. Niedługo będziemy szukać innego mieszkania, czy w takiej sytuacji przy rozliczeniu właścicielka będzie mogła nas podliczyć właśnie za prąd i gaz za cały okres jak mieszkaliśmy czy to jej strata, że nie wysyłała nam rozliczenia na bi...
Mam w sąsiedztwie opuszczone gospodarstwo - dom i działkę rolną. Stało to wiele, wiele lat bo ostatni własiciel zmarł i brak spadkobierców.
Jakiś cwaniaczek zarejestrował tam firmę i z tego co się dowiedziałem, chce sobie to przejąć. Ci ludzie mieszkają w innej części Polski, wyhaczyli jakoś tą nieruchomość.
Dom oczywiście popada w ruinę, działka zarasta, nikt o to nie dba, nikt się tym nie interesuje. Pustostan i bałagan.
Jak można przerwać c...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: