W mojej rodzinie występowały wyroki karne,Mój chłopak będzie musiał posiadać dostęp do informacji tajnych.
Dzień dobry, mam pytanie związane z prawem wojskowym.
Mój chłopak od dłuższego czasu jest oficerem w wojsku. Ze względu na jego status będzie musiał posiadać dostęp do informacji tajnych.
Jego rodzina nie miała nigdy problemów z prawem, jednak w mojej najbliższej rodzinie występowały wyroki karne (jazda po pijanemu, kradzieże, posiadanie narkotyków).
Ja sama nigdy nie byłam karana, mam "czyste konto".
Czy z punktu prawnego, zawarcie związku małżeńskiego z osobą, której najbliższa rodzina posiada przeszłość karną, która nie została przedawniona wpłynie na wydanie poświadczenia bezpieczeństwa z klauzulą tajne, czy pozbawi go możliwości otrzymania takiego poświadczenia?
Dziękuję za odpowiedź.
Bez problemu uzyska oświadczenie bezpieczeństwa dopuszczające do dostępu do inf. niejawnych o klauzuli tajne.
anonim cytuj
30-11-2022
Pomimo że wszystko będzie sprawdzane, już dawno skończyły się czasy, że poddawany weryfikacji odpowiadał za błędy do piątego pokolenia, czy za błędy rodziny współmałżonka. Na pewno będzie o to pytany, ale informacje te nie będą miały wpływu na wydanie poświadczenia z klauzulą tajne. Ważne żeby w ankiecie bezpieczeństwa napisać wszystko zgodnie z posiadaną wiedzą.
anonim cytuj
30-11-2022
Nie ma to wpływu. Ważne by nie zataił nic. Będzie i tak wzywany do SKW. To zwykle procedury. Ważne by sprawdzany nie miał długów i nie był uzależniony od hazardu czy innych używek. Taką osobę łatwo szantażować i przekupić. To jest sprawdzane.
W tamtym tygodniu w środę przyszedł mi list od prokuratora w którym pisze, że nadal mam zakaz opuszczaniu kraju, ale - i teraz właśnie tego nie rozumiem za bardzo:
Prokurator postanawia zmienić postanowienie wcześniejsze ( o tym dozorze), z ten sposób, że W MIEJSCE OBOWIĄŻKU ZGŁASZANIA SIĘ PODEJRZANEJ RAZ W TYGODNIU DO KOMENDY POWIATOWEJ WPROWADZIĆ OBOWIĄZEK INFORMOWANIA O KAŻDYM TRAAJĄCYM DŁUŻEJ NIŻ 2 TYG WYJEŻDZIE POZA MIEJSCE ZAMIESZKANIA, JA...
Umowa najmu czas określony do 31.08
Właściciel w lipcu poinformowany o chęci zdania mieszkania na koniec lipca. Z racji jego urlopu protokół zdawczo odbiorczy podpisany z dniem 05.08. Czy ma prawo żądać opłaty za czynsz najmu i administracyjny za cały sierpień? Dodam, że z dniem 06.08 wszedł z pracami remontowymi na rzecz swojego mieszkania, ja od dnia podpisania protokołu nie mam już do lokalu żadnych praw. Zdałam komplet kluczy, opróżniłam lo...
Witam, jest blok po PGR każdy prywatnie ma na własność wykupione mieszkanie. Nie ma tu wspólnoty mieszkaniowej, żadnego regulaminu, ani zarządcy.
Moje pytanie do której godziny sąsiedzi mogą robić głośny remont typu wiercenie, kucie, tłuczenie młotkiem?
Od kilku dni sąsiad robi remont, rozumiem każdy ma prawo, ale od godziny 18 do prawie 21 jest hałas nie do wytrzymania....
Umiera starsza Pani, zostawia mieszkanie Rodzina odrzuca spadek. Spadek przy braku spadkobierców ma przejąć gmina. Tyle, że gmina się z tym nie spieszy (już 4 lata minęły). Czy jest jakiś sposób by to przyspieszyć? Żeby "zmusić gminę", żeby to zrobiła. Ile to może potrwać? Wspólnocie mieszkaniowej na tym zależy bo czynszu i funduszu remontowego za to mieszkanie nikt nie płaci (wspólnota spłaca kredyt) a to 1/5 wpływów wspólnoty....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: