Czy jest jakis przepis, który nakazuje w tym przypadku prace w niedzielę?
Witam, przychodze z takim pytaniem. Pracuje w jednej ze znanych sieci handlowych. Od konca czerwca mam zaplanowany i oplacony wyjazd, który zaplanowalam wedlug grafiku. Wedlug niego, 16-18 mam wolne i tak tez zaplanowalam wyjazd. Oczywiście od razu kierownik został poinformowany i kazala sie tylko przypominac w razie jakiejs zmiany. Dzis sie dowiaduje, ze wpisano mnie na niedzielę, bo niby od niedzieli sklep staje sie również urzedem pocztowym. Kierowniczka twierdzi, ze nic nie moze w tym przypadku zrobić. Czy jest jakis przepis, który zezwala na takie zmiany i nakazuje w tym przypadku prace w niedzielę? Jak sie domyślam, wpisaniu mnie celowo ponieważ zmieniam miejsce pracy (firma ta sama tylko inna miejscowość). Czy moge jakos się obronić?
anonim cytuj
06-10-2021
Pracodawca może odmówić urlopu na żądanie. W wyjątkowych sytuacjach ale ma takie prawo.
anonim cytuj
06-10-2021
Przede wszystkim:
Zgodnie z art. 129 par. 3 kodeksu pracy. Pracodawca przekazuje pracownikowi rozkład czasu pracy co najmniej na 1 tydzień przed rozpoczęciem pracy w okresie, na który został, sporządzony ten rozkład.
Zgodnie z rozkładem czasu pracy, 17 i 18 były dla ciebie dniami wolnymi.
Art. 154 [2] par. 1 Urlopu udziela się w dni, które są dla pracownika dniami pracy, zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy.
Szanowni Państwo,
Mam pytania dotyczące zachowań nauczycieli w szkole.
1.Proszę o informację, czy nauczyciel w szkole ma prawo postawić uczniowi ocenę niedostateczną, za to że był nieobecny w szkole na sprawdzianie? Niezależnie od tego, czy jednego dnia nie było ucznia w szkole, czy przez dłuższy okres czasu.
2. Czy nauczycielowi przysługuje prawo do stawiania ocen za próbne matury i za testy diagnostyczne?...
Witam, mąż jest zatrudniony w prywatnej firmie na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony. Umowa jest oparta o podstawę wynagrodzenia kwotę brutto oraz dodatkowo premia uznaniowa. Umowa jest tak sporządzona, że premia uznaniowa wynosi około 1/3 całej wypłaty. Mąż jest honorowym dawcą krwi od stycznia tego roku. Do tej pory pracodawca nie miał problemu z tym, że pracownik oddaje krew. W ubiegłym tygodniu w piątek odbyło się spotkaknie pracod...
Czy praca w branży informatycznej (programowanie, administrowanie serwerami itp.) w Polsce wymaga zakładania jednoosobowej działalności gospodarczej? Jeżeli tak, na jakiej podstawie prawnej? Jeżeli nie, czy i gdzie mogę zgłosić sytuację, w której firmy (w tym korporacje) przerywają rozmowę kwalifikacyjną i mnie odrzucają po usłyszeniu, że nie prowadzę i nie chcę prowadzić działalności?...
Mam niepełnosprawnego członka rodziny, nie jestem opiekunem aczkolwiek biorę na siebie odpowiedzialność za pomoc przy wizytach lekarskich - jest to osoba na wózku. I tutaj mam pytanie, chciałam w pracy skorzystać z urlopu z tytułu siły wyższej, aczkolwiek pracodawca uważa że to nie kwalifikuje się pod to. Dodam, że grafik pracy mamy układany na miesiąc i dopiero po ułożeniu go dowiedziałam się, że odbędzie się wizyta lekarska. Czy pracodawca ma r...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: