Dzień Dobry, chciałbym prosić o poradę.
W związku z podejrzeniem choroby psychicznej matki dziecka i jej kontrowersyjnym zachowaniem sąd wydał zabezpieczenie aby dziecko do czasu wydania wyroku mieszkało razem z ojcem (ojciec nie ma ograniczonych praw rodzicielskich). Czy ojciec dziecka może w tym czasie zawiesić wypłatę alimentów? Jeżeli tak to czy trzeba składać oddzielny pozew, czy wnioskować o zmianę istniejącego wyroku? W jaki sposób formalnie należy tego dokonać? Z góry dziękuje za pomoc.
Trzeba wnioskować o zmianę wraz z zabezpieczeniem.
anonim cytuj
06-11-2023
W imieniu dziecka (jako jego przedstawiciel ustawowy) może Pan złożyć pozew o zmianę obowiązku alimentacyjnego na podstawie art. 138 k.r.o. poprzez uchylenie obowiązku alimentacyjnego ojca dziecka i orzeczenie w jego miejsce obowiązku alimentacyjnego matki z wnioskiem o zabezpieczenie przez zawieszenie obowiązku alimentacyjnego i ewentualnie dodatkowo przyznanie określonej kwoty miesięcznie od matki. Pozew taki składa się do sądu rejonowego właściwego dla miejsca zamieszkania dziecka, dwa podpisane egzemplarze, bez opłaty.
anonim cytuj
06-11-2023
Skoro musze napisać pozew to musi być powód i pozwany. W takim razie mam reprezentować syna jako Powoda, a kto w takim razie ma być pozwanym? Również ja? Mówię o samym zniesieniu obowiązku alimentacyjnego bez przenoszenia na matkę.
anonim cytuj
06-11-2023
Jeżeli chodzi o samo uchylenie pańskiego obowiązku alimentacyjnego względem dziecka to powodem jest Pan a pozwanym dziecko reprezentowane przez matkę.
Witam,
Wynajmujemy mieszkanie, cały czas wynajem z czynszem opłacaliśmy na czas. Regularnie wysyłaliśmy właścicielce stan liczników za gaz czy prąd ale nigdy nie dostaliśmy informacji zwrotnej ile mamy do zapłacenia. Niedługo będziemy szukać innego mieszkania, czy w takiej sytuacji przy rozliczeniu właścicielka będzie mogła nas podliczyć właśnie za prąd i gaz za cały okres jak mieszkaliśmy czy to jej strata, że nie wysyłała nam rozliczenia na bi...
Witam. Mój pracodawca od kwietnia tego roku zaczął spóźniać się z wypłacaniem wynagrodzenia. Termin wypłaty w umowie o pracę wyznaczony jest na 10 dzień miesiąca, a wynagrodzenie na koncie pojawia się dzień, dwa lub trzy dni po tym terminie. Dzisiaj mamy 10 dzień miesiąca, wynagrodzenie znowu na konto nie wpłynęło, czyli będzie najszybciej w poniedziałek. Pracodawca zarzeka się, że przelewy robi w terminie. I teraz pytanie, jak go skutecznie &q...
Co można zrobić z nieuczciwymi najemcami?
Zdali mieszkanie, przyznali się do małych uszkodzeń, dostał zwrot kaucji po czym jak zaczęłam się z bliska przyglądać to szkody są i to przewyższają kaucje (uszkodzona podłoga, podrapane ściany przez psa i wiele innych). On się nie poczuwa w ogóle do naprawy, zapromował śmieszna kwotę a raczej bez mojej wcześniejszej zgody postawił mnie przez faktem dokonanym, w wiadomościach mam wrażenie, że mnie stra...
Dzień dobry. Jestem w trakcie sprawy rozwodowej. Mamy dwójkę wspólnych dzieci, mąż ma jeszcze syna 9-letniego z poprzedniego małżeństwa. Nie sprawuje nad nim opieki, ale często u nas bywał. Zawsze starałam się mieć z nim dobre relacje, ale jak między mną a mężem zaczęło się psuć to on zaczął go nastawiać przeciwko mnie. Opowiadał mu różne kłamstwa, np. że mieszkanie jest tylko taty, bo ja się do rachunków nie dokładam, a on później mi to mówił i ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: