Dzień Dobry, chciałbym prosić o poradę.
W związku z podejrzeniem choroby psychicznej matki dziecka i jej kontrowersyjnym zachowaniem sąd wydał zabezpieczenie aby dziecko do czasu wydania wyroku mieszkało razem z ojcem (ojciec nie ma ograniczonych praw rodzicielskich). Czy ojciec dziecka może w tym czasie zawiesić wypłatę alimentów? Jeżeli tak to czy trzeba składać oddzielny pozew, czy wnioskować o zmianę istniejącego wyroku? W jaki sposób formalnie należy tego dokonać? Z góry dziękuje za pomoc.
Trzeba wnioskować o zmianę wraz z zabezpieczeniem.
anonim cytuj
06-11-2023
W imieniu dziecka (jako jego przedstawiciel ustawowy) może Pan złożyć pozew o zmianę obowiązku alimentacyjnego na podstawie art. 138 k.r.o. poprzez uchylenie obowiązku alimentacyjnego ojca dziecka i orzeczenie w jego miejsce obowiązku alimentacyjnego matki z wnioskiem o zabezpieczenie przez zawieszenie obowiązku alimentacyjnego i ewentualnie dodatkowo przyznanie określonej kwoty miesięcznie od matki. Pozew taki składa się do sądu rejonowego właściwego dla miejsca zamieszkania dziecka, dwa podpisane egzemplarze, bez opłaty.
anonim cytuj
06-11-2023
Skoro musze napisać pozew to musi być powód i pozwany. W takim razie mam reprezentować syna jako Powoda, a kto w takim razie ma być pozwanym? Również ja? Mówię o samym zniesieniu obowiązku alimentacyjnego bez przenoszenia na matkę.
anonim cytuj
06-11-2023
Jeżeli chodzi o samo uchylenie pańskiego obowiązku alimentacyjnego względem dziecka to powodem jest Pan a pozwanym dziecko reprezentowane przez matkę.
Witam, proszę o poradę.
Dziś powinnam dostać wypłatę i dostałam 800zl mniej, żadnego ostrzeżenia kompletnie. Jak się okazało komornik mi ściąga z konta niezłe sumy. Nie miałam żadnej sprawy, o niczym mi nie wiadomo, a dowiedziałam się że musiałby być sprawa. Czy jak pójdę do sądu dowiem się czy była jakaś sprawa? Jak to wygląda? Jest teraz tyle oszustw. I czy jak pójdę dowiedzieć się w sądzie muszę mieć coś ze sobą ?...
Mam dość. Od ponad roku ktoś wykorzystuje moje dane osobowe w celach majątkowych. W zeszłym roku wzięto na mnie kredyt online w banku (sprawa się toczy w prokuraturze), a miesiąc temu sprowadzono na moje dane samochód osobowy z Austrii, a co za tym idzie urząd obciążył mnie podatkiem akcyzowym. Toczy się postępowanie w trzech urzędach - tym, który wystawił tytuł, ten, w którym ktoś złożył taka deklarację w moim imieniu oraz moim, tym, który ściąg...
Pod koniec lipca moja mama zakupiła mieszkanie i przekazała mi je jako darowiznę. Staram się teraz o dodatek mieszkaniowy do czynszu. Pani z mopsu powiedziała mi, że go nie dostanę, bo wlicza się to w mój dochód. Dopiero jak minie 3 miesiące, to mogę się o to starać. Z tego co przeczytałam - art. 8 ust. 4 u.p.s , nabycie mieszkania w drodze darowizny nie jest dochodem. Jaka jest prawda?...
Mam pytanie dotyczące paszportu... a mianowicie, obecnie mieszkam poza granicami kraju, chciałabym się dowiedzieć czy adwokat za pełnomocnictwem może ubiegać się o nowy paszport dla osoby poszukiwanej listem gończym (za wyłudzenia bankowe) nie posiadającej obecnie żadnego dokumentu (ważnego) stwierdzającego tożsamość i z powodów zdrowotnych nie może podróżować (w obecnym miejscu zamieszkania nie ma konsulatu polskiego)....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: