Wstrzymanie alimentów.

Dzień Dobry, chciałbym prosić o poradę.
W związku z podejrzeniem choroby psychicznej matki dziecka i jej kontrowersyjnym zachowaniem sąd wydał zabezpieczenie aby dziecko do czasu wydania wyroku mieszkało razem z ojcem (ojciec nie ma ograniczonych praw rodzicielskich). Czy ojciec dziecka może w tym czasie zawiesić wypłatę alimentów? Jeżeli tak to czy trzeba składać oddzielny pozew, czy wnioskować o zmianę istniejącego wyroku? W jaki sposób formalnie należy tego dokonać? Z góry dziękuje za pomoc.
anonim cytuj
06-11-2023
Trzeba wnioskować o zmianę wraz z zabezpieczeniem.

anonim cytuj
06-11-2023
W imieniu dziecka (jako jego przedstawiciel ustawowy) może Pan złożyć pozew o zmianę obowiązku alimentacyjnego na podstawie art. 138 k.r.o. poprzez uchylenie obowiązku alimentacyjnego ojca dziecka i orzeczenie w jego miejsce obowiązku alimentacyjnego matki z wnioskiem o zabezpieczenie przez zawieszenie obowiązku alimentacyjnego i ewentualnie dodatkowo przyznanie określonej kwoty miesięcznie od matki. Pozew taki składa się do sądu rejonowego właściwego dla miejsca zamieszkania dziecka, dwa podpisane egzemplarze, bez opłaty.

anonim cytuj
06-11-2023
Skoro musze napisać pozew to musi być powód i pozwany. W takim razie mam reprezentować syna jako Powoda, a kto w takim razie ma być pozwanym? Również ja? Mówię o samym zniesieniu obowiązku alimentacyjnego bez przenoszenia na matkę.

anonim cytuj
06-11-2023
Jeżeli chodzi o samo uchylenie pańskiego obowiązku alimentacyjnego względem dziecka to powodem jest Pan a pozwanym dziecko reprezentowane przez matkę.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

PIT-11 od byłego pracodawcy.
Proszę o informację co w sytuacji gdy moja mama otrzymała PIT-11 od pracodawcy u którego nie pracuje od 2 lat. Jest to pracodawca prowadzący działalność gastronomiczną. Mama na wiosnę 2020 przeszła na emeryturę, po czym podpisała z tym pracodawcą kolejną umowę, tym razem na 1/4 etatu z terminem obowiązywania do czerwca 2021. W momencie gdy wybuchła pandemia na wiosnę 2020 mama dostała informację, żeby już nie przychodziła do pracy bo obiekt gastr...
Prawo do zasiłku dla bezrobotnych
Czy w przypadku umowy na czas określony (umowa na cały etat na czas do 30.11.2020r) przysługuje prawo do zasiłku dla bezrobotnych odrazu?...
Zmiana Imienia i Nazwiska.
Czy jest możliwa zmiana imienia i nazwiska w urzędzie, z powodów: -Przeprowadzka stała do kraju anglojęzycznego gdzie problem stwarzają polskie brzmienie imienia i nazwiska oraz polskie znaki w nim zawarte....
Skarga na czynności komornika.
Mam dwie sprawy w e-sądzie. Do obydwu wniosłem sprzeciw (sprawy sprzed kilku lat) bo nie było mnie w Polsce, co udokumentowałem. Sąd sprzeciwy przyjął, przysłał mi pisma o utracie mocy nakazu zapłaty w jednej i drugiej sprawie i przesłał sprawy do sądu rejonowego w moim mieście. Tyle, że jeden komornik sprawę spokojnie przyjął i stwierdził, że skoro jest cofnięty nakaz zapłaty, to on umarza postępowanie i kończymy sprawę. A drugi w innym mieśc...

Wyszukiwarka