Wstrzymanie alimentów.

Dzień Dobry, chciałbym prosić o poradę.
W związku z podejrzeniem choroby psychicznej matki dziecka i jej kontrowersyjnym zachowaniem sąd wydał zabezpieczenie aby dziecko do czasu wydania wyroku mieszkało razem z ojcem (ojciec nie ma ograniczonych praw rodzicielskich). Czy ojciec dziecka może w tym czasie zawiesić wypłatę alimentów? Jeżeli tak to czy trzeba składać oddzielny pozew, czy wnioskować o zmianę istniejącego wyroku? W jaki sposób formalnie należy tego dokonać? Z góry dziękuje za pomoc.
anonim cytuj
06-11-2023
Trzeba wnioskować o zmianę wraz z zabezpieczeniem.

anonim cytuj
06-11-2023
W imieniu dziecka (jako jego przedstawiciel ustawowy) może Pan złożyć pozew o zmianę obowiązku alimentacyjnego na podstawie art. 138 k.r.o. poprzez uchylenie obowiązku alimentacyjnego ojca dziecka i orzeczenie w jego miejsce obowiązku alimentacyjnego matki z wnioskiem o zabezpieczenie przez zawieszenie obowiązku alimentacyjnego i ewentualnie dodatkowo przyznanie określonej kwoty miesięcznie od matki. Pozew taki składa się do sądu rejonowego właściwego dla miejsca zamieszkania dziecka, dwa podpisane egzemplarze, bez opłaty.

anonim cytuj
06-11-2023
Skoro musze napisać pozew to musi być powód i pozwany. W takim razie mam reprezentować syna jako Powoda, a kto w takim razie ma być pozwanym? Również ja? Mówię o samym zniesieniu obowiązku alimentacyjnego bez przenoszenia na matkę.

anonim cytuj
06-11-2023
Jeżeli chodzi o samo uchylenie pańskiego obowiązku alimentacyjnego względem dziecka to powodem jest Pan a pozwanym dziecko reprezentowane przez matkę.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Podsumowanie przychodów za sprzedaż na portalu Vinted.
Hej, moje podsumowanie przychodów za sprzedaż na portalu Vinted to 19,114 zł za rok 2023 gdzie dochód to może 5/6 tyś - jak się z tego rozliczyć ? Czy to podlega jako działalność niezarejestrowana ?...
Zniesienie współwłasności.
Dzień dobry. Wraz z mężem mamy mieszkanie które jest naszą wspólną własnością. W księdze wieczystej pojawił się wpis za mój dług, mąż nie ma z tym nic wspólnego. Czy ja mogę znieść moja własność ? Czy mogę dokonać darowizny na rzecz dziecka lub męża ?...
Odrzucenie spadku przez dzieci
Witam. Odrzuciłam spadek po zmarłej cioci teraz kolej na moje dzieci które są małoletnie. Czy okres oczekiwania na wydanie zgody przez sąd abym mogła odrzucić spadek w imieniu małoletnich dzieci wlicza się to tych 6 miesięcy...
Jak wygląda od strony prawnej zmuszanie pracownika do wykorzystywania urlopu wypoczynkowego ze względu na brak pracy?
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda od strony prawnej zmuszanie pracownika do wykorzystywania urlopu wypoczynkowego ze względu na brak pracy. W tej chwili został mi jeden dzień urlopu a nie został mi zapewniony 14-sto dniowy wypoczynek który powinien raz do roku być zachowany. Co w takiej sytuacji może zrobić pracownik? I jeszcze jak może zareagować drugi pracodawca jeżeli zmienił bym pracę bez jakiegokolwiek dnia urlopu z poprzedniego za...

Wyszukiwarka