Wstrzymanie alimentów.

Dzień Dobry, chciałbym prosić o poradę.
W związku z podejrzeniem choroby psychicznej matki dziecka i jej kontrowersyjnym zachowaniem sąd wydał zabezpieczenie aby dziecko do czasu wydania wyroku mieszkało razem z ojcem (ojciec nie ma ograniczonych praw rodzicielskich). Czy ojciec dziecka może w tym czasie zawiesić wypłatę alimentów? Jeżeli tak to czy trzeba składać oddzielny pozew, czy wnioskować o zmianę istniejącego wyroku? W jaki sposób formalnie należy tego dokonać? Z góry dziękuje za pomoc.
anonim cytuj
06-11-2023
Trzeba wnioskować o zmianę wraz z zabezpieczeniem.

anonim cytuj
06-11-2023
W imieniu dziecka (jako jego przedstawiciel ustawowy) może Pan złożyć pozew o zmianę obowiązku alimentacyjnego na podstawie art. 138 k.r.o. poprzez uchylenie obowiązku alimentacyjnego ojca dziecka i orzeczenie w jego miejsce obowiązku alimentacyjnego matki z wnioskiem o zabezpieczenie przez zawieszenie obowiązku alimentacyjnego i ewentualnie dodatkowo przyznanie określonej kwoty miesięcznie od matki. Pozew taki składa się do sądu rejonowego właściwego dla miejsca zamieszkania dziecka, dwa podpisane egzemplarze, bez opłaty.

anonim cytuj
06-11-2023
Skoro musze napisać pozew to musi być powód i pozwany. W takim razie mam reprezentować syna jako Powoda, a kto w takim razie ma być pozwanym? Również ja? Mówię o samym zniesieniu obowiązku alimentacyjnego bez przenoszenia na matkę.

anonim cytuj
06-11-2023
Jeżeli chodzi o samo uchylenie pańskiego obowiązku alimentacyjnego względem dziecka to powodem jest Pan a pozwanym dziecko reprezentowane przez matkę.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Poświadczenie dziedziczenia.
Tata na podstawie poświadczenia dziedziczenia po swej mamie przejął mieszkanie i działkę. Babcia zmarła w 2014 roku. Tata zmarł w 2018. Tata zostawił testament notarialny, w którym zapisami windykacyjnymi przekazał działkę i mieszkanie nieznanym mi osobom. Po jego śmierci podczas sprzątania znalazłam w jego garażu testamenty babci, która zapisała mieszkanie mi a działkę tacie. On je ukrył w swym warsztacie garażowym. Czy można go uznać za niegodn...
Powrót do pracy po macierzyńskim.
Witam 22 września kończy mi się urlop macierzyński i rodzicielski , i dziś się dowiedziałam że moje stanowisko jest zajęte przez nowo zatrudnionego pracownika . Pani w kadrach zaproponowała mi pracę 12 godz dziennie ewentualnie bym sama się zwolniła . Umowę o pracę mam do listopada 2022 , jest to praca Państwa w szpitalu . Czy mogą przenieś mnie na oddział gdzie praca jest po 12 godz i czy oni mogą mnie zwolnić . I czy muszę wykorzystać urlop wyp...
Urlop ojcowski.
Witam, Pracowałem w firmie X od 01.04.2022 do 30.09.2023r na umowę o pracę. Od 27.09.2023r. Jestem zatrudniony w firmie Y na umowę o pracę na razie na czas określony do 31.12.2024r. W dniu 10.11.2022 urodził mi się syn. Żyje w związku nieformalnym i partnerka przebywa na urlopie macierzyńskim, po urlopie macierzyńskim partnerka wykorzysta zaległy przysługujący jej urlop w firmie, a potem przechodzi na urlop wychowawczy. Ja nic nie brałem kompl...
Czy właściciel kamienicy może umieścić zapis mówiący o natychmiastowym rozwiązaniu umowy?
Dzień dobry i proszę o poradę czy właściciel kamienicy w którym wynajmuje mieszkanie może umieścić zapis w umowie że każdy wynajmujący jest zobowiązany do ogrzewania mieszkania że względu pobrania dodatku węglowego bo jeżeli nie będzie należycie ogrzewane zostanie rozwiązana umowa w trybie natychmiastowym, czy to jest zgodne z prawem ?...

Wyszukiwarka