Czy komornik może zablokować całą wypłatę na koncie?

Witam. Osoba posiadająca komornika zarabia najniższą krajową plus 200 zł premii. Premia jest zablokowana przez komornika w miejscu zatrudnienia. Czy jeśli ta osoba założy na siebie konto to komornik może zablokować całą wypłatę czy tylko to co jest powyżej średniej krajowej?
anonim cytuj
01-08-2022
Na rachunku bankowym wszystko powyzej kwoty wolnej. Kwota wolna na rachunku to 2257,5zl w skali miesiaca.

anonim cytuj
01-08-2022
W przypadku zajęcia przez komornika wynagrodzenia za pracę, emerytury lub renty, zawsze pozostaje tzw. kwota wolna od egzekucji. Jest to kwota równa minimalnemu wynagrodzeniu za pracę. Jak stanowi art. 833 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego: "Od egzekucji są wolne trzy czwarte wynagrodzenia za pracę oraz emerytury i renty, chyba że chodzi o alimenty, wtedy od egzekucji są wolne dwie trzecie tych świadczeń."

Jeśli chodzi o środki na rachunku bankowym, to kwota wolna od egzekucji wynosi, według obecnych przepisów, 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę (zgodnie z art. 834 Kodeksu postępowania cywilnego). Z uwagi na post
Na rachunku bankowym wszystko powyzej kwoty wolnej. Kwota wolna na rachunku to 2257,5zl w skali miesiaca.
, to faktycznie komornik może zablokować wszystko powyżej tej sumy.

Jeśli dodatkowe środki (tj. premia) są zablokowane w miejscu zatrudnienia, to jest to kwota, która została już uwzględniona w egzekucji i nie podlega ponownemu zajęciu na rachunku bankowym.

Podsumowując, jeśli osoba posiada komornika i zakłada konto bankowe, komornik może zablokować środki powyżej kwoty wolnej od egzekucji. W praktyce oznacza to, że jeżeli na rachunku bankowym znajdują się środki przekraczające kwotę wolną od egzekucji, mogą one zostać zajęte przez komornika, ale do wysokości tej kwoty środki są chronione przed egzekucją.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Budowa domu na działce teściów.
Brat wraz z żoną po ślubie zaczęli budować dom na działce rodziców żony (teściów), teściowie ze względu na dopłaty dla rolników nie mogli od razu przepisać działki. dom powstał na działce teściów, plan domu również zakupiony na teściów, ale wszyscy wiedzą, że dom maił być ich. W okresie małżeństwa brat wraz z żoną i przy pomocy finansowej teściów postawił dom w stanie zamkniętym (niewiele pozostało aby tam wejść i mieszkać). Duża część faktur j...
Uchylenie obowiązku alimentacyjnego na dorosłe dzieci.
Chce złożyć wnioski o uchylenie obowiązku alimentacyjnego na dorosłe dzieci które dawno się usamodzielniły. I tu mam problem gdzie taki wniosek składać, w miejscu mojego zamieszkania czy do sądu, który wydawał postanowienia. I tu kolejny problem, bo sądy już nie istnieją, te które wydawały postanowieniem problem jest z ustaleniem akt spraw. Czy jak złoże wniosek o uchylenie do sądu rejonowego w miejscu mojego zamieszkania, to będzie to rozpatryw...
Pomyłka kuriera, dostarczył paczkę pod zły adres? co mogę zrobić?
Witam mam pewną sprawę i nie za bardzo wiem jak mam ja ugryźć a więc: Zamówiłam buty internetowo ( sklep super wywiązał się z wysyłką) zaznaczyłam kuriera DPD , buty miały być w piątek, o godzinie 9.30 dostałam maila ze przesyłka doręczona ( oczywiście nie do mnie ) osoba odbierająca " A..A " nie moje inicjały, kilkukrotnie próbowałam skontaktować się z kurierem tego dnia bez skutku ( na smsy również nie odpowiadał ) , nie wiele myś...
Rozdzielność majątkowa a skarga pauliańska.
Z mężem kupiliśmy mieszkanie, mieliśmy współwłasność małżeńską, tak było wpisane w księdze. Po pół roku zrobiliśmy rozdzielność i mąż darował mi mieszkanie. Po roku popadł w długi z tytułu nieuczciwych kontrahentów. Moje pytanie czy jeżeli zrobią skargę pauliańską to licytacja jest z całego mieszkania czy z połowy ?? Słyszałam też że muszą uzyskać nakaz zapłaty na mnie żeby była możliwość licytacji mieszkania, czy to prawda? Proszę o poradę bo na...

Wyszukiwarka