Czy komornik może zablokować całą wypłatę na koncie?

Witam. Osoba posiadająca komornika zarabia najniższą krajową plus 200 zł premii. Premia jest zablokowana przez komornika w miejscu zatrudnienia. Czy jeśli ta osoba założy na siebie konto to komornik może zablokować całą wypłatę czy tylko to co jest powyżej średniej krajowej?
anonim cytuj
01-08-2022
Na rachunku bankowym wszystko powyzej kwoty wolnej. Kwota wolna na rachunku to 2257,5zl w skali miesiaca.

anonim cytuj
01-08-2022
W przypadku zajęcia przez komornika wynagrodzenia za pracę, emerytury lub renty, zawsze pozostaje tzw. kwota wolna od egzekucji. Jest to kwota równa minimalnemu wynagrodzeniu za pracę. Jak stanowi art. 833 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego: "Od egzekucji są wolne trzy czwarte wynagrodzenia za pracę oraz emerytury i renty, chyba że chodzi o alimenty, wtedy od egzekucji są wolne dwie trzecie tych świadczeń."

Jeśli chodzi o środki na rachunku bankowym, to kwota wolna od egzekucji wynosi, według obecnych przepisów, 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę (zgodnie z art. 834 Kodeksu postępowania cywilnego). Z uwagi na post
Na rachunku bankowym wszystko powyzej kwoty wolnej. Kwota wolna na rachunku to 2257,5zl w skali miesiaca.
, to faktycznie komornik może zablokować wszystko powyżej tej sumy.

Jeśli dodatkowe środki (tj. premia) są zablokowane w miejscu zatrudnienia, to jest to kwota, która została już uwzględniona w egzekucji i nie podlega ponownemu zajęciu na rachunku bankowym.

Podsumowując, jeśli osoba posiada komornika i zakłada konto bankowe, komornik może zablokować środki powyżej kwoty wolnej od egzekucji. W praktyce oznacza to, że jeżeli na rachunku bankowym znajdują się środki przekraczające kwotę wolną od egzekucji, mogą one zostać zajęte przez komornika, ale do wysokości tej kwoty środki są chronione przed egzekucją.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Podwójne zadłużenie.
Dzień dobry, mam problem z zadłużeniem. Spłaciłam zadłużenie u komornika i mam postanowienie że zadłużenie zostało w całości spłacone. Była to sprawa zakończona w listopadzie 2022 roku. Dziś dostaje e-mail od innego komornika że mam do spłaty zadłużenia na kwotę 400zl na ten sam numer sprawy i klauzurę wykonalności. Może mi ktoś wyjaśnić jak to możliwe. Klauzurą wykonalności z dnia 09.02.2016. Jakim prawem po ponad pół roku tą samą sprawę pro...
Dług na uczelni.
Witam w 2016 roku przyjąłem się na studia, na drugim roku zrezygnowałem z uczęszczania, niestety na moją nie korzyść nie złożyłem rezygnacji. W 2020 r. w październiku dostałem list z informacją o skreśleniu z listy studentów. Aktualnie chciałem odebrać swoje świadectwo dojrzałości, lecz dział finansowy poinformował mnie o zaległości w wysokości 11700 zł i że nie może podpisać "obiegówki" czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji, czy dług ...
Jak mogę złożyć wypowiedzenie, by zaczęło obowiązywać? Szef mnie omija.
Dzień dobry. Poinformowałam pracodawcę telefonicznie w piątek, że chcę złożyć wypowiedzenie i kiedy przyjdzie, by mógł je podpisać. Od tego czasu nie mam z nim kontaktu i nie mogę tego zrobić osobiście. Kiedy do niego dzwonię mówi, że jutro będzie, a się nie pojawia. Ewidentnie utrudnia mi odejście z pracy. Chciałam złożyć wypowiedzenie do upoważnionych osób z biura, jednak dowiedziałam się, że szef zakazał im odbierania jakichkolwiek dokumentów...
Różnica między pozwem , a zawiadomieniem możliwości popełnienia przestępstwa
witam Czym różni się pozew , a zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa ? A mianowicie czy za pozew muszę zapłacić koszty sądowe , a za zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa nie? Czy dobrze rozumiem czy jestem w błędzie ? Moje kolejne pytanie jest następujące : Czy prokuratura po złożeniu zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa ma obowiązek rozpatrzeć czy zawiadomienie jest zasadne czy nie, a jeśli uzna za z...

Wyszukiwarka