Czy komornik może zablokować całą wypłatę na koncie?

Witam. Osoba posiadająca komornika zarabia najniższą krajową plus 200 zł premii. Premia jest zablokowana przez komornika w miejscu zatrudnienia. Czy jeśli ta osoba założy na siebie konto to komornik może zablokować całą wypłatę czy tylko to co jest powyżej średniej krajowej?
anonim cytuj
01-08-2022
Na rachunku bankowym wszystko powyzej kwoty wolnej. Kwota wolna na rachunku to 2257,5zl w skali miesiaca.

anonim cytuj
01-08-2022
W przypadku zajęcia przez komornika wynagrodzenia za pracę, emerytury lub renty, zawsze pozostaje tzw. kwota wolna od egzekucji. Jest to kwota równa minimalnemu wynagrodzeniu za pracę. Jak stanowi art. 833 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego: "Od egzekucji są wolne trzy czwarte wynagrodzenia za pracę oraz emerytury i renty, chyba że chodzi o alimenty, wtedy od egzekucji są wolne dwie trzecie tych świadczeń."

Jeśli chodzi o środki na rachunku bankowym, to kwota wolna od egzekucji wynosi, według obecnych przepisów, 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę (zgodnie z art. 834 Kodeksu postępowania cywilnego). Z uwagi na post
Na rachunku bankowym wszystko powyzej kwoty wolnej. Kwota wolna na rachunku to 2257,5zl w skali miesiaca.
, to faktycznie komornik może zablokować wszystko powyżej tej sumy.

Jeśli dodatkowe środki (tj. premia) są zablokowane w miejscu zatrudnienia, to jest to kwota, która została już uwzględniona w egzekucji i nie podlega ponownemu zajęciu na rachunku bankowym.

Podsumowując, jeśli osoba posiada komornika i zakłada konto bankowe, komornik może zablokować środki powyżej kwoty wolnej od egzekucji. W praktyce oznacza to, że jeżeli na rachunku bankowym znajdują się środki przekraczające kwotę wolną od egzekucji, mogą one zostać zajęte przez komornika, ale do wysokości tej kwoty środki są chronione przed egzekucją.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

dowód zakupu
Nie otrzymałam żadnego dowodu zakupu przy zapłacie GOTÓWKĄ za naprawę serwisową. Zgłosiłam to do Urzędu Skarbowego i otrzymałam odpowiedź, że nie mają żadnej możliwości zmuszenia sprzedawcy do wydania takiego dowodu/kopii. Wysłałam również pismo do sprzedawcy - otrzymałam odmowę. Tłumaczy się tym, że posiada KASĘ ONLINE i nie może z niej wydrukować kopii. Nie posiada też rolki paragonów, z których mógłby taką kopię wykonać. Zwróciłam się do Rzecz...
Wymeldowanie w drodze postępowania administracyjnego.
Partnerka zakończyła 2 letnią batalię o podział majątku z ex mężem. Sprawę wygrała ma wpis do księgi wieczystej że jej jest już mieszkanie , ma wyrok i poszła do gminy żeby wymeldować ex a pani jej powiedziała że on musi się sam wymeldować. I moje pytanie czy muszą go wymeldować jak ma wyrok i wpis do księgi że mieszkanie jest już tylko jej czy faktycznie on musi się wymeldować osobiście?...
Współwłasność domu.
Zajmuje się rodzicami jeżdżę z nimi wszędzie do lekarzy do tego opiekuje się nimi cały czas jak to się mówi dochowuje mam jeszcze 4 braci i żaden się nie poczuwa do obowiązku zajęcia się rodzicami . Chciałbym żeby rodzice zapisali mi połowę domu żebym był współwłaścicielem tego domu za to że się tylko ja zajmuję nimi. Po śmierci rodziców byłbym współwłaścicielem i spadkobierca w jednym moje pytanie czy mając połowę domu zapisana na siebie resztę ...
Odsetki za opóźnienie w spłacie.
Od kilku lat jestem właścicielką prywatnego żłobka, natomiast zawsze starałam się porozumieć z klientami, a więc taką sytuację mam pierwszy raz i mam pewne pytanie. Niestety mam kilka osób które muszę zgłosić do firmy windykacyjnej ponieważ zalegają z opłatami od wielu miesięcy, zero kontaktu, już nie mam siły prosić się o swoje pieniążki. Z rodzicami podpisuje umowy cywilno- prawne, w umowach mam zapis o naliczaniu odsetek ustawowych w przypadku...

Wyszukiwarka