Czy komornik może zablokować całą wypłatę na koncie?

Witam. Osoba posiadająca komornika zarabia najniższą krajową plus 200 zł premii. Premia jest zablokowana przez komornika w miejscu zatrudnienia. Czy jeśli ta osoba założy na siebie konto to komornik może zablokować całą wypłatę czy tylko to co jest powyżej średniej krajowej?
anonim cytuj
01-08-2022
Na rachunku bankowym wszystko powyzej kwoty wolnej. Kwota wolna na rachunku to 2257,5zl w skali miesiaca.

anonim cytuj
01-08-2022
W przypadku zajęcia przez komornika wynagrodzenia za pracę, emerytury lub renty, zawsze pozostaje tzw. kwota wolna od egzekucji. Jest to kwota równa minimalnemu wynagrodzeniu za pracę. Jak stanowi art. 833 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego: "Od egzekucji są wolne trzy czwarte wynagrodzenia za pracę oraz emerytury i renty, chyba że chodzi o alimenty, wtedy od egzekucji są wolne dwie trzecie tych świadczeń."

Jeśli chodzi o środki na rachunku bankowym, to kwota wolna od egzekucji wynosi, według obecnych przepisów, 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę (zgodnie z art. 834 Kodeksu postępowania cywilnego). Z uwagi na post
Na rachunku bankowym wszystko powyzej kwoty wolnej. Kwota wolna na rachunku to 2257,5zl w skali miesiaca.
, to faktycznie komornik może zablokować wszystko powyżej tej sumy.

Jeśli dodatkowe środki (tj. premia) są zablokowane w miejscu zatrudnienia, to jest to kwota, która została już uwzględniona w egzekucji i nie podlega ponownemu zajęciu na rachunku bankowym.

Podsumowując, jeśli osoba posiada komornika i zakłada konto bankowe, komornik może zablokować środki powyżej kwoty wolnej od egzekucji. W praktyce oznacza to, że jeżeli na rachunku bankowym znajdują się środki przekraczające kwotę wolną od egzekucji, mogą one zostać zajęte przez komornika, ale do wysokości tej kwoty środki są chronione przed egzekucją.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Komornik a zakup nieruchomości.
Witam, mam pewne zadłużenie i kilku komorników na karku. Aktualnie planuje zakup nieruchomości. W jaki sposób mogę ją zabezpieczyć przed zajęciem? Posiadam czeską spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością, czy mogę na nią dokonać zakupu nieruchomości w Polsce?...
Mandat za brak legitymacji do biletu.
Wczoraj jechałam pociągiem do Łodzi kupiłam bilet ulgowy ponieważ skan/zdjęcie legitymacji miałam w telefonie, po pokazaniu panu zdjęcia nawet nie spojrzał na zdjęcie i powiedział że to nie jest dokument dostałam mandat 137zł+ opłatę za bilet normalny. Nigdy nikt nie robił z tego problemu i bez problemu uznawali zdjęcie. Czy jest sens się odwoływać od tego?...
Nie otrzymałem listownie orzeczenia/wyroku, a bezpośrednio wezwanie do zapłaty.
W kwietniu miałem sprawę w sądzie w związku z mandatem drogowym. W sumie trzy sprawy, jednak na dwóch ostatnich nie pojawiłem się, gdyż obecność była nieobowiązkowa. Nie otrzymałem listownie orzeczenia/wyroku w tej sprawie, za to dziś wezwanie do zapłaty grzywny. Jestem w szoku. Wypadało by chyba udać się do tamtejszego sądu i zapytać ... Obowiązują tu jakieś terminy na wniesienie ... w zasadzie nie wiem co wnosić i gdzie, mam w ręku wezwani...
Jak odzyskać część działki zajętej przez sąsiada ?
Mam problem z sąsiadem. Dostałam w spadku działkę budowlaną wraz z domem, która graniczy z sąsiada działką. Sąsiad przywłaszczył sobie kawałek działki, twierdząc że zmarła sąsiadka pozwoliła mu mieć dojazd do domu (nie ma tego nigdzie na piśmie, jedynie on ma nagranie ) owszem sąsiadka się zgodziła ale tylko na czas budowy. Zaznaczam że ma dojazd do swojej działki z drogi gminnej. Co w takiej sytuacji zrobić? Czy ma on prawo sobie przywłaszczyć k...

Wyszukiwarka