Czy komornik może zablokować całą wypłatę na koncie?

Witam. Osoba posiadająca komornika zarabia najniższą krajową plus 200 zł premii. Premia jest zablokowana przez komornika w miejscu zatrudnienia. Czy jeśli ta osoba założy na siebie konto to komornik może zablokować całą wypłatę czy tylko to co jest powyżej średniej krajowej?
anonim cytuj
01-08-2022
Na rachunku bankowym wszystko powyzej kwoty wolnej. Kwota wolna na rachunku to 2257,5zl w skali miesiaca.

anonim cytuj
01-08-2022
W przypadku zajęcia przez komornika wynagrodzenia za pracę, emerytury lub renty, zawsze pozostaje tzw. kwota wolna od egzekucji. Jest to kwota równa minimalnemu wynagrodzeniu za pracę. Jak stanowi art. 833 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego: "Od egzekucji są wolne trzy czwarte wynagrodzenia za pracę oraz emerytury i renty, chyba że chodzi o alimenty, wtedy od egzekucji są wolne dwie trzecie tych świadczeń."

Jeśli chodzi o środki na rachunku bankowym, to kwota wolna od egzekucji wynosi, według obecnych przepisów, 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę (zgodnie z art. 834 Kodeksu postępowania cywilnego). Z uwagi na post
Na rachunku bankowym wszystko powyzej kwoty wolnej. Kwota wolna na rachunku to 2257,5zl w skali miesiaca.
, to faktycznie komornik może zablokować wszystko powyżej tej sumy.

Jeśli dodatkowe środki (tj. premia) są zablokowane w miejscu zatrudnienia, to jest to kwota, która została już uwzględniona w egzekucji i nie podlega ponownemu zajęciu na rachunku bankowym.

Podsumowując, jeśli osoba posiada komornika i zakłada konto bankowe, komornik może zablokować środki powyżej kwoty wolnej od egzekucji. W praktyce oznacza to, że jeżeli na rachunku bankowym znajdują się środki przekraczające kwotę wolną od egzekucji, mogą one zostać zajęte przez komornika, ale do wysokości tej kwoty środki są chronione przed egzekucją.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

urlop macierzyński i wychowawczy
Jestem w 38tc, termin na 20 paź. Umowę mam na czas określony do końca roku. Po porodzie przechodzę na macierzyńskie, pracodawca nie musi mi przedłużać umowy tak słyszałam . Czyli do grudnia będę miała wynagrodzenie z pracy a później ZUS? Ile procent wypłaty jak to wygląda? Jeśli mi nie przedłuży umowy to urlop wychowawczy już mi nie przysługuje ?...
Problem ze spółdzielnia mieszkaniową. Starsza osoba chce przekazać swoje mieszkanie i garaż, który posiada, umowa o dożywocie.
Dzień dobry. Mamy problem ze spółdzielnia mieszkaniową. Starsza osoba chce przekazać swoje mieszkanie i garaż, który posiada, umowa o dożywocie. Żadna z nieruchomości nie ma kw, nie jest wyodrębniona własność, wykupiony grunt. Mieszkanie nabyte w latach 60, na zasadach jakie wówczas obowiązywały przy nabywaniu lokali ze spółdzielni. O ile z mieszkaniem spółdzielnia nie robi problemów i przyjęła wniosek o wyodrębnienie i założenie kw, o tyle z...
Komornik nie przekazuje mi alimentów na dziecko.
Dzień dobry, mam pytanie daLam ojca dziecka do komornika, a w sumie moja pani Adwokat to załatwiała. w zeszłym miesiącu komornik sciagna pieniądze od ojca, nie dostalam z tego ani złotówki, bo niby bierze pierwsze pieniądze on a później dla mnie sciaga. czy takie jest prawo, zeby zabrał cala sumę? w tym miesiącu tez juz sciagna pieniądze od ojca dziecka i nie przekazal. co zrobic w takiej sytuacji? dziekuje za pomoc ...
Dwie darowizny.
Dzień dobry, rodzice chcą mi przekazać darowiznę w postaci mieszkania. Wiem, że jako córka nie będę musiała płacić podatku od darowizny. Natomiast za kilka lat chcą mi jeszcze przepisać ziemię - jak wtedy będzie z podatkiem? Czy ta druga darowizna będzie już opodatkowana?...

Wyszukiwarka