Reklamacja obuwia.

Zakupiłam pod koniec styczni 2023 roku obuwie - kozaki skórzane. Chodziłam w nich do końca sezonu, czyli mniej więcej 1,5 miesiąca. Po sezonie, zabezpieczone obuwie trafiło w pudełku na przechowanie. W połowie grudnia 2023, buty wróciły do użytku, ale po pierwszej „chlapie” okazało się, że przecieka lewy but. Złożyłam w sklepie reklamację, buty trafiły do producenta, który uznał reklamację i zadeklarował naprawę. Buty wróciły, zaczęłam ich ponownie używać i po raz kolejny przy zimowej aurze, nie dość że but lewy dalej przeciekał, to jeszcze prawy do niego dołączył.
Buty znów trafiły do reklamacji, producent ponownie podjął się naprawy obuwia. Buty wróciły.
Dziś ponownie pogoda typu „chlapa” - but prawy przecieka…
Czy mogę w takiej sytuacji skutecznie zarządzać wymiany na pełnowartościowy produkt? Już przy pierwszej i drugiej reklamacji zaznaczałam, że chcę otrzymać pełnowartościowy nowy produkt.
Obecnie po dwóch naprawach but wygląda nieładnie, stracił swój kształt, wygląda jakbym bokiem chodziła…
Nie wiem czy mogę skutecznie powołać się na konkretny przepis, który wymusi wymianę wadliwego towaru na nowy, pełnowartościowy, żeby but kolejny raz już nie był naprawiany?
anonim cytuj
07-02-2024
Jeśli reklamacje były składane z tytułu niezgodności z umową i dwa razy nieskuteczne, to przysługuje Pani prawo do odstąpienia od umowy z tytułu niezgodności towaru z umową. Podstawa prawna art. 43e ust. 1 pkt. 3 ustawy o prawach konsumenta.

anonim cytuj
07-02-2024
To jeśli jako konsument nie wskazała Pani bezpośrednio na reklamację z gwarancji, to należy przyjąć, ze była z tytułu niezgodności towaru z umową. W takiej sytuacji może Pani odstąpić od umowy na postawie art. 43e ust. 1 pkt. 3 ustawy o prawach konsumenta.

anonim cytuj
07-02-2024

Sugerowane Tematy

Odszkodowanie po potrąceniu
Hej mam pytanie wczoraj na pasach starszy pan potrącił moja bratowa bo jak stwierdził zagapił się gdyby nie kierowca który jechał za nim by uciekł ale wezwali policję i karetkę. Dziś się okazuje że na mocne stłuczenie barku i naderwane coś tam.... Zwolnienie na 18 dni z pracy. Co dalej odszkodowanie z starszego pana OC??? A jakieś zadość uczynienie za ból i wypadek się należy i gdzie z tym się udać. Proszę o pomoc...
Spadek po rodzicu
Witam, proszę o poradę/sugestię. Miesiąc temu zmarła moja matka, po kilkumiesięcznej walce z rakiem. Kilka dni przed śmiercią sporządziła testament, w którym ujęła swojego męża (nie jest to mój ojciec), córkę czyli moją siostrę i mnie. Mężowi zapisała połowę swojego mieszkania, samochód, część działki, siostrze połowę innego mieszkania, połowę oszczędności z konta bankowego (kwota nie była zapisana w testamencie), część działki a mnie połowę oszc...
Jak pomoc osobie uzależnionej od narkotyków?
Mam znajomą uzależnioną od narkotyków. Tydzień temu wraz z jej rodzicami nakłoniliśmy ją na odwyk. Zgodziła się pod groźbą wyrzucenia z domu. Godzinę temu uciekła z odwyku. Dodam, że odwyk był prywatny. Przez kilka dni cieszyła się ze tam jest i chciała przejść kilkumiesięczne leczenie, od 2 dni twierdziła ze już chce wracać do domu i jest już zdrowa. Wczoraj zablokowała kontakt ze mną i z rodzicami. Moje pytanie brzmi, czy w obecnej sytuacji, mo...
Czy pracodawca ma prawo zmusić pracowników do szczepienia ?
Dzień dobry. W zakładzie pracy jest lista na którą każdy ma się wpisać. Dotyczy szczepienia przeciwko covid 19. Czy pracodawca ma prawo zmusić pracowników do szczepienia ? Czy jeżeli ktoś odmówi może to być powodem do zwolnienia dyscyplinarnego? Pracuje w sklepie, a w mojej firmie jest nakaz szczepienia przeciwko covid do 10 grudnia, oraz obowiązek dostarczenia certyfikatu ze szczepienia. Jeżeli nie ma prawa zmusić nas do tego, to jak się br...

Wyszukiwarka