Reklamacja obuwia.

Zakupiłam pod koniec styczni 2023 roku obuwie - kozaki skórzane. Chodziłam w nich do końca sezonu, czyli mniej więcej 1,5 miesiąca. Po sezonie, zabezpieczone obuwie trafiło w pudełku na przechowanie. W połowie grudnia 2023, buty wróciły do użytku, ale po pierwszej „chlapie” okazało się, że przecieka lewy but. Złożyłam w sklepie reklamację, buty trafiły do producenta, który uznał reklamację i zadeklarował naprawę. Buty wróciły, zaczęłam ich ponownie używać i po raz kolejny przy zimowej aurze, nie dość że but lewy dalej przeciekał, to jeszcze prawy do niego dołączył.
Buty znów trafiły do reklamacji, producent ponownie podjął się naprawy obuwia. Buty wróciły.
Dziś ponownie pogoda typu „chlapa” - but prawy przecieka…
Czy mogę w takiej sytuacji skutecznie zarządzać wymiany na pełnowartościowy produkt? Już przy pierwszej i drugiej reklamacji zaznaczałam, że chcę otrzymać pełnowartościowy nowy produkt.
Obecnie po dwóch naprawach but wygląda nieładnie, stracił swój kształt, wygląda jakbym bokiem chodziła…
Nie wiem czy mogę skutecznie powołać się na konkretny przepis, który wymusi wymianę wadliwego towaru na nowy, pełnowartościowy, żeby but kolejny raz już nie był naprawiany?
anonim cytuj
07-02-2024
Jeśli reklamacje były składane z tytułu niezgodności z umową i dwa razy nieskuteczne, to przysługuje Pani prawo do odstąpienia od umowy z tytułu niezgodności towaru z umową. Podstawa prawna art. 43e ust. 1 pkt. 3 ustawy o prawach konsumenta.

anonim cytuj
07-02-2024
To jeśli jako konsument nie wskazała Pani bezpośrednio na reklamację z gwarancji, to należy przyjąć, ze była z tytułu niezgodności towaru z umową. W takiej sytuacji może Pani odstąpić od umowy na postawie art. 43e ust. 1 pkt. 3 ustawy o prawach konsumenta.

anonim cytuj
07-02-2024

Sugerowane Tematy

201kpk
Tu chodzi o Artykuł 201 kk? wiec to atak na wolność seksualną, jeżeli są dorośli i oboje tego chcą to jakim prawem za to ich karać? Za co? Pierdolenie o ryzyku ciąży i powikłaniach , niby tylko o to chodzi tak? A kto tu mówi o dzieciach, chodzi im tylko o seks, zabezpieczeń jest do wyboru. Niektóre bardziej cywilizowane mają ten punkt zniesiony. Podchodzą do tego neutralnie. Tu w tym cebulostwie wszystko jest karane. ...
kto, w prawie polskim jest samotna matka?
Witam, nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi, wiec postanowiłam zadać pytanie tutaj: kto, w prawie polskim jestem samotna matka? Tylko osoba, która w akcie urodzenia dziecka ma wpisane ojciec nieznany, czy również osoba, która samotnie wychowuje dziecko, nie ma slubu z ojcem dziecka, nie mieszka razem z ojcem dziecka?...
czy zasadne jest pokrywanie urlopem wypoczynkowym niedoboru godzin?
Witam. Zastanawia mnie, czy zasadne jest pokrywanie urlopem wypoczynkowym niedoboru godzin, ktore są w danym miesiacu do przepracowania. Mam umowę o pracę na czas nieokreślony, na cały etat, pracuję 7,5godziny dziennie, 5 dni w tygodniu, a reszta pokrywana jest z urlopu wypoczynkowego. Czyli tak ok 1-2 dni miesięcznie. Czy pracodawca ma takie prawo? Czy pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia 8 godzin pracy dziennie i 40 godzin w tygodniu?...
Różnica między pozwem , a zawiadomieniem możliwości popełnienia przestępstwa
witam Czym różni się pozew , a zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa ? A mianowicie czy za pozew muszę zapłacić koszty sądowe , a za zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa nie? Czy dobrze rozumiem czy jestem w błędzie ? Moje kolejne pytanie jest następujące : Czy prokuratura po złożeniu zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa ma obowiązek rozpatrzeć czy zawiadomienie jest zasadne czy nie, a jeśli uzna za z...

Wyszukiwarka