Reklamacja obuwia.

Zakupiłam pod koniec styczni 2023 roku obuwie - kozaki skórzane. Chodziłam w nich do końca sezonu, czyli mniej więcej 1,5 miesiąca. Po sezonie, zabezpieczone obuwie trafiło w pudełku na przechowanie. W połowie grudnia 2023, buty wróciły do użytku, ale po pierwszej „chlapie” okazało się, że przecieka lewy but. Złożyłam w sklepie reklamację, buty trafiły do producenta, który uznał reklamację i zadeklarował naprawę. Buty wróciły, zaczęłam ich ponownie używać i po raz kolejny przy zimowej aurze, nie dość że but lewy dalej przeciekał, to jeszcze prawy do niego dołączył.
Buty znów trafiły do reklamacji, producent ponownie podjął się naprawy obuwia. Buty wróciły.
Dziś ponownie pogoda typu „chlapa” - but prawy przecieka…
Czy mogę w takiej sytuacji skutecznie zarządzać wymiany na pełnowartościowy produkt? Już przy pierwszej i drugiej reklamacji zaznaczałam, że chcę otrzymać pełnowartościowy nowy produkt.
Obecnie po dwóch naprawach but wygląda nieładnie, stracił swój kształt, wygląda jakbym bokiem chodziła…
Nie wiem czy mogę skutecznie powołać się na konkretny przepis, który wymusi wymianę wadliwego towaru na nowy, pełnowartościowy, żeby but kolejny raz już nie był naprawiany?
anonim cytuj
07-02-2024
Jeśli reklamacje były składane z tytułu niezgodności z umową i dwa razy nieskuteczne, to przysługuje Pani prawo do odstąpienia od umowy z tytułu niezgodności towaru z umową. Podstawa prawna art. 43e ust. 1 pkt. 3 ustawy o prawach konsumenta.

anonim cytuj
07-02-2024
To jeśli jako konsument nie wskazała Pani bezpośrednio na reklamację z gwarancji, to należy przyjąć, ze była z tytułu niezgodności towaru z umową. W takiej sytuacji może Pani odstąpić od umowy na postawie art. 43e ust. 1 pkt. 3 ustawy o prawach konsumenta.

anonim cytuj
07-02-2024

Sugerowane Tematy

Najem okazjonalny.
Witam. Wynajmuję mieszkanie na podstawie umowy najem okazjonalny. Lokator wygenerował znaczną niedopłatę za wodę i twierdzi, że tego nie zapłaci, ponieważ nie ma pieniędzy. W dodatku jest agresywny, dzwoni do mnie kierując w moją stronę obraźliwe słowa, nie ma możliwości rozmowy z nim. Obawiam się, że wraz z upływem czasu będzie generował kolejne zaległości w płatnościach. Jak mogę rozwiązać jak najszybciej umowę z takim lokatorem?...
Zleceniodawca chce rozwiązać umowę o dzieło.
Dzień dobry. Moje pytanie dotyczy rozwiązania umowy o dzieło. Jest to umowa z przekazaniem praw autorskich. Produkt miał być przeznaczony do produkcji seryjnej. Umowa zawierała wykonanie pewnej ilości prototypów i wdrożenie produkcji. Prototypy wykonałem. W momencie kiedy zlecający był zadowolony z wyniku, otrzymał wyprodukowany przeze mnie gotowy prototyp wraz z dokumentacją. Zlecający udał się do firmy, która miała zająć się produkcją. Otrzy...
Dzierżawienie nieruchomości od spadkobiercy.
Rodzice od 1985 roku trzymają działkę, którą użytkują do dziś. Działka była własnością osoby już nieżyjącej. W księdze wieczystej działka jest skarbu państwa. Rodzice płacili podatek nieprzerwanie do 2021 roku. Od 2020 prowadzone jest postępowanie sądowe w sprawie zasiedzenia tej działki. W 2022 i 2023 roku podatek zapłaciła jedna ze spadkobierczyń. Kilka dni temu ta jedna spadkobierczyni w rozmowie domaga się zapłaty za dzierżawienie gruntu. Twi...
Urlop (do kiedy wykorzystać?)
Dobry wieczór. Proszę o informację czy zaległy urlop wypoczynkowy (za ten i poprzedni rok) muszę wykorzystać w jakimś określonym terminie, jeżeli będę wracać teraz do pracy po rocznym urlopie macierzyńskim? Jeżeli nie to ile mam czasu na skorzystanie z niego?...

Wyszukiwarka