Rodzielnośc majątkowa a dziedziczenie po teściach.

Mam z mężem podpisaną przed ślubem rozdzielność majątkową. Mąż nabył spadek po zmarłej mamie w tym konto bankowe. W banku chce, aby pieniądze ze spadku przelali na moje konto bankowe. Mąż nie ma konta, a bank odmawia wypłaty gotówki, upierają się przy przelewie na konto.
Jak tą całą sytuację ugryźć? Wiem, że mąż musi zgłosić do US nabycie spadku. Czy jeśli pieniądze z konta zmarłej teściowej wpłyną prosto w całości na moje konto to ja również będę musiała zgłosić to do US i w jakiej formie?
Bardzo proszę o pomoc.
anonim cytuj
14-01-2023
W tym przypadku nie pomoże nawet zrobienie męża współwłaścicielem konta. Niestety mąż musi założyć konto. Po przelaniu spadku może wypłacić gotówkę i zamknąć konto.

anonim cytuj
14-01-2023
To najprostsza droga. Natomiast ja pytam w jakiej formie zgłosić do US przelew z konta zmarłej teściowej na moje konto? Nadmienię, że to nie jest kwota rzędu setek tysięcy i mamy troje dzieci.

anonim cytuj
14-01-2023
Jeśli to ucieczka przed dłużnikami to może się nie udać. A zgłosić można normalnie przez odpowiedni druk, może jako depozyt?

anonim cytuj
14-01-2023
Dokładnie też bym tak zrobiła.

anonim cytuj
14-01-2023
Musi zgłosić nabycie spadku w US, na druku SD-Z2 i tam wpisać wartość poszczególnych odziedziczonych dóbr, tzn. np wartość domu, mieszkania, oszczędności z konta itp, trzeba to zrobić w terminie max 6 miesięcy od nabycia spadku, inaczej zostanie naliczony podatek.

anonim cytuj
14-01-2023
Dobrze to wiemy. Natomiast bardziej chodzi mi o to, że te pieniądze wpłynął z konta zmarłej teściowej na moje konto. Co ja w takim razie mam zgłosić do US. To nie jest mój spadek tylko męża.

anonim cytuj
14-01-2023
To nie ma znaczenia wystarczy ze bank w tytule wpłaty wpisze co to za pieniądze i dla kogo.

anonim cytuj
14-01-2023
Proszę zadzwonić do US i dopytać u źródła.

anonim cytuj
14-01-2023
Przyszła mi taka myśl. A może mąż niech zrzeknie się spadku. Wtedy on przejdzie na Wasze dzieci. Procedura trochę zawiła a gra może warta świeczki. To tylko taka moja myśl nie wskazówka prawna.

anonim cytuj
14-01-2023
Proszę czytać mąż już nabył spadek. Teraz mógł by jedynie te pieniądze w darowiźnie przekazać lub w testamencie zapisać dzieciom lub żonie.

anonim cytuj
14-01-2023
Ja bym zaczął od kontaktu z biurem rzecznika finansowego czy bank może stawiać taki wymóg jak przelew.

anonim cytuj
14-01-2023
Temat można zamknąć. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

anonim cytuj
14-01-2023

Sugerowane Tematy

Kto dziedziczy długu po żonie?
Chciałbym z moja kobietą wziąć ślub, lecz ona ma kredytu 2 miliony zł. Moje pytanie brzmi, czy jak po ślubie by coś jej się stało i by zmarła to ja zostanę z jej długami czy dzieci? Dzieci mają nazwiska ojców jak to wygląda w świetle prawa?...
Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu na rozprawę do sądu?
Witam. Dostałem pismo z sądu aby stawić się na rozprawę w charakterze świadka. Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu dodam że do sądu mam 50 km w jedną stronę. I czy jest coś takiego jak uzasadnienie nie obecności w pracy z tego powodu ?...
Rozwiązanie umowy o pracę.
Witam mam pytanie odnoście wypowiedzenia umowy o pracę a mianowicie sytuacja wygląda tak: mam umowę na czas nieokreślony, postanowiłem się rozstać z obecnym pracodawcą (już mam nagraną nową pracę). Problem w tym jak mam rozwiązać z obecnym pracodawcą umowę o pracę jeśli ten nie zgodzi się na porozumienie stron. Mój nowy pracodawca został powiadomiony o takowej sytuacji że mogą być problemy a chce żebym jak najszybciej zaczął pracę u niego. Proszę...
kto moze przejrzec akta w prokuraturze?
Moja siostra jest podejrzana o popelnienie przestępstwa. Nie ma jej aktualnie w kraju, ale rozmawialem z nią przez WhatsApp, i ona nie wie czego oni w ogole moga od niej chciec z tej prokuratury. W zwiazku z tym moje pytanie. Czy moge ja pojsc do prokuratury i czy udostepnia mi akta sprawy do przejrzenia?...

Wyszukiwarka