Rodzielnośc majątkowa a dziedziczenie po teściach.

Mam z mężem podpisaną przed ślubem rozdzielność majątkową. Mąż nabył spadek po zmarłej mamie w tym konto bankowe. W banku chce, aby pieniądze ze spadku przelali na moje konto bankowe. Mąż nie ma konta, a bank odmawia wypłaty gotówki, upierają się przy przelewie na konto.
Jak tą całą sytuację ugryźć? Wiem, że mąż musi zgłosić do US nabycie spadku. Czy jeśli pieniądze z konta zmarłej teściowej wpłyną prosto w całości na moje konto to ja również będę musiała zgłosić to do US i w jakiej formie?
Bardzo proszę o pomoc.
anonim cytuj
14-01-2023
W tym przypadku nie pomoże nawet zrobienie męża współwłaścicielem konta. Niestety mąż musi założyć konto. Po przelaniu spadku może wypłacić gotówkę i zamknąć konto.

anonim cytuj
14-01-2023
To najprostsza droga. Natomiast ja pytam w jakiej formie zgłosić do US przelew z konta zmarłej teściowej na moje konto? Nadmienię, że to nie jest kwota rzędu setek tysięcy i mamy troje dzieci.

anonim cytuj
14-01-2023
Jeśli to ucieczka przed dłużnikami to może się nie udać. A zgłosić można normalnie przez odpowiedni druk, może jako depozyt?

anonim cytuj
14-01-2023
Dokładnie też bym tak zrobiła.

anonim cytuj
14-01-2023
Musi zgłosić nabycie spadku w US, na druku SD-Z2 i tam wpisać wartość poszczególnych odziedziczonych dóbr, tzn. np wartość domu, mieszkania, oszczędności z konta itp, trzeba to zrobić w terminie max 6 miesięcy od nabycia spadku, inaczej zostanie naliczony podatek.

anonim cytuj
14-01-2023
Dobrze to wiemy. Natomiast bardziej chodzi mi o to, że te pieniądze wpłynął z konta zmarłej teściowej na moje konto. Co ja w takim razie mam zgłosić do US. To nie jest mój spadek tylko męża.

anonim cytuj
14-01-2023
To nie ma znaczenia wystarczy ze bank w tytule wpłaty wpisze co to za pieniądze i dla kogo.

anonim cytuj
14-01-2023
Proszę zadzwonić do US i dopytać u źródła.

anonim cytuj
14-01-2023
Przyszła mi taka myśl. A może mąż niech zrzeknie się spadku. Wtedy on przejdzie na Wasze dzieci. Procedura trochę zawiła a gra może warta świeczki. To tylko taka moja myśl nie wskazówka prawna.

anonim cytuj
14-01-2023
Proszę czytać mąż już nabył spadek. Teraz mógł by jedynie te pieniądze w darowiźnie przekazać lub w testamencie zapisać dzieciom lub żonie.

anonim cytuj
14-01-2023
Ja bym zaczął od kontaktu z biurem rzecznika finansowego czy bank może stawiać taki wymóg jak przelew.

anonim cytuj
14-01-2023
Temat można zamknąć. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

anonim cytuj
14-01-2023

Sugerowane Tematy

Hałaśliwi sąsiedzi.
Mam domek w lesie, działka jest wspólna, ma sześciu właścicieli. Osoby będące rodziną utworzyły tu psi hotel. Ustawicznie jest hałas, rozmowy nie przynoszą najmniejszego rezultatu. Uprzejmie proszę o ukierunkowanie prawne. Jestem bezsilna, bardzo zmęczona....
Kiedy trzeba zwrócić zasiłek chorobowy?
Cześć, byłem na 3 tygodniowym L4 (od psychiatry), które przedłużam. W trakcie l4 brałem udział w zajeciach sportowych i pracodawca uważa, że nie powinienem i będzie chciał abym oddał wypłacone L4 za ten okres tych 3 tygodni. Co jeżeli odmówie? Mam od psychiatry papier, że wskazane dla mnie są wszelkiego rodzaju aktywności oraz przebywanie w grupach ludzi. Czy sprawa trafia od razu do sądu czy będzie to załatwiane przez ZUS? Firma powyżej 20osó...
Okres wypowiedzenia na L4
Witam chciałabym się upewnić w jednej sprawie a mianowicie; Mam stała umowę o pracę, złożyłam wypowiedzenie kierowniczka kazała odpracować 1.5 miesiąca z 3miesiecy. Ok konczy się czas odpracowania a ja wylądowałam na l4 od początku października i raczej juz do końca odpracowania na nim zostanę (termin mija 10.11.2021). Moje pytanie czy jeśli będę tego 10tego na l4 to moja umowa wygasnie? Czy muszę być tego dnia w pracy zeby umowa dobiegła końc...
Rozwód a oszczędności.
Po latach małżeństwa, od ponad roku mamy z żoną rozdzielność majątkową (notariusz) bez podziału majątku. Obecnie i przez cały okres przed rozdzielnością oboje posługiwaliśmy się osobnymi rachunkami bankowymi. Ostatnio wypłynęła kwestia rozwodu, teoretycznie "ugodowego", polubownie, bez orzekania o winie. Jeśli do niego dojdzie w pewnym momencie będzie trzeba zrobić podział. Teoretycznie również "ugodowy". Jak to (podział) ...

Wyszukiwarka