Rozwiązanie umowy o prace.

Czy pracodawca ma prawo rozwiązać umowę o prace z 1-miesięcznym okresem wypowiedzenia i kazać nie przychodzić do pracy i poinformować, że daje na miesiąc urlop bezpłany bez zgody pracownika, i bez wniosku?
anonim cytuj
22-04-2023
Nie. Jeśli chce skrócić okres wypowiedzenia, może się dogadać i podpisać porozumienie. W przeciwnym wypadku może jedynie zwolnić z obowiązku świadczenia pracy, ale zapłacić musi.

anonim cytuj
22-04-2023
Wypowiedzenie podpisane, a okres wypowiedzenia słownie powiedział, że zwalnia mnie z przychodzenia w tym czasie do pracy.

anonim cytuj
22-04-2023
Może Cię zwolnić z wykonywania pracy, z tym że musi Ci za ten miesiąc normalnie wypłacić.

anonim cytuj
22-04-2023
Nie ma czegoś takiego. Może Cię zwolnić z obowiązku świadczenia pracy, ale musi Ci zapłacić, za ten okres tak jakbyś pracowała.

anonim cytuj
22-04-2023
Czy jeśli to jest słownie, a na wypowiedzeniu pisze do kiedy mnie obowiązuje, czy jeśli wniosek o bezpłatny też nie składałam, to mogą mi wypisywać "N"?

anonim cytuj
22-04-2023
Co pisze na wypowiedzeniu?

anonim cytuj
22-04-2023
Że wypowiedzenie o pracę z miesięcznym wypowiedzenie i data od kiedy do kiedy tylko i tyle.

anonim cytuj
22-04-2023
Z jakiego artykułu?

anonim cytuj
22-04-2023
A że zwalnia mnie w tym czasie z wykonywania pracy, to było słownie powiedziane.

anonim cytuj
22-04-2023
Pracodawca może Cię zwolnic z obowiązku wykonywania pracy, ale z zachowaniem pełnego wynagrodzenia.

anonim cytuj
22-04-2023
Tylko u mnie powiedział mi to słownie przez telefon, nie mam dokumentu żadnego, że tak naprawdę jest jeśli będę chciała zgłosić, bo wiem, że wypłacić nie będzie mi chciał za ten okres.

anonim cytuj
22-04-2023
Co do zwolnienia z wykonywania pracy można tylko za Pani zgodą.

anonim cytuj
22-04-2023
To oni postanowili, ja nie miałam nic do gadania, ale też nie jest to nigdzie napisane.

anonim cytuj
22-04-2023
Powiadomić PIP

anonim cytuj
22-04-2023
I obawiam się, że może coś wymyślić na ten okres wypowiedzeniowy, że na przykład ja nie przychodzę do pracy, a nie że zwolnił mnie z tego obowiązku, i jeszcze ja będę mieć problemy.

anonim cytuj
22-04-2023
Idź na L4... będzie musiał zapłacić za chorobowe.

anonim cytuj
22-04-2023
Nie ma takiej opcji.

anonim cytuj
22-04-2023
Może jedynie zwolnić ze świadczenia pracy, czyli nie przychodzi się do pracy, ale pieniądze się dostaje.

anonim cytuj
22-04-2023
Pracodawca może zwolnić pracownika z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia, ale jednocześnie musi wypłacić wynagrodzenie za ten okres, tak jakby pracownik faktycznie pracował. Warto zwrócić uwagę na art. 36 Kodeksu pracy, który mówi, że pracodawca ma obowiązek wypłacić wynagrodzenie za czas zwolnienia z pracy.

W sytuacji, gdy pracodawca poinformował Cię słownie o zwolnieniu z obowiązku świadczenia pracy, warto poprosić o pisemne potwierdzenie tej decyzji. Jeśli pracodawca odmówi, warto zgłosić sprawę do Państwowej Inspekcji Pracy, aby upewnić się, że Twoje prawa zostaną przestrzegane.

Jeśli obawiasz się, że pracodawca może oskarżyć Cię o niestawianie się do pracy, warto zebrać dowody na to, że to on zwolnił Cię z obowiązku świadczenia pracy, np. poprzez zapisanie rozmowy telefonicznej, w której otrzymałeś taką informację, czy poprzez złożenie wniosku o pisemne potwierdzenie takiej decyzji.

W razie dalszych wątpliwości, proszę śmiało pisać.

anonim cytuj
26-04-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku
Od męża ojciec zmarł w 2019 roku. 7 grudnia tego roku urodziło mi się dziecko. Czy muszę odrzucać spadek? Napisze że ojciec męża miał długi....
Czy można odzyskać pieniądze od firmy która ogłosiła upadłość?
Proszę o pomoc. Gdzie się udać i jak działać w przypadku kiedy firma cateringowa z której korzystałam ogłosiła upadłość. Zaległych posiłków jest na kwotę prawie 4-ech tysięcy....
Czy pozyczka może zostać w jakiś sposób opodatkowana?
Członek najbliższej rodziny pożycza mi 50 tysięcy. Czy pozyczka może zostać w jakiś sposób opodatkowana? Powinnam dopełnić jakichś formalności, żeby tego uniknąć?...
Uznanie za bezskuteczną umowę darowizny.
Witam, mam pytanie, odnośnie wyroku sądu, który uznał za bezskuteczną umowę darowizny, ponieważ udowodniono, że mój tato specjalnie przepisał na mnie nieruchomość, by uciec od zajęcia komorniczego domu (ma długi). Czy uznanie umowy darowizny za bezskuteczną oznacza unieważnienie tej umowy i ja nigdy tak naprawdę nie miałam na siebie tego domu, czyli nigdy nie byłam właścicielem?...

Wyszukiwarka