Kwota wolna od zajęcia z rachunku bankowego.

Dzień dobry.
Od niedawna jestem po raz pierwszy "ofiarą" egzekucji. Zalegam 7500 zł. Komornik wszedł na konto po czym oczywiście pojawił się minus o tej wartości oraz informacja o kwocie wolnej. Natomiast w dniu wypłaty dostałem przelew 2600 zł i to akurat rozumiem jednak dług na koncie zmniejszył się o ten właśnie przelew (czyli pozostaję -4900), a nie o pozostałą o część wypłaty, która , to powinna iść na poczet tegoż długu. Przy tym nie mogę korzystać z tej wolnej kwoty, gdyż w momencie próby wykonania przelewu widnieje informacja o nie wystarczających środkach. Czy w momencie wpływu wypłaty od razu powinienem móc korzystać z kwoty wolnej, czy po prostu trzeba czekać kilka dni, aż wszystko się "unormuje"?
Z góry dziękuję za pomoc.
anonim cytuj
10-08-2023
Spróbuj wypłacić w kasie Banku. W niektórych bankach nie możesz dysponować tą kwota online, ale możesz wypłacać stacjonarnie.

anonim cytuj
10-08-2023
Zależy z jakiego tytułu masz zaległość jeżeli alimenty to będzie blokada tych środków aż do rozliczenia. A kwota widnieje na rachunku bo jeszcze nie jest przekazana komornikowi . Masz pieniążki ale nie możesz z nich korzystać.

anonim cytuj
10-08-2023
Być może wykorzystał już Pan całą kwotę wolną na ten miesiąc.

anonim cytuj
10-08-2023
Dziękuję za odpowiedzi. W banku powiedzieli, że można wypłacić w kasie.

anonim cytuj
10-08-2023
Od niedawna jestem po raz pierwszy "ofiarą" egzekucji. Zalegam 7500 zł. Komornik wszedł na konto po czym oczywiście pojawił się minus o tej wartości oraz informacja o kwocie wolnej.

Zgodnie z przepisami Kodeksu postępowania cywilnego (art. 834 §1 k.p.c.) komornik jest zobowiązany respektować tzw. kwotę wolną od egzekucji przy zajęciu wynagrodzenia za pracę lub innych środków pieniężnych. Kwota wolna od zajęcia z wynagrodzenia za pracę wynosi 75% wynagrodzenia, choć są pewne wyjątki, które mogą wpłynąć na wysokość tej kwoty.

Przy tym nie mogę korzystać z tej wolnej kwoty, gdyż w momencie próby wykonania przelewu widnieje informacja o nie wystarczających środkach. Czy w momencie wpływu wypłaty od razu powinienem móc korzystać z kwoty wolnej, czy po prostu trzeba czekać kilka dni, aż wszystko się "unormuje"?

Zazwyczaj po zajęciu środków przez komornika powinieneś móc korzystać z kwoty wolnej od egzekucji. Jeżeli jest inaczej, to może wynikać to z wewnętrznych procedur bankowych. Najlepiej skonsultować się bezpośrednio z bankiem w tej sprawie.

Spróbuj wypłacić w kasie Banku. W niektórych bankach nie możesz dysponować tą kwota online, ale możesz wypłacać stacjonarnie.

To prawda, niektóre banki mają taką procedurę w miejscu, gdzie kwota wolna od egzekucji jest dostępna tylko w kasie stacjonarnej.

Zależy z jakiego tytułu masz zaległość jeżeli alimenty to będzie blokada tych środków aż do rozliczenia. A kwota widnieje na rachunku bo jeszcze nie jest przekazana komornikowi . Masz pieniążki ale nie możesz z nich korzystać.

Tak, jeśli zajęcie dotyczy alimentów, może występować blokada tych środków aż do momentu ich rozliczenia. W takim przypadku można korzystać z nich tylko po spełnieniu określonych warunków.

Być może wykorzystał już Pan całą kwotę wolną na ten miesiąc.

Jeśli kwota wolna od egzekucji została wykorzystana w danym miesiącu, nie będzie można z niej korzystać do następnego miesiąca.

anonim cytuj
10-08-2023
To ja też mam pytanie. Mam zajecie komornicze na kwotę 838 złoty zarabiam najniższą krajową, wypłatę dostaje 28 każdego miesiąca a kwotę wolną od zajecia mam wykorzystaną i się odnawia 1 dnia każdego miesiąca czy te 838złoty zostanie zablokowane z mojej najniższej krajowej i czy odblokują mi te pieniądze pierwszego jeżeli kwota wolna od zajecia się odnowi?

anonim cytuj
27-09-2023

Sugerowane Tematy

Pracodawca odmówił urlopu.
Pracuje już 12 lat w jednej firmie, w tym roku zmienił się zarząd i dzieją się cuda. 18 listopada złożyłem wniosek urlopowy na dni 2-5 stycznia, kilka dni temu udało się kupić wyjazd last minute, a w dniu dzisiejszym kierownik przekazał mi wiadomość od pani prezes: wypisanie wniosku nie jest jednoznaczne z dostaniem urlopu. Do dziś nikt mi słowem nie powiedział że nie dostanę urlopu, zawsze po prostu był wpisany na liście obecności i tyle. Jes...
Problem ze spadkiem/długi.
Mój tata nie żyje, mama zaciąga kredyty na rzecz siostry. Dodam, że nie żyjemy w zgodzie, czy można za życia matki zrzec się dziedziczenia bez jej osoby? Ewentualnie mogłabym zrzec się spadku po jej śmierci tylko proszę mi powiedzieć ile mam na to czasu po jej śmierci, ile to kosztuje i czy nie ma jakichś problemów zrzeczeniem się po śmierci?...
Jakie konsekwencje prawne poniesie 19-latek, który zrobił 15-latce dziecko?
Witam, jakie konsekwencje prawne poniesie 19 latek który zrobił 15-latce dziecko? Czy grozi mu więzienie? Z góry dziękuje za odpowiedz ...
Czy mogę zostać oskarżony o zniesławienie za opinię wyrażoną na forach internetowych?
Mam pewien problem związany z wypowiedzią, którą umieściłem na jednym z forów internetowych. Otóż, jakiś czas temu wziąłem udział w dyskusji na temat pewnej firmy, która moim zdaniem nieuczciwie traktowała swoich klientów. Byłem bardzo niezadowolony z usług, które otrzymałem od tej firmy i chciałem podzielić się swoją opinią z innymi. W moim poście użyłem dość mocnych słów i wyraziłem swoje rozczarowanie jakośćią usług, którą otrzymałem. Może ...

Wyszukiwarka