Kwota wolna od zajęcia z rachunku bankowego.

Dzień dobry.
Od niedawna jestem po raz pierwszy "ofiarą" egzekucji. Zalegam 7500 zł. Komornik wszedł na konto po czym oczywiście pojawił się minus o tej wartości oraz informacja o kwocie wolnej. Natomiast w dniu wypłaty dostałem przelew 2600 zł i to akurat rozumiem jednak dług na koncie zmniejszył się o ten właśnie przelew (czyli pozostaję -4900), a nie o pozostałą o część wypłaty, która , to powinna iść na poczet tegoż długu. Przy tym nie mogę korzystać z tej wolnej kwoty, gdyż w momencie próby wykonania przelewu widnieje informacja o nie wystarczających środkach. Czy w momencie wpływu wypłaty od razu powinienem móc korzystać z kwoty wolnej, czy po prostu trzeba czekać kilka dni, aż wszystko się "unormuje"?
Z góry dziękuję za pomoc.
anonim cytuj
10-08-2023
Spróbuj wypłacić w kasie Banku. W niektórych bankach nie możesz dysponować tą kwota online, ale możesz wypłacać stacjonarnie.

anonim cytuj
10-08-2023
Zależy z jakiego tytułu masz zaległość jeżeli alimenty to będzie blokada tych środków aż do rozliczenia. A kwota widnieje na rachunku bo jeszcze nie jest przekazana komornikowi . Masz pieniążki ale nie możesz z nich korzystać.

anonim cytuj
10-08-2023
Być może wykorzystał już Pan całą kwotę wolną na ten miesiąc.

anonim cytuj
10-08-2023
Dziękuję za odpowiedzi. W banku powiedzieli, że można wypłacić w kasie.

anonim cytuj
10-08-2023
Od niedawna jestem po raz pierwszy "ofiarą" egzekucji. Zalegam 7500 zł. Komornik wszedł na konto po czym oczywiście pojawił się minus o tej wartości oraz informacja o kwocie wolnej.

Zgodnie z przepisami Kodeksu postępowania cywilnego (art. 834 §1 k.p.c.) komornik jest zobowiązany respektować tzw. kwotę wolną od egzekucji przy zajęciu wynagrodzenia za pracę lub innych środków pieniężnych. Kwota wolna od zajęcia z wynagrodzenia za pracę wynosi 75% wynagrodzenia, choć są pewne wyjątki, które mogą wpłynąć na wysokość tej kwoty.

Przy tym nie mogę korzystać z tej wolnej kwoty, gdyż w momencie próby wykonania przelewu widnieje informacja o nie wystarczających środkach. Czy w momencie wpływu wypłaty od razu powinienem móc korzystać z kwoty wolnej, czy po prostu trzeba czekać kilka dni, aż wszystko się "unormuje"?

Zazwyczaj po zajęciu środków przez komornika powinieneś móc korzystać z kwoty wolnej od egzekucji. Jeżeli jest inaczej, to może wynikać to z wewnętrznych procedur bankowych. Najlepiej skonsultować się bezpośrednio z bankiem w tej sprawie.

Spróbuj wypłacić w kasie Banku. W niektórych bankach nie możesz dysponować tą kwota online, ale możesz wypłacać stacjonarnie.

To prawda, niektóre banki mają taką procedurę w miejscu, gdzie kwota wolna od egzekucji jest dostępna tylko w kasie stacjonarnej.

Zależy z jakiego tytułu masz zaległość jeżeli alimenty to będzie blokada tych środków aż do rozliczenia. A kwota widnieje na rachunku bo jeszcze nie jest przekazana komornikowi . Masz pieniążki ale nie możesz z nich korzystać.

Tak, jeśli zajęcie dotyczy alimentów, może występować blokada tych środków aż do momentu ich rozliczenia. W takim przypadku można korzystać z nich tylko po spełnieniu określonych warunków.

Być może wykorzystał już Pan całą kwotę wolną na ten miesiąc.

Jeśli kwota wolna od egzekucji została wykorzystana w danym miesiącu, nie będzie można z niej korzystać do następnego miesiąca.

anonim cytuj
10-08-2023
To ja też mam pytanie. Mam zajecie komornicze na kwotę 838 złoty zarabiam najniższą krajową, wypłatę dostaje 28 każdego miesiąca a kwotę wolną od zajecia mam wykorzystaną i się odnawia 1 dnia każdego miesiąca czy te 838złoty zostanie zablokowane z mojej najniższej krajowej i czy odblokują mi te pieniądze pierwszego jeżeli kwota wolna od zajecia się odnowi?

anonim cytuj
27-09-2023

Sugerowane Tematy

Działka ROD.
Witam, Jak wygląda dziedziczenie w przypadku działki ROD. Właścicielami byli moi rodzice . Tata zmarł w (2015) i głównym właścicielem automatycznie stała się moją mamą. Mama chciałaby mi przepisać działkę . Proszę o informację czy muszę spłacać rodzeństwo ? Spadek po tacie każdy z nas przyjął....
Uporczywe nękanie ze strony brata.
Od roku jestem w konflikcie z bratem. Mieszkamy na jednej posesji jednak każdy w swoim odrębnym domu, współwłasność ułamkowa. Brat ciągle uprzykrza mi życie, czepia się o wszystko nawet, że mój pies za głośno szczeka na kuriera. W święta wparował z awanturą, że moje dorosłe już dzieci biorą narkotyki, są ćpunami i że w moim domu jest patologia. Synowie oczywiście nie biorą żadnych narkotyków, pracują, są odpowiedzialnymi ludźmi. Brat przyniósł na...
przymusowy i bezpłatny urlop
Witam. Chciałabym się poradzić co robić, gdyż pracuje w gastronomi jako osoba sprzatajaca od 5 lat w chwili obecnej na 5/8 etatu na umowę o pracę na czas nieokreślony. Gastronomia jak wiemy stoi więc pracodawca powiedział że mam nie przychodzić do pracy i albo przedstawiam l4 albo idę na bezpłatny urlop. Jako samotna matka nie mogę sobie pozwolić na bezpłatny więc pytanie jakie rozwiązania prawne wchodzą w grę jeśli się na ten urlop nie zgadzam? ...
Kupno mieszkania obciążonego kredytem hipotecznym.
Partner chce mi sprzedać mieszkanie. W ten sposób zabieram kredyt na siebie i spłacam jego. (mieszkanie wtedy jest moje) Czy może lepiej przejąć jego kredyt hipoteczny? Czy wtedy też będę miała mieszkanie?...

Wyszukiwarka