Prawo Cywilne 08-09-2022 12 odpowiedzi

Pieniądze dla wnuka. Jaki tytuł przelewu żeby US się nie doczepił?

Pytanie użytkownika
Witam. Mam takie pytanie: dziadkowie chcą co miesiąc przesyłać wnukowi pieniądze na jego konto bankowe PKO Junior. Co mają wpisać w tytule przelewu żeby US się nie doczepił?
W skrócie

Przy takim temacie jak „Pieniądze dla wnuka. Jaki tytuł przelewu żeby US się nie doczepił?” nie opierałbym się tylko na rozmowie albo ogólnej informacji z internetu.

• Najlepiej dopisz, jaka jest relacja rodzinna, czy był testament i kiedy nastąpiła śmierć.
  • Zbierz umowę, wiadomości, potwierdzenia płatności i krótko opisz swoje żądanie na piśmie.
12 odpowiedzi
Odpowiedź
08-09-2022
Darowizna, a rodzice tą darowiznę małoletniego muszą zgłosić żeby us się nie doczepił.
Odpowiedź
09-09-2022
Drobne kwoty także? Były w ogóle przypadki, kiedy US dowala się do przekazywania wnukom niewielkich kwot pieniężnych? Czy kłopoty mogą być w momencie, gdy kwota się "uzbiera".
Odpowiedź
09-09-2022
Należy zgłosić jeśli kwota darowizn przekroczy próg zwolnienia.
Odpowiedź
09-09-2022
A jaki jest próg zwolnienia?
Odpowiedź
09-09-2022
Dla wnuka 9637.
Odpowiedź
10-09-2022
Na rok? Przepraszam ale nie znam się.
Odpowiedź
10-09-2022
Na 5 lat
Odpowiedź
10-09-2022
Dziękuję. A jeżeli ja jako matka co miesiąc wpłacam po 200-300 zł gdyż są to pieniążki z Komunii to do jakiej kwoty mogę tak płacić żeby US nie sprawdził bo nie wiedziałabym jak udowodnić że to są pieniądze z Komunii?
Odpowiedź
10-09-2022
Takiej samej jak dla wnuka - 9637 zł na pięć lat. Powyżej tej kwoty trzeba zgłosić ale nie płaci się z tego tytułu żadnego podatku.
Odpowiedź
10-09-2022
Pieniądze z komunii to są prezenty? To nie jest żadna darowizna od Ciebie.
Odpowiedź
28-08-2023
Witam. Mam takie pytanie: dziadkowie chcą co miesiąc przesyłać wnukowi pieniądze na jego konto bankowe PKO Junior. Co mają wpisać w tytule przelewu żeby US się nie doczepił?

Jeżeli dziadkowie przesyłają pieniądze wnukowi w formie darowizny, muszą pamiętać o kilku istotnych kwestiach:

Kwoty przekazywane jako darowizna podlegają opodatkowaniu, jeżeli przekroczą określone progi zwolnienia. Jak zostało wcześniej wspomniane, dla darowizny od dziadków do wnuka próg ten wynosi 9637 zł na pięć lat. Oznacza to, że jeśli łączna suma przekazanych w ciągu pięciu lat darowizn przekroczy tę kwotę, powyżej tej sumy trzeba zgłosić darowiznę do Urzędu Skarbowego.

W przypadku przekroczenia kwoty 9637 zł w ciągu pięciu lat, dziadkowie muszą zgłosić to do urzędu skarbowego na odpowiednim druku PCC-3 w ciągu 14 dni od dnia dokonania darowizny przekraczającej ww. próg.

Co do tytułu przelewu, warto wpisać "darowizna na rzecz wnuka" lub po prostu "darowizna". Choć nie ma konkretnej formuły, którą trzeba stosować, jasne określenie celu przelewu może pomóc uniknąć nieporozumień w przyszłości.

Dziękuję. A jeżeli ja jako matka co miesiąc wpłacam po 200-300 zł gdyż są to pieniążki z Komunii to do jakiej kwoty mogę tak płacić żeby US nie sprawdził bo nie wiedziałabym jak udowodnić że to są pieniądze z Komunii?

Jeśli pieniądze pochodzą z Komunii i są to prezenty od innych osób, w rzeczywistości nie stanowią one darowizny od Ciebie jako matki. Prezenty z okazji Komunii są generalnie uznawane za darowizny od osób trzecich, a nie od rodziców. Można je wpłacać na konto dziecka bez obaw o przekroczenie progów zwolnień. W praktyce, jeśli Urząd Skarbowy miałby wątpliwości, ważne jest, aby posiadać dowody (np. kartki z życzeniami, oświadczenia od darczyńców) potwierdzające, że pieniądze są prezentami z okazji Komunii.

Pieniądze z komunii to są prezenty? To nie jest żadna darowizna od Ciebie.

Dokładnie, pieniądze z Komunii są prezentami od różnych osób, które wręczane są dziecku z okazji tego sakramentu. Jeżeli Ty jako matka wręczasz dodatkowo pieniądze swojemu dziecku, wówczas taki przekaz może być traktowany jako darowizna. Jednak jeśli chodzi o pieniądze otrzymane od innych osób w związku z Komunią, nie traktuje się ich jako darowizny od Ciebie.
Odpowiedź
dzisiaj
Przy takim temacie jak „Pieniądze dla wnuka. Jaki tytuł przelewu żeby US się nie doczepił?” nie opierałbym się tylko na rozmowie albo ogólnej informacji z internetu. Ważne są dokumenty, terminy i to, kto dokładnie czego żąda.

W sprawach spadkowych trzeba najpierw ustalić kilka rzeczy: kiedy zmarła dana osoba, czy był testament, kto należy do kręgu spadkobierców, czy ktoś odrzucił spadek i czy były wcześniejsze darowizny. Bez tego łatwo o błędny wniosek.

Jeżeli chodzi o zachowek, znaczenie ma nie tylko sam testament, ale też darowizny i to, kto byłby spadkobiercą ustawowym. Podstawą roszczenia jest art. 991 kc. Jeżeli chodzi o odrzucenie spadku, bardzo ważny jest termin z art. 1015 kc.

Najlepiej dopisz, jaka jest relacja rodzinna, czy był testament i kiedy nastąpiła śmierć. Wtedy można powiedzieć, czy chodzi o stwierdzenie nabycia spadku, dział spadku, odrzucenie spadku czy zachowek.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo cywilne 04-05-2025
Umowa najmu okazjonalnego.

Chcę wynająć mieszkanie na podstawie umowy najmu okazjonalnego. Zgłaszają się głównie osoby z dziećmi i zwierzętami lub Ukraińcy. ...

54 odpowiedzi 04-05-2025
Prawo cywilne dzisiaj
Ojciec dziecka nie płaci alimentów.

Mam problem z byłym mężem, który ciągle się miga od płacenia alimentów. Komornik jest, złożyłam wniosek o egzekucje z ruchomości. ...

34 odpowiedzi 01-07-2026
Prawo cywilne 16-04-2023
Poręczenie pożyczki w banku.

Co mam zrobić w sytuacji gdy poręczyłam pożyczkę byłemu, której nie chce spłacać a na mnie ciąży dług, nie spisałam z nim żadnego ...

29 odpowiedzi 16-04-2023