Witam. Mam takie pytanie: dziadkowie chcą co miesiąc przesyłać wnukowi pieniądze na jego konto bankowe PKO Junior. Co mają wpisać w tytule przelewu żeby US się nie doczepił?
Jeżeli dziadkowie przesyłają pieniądze wnukowi w formie darowizny, muszą pamiętać o kilku istotnych kwestiach:
Kwoty przekazywane jako darowizna podlegają opodatkowaniu, jeżeli przekroczą określone progi zwolnienia. Jak zostało wcześniej wspomniane, dla darowizny od dziadków do wnuka próg ten wynosi 9637 zł na pięć lat. Oznacza to, że jeśli łączna suma przekazanych w ciągu pięciu lat darowizn przekroczy tę kwotę, powyżej tej sumy trzeba zgłosić darowiznę do Urzędu Skarbowego.
W przypadku przekroczenia kwoty 9637 zł w ciągu pięciu lat, dziadkowie muszą zgłosić to do urzędu skarbowego na odpowiednim druku PCC-3 w ciągu 14 dni od dnia dokonania darowizny przekraczającej ww. próg.
Co do tytułu przelewu, warto wpisać "darowizna na rzecz wnuka" lub po prostu "darowizna". Choć nie ma konkretnej formuły, którą trzeba stosować, jasne określenie celu przelewu może pomóc uniknąć nieporozumień w przyszłości.
Dziękuję. A jeżeli ja jako matka co miesiąc wpłacam po 200-300 zł gdyż są to pieniążki z Komunii to do jakiej kwoty mogę tak płacić żeby US nie sprawdził bo nie wiedziałabym jak udowodnić że to są pieniądze z Komunii?
Jeśli pieniądze pochodzą z Komunii i są to prezenty od innych osób, w rzeczywistości nie stanowią one darowizny od Ciebie jako matki. Prezenty z okazji Komunii są generalnie uznawane za darowizny od osób trzecich, a nie od rodziców. Można je wpłacać na konto dziecka bez obaw o przekroczenie progów zwolnień. W praktyce, jeśli Urząd Skarbowy miałby wątpliwości, ważne jest, aby posiadać dowody (np. kartki z życzeniami, oświadczenia od darczyńców) potwierdzające, że pieniądze są prezentami z okazji Komunii.
Pieniądze z komunii to są prezenty? To nie jest żadna darowizna od Ciebie.
Dokładnie, pieniądze z Komunii są prezentami od różnych osób, które wręczane są dziecku z okazji tego sakramentu. Jeżeli Ty jako matka wręczasz dodatkowo pieniądze swojemu dziecku, wówczas taki przekaz może być traktowany jako darowizna. Jednak jeśli chodzi o pieniądze otrzymane od innych osób w związku z Komunią, nie traktuje się ich jako darowizny od Ciebie.