Naruszenie dóbr osobistych.

Chciałbym założyć sprawę w sądzie o naruszenie dóbr osobistych. W związku z tym mam kilka pytań.
Z tego co udało mi się ustalić. To muszę ustalić Imię Nazwisko oraz adres zamieszkania osoby którą chce pozwać.
Chciałbym jednakże dowiedzieć się, jak wygląda cały proces.
Rozumiem, że w pierwszej kolejności muszę zgłosić się na policje w celu ustalenia danych osobowych osoby pozywanej.
Czy na tym etapie musze przedstawić policji coś więcej niż wolę rozpoczęcia postępowania z art. 24. KC i art. 216 kk ?
Jakie moje dane osobowe zostaną przedstawione osobie które chce pozwać , podczas czynności wykonywanych przez policje ?
anonim cytuj
26-10-2023
Rozumiem, że w pierwszej kolejności muszę zgłosić się na policje w celu ustalenia danych osobowych osoby pozywanej.

Nie, policja nie ustala danych osoby do pozwu. Sam musisz to ustalić. nie ma postępowania z tych dwóch artykułów łącznie. Nie ogarniasz podstaw, więc odradzam występowanie z takim roszczeniem samodzielnie. Jeśli ci zależy - idź do prawnika.

anonim cytuj
26-10-2023
Chciałbym założyć sprawę w sądzie o naruszenie dóbr osobistych.

Z tego co udało mi się ustalić. To muszę ustalić Imię Nazwisko oraz adres zamieszkania osoby którą chce pozwać.

Czy na tym etapie musze przedstawić policji coś więcej niż wolę rozpoczęcia postępowania z art. 24. KC i art. 216 kk ?

Jakie moje dane osobowe zostaną przedstawione osobie które chce pozwać , podczas czynności wykonywanych przez policje ?

Odpowiadam:

Jeśli chodzi o dochodzenie roszczeń z tytułu naruszenia dóbr osobistych zgodnie z art. 23 i 24 Kodeksu cywilnego (KC), musisz rzeczywiście znać dane pozwanej osoby, aby skierować do niej pozew. Jednakże:

W pierwszej kolejności nie musisz zgłaszać się na policję w celu ustalenia danych pozywanej osoby. Policja nie jest uprawniona do udostępniania takich danych dla celów cywilnoprawnych. Jeśli nie znasz danych osoby, którą chcesz pozwać, musisz je ustalić samodzielnie lub skorzystać z pomocy prawnika.

W przypadku zgłaszania sprawy na policję z art. 216 kk (zniesławienie), to przestępstwo ścigane jest na wniosek pokrzywdzonego. Musisz wtedy przedstawić okoliczności naruszenia twojego dobra osobistego oraz wskazać osobę, która w twojej ocenie jest sprawcą. Twój wniosek musi zawierać konkretne zarzuty oraz ewentualne dowody.

Jeśli postępowanie karnoprawne zostanie wszczęte, Twoje dane osobowe jako pokrzywdzonego będą znane stronie przeciwnej (oskarżonemu), ponieważ ma on prawo do obrony i musi wiedzieć, kto występuje przeciwko niemu.

Mam nadzieję, że powyższe informacje pomogą Ci zrozumieć procedurę i określić dalsze kroki. Jeśli masz dodatkowe pytania dotyczące aspektów prawnych, chętnie na nie odpowiem.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Pozew o rozwód z alimentami.
Złożyłam pozew o rozwód razem z alimentami i ograniczeniem praw ojcu.(napisany przez radcę prawnego, powiedziała żeby wszystko, za jednym razem złożyć). Mąż nie odebrał pozwu, wynajęłam komornika, który nie dostarczył również pisma, pod wskazany adres, ponieważ teściowa ukrywa mojego męża, twierdzi że tam nie mieszka, a mieszka i to cały czas, ponieważ nie pracuje.... mam dowody, że tam przebywa oraz inna korespondencja polecona do niego zostaje...
wypowiedzenie umowy najmu i zwrot kaucji
Witam. Opiszę całą sytuację. 1 lutego poszłam na wynajem. Wynajem kosztował 1200 zl. Zapłaciłam wynajmującemu kaucje w wysokości 2tys zł. Oraz od razu za luty za czynsz. Umowa była zrobiona przez notariusza. Miesiąc jest wypowiedzenia. Co miesięczne rachunki otrzymywałam w postaci napisanych na kartce kwot np. " prąd 200 , woda 150 , wynajem 1200" nie otrzymywałam zdjęć rachunków, zuzycia. nic.. Dnia 24.09 napisałam do najemcy, że chce ...
Prawa i obowiązki żyranta
Proszę o pomoc. Poproszono mnie abym został żyrantem osoby, która ubiega się o dofinansowanie na rozpoczęcie działalności gospodarczej z UP. Moje wynagrodzenie spełnia wymogi, natomiast nie do końca wiem co wiąże się z tym, że zostanę poręczycielem, do kiedy i za co odpowiadam itd. Będę wdzięczny za rozjaśnienie mi tematu....
Co jeśli nie ma mnie w domu podczas kontroli ZUS?
Jestem na L4 na cały miesiąc. L4 mogę chodzić mam pieska i mieszkam sama, na zakupy muszę iść. Jak kontrola będzie u mnie mam obowiązek zaprosić do domu czy nie ? Czy paragony od sklepu wystarczą ? Mogę iść prywatnie do innego lekarza np. dentysta jak jestem na L4??...

Wyszukiwarka