Naruszenie dóbr osobistych.

Chciałbym założyć sprawę w sądzie o naruszenie dóbr osobistych. W związku z tym mam kilka pytań.
Z tego co udało mi się ustalić. To muszę ustalić Imię Nazwisko oraz adres zamieszkania osoby którą chce pozwać.
Chciałbym jednakże dowiedzieć się, jak wygląda cały proces.
Rozumiem, że w pierwszej kolejności muszę zgłosić się na policje w celu ustalenia danych osobowych osoby pozywanej.
Czy na tym etapie musze przedstawić policji coś więcej niż wolę rozpoczęcia postępowania z art. 24. KC i art. 216 kk ?
Jakie moje dane osobowe zostaną przedstawione osobie które chce pozwać , podczas czynności wykonywanych przez policje ?
anonim cytuj
26-10-2023
Rozumiem, że w pierwszej kolejności muszę zgłosić się na policje w celu ustalenia danych osobowych osoby pozywanej.

Nie, policja nie ustala danych osoby do pozwu. Sam musisz to ustalić. nie ma postępowania z tych dwóch artykułów łącznie. Nie ogarniasz podstaw, więc odradzam występowanie z takim roszczeniem samodzielnie. Jeśli ci zależy - idź do prawnika.

anonim cytuj
26-10-2023
Chciałbym założyć sprawę w sądzie o naruszenie dóbr osobistych.

Z tego co udało mi się ustalić. To muszę ustalić Imię Nazwisko oraz adres zamieszkania osoby którą chce pozwać.

Czy na tym etapie musze przedstawić policji coś więcej niż wolę rozpoczęcia postępowania z art. 24. KC i art. 216 kk ?

Jakie moje dane osobowe zostaną przedstawione osobie które chce pozwać , podczas czynności wykonywanych przez policje ?

Odpowiadam:

Jeśli chodzi o dochodzenie roszczeń z tytułu naruszenia dóbr osobistych zgodnie z art. 23 i 24 Kodeksu cywilnego (KC), musisz rzeczywiście znać dane pozwanej osoby, aby skierować do niej pozew. Jednakże:

W pierwszej kolejności nie musisz zgłaszać się na policję w celu ustalenia danych pozywanej osoby. Policja nie jest uprawniona do udostępniania takich danych dla celów cywilnoprawnych. Jeśli nie znasz danych osoby, którą chcesz pozwać, musisz je ustalić samodzielnie lub skorzystać z pomocy prawnika.

W przypadku zgłaszania sprawy na policję z art. 216 kk (zniesławienie), to przestępstwo ścigane jest na wniosek pokrzywdzonego. Musisz wtedy przedstawić okoliczności naruszenia twojego dobra osobistego oraz wskazać osobę, która w twojej ocenie jest sprawcą. Twój wniosek musi zawierać konkretne zarzuty oraz ewentualne dowody.

Jeśli postępowanie karnoprawne zostanie wszczęte, Twoje dane osobowe jako pokrzywdzonego będą znane stronie przeciwnej (oskarżonemu), ponieważ ma on prawo do obrony i musi wiedzieć, kto występuje przeciwko niemu.

Mam nadzieję, że powyższe informacje pomogą Ci zrozumieć procedurę i określić dalsze kroki. Jeśli masz dodatkowe pytania dotyczące aspektów prawnych, chętnie na nie odpowiem.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna dla córki.
Dzień dobry. Chciałabym zrobić córce darowiznę 10% wkładu własnego na mieszkanie, czy muszę załatwić to u notariusza, czy wystarczy przelew na konto?...
Reklamacja rozdartej paczki w firmie kurierskiej.
Jestem konsumentem - zakupiłem towar wysyłkowo. Wyslalem go do reklamacji na swój koszt. Sklep odmowil odbioru przesyłki od kuriera bo opakowanie było rozdarte. Co jeśli czegos brakuje? Jeśli rzecz jest uszkodzona? Kto za to poniesie koszt ja czy sklep? Wątpię ze kurier rozpatrzy reklamacje pozytywnie. Jak się ewentualnie bronić? Przesyłka dotrze do mnie z powrotem jutro. Mam spakować paczkę na nowo i sklep chce wysłać po odbiór swojego kurie...
Pieniądze na koncie zablokowane przez komornika
Witam. Nie wiedziałam że mam komornika na koncie bankowym, na które wpływała kwota wolna czyli 2230 zł z wypłaty mojej. Wczoraj syn przelał na to moje konto 2 tys, po czym automatycznie zostało zablokowane przez komornika. Czy jest szansa żeby te pieniądze odzyskać? To była wypłata syna...
Czy coś grozi firmie jeśli nie wykona polecenia komornika?
W firmie pracuje pan x . Firma dostała pismo od komornika że ma płacić nie panu x a komornikowi , długi za alimenty. Czy coś grozi firmie jeśli nie wykona polecenia komornika?...

Wyszukiwarka