Chciałbym założyć sprawę w sądzie o naruszenie dóbr osobistych.
Z tego co udało mi się ustalić. To muszę ustalić Imię Nazwisko oraz adres zamieszkania osoby którą chce pozwać.
Rozumiem, że w pierwszej kolejności muszę zgłosić się na policje w celu ustalenia danych osobowych osoby pozywanej.
Czy na tym etapie musze przedstawić policji coś więcej niż wolę rozpoczęcia postępowania z art. 24. KC i art. 216 kk ?
Jakie moje dane osobowe zostaną przedstawione osobie które chce pozwać , podczas czynności wykonywanych przez policje ?
Odpowiadam:
Jeśli chodzi o dochodzenie roszczeń z tytułu naruszenia dóbr osobistych zgodnie z art. 23 i 24 Kodeksu cywilnego (KC), musisz rzeczywiście znać dane pozwanej osoby, aby skierować do niej pozew. Jednakże:
W pierwszej kolejności nie musisz zgłaszać się na policję w celu ustalenia danych pozywanej osoby. Policja nie jest uprawniona do udostępniania takich danych dla celów cywilnoprawnych. Jeśli nie znasz danych osoby, którą chcesz pozwać, musisz je ustalić samodzielnie lub skorzystać z pomocy prawnika.
W przypadku zgłaszania sprawy na policję z art. 216 kk (zniesławienie), to przestępstwo ścigane jest na wniosek pokrzywdzonego. Musisz wtedy przedstawić okoliczności naruszenia twojego dobra osobistego oraz wskazać osobę, która w twojej ocenie jest sprawcą. Twój wniosek musi zawierać konkretne zarzuty oraz ewentualne dowody.
Jeśli postępowanie karnoprawne zostanie wszczęte, Twoje dane osobowe jako pokrzywdzonego będą znane stronie przeciwnej (oskarżonemu), ponieważ ma on prawo do obrony i musi wiedzieć, kto występuje przeciwko niemu.
Mam nadzieję, że powyższe informacje pomogą Ci zrozumieć procedurę i określić dalsze kroki. Jeśli masz dodatkowe pytania dotyczące aspektów prawnych, chętnie na nie odpowiem.