Umowa przedwstępna na zakup domu

Umowa przedwstępna na zakup domu w formie umowy cywilnoprawnej.
Jak dochodzić swoich praw (przed kim?) gdyby sprzedawca nie wywiązał się z niej (zwrot dwukrotności zadatku)? Jakieś inne ryzyka?
anonim cytuj
13-11-2020
Tylko zwrot dwukrotności zadatku/przepadek zadatku.
Można by było dochodzić zawarcia umowy przyrzeczonej tylko wtedy, gdyby umowa przedwstępna była zawarta w formie wymaganej dla umowy przyrzeczonej - czyli w tym przypadku w formie aktu notarialnego.

anonim cytuj
13-11-2020
Dziękuję, w takim wypadku, przed kim dochodzi sie tego zwrotu? Bo przy umowie notarialnej jest to sąd, a cywilnoprawnej?

anonim cytuj
13-11-2020
Zawsze jest to sąd. Nie ma żadnej zasady zgodnie z którą sąd rozpoznaje tylko sprawy stwierdzone aktem notarialnym . Oczywiście najpierw warto wezwać do zapłaty polubownie - można uniknac sądu a w razie gdyby pozew był niezbędny - i tak trzeba w nim wskazać czy była próba polubownego załatwienia sprawy.

anonim cytuj
13-11-2020
Bardzo dziękuję!

anonim cytuj
13-11-2020

Sugerowane Tematy

Urlopu z tytułu siły wyższej.
Mam niepełnosprawnego członka rodziny, nie jestem opiekunem aczkolwiek biorę na siebie odpowiedzialność za pomoc przy wizytach lekarskich - jest to osoba na wózku. I tutaj mam pytanie, chciałam w pracy skorzystać z urlopu z tytułu siły wyższej, aczkolwiek pracodawca uważa że to nie kwalifikuje się pod to. Dodam, że grafik pracy mamy układany na miesiąc i dopiero po ułożeniu go dowiedziałam się, że odbędzie się wizyta lekarska. Czy pracodawca ma r...
Umowa dożywocia a choroba alkoholowa.
Otrzymałem nieruchomość w ramach umowy dożywocia. Dożywotnikami są moi rodzice. Umowa zakłada, że mam opiekować się rodzicami, utrzymywać ich do końca ich życia. Oboje rodziców to alkoholicy, mieszkają sami w domu. Póki co jest ok, tzn. sami się utrzymują, ale nie jestem pewien co będzie dalej. Czy w tej sytuacji jest możliwość odstąpienia od umowy dożywocia jeśli ich choroba alkoholowa będzie bardziej zaawansowana, nie zaczną się leczyć? Czy nie...
Czy mam prawo nie podawać swojego PESELU bądź daty urodzenia firmie windykacyjnej??
Witam , wydzwania do mnie firma windykacyjna dość nieuprzejmi , Czy mam prawo podawać swój PESEL bądź datę urodzenia ? Powiedziałem , że nie mam obowiązku podawać to mi odpowiedziała babka , że lepiej abym podał bo potem może źle się skończyć dla mnie i się rozłączyłem ..Jest jakiś paragraf kodeks który mogę podać przy następnym telefonie od nich ? ...
Przywłaszczenie alimentów na dzieci przez osobę nieuprawnioną do odbioru.
Znajoma płaci na dziecko alimenty ustalone przez zabezpieczenie sądowe. Regularnie i zgodnie z zabezpieczeniem przekazem pocztowym, bo tak zażądał ojciec dziecka. Po czym doszło do sytuacji, że w miesiącu czerwcu 2023 alimenty odebrała jego matka. Matka dziecka ma potwierdzenie z poczty ,że przekaz odebrała jego matka on twierdzi, że przekaz trafił do nadawcy. Matka ojca przywłaszczyła alimenty nie przekazując mu tych alimentów. Ojciec dziecka o...

Wyszukiwarka