Umowa przedwstępna na zakup domu

Umowa przedwstępna na zakup domu w formie umowy cywilnoprawnej.
Jak dochodzić swoich praw (przed kim?) gdyby sprzedawca nie wywiązał się z niej (zwrot dwukrotności zadatku)? Jakieś inne ryzyka?
anonim cytuj
13-11-2020
Tylko zwrot dwukrotności zadatku/przepadek zadatku.
Można by było dochodzić zawarcia umowy przyrzeczonej tylko wtedy, gdyby umowa przedwstępna była zawarta w formie wymaganej dla umowy przyrzeczonej - czyli w tym przypadku w formie aktu notarialnego.

anonim cytuj
13-11-2020
Dziękuję, w takim wypadku, przed kim dochodzi sie tego zwrotu? Bo przy umowie notarialnej jest to sąd, a cywilnoprawnej?

anonim cytuj
13-11-2020
Zawsze jest to sąd. Nie ma żadnej zasady zgodnie z którą sąd rozpoznaje tylko sprawy stwierdzone aktem notarialnym . Oczywiście najpierw warto wezwać do zapłaty polubownie - można uniknac sądu a w razie gdyby pozew był niezbędny - i tak trzeba w nim wskazać czy była próba polubownego załatwienia sprawy.

anonim cytuj
13-11-2020
Bardzo dziękuję!

anonim cytuj
13-11-2020

Sugerowane Tematy

Czy mogę się nie zgodzić na rozwód za porozumieniem stron ?
Dzień dobry. Czy mogę się nie zgodzić na rozwód za porozumieniem stron ? Mąż chce się rozwieść bez podania przyczyny. Rozwód to dla mnie wyprowadzka z domu, który nie jest nasz i zostanie samej z dzieckiem. Potrzebna jest mi pomoc choćby przy odbiorze dziecka ze szkoły. Wynajem to duży koszt więc musiałabym zmienić miejsce zamieszkania, a to dla mnie i dziecka duży stres....
Przysposobienie dziecka.
Cześć. Mam do Was pytanie. Mój mąż stara się o przysposobienie mojej córki (moja córka ma w akcie urodzenia "ojciec nieznany"). Złożyliśmy do sądu odpowiednie pismo o przysposobienie (pełne), była już pierwsza sprawa , na której sąd odroczył sprawę i zgłosił wszystko do ośrodka adopcyjnego gdzie mój mąż , ja i moja córka będziemy wzywani po kolei, a następnie ta pani, która zajmuje się naszą sprawą ma przyjechać na wywiad środowiskowy...
Spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu.
Nadszedł taki etap w życiu, że człowiek zaczął się rozglądać za własnym kątem, którego zakup będzie musiał wspomóc kredytem hipotecznym. W ogłoszeniach często można spotkać stwierdzenie 'spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu z założoną KW'. Czytając kilka artykułów, chciałbym się upewnić w następujących kwestiach: Docelowo chciałbym to zmienić w prawo własności. Zgodnie z prawem trzeba spełnić następujące kwestie: "Działka pod budynk...
Egzekucja komornicza.
Witam serdecznie, poradźcie co robić. Komornicy na wniosek firmy windykacyjnej prowadzili przeciw mnie dwie egzekucje, spłaciłem wszystko, co do grosza, komornik jeden jak i drugi przysłał mi postanowienie o zakończeniu postępowania i że "tytuł wykonawczy pozostaje w aktach sprawy, ponieważ całe roszczenie egzekucyjne wynikające z tytułu wykonawczego zostało w całości zaspokojone. Postępowanie egzekucyjne zostało zakończone. Firma dalej atak...

Wyszukiwarka