Umowa przedwstępna na zakup domu

Umowa przedwstępna na zakup domu w formie umowy cywilnoprawnej.
Jak dochodzić swoich praw (przed kim?) gdyby sprzedawca nie wywiązał się z niej (zwrot dwukrotności zadatku)? Jakieś inne ryzyka?
anonim cytuj
13-11-2020
Tylko zwrot dwukrotności zadatku/przepadek zadatku.
Można by było dochodzić zawarcia umowy przyrzeczonej tylko wtedy, gdyby umowa przedwstępna była zawarta w formie wymaganej dla umowy przyrzeczonej - czyli w tym przypadku w formie aktu notarialnego.

anonim cytuj
13-11-2020
Dziękuję, w takim wypadku, przed kim dochodzi sie tego zwrotu? Bo przy umowie notarialnej jest to sąd, a cywilnoprawnej?

anonim cytuj
13-11-2020
Zawsze jest to sąd. Nie ma żadnej zasady zgodnie z którą sąd rozpoznaje tylko sprawy stwierdzone aktem notarialnym . Oczywiście najpierw warto wezwać do zapłaty polubownie - można uniknac sądu a w razie gdyby pozew był niezbędny - i tak trzeba w nim wskazać czy była próba polubownego załatwienia sprawy.

anonim cytuj
13-11-2020
Bardzo dziękuję!

anonim cytuj
13-11-2020

Sugerowane Tematy

Administracja ma prawo podnieść czynsz z mocą wsteczną?
Czy właściciel mieszkania, które wynajmuję, ma prawo podnieść czynsz z mocą wsteczną? Dostałam dzisiaj informację, że czynsz wzrósł od lutego i muszę dokonać dopłaty za te ubiegłe miesiące. Czy ta podwyżka nie powinna obowiązywać od miesiąca, w którym dostałam tę informację? ...
Zadośćuczynienie od sprawców?
Rok temu zostałem pobity w taksówce (pracuje jako kierowca) dwóch sprawców, których wiozłem przez aplikacje (płatność z góry) pod wpływem alkoholu/środków odurzających pobiło mnie, zdewastowali auto, po czym uciekli, na miejscu policja, karetka w wypisie ze szpitala rozpoznanie s01 (powierzchowny uraz głowy) bez żadnych zmian w mózgu itp., wykonana obdukcja, na której uwidoczniono siniaki średnicy około 6-8cm, sprawa zgłoszona na policje, teraz o...
Właściciel wynajął brudne mieszkanie.
Co przypadku gdy wynajmujący oddał do wynajmu mieszkanie nadające się do gruntownego sprzątania przez firmę sprzątająca? Czyli brudna kuchnia, gruba warstwa tłuszczu na szafkach, zasikana toaleta, brudne, zakurzone podłogi itp. i taka sytuacja w której wynajmujący obiecał ogarnąć mieszkanie do czasu wprowadzenia najemcy, a tego nie zrobił i ten ostatni zauważył to dopiero kiedy przyjechał z formą przeprowadzkową z meblami? Co może zrobić najemca...
Jak pozbyć się komornika po spłacie zadłużenia alimentów
Spłaciłem zadłużenie alimentacyjne,wszystkie zaległe alimenty plus odsetki trafiły na konto matki dziecka. Od dłuższego czasu place terminowo alimenty plus koszty dla komornika(na jego konto) ,bo matka dziecka nie chce wycofać komornika. Co zrobić żeby płacić bezpośrednio na konto matki dziecka,jedynie zasądzone alimenty,pozbywając się dodatkowych kosztów? Słyszałem coś o depozycie(nie znam fachowej nazwy tegoż zabezpieczenia),zostawiamy u komorn...

Wyszukiwarka