Umowa przedwstępna na zakup domu

Umowa przedwstępna na zakup domu w formie umowy cywilnoprawnej.
Jak dochodzić swoich praw (przed kim?) gdyby sprzedawca nie wywiązał się z niej (zwrot dwukrotności zadatku)? Jakieś inne ryzyka?
anonim cytuj
13-11-2020
Tylko zwrot dwukrotności zadatku/przepadek zadatku.
Można by było dochodzić zawarcia umowy przyrzeczonej tylko wtedy, gdyby umowa przedwstępna była zawarta w formie wymaganej dla umowy przyrzeczonej - czyli w tym przypadku w formie aktu notarialnego.

anonim cytuj
13-11-2020
Dziękuję, w takim wypadku, przed kim dochodzi sie tego zwrotu? Bo przy umowie notarialnej jest to sąd, a cywilnoprawnej?

anonim cytuj
13-11-2020
Zawsze jest to sąd. Nie ma żadnej zasady zgodnie z którą sąd rozpoznaje tylko sprawy stwierdzone aktem notarialnym . Oczywiście najpierw warto wezwać do zapłaty polubownie - można uniknac sądu a w razie gdyby pozew był niezbędny - i tak trzeba w nim wskazać czy była próba polubownego załatwienia sprawy.

anonim cytuj
13-11-2020
Bardzo dziękuję!

anonim cytuj
13-11-2020

Sugerowane Tematy

Umowa o prace i zlecenie u innego pracodawcy
Witam . Jak wyglada sytuacja gdy jestem na umowie prace i zarabiam więcej niż najniższa krajowa, a jestem zatrudniona dodatkowo na umowę zlecenie U INNEGO PRACODAWCY i chciałbym odprowadzać składki chorobowe czy jest taka możliwość ? Czy ktoś ma na to jakiś przepis ? Czy możliwość odprowadzania tej składki jest zależna od tego ile wynosi wynagrodzenie na umowie o prace ? Podkreślam ze jest wyższe niż minimalne wynagrodzenie....
Czy prokurator musi wszcząć śledztwo?
Złożyłam wraz z koleżankami zawiadomienie do dziekana o zachowaniu jednego kolegi - wysłał nam ciągle zdjęcia w damskim ubiorze, wypisywał do wielu roczników. Mówił, że kiedy to robi to się masturbuje. Dziekan złożył sprawę do prokuratury, bez naszej zgody/prośby. Nie chcemy zeznawać. Ktoś wie może jak to wygląda?...
Podział majątku wspólnego.
Razem z partnerem wybudowaliśmy dom na moim gruncie. Kredyt na dom wzięliśmy razem i nadal go spłacamy. W KW widnieje tylko ja jako jedyny właściciel. Rozstaliśmy się i planujemy sprzedaż domu żeby spłacić zaciągnięty kredyt. Reszta pieniędzy chcemy podzielić się po równo a były partner swoją część przeznaczy na zakup mieszkania. Jak to zrobić prawnie by uniknąć opłat od spadków i darowizn....
Skarga kasacyjna.
Sąd Okręgowy oddalił moje zażalenie na postanowienie Sądu Rejonowego o zapłatę. Obie instancje uzasadniały swoje stanowisko faktem, iż mój pełnomocnik nie uzupełnił braków formalnych w terminie, mimo, iż posiadał wszystkie informacje aby te braki uzupełnić. Moje uprzejme zapytanie: 1. W jakim terminie mogę zwrócić się do BRPR z prośba o złożenie skargi kasacyjnej do SN; 2. Czy za niedopełnienie obowiązków mogę dochodzić od pełnomocnika odszkod...

Wyszukiwarka