Umowa przedwstępna na zakup domu

Umowa przedwstępna na zakup domu w formie umowy cywilnoprawnej.
Jak dochodzić swoich praw (przed kim?) gdyby sprzedawca nie wywiązał się z niej (zwrot dwukrotności zadatku)? Jakieś inne ryzyka?
anonim cytuj
13-11-2020
Tylko zwrot dwukrotności zadatku/przepadek zadatku.
Można by było dochodzić zawarcia umowy przyrzeczonej tylko wtedy, gdyby umowa przedwstępna była zawarta w formie wymaganej dla umowy przyrzeczonej - czyli w tym przypadku w formie aktu notarialnego.

anonim cytuj
13-11-2020
Dziękuję, w takim wypadku, przed kim dochodzi sie tego zwrotu? Bo przy umowie notarialnej jest to sąd, a cywilnoprawnej?

anonim cytuj
13-11-2020
Zawsze jest to sąd. Nie ma żadnej zasady zgodnie z którą sąd rozpoznaje tylko sprawy stwierdzone aktem notarialnym . Oczywiście najpierw warto wezwać do zapłaty polubownie - można uniknac sądu a w razie gdyby pozew był niezbędny - i tak trzeba w nim wskazać czy była próba polubownego załatwienia sprawy.

anonim cytuj
13-11-2020
Bardzo dziękuję!

anonim cytuj
13-11-2020

Sugerowane Tematy

Zakłócanie ciszy nocnej.
Witam, chciałbym przedstawić sytuację jaka miała miejsce. Zapomniałem się i około godziny 1:30 zaśpiewałem jedną piosenkę karaoke. Któryś z sąsiadów zadzwonił na policję i pojawiła się niemal natychmiast (blisko mnie znajduje się posterunek policji). Gdy kończyłem śpiewać wchodzili już po klatce schodowej. Gdy zadzwonili do drzwi już skończyłem piosenkę, która trwała jakieś 3 minuty i był to mój sam głos bo muzyka była na słuchawkach. Zaczęli nac...
Praca w innym miejscu niż na umowie.
Aktualnie mamy biuro i magazyn w jednym budynku ale szef zdecydował, że magazyn będzie przeniesiony do innej miejscowości. Ja pracuje jako pracownik biurowy i nie czuje się ja siłach przez tydzień pracować ciężko fizycznie i dźwigać towary, oraz ustawiać regały do wysokiego składowania. Czy jako pracownik biurowy, mam prawo odmówić jazdy 20 km do innej miejscowości? Dźwigania tam rzeczy przez cały tydzień? Oczywiście wszystko jest na słowo, nie d...
Zwrot towaru a działalność nierejestrowana.
Witam, prowadzę działalność nierejestrowaną w postaci sprzedaży produktów na allegro. Jestem świadom, że nie mogę przekroczyć miesięcznego progu minimalnej krajowej (w przeciwnym wypadku muszę założyć działalność). Pytanie - co w sytuacji gdy sprzedam towar, dotrze do klienta, a ten mi go zwróci w ciągu 14 dni? Czy jak mu zwracam pieniądze za zwrócony towar, to to co wcześniej mi zapłacił muszę wliczyć do miesięcznego przychodu, czy nie?...
Zniesienie alimentów na dorosłe dziecko.
Płacę alimenty na córkę. W tym roku skończy 20 lat. Alimenty ściąga ze mnie komornik (nigdy nie miałem opóźnień w spłacie, alimenty komornik pobiera na życzenie mojej byłej żony). Od kilku już lat nie mam kontaktu z córką. Nie wiem czy się uczy, czy pracuje. Z pogłosek wiem, że podjęła pracę i studia zaoczne. Nie mam jednak pewności jak sytuacja wygląda aktualnie. W jaki sposób mogę się tego dowiedzieć. Czy jeśli pracuje i studiuje zaocznie mogę ...

Wyszukiwarka