Jak sprawdzić kto jest właścicielem nieruchomości?

Niedaleko mojego miejsca zamieszkania jest niszczejący budynek z którego można zrobić lokal usługowy czy sprzedażowy. Budynek niszczeje już od dłuższego czasu .Pomimo kartki z numerem telefonu do kontaktu nikt się nie odzywa. Moje pytanie brzmi : czy można się oficjalnie dowiedzieć czyją własnością jest owy budynek? Jeśli tak, to gdzie się po tę informację udać? Dziękuję za pomoc.
anonim cytuj
18-08-2023
Znaleźć numer księgi wieczystej po adresie, z numerem następnie wejść na stronę EKW GOV i pobrać księgę w której będą dane.

anonim cytuj
18-08-2023
Znaleźć numer księgi wieczystej po adresie, z numerem następnie wejść na stronę EKW GOV i pobrać księgę w której będą dane.

oczywiście proszę mieć na uwadze, że wpis w KW może być nieaktualny z powodu śmierci wpisanego w KW właściciela. Właściciel, a potem spadkobiercy, powinni dbać o aktualność wpisów w KW, ale niestety Polacy ciągle mają awersję do urzędów, jakby to była władza okupacyjna.

anonim cytuj
18-08-2023
W celu ustalenia właściciela nieruchomości, powinno się skorzystać z księgi wieczystej, która jest publicznym rejestrem prawa nieruchomości w Polsce.

Księga Wieczysta:
Jak wspomniano, możesz skorzystać z portalu Elektronicznych Ksiąg Wieczystych (ekw.ms.gov.pl) i wpisać tam odpowiedni numer księgi wieczystej, który można znaleźć np. w Starostwie Powiatowym. Portal udostępnia informacje dotyczące nieruchomości, w tym informacje o właścicielach, obciążeniach, hipotekach itp.

Nieaktualne wpisy:
Istotne jest, że wpisy w księdze wieczystej mogą nie odzwierciedlać rzeczywistego stanu prawnego. Przykładowo, w przypadku śmierci właściciela wpisanego w księdze wieczystej, prawa do nieruchomości mogą przysługiwać spadkobiercom, nawet jeśli nie dokonali oni jeszcze wpisu w księdze wieczystej.

Dalsze działania:
Jeśli ustalasz właściciela, ale dalej nie możesz się z nim skontaktować, warto zastanowić się nad ewentualnymi działaniami prawnymi, takimi jak wezwanie do usunięcia szkód lub inicjatywy związane z zagrożeniem bezpieczeństwa.

Podsumowując, do ustalenia właściciela nieruchomości warto skorzystać z księgi wieczystej, ale warto pamiętać, że wpisy w niej mogą być nieaktualne. W takim przypadku może być konieczne podjęcie dalszych działań w celu ustalenia rzeczywistego właściciela lub jego spadkobierców.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Brat mieszka w bloku i ma 2 psy, jest jeden sąsiad któremu to nie odpowiada. Policja nie chce przyjąć zawiadomienia o nękaniu.
Witam może ktoś będzie w stanie pomóc co zrobić . Brat mieszka w bloku i ma 2 psy jest jeden sąsiad któremu to nie odpowiada i już kilka razy wzywał straż miejska był też na wizycie patrol Animals psy są zadbane żadnych uwag . Sąsiad raz już napisał na drzwiach cyt ,, ucisz te psy kur .... ,, Były też liściki na temat uciszenia psów . Była policja dzielnicowy i nic wczoraj brat poszedl po psy i wyszedł wieczorem pod jego nieobecność sąsiad zadzwo...
Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej?
Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej? Ponieważ mam problem ze znalezieniem pracy z powodu mojej historii zatrudnienia przymierzam się do tego by w CV wpisać same prace za granicą przez agencje pracy, utrzymywać, że świadectw pracy nie mam bo były to prace na umowę zlecenie, a o pracach w Polsce, w których faktycznie pracowałem, nic nie wspominać w CV. I teraz mam pytanie, czy pracodawca wątpiący w to, że cały czas pracowałe...
Wspólnoty mieszkaniowe.
Witam, WM powstają w określonych ustawą okolicznościach i z mocy prawa. Muszą wtedy dokonać pewnych czynności (NIP, konto, zarząd, etc.). Czy, wzgl. kto może/ma prawo kontrolować czy te czynności zostały dokonane ?...
Czy przewoźnik może zakazać używania telefonów komórkowych?
Dzień dobry, Dziś byłam świadkiem ciekawej sytuacji w busie pewnego prywatnego przewoźnika. Mianowicie kobieta rozmawiająca przez telefon (w momencie, kiedy bus jeszcze stał na stanowisku tj. kierowca nie był w trakcie jazdy) została przez niego dosyć perfidnie upomniana, że ma natychmiast przestać rozmawiać gdyż w busie obowiązuje "zakaz używania telefonów komórkowych" po czym kierowca wskazał palcem na stosowną naklejkę umieszczoną n...

Wyszukiwarka