Jak sprawdzić kto jest właścicielem nieruchomości?

Niedaleko mojego miejsca zamieszkania jest niszczejący budynek z którego można zrobić lokal usługowy czy sprzedażowy. Budynek niszczeje już od dłuższego czasu .Pomimo kartki z numerem telefonu do kontaktu nikt się nie odzywa. Moje pytanie brzmi : czy można się oficjalnie dowiedzieć czyją własnością jest owy budynek? Jeśli tak, to gdzie się po tę informację udać? Dziękuję za pomoc.
anonim cytuj
18-08-2023
Znaleźć numer księgi wieczystej po adresie, z numerem następnie wejść na stronę EKW GOV i pobrać księgę w której będą dane.

anonim cytuj
18-08-2023
Znaleźć numer księgi wieczystej po adresie, z numerem następnie wejść na stronę EKW GOV i pobrać księgę w której będą dane.

oczywiście proszę mieć na uwadze, że wpis w KW może być nieaktualny z powodu śmierci wpisanego w KW właściciela. Właściciel, a potem spadkobiercy, powinni dbać o aktualność wpisów w KW, ale niestety Polacy ciągle mają awersję do urzędów, jakby to była władza okupacyjna.

anonim cytuj
18-08-2023
W celu ustalenia właściciela nieruchomości, powinno się skorzystać z księgi wieczystej, która jest publicznym rejestrem prawa nieruchomości w Polsce.

Księga Wieczysta:
Jak wspomniano, możesz skorzystać z portalu Elektronicznych Ksiąg Wieczystych (ekw.ms.gov.pl) i wpisać tam odpowiedni numer księgi wieczystej, który można znaleźć np. w Starostwie Powiatowym. Portal udostępnia informacje dotyczące nieruchomości, w tym informacje o właścicielach, obciążeniach, hipotekach itp.

Nieaktualne wpisy:
Istotne jest, że wpisy w księdze wieczystej mogą nie odzwierciedlać rzeczywistego stanu prawnego. Przykładowo, w przypadku śmierci właściciela wpisanego w księdze wieczystej, prawa do nieruchomości mogą przysługiwać spadkobiercom, nawet jeśli nie dokonali oni jeszcze wpisu w księdze wieczystej.

Dalsze działania:
Jeśli ustalasz właściciela, ale dalej nie możesz się z nim skontaktować, warto zastanowić się nad ewentualnymi działaniami prawnymi, takimi jak wezwanie do usunięcia szkód lub inicjatywy związane z zagrożeniem bezpieczeństwa.

Podsumowując, do ustalenia właściciela nieruchomości warto skorzystać z księgi wieczystej, ale warto pamiętać, że wpisy w niej mogą być nieaktualne. W takim przypadku może być konieczne podjęcie dalszych działań w celu ustalenia rzeczywistego właściciela lub jego spadkobierców.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy o pracę bez zachowania okresu wypowiedzenia.
Proszę o poradę kuzynka pracowała 5 lat jako doradca w biurze finansowym urodziła dziecko była na macierzyńskim po macierzyńskim chciała wrócić ale jej stan zdrowia nie pozwolił na to więc poszła na L4 będąc na L4 dowiedziała się, że kierownik likwiduje stanowiska pracy wróciła do pracy po czym dostała wypowiedzenie umowy o pracę bez zachowania okresu wypowiedzenia, przyczyną rozwiązania umowy jest: Likwidacja stanowiska pracy Podstawa prawn...
Podział majątku wspólnego.
Razem z partnerem wybudowaliśmy dom na moim gruncie. Kredyt na dom wzięliśmy razem i nadal go spłacamy. W KW widnieje tylko ja jako jedyny właściciel. Rozstaliśmy się i planujemy sprzedaż domu żeby spłacić zaciągnięty kredyt. Reszta pieniędzy chcemy podzielić się po równo a były partner swoją część przeznaczy na zakup mieszkania. Jak to zrobić prawnie by uniknąć opłat od spadków i darowizn....
Podwyższenie alimentów.
Pisałam pozew o podwyższenie alimentów, po miesiące dostałam pismo z sądu czy zgadzam się na mediacje, zgodziłam się, ale mam przedstawić tabelaryczny wykaz kosztów utrzymania dziecka wraz z tym kiedy wzrosły koszty tego utrzymania. Jak to zrobić? Skoro od 11 lat dziecko nie miało nigdy podwyższonych alimentów no i koszty wzrastają wraz z wiekiem i potrzebami dziecka. Byłam u prawnika i powiedział, żeby w tabeli napisać ile było kiedyś a ile tera...
Czy jeśli ma się długi to można mieć więcej niż jednego komornika?
Mam trochę długów nie dużych ale jednak , spłacam aktualnie jednego komornika dogadałam się na pewną kwotę co miesiąc. Czy w tym czasie może inny komornik z innej sprawy domagać się spłaty Czy dopiero jak spłacę tego pierwszego?...

Wyszukiwarka