Jak sprawdzić kto jest właścicielem nieruchomości?

Niedaleko mojego miejsca zamieszkania jest niszczejący budynek z którego można zrobić lokal usługowy czy sprzedażowy. Budynek niszczeje już od dłuższego czasu .Pomimo kartki z numerem telefonu do kontaktu nikt się nie odzywa. Moje pytanie brzmi : czy można się oficjalnie dowiedzieć czyją własnością jest owy budynek? Jeśli tak, to gdzie się po tę informację udać? Dziękuję za pomoc.
anonim cytuj
18-08-2023
Znaleźć numer księgi wieczystej po adresie, z numerem następnie wejść na stronę EKW GOV i pobrać księgę w której będą dane.

anonim cytuj
18-08-2023
Znaleźć numer księgi wieczystej po adresie, z numerem następnie wejść na stronę EKW GOV i pobrać księgę w której będą dane.

oczywiście proszę mieć na uwadze, że wpis w KW może być nieaktualny z powodu śmierci wpisanego w KW właściciela. Właściciel, a potem spadkobiercy, powinni dbać o aktualność wpisów w KW, ale niestety Polacy ciągle mają awersję do urzędów, jakby to była władza okupacyjna.

anonim cytuj
18-08-2023
W celu ustalenia właściciela nieruchomości, powinno się skorzystać z księgi wieczystej, która jest publicznym rejestrem prawa nieruchomości w Polsce.

Księga Wieczysta:
Jak wspomniano, możesz skorzystać z portalu Elektronicznych Ksiąg Wieczystych (ekw.ms.gov.pl) i wpisać tam odpowiedni numer księgi wieczystej, który można znaleźć np. w Starostwie Powiatowym. Portal udostępnia informacje dotyczące nieruchomości, w tym informacje o właścicielach, obciążeniach, hipotekach itp.

Nieaktualne wpisy:
Istotne jest, że wpisy w księdze wieczystej mogą nie odzwierciedlać rzeczywistego stanu prawnego. Przykładowo, w przypadku śmierci właściciela wpisanego w księdze wieczystej, prawa do nieruchomości mogą przysługiwać spadkobiercom, nawet jeśli nie dokonali oni jeszcze wpisu w księdze wieczystej.

Dalsze działania:
Jeśli ustalasz właściciela, ale dalej nie możesz się z nim skontaktować, warto zastanowić się nad ewentualnymi działaniami prawnymi, takimi jak wezwanie do usunięcia szkód lub inicjatywy związane z zagrożeniem bezpieczeństwa.

Podsumowując, do ustalenia właściciela nieruchomości warto skorzystać z księgi wieczystej, ale warto pamiętać, że wpisy w niej mogą być nieaktualne. W takim przypadku może być konieczne podjęcie dalszych działań w celu ustalenia rzeczywistego właściciela lub jego spadkobierców.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

umowa zlecenia a L4 i niewykonanie zlecenia
Osoba zatrudniona na umowę zlecenie ma wykonywać pracę 5 x w tygodniu (sprzątanie). W umowie jest punkt, że swoją pracę może zlecić innej osobie. Osoba ta przez najbliższe 10 dni jest na zwolnieniu lekarskim (opłaca zasiłek chorobowy) . Czy ta osoba ma obowiązek znaleźć zastępstwo za siebie aby zlecona praca została wykonana? Czy ja jako zlecający muszę szukać sam zastępstwa? Będę wdzięczny za wyjaśnienie....
Najem lokalu a podatek od nieruchomości.
Mam pytanie, czy jako wynajmująca dom mam obowiązek płacenia podatku rocznego od nieruchomości, którą wynajmuje ?...
Zaprzestanie prowadzenia działalności i nie zgłoszenie tego do ZUSu
Moj ojciec zmarł dwa tygodnie temu, prowadzil działalnośc gospodarczą ( taxi ) ale od 2009 r zaprzestał jej prowadzenia jednak nie zawiesił działalność ani jej nie zamknął. Czy jest możliwość orzeczenia przez Zus, ze działalności tej nie prowadził i z tego tytułu skladki ZUS byly nie należne i umorzą dlug ( chociaż w części ) ? Majątek po sobie zostawił i na tą chwile nie rozważamy odrzucenia spadku...
Zobowiązanie do dopłaty.
W tym tygodniu przyjeżdża do mnie znajomy i ma mi zapłacić większą część kwoty, na którą się wcześniej umawialiśmy. Resztę zaś ma dopłacić w ciągu następnych 12 miesięcy, począwszy od tego konkretnego dnia. I w związku z tym chciałbym się też jakoś zabezpieczyć. Mam zamiar spisać umowę tylko właśnie nie do końca wiem jaką, bo raczej wolałbym, aby to była umowa jednostronna - innymi słowy, żeby na dokumencie widniał wyłącznie podpis kupującego. ...

Wyszukiwarka