Jak sprawdzić kto jest właścicielem nieruchomości?

Niedaleko mojego miejsca zamieszkania jest niszczejący budynek z którego można zrobić lokal usługowy czy sprzedażowy. Budynek niszczeje już od dłuższego czasu .Pomimo kartki z numerem telefonu do kontaktu nikt się nie odzywa. Moje pytanie brzmi : czy można się oficjalnie dowiedzieć czyją własnością jest owy budynek? Jeśli tak, to gdzie się po tę informację udać? Dziękuję za pomoc.
anonim cytuj
18-08-2023
Znaleźć numer księgi wieczystej po adresie, z numerem następnie wejść na stronę EKW GOV i pobrać księgę w której będą dane.

anonim cytuj
18-08-2023
Znaleźć numer księgi wieczystej po adresie, z numerem następnie wejść na stronę EKW GOV i pobrać księgę w której będą dane.

oczywiście proszę mieć na uwadze, że wpis w KW może być nieaktualny z powodu śmierci wpisanego w KW właściciela. Właściciel, a potem spadkobiercy, powinni dbać o aktualność wpisów w KW, ale niestety Polacy ciągle mają awersję do urzędów, jakby to była władza okupacyjna.

anonim cytuj
18-08-2023
W celu ustalenia właściciela nieruchomości, powinno się skorzystać z księgi wieczystej, która jest publicznym rejestrem prawa nieruchomości w Polsce.

Księga Wieczysta:
Jak wspomniano, możesz skorzystać z portalu Elektronicznych Ksiąg Wieczystych (ekw.ms.gov.pl) i wpisać tam odpowiedni numer księgi wieczystej, który można znaleźć np. w Starostwie Powiatowym. Portal udostępnia informacje dotyczące nieruchomości, w tym informacje o właścicielach, obciążeniach, hipotekach itp.

Nieaktualne wpisy:
Istotne jest, że wpisy w księdze wieczystej mogą nie odzwierciedlać rzeczywistego stanu prawnego. Przykładowo, w przypadku śmierci właściciela wpisanego w księdze wieczystej, prawa do nieruchomości mogą przysługiwać spadkobiercom, nawet jeśli nie dokonali oni jeszcze wpisu w księdze wieczystej.

Dalsze działania:
Jeśli ustalasz właściciela, ale dalej nie możesz się z nim skontaktować, warto zastanowić się nad ewentualnymi działaniami prawnymi, takimi jak wezwanie do usunięcia szkód lub inicjatywy związane z zagrożeniem bezpieczeństwa.

Podsumowując, do ustalenia właściciela nieruchomości warto skorzystać z księgi wieczystej, ale warto pamiętać, że wpisy w niej mogą być nieaktualne. W takim przypadku może być konieczne podjęcie dalszych działań w celu ustalenia rzeczywistego właściciela lub jego spadkobierców.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Odszkodowanie.
Czy jest możliwe dochodzenie odszkodowania na drodze cywilnej w procesie karnym z art. 158p1kk. Co to jest obowiązek naprawienia szkody ? Kiedy pismo z powyższym powinno być złożone? Jak wycenić szkodę?...
Złamanie zakazu ze znaku B-36 (zakaz zatrzymywania się). Czy Straż Miejska ma obowiązek udokumentować wykroczenie w postaci zdjęcia?
Szanowni Państwo, Dostałem pismo od Straży Miejskiej („SM”) za złamanie zakazu ze znaku B-36 (zakaz zatrzymywania się) z żądaniem wskazania kierującego pojazdem w dniu popełnienia wykroczenia. Ponieważ we wskazanym przez SM miejscu ciężko doszukać mi się miejsca w którym samochód mógłby zostać nieprawidłowo zaparkowany, chciałem zażądać przedstawienia jakiejś dokumentacji zdjęciowej dowodzącej nieprawidłowo zaparkowanego pojazdu. Pytania: a) c...
Obniżenie czynszu.
Od 3 lat wynajmuję mieszkanie na parterze w domu prywatnym. Oficjalna umowa najmu, w której mam zapis, że co roku mam zapewnić 2 tony węgla (bez określonego terminu zakupu) i drewno. Wywiązuję się z tego zapisu corocznie, jednak kupuję tonę, a potem kolejną po zakupie przez pozostałych mieszkańców (właściciel i jeszcze jeden lokator). Od początku co jesień wychodzi mi na ścianie grzyb. Walczę z nim, co roku używając preparatów grzybobójczych i m...
Jak wygląda L4 na umowie zlecenie?
Witam, jak wygląda L4 na umowie zlecenie?...

Wyszukiwarka