Jeśli brat zrobił testament na bratanicę a nie miał dzieci ,żony to rodzeństwo ma prawo do zachowku?

Jeśli brat zrobił testament na bratanicę a nie miał dzieci ,żony to rodzeństwo ma prawo do zachowku?
anonim cytuj
18-08-2023
Rodzeństwo nie jest uprawnione do zachowku.

anonim cytuj
18-08-2023
Rodzeństwo nie jest uprawnione do zachowku.

Ale jeśli ma tylko dom zapisany a ziemi nie I są jeszcze nie przepisane ciągniki na zmarłego brata tylko na ojca.
Skoro ziemia i ciągniki nie są jego, to nikt ich po nim nie odziedziczy. Skoro należą do ojca, to nie są częścią spadku po bracie. Rodzeństwu zachowek po bracie nie przysługuje, zgodnie z ustawą.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Problem z nieuczciwym wykonawcą.
Dzień dobry, Mamy problem z nieuczciwym wykonawcą. Problem dotyczy źle wykonanego ogrodu (tuje, trawa, nawodnienie itd.). Kwota inwestycji 75500zł. Wysłaliśmy do wykonawcy wezwanie do usunięcia wad (przyjechał coś porobił i na końcu jest gorzej niż było przed, czyli nie usunął wad). Wysłaliśmy wezwanie do obniżenia ceny (poprosiliśmy inna firmę do stwierdzenia usterek i wyceny napraw) kwota wyceny napraw niecałe 26000 zł, na tą też kwotę wys...
Jak skrócić okres wypowiedzenia o pracę.
W firmie pracuje ponad 3 lata, więc okres wypowiedzenia mam trzymiesięczny. Jednak nie dam rady tak długo tam pracować. Chciałabym skrócić ten czas do maksimum miesiąca. Wiem, że mogę złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron. Jednak obawiam się, że pracodawca może odmówić takiego rozwiązania. Czy mogę jakoś temu zaradzić? Dodam jeszcze, że przysługuje mi, aż 30 dni urlopu (nie dostarczyłam wcześniej zaświadczenia o ukończeniu studiów i się sk...
Podwójne pobranie pieniędzy.
W piątek płaciłam za paliwo na stacji benzynowej. 160 zł gotówka i 130 zl blikiem. Pierwsza transakcja blik na terminalu odrzucona - dostałam kopie, ale pieniądze zostały pobrane z konta. Pan mi się pytał czy mogę zapłacić karta, powiedziałam, ze nie posiadam. Zapłaciłam na drugim terminalu tez blikiem i płatność przeszła. Mam jutro dzwonić na stacje jednak blik nie został zwrócony. Czy ktoś miał podobna sytuacje? Bank zrzuca na stacje, stacja ...
Blokada bankowa.
Dzień dobry, W listopadzie przelałem żonie środki, aby założyła lokatę. Po kilku dniach mój bank (BNP Paribas) wysłał informację do banku żony (ING), że ten przelew jest podejrzany i aby został zwrócony. Oczywiście żona nie wyraziła zgody na zwrot, gdyż przelew był prawidłowy. Bank ING zablokował środki, a po około 3 miesiącach zgłosił sprawę do prokuratury, że podejrzewa, iż żona mnie okradła. Niedługo później zostaliśmy wezwani przez policję d...

Wyszukiwarka