Jeśli brat zrobił testament na bratanicę a nie miał dzieci ,żony to rodzeństwo ma prawo do zachowku?

Jeśli brat zrobił testament na bratanicę a nie miał dzieci ,żony to rodzeństwo ma prawo do zachowku?
anonim cytuj
18-08-2023
Rodzeństwo nie jest uprawnione do zachowku.

anonim cytuj
18-08-2023
Rodzeństwo nie jest uprawnione do zachowku.

Ale jeśli ma tylko dom zapisany a ziemi nie I są jeszcze nie przepisane ciągniki na zmarłego brata tylko na ojca.
Skoro ziemia i ciągniki nie są jego, to nikt ich po nim nie odziedziczy. Skoro należą do ojca, to nie są częścią spadku po bracie. Rodzeństwu zachowek po bracie nie przysługuje, zgodnie z ustawą.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Protokół zdawczo-odbiorczy na końcu okresu najmu.
Będę zwalniać wynajmowane mieszkanie czy mogę przygotować pismo, w którym właściciel poświadczy odbiór stanu mieszkania? Chodzi mi o to,że przy odbiorze zapozna się ze stanem mieszkania i po tym podpisze mi pismo,że nie ma zastrzeżeń co do stanu mieszkania i kaucja zostanie zwrócona bez późniejszych kompilacji. Nie mam pewności,że nie pogorszy stanu mieszkania aby nie zwrócić kaucji po moim opuszczeniu lokalu....
Egzekucja z konta firmowego.
Wiemy, że chronione są (zwolnione z zajęcia) środki na wypłaty pracownicze, składki ZUS czy też podatki... A jak to się ma w kwestii zaległych podatków?...czy zgromadzone środki na zajętym rachunku bankowym może bank mi odblokować na spłatę "starych podatków" (zaległe podatki)?...
Kiedy następuje wykonanie decyzji administracyjnej?
Dzień dobry, mam bardzo trudny przypadek w pracy i nie znam odpowiedzi. Proszę o pomoc W skrócie: 1. Organ wydał decyzję administracyjną o nałożeniu kary pieniężnej 5000 zł. 2. Strona nie wniosła odwołania, decyzja stała się ostateczna i wykonalna. 3. Strona nie wykonała tej decyzji, Organ skierował sprawę do Urzędu Skarbowego a ten do Komornika. 4. Strona zapłaciła karę 5000 zł Komornikowi ale płacąc co miesiąc po 1000 zł. Moje pytanie: ...
Zwrot pieniędzy na złe konto bankowe.
Dzień dobry, klient zwrócił pieniądze na inne konto wpisując moje imię i nazwisko i nr konta w tytule. Pieniądze poszły nie wiadomo gdzie do Citi Bank ... Nic nie mogę w tej sprawie zrobić, bo to nie ja przesyłałem pieniądze. Czuję się oszukany z o klient twierdzi, że pieniądze wysłał przesyłając mi potwierdzenie na którym widać, że nr konta jest wpisany inny niż mój. Podobno zrobił przelew zwrotny przez bank pekao i automatycznie wystąpiło taki...

Wyszukiwarka