Jeśli brat zrobił testament na bratanicę a nie miał dzieci ,żony to rodzeństwo ma prawo do zachowku?

Jeśli brat zrobił testament na bratanicę a nie miał dzieci ,żony to rodzeństwo ma prawo do zachowku?
anonim cytuj
18-08-2023
Rodzeństwo nie jest uprawnione do zachowku.

anonim cytuj
18-08-2023
Rodzeństwo nie jest uprawnione do zachowku.

Ale jeśli ma tylko dom zapisany a ziemi nie I są jeszcze nie przepisane ciągniki na zmarłego brata tylko na ojca.
Skoro ziemia i ciągniki nie są jego, to nikt ich po nim nie odziedziczy. Skoro należą do ojca, to nie są częścią spadku po bracie. Rodzeństwu zachowek po bracie nie przysługuje, zgodnie z ustawą.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Wynajęte mieszkanie a egzekucja komornicza.
Moja dziewczyna, która mieszka w wynajętym ze mną mieszkaniu dostała wezwanie egzekucyjne od komornika. Praktycznie wszystkie urządzenia w mieszkaniu są moje czy komornik może w ogóle wejść do tego mieszkania ?...
Problemy z wypowiedzeniem o pracę. Czy należy mi się 3 miesięczne wypowiedzenie i należna wypłata?
Pracowałam 5 lat na umowie o pracę w kioskoportierni. W czerwcu dostałam wypowiedzenie którego nie podpisałam gdyż data zatrudnienia na wypowiedzeniu była 1.01.22 r. Wypowiedzenie odebrałam z poczty. Pracodawca zakończył swoją działalność z datą 17.07.22. Moje pytanie jest czy należy mi się 3 miesięczne wypowiedzenie i należna wypłata. Pracodawca liczy wypowiedzenie od czerwca mimo nie podpisania przeze mnie wypowiedzenia....
Wezwanie przedegzekucyjne.
Dzisiaj ze skrzynki wyjąłem kopertę z pismem od ZTM Warszawa pt. "Wezwanie przedegzekucyjne". Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym wydany przez Sąd Rejonowy z dnia 2010-08-18. Następnie widnieje kwota zadłużenia na dzień 2023-11-02 oraz standardowo dane do przelewu. Na drugiej stronie w "zestawieniu nieuregulowanych zobowiązań" w polu "data wezwania" wpisano dzień 2009-08-22, a dalej w kolumnie o nazwie "d...
Zostałam oskarżona przez pacjenta o kradzież niewielkiej sumy pieniędzy.
Witam pracuje w szpitalu i zostałam oskarżona przez pacjenta o kradzież niewielkiej sumy pieniędzy. Ja tego nie zrobiłam. W jakiej sytuacji jestem i jak się bronić....

Wyszukiwarka