Jeśli brat zrobił testament na bratanicę a nie miał dzieci ,żony to rodzeństwo ma prawo do zachowku?

Jeśli brat zrobił testament na bratanicę a nie miał dzieci ,żony to rodzeństwo ma prawo do zachowku?
anonim cytuj
18-08-2023
Rodzeństwo nie jest uprawnione do zachowku.

anonim cytuj
18-08-2023
Rodzeństwo nie jest uprawnione do zachowku.

Ale jeśli ma tylko dom zapisany a ziemi nie I są jeszcze nie przepisane ciągniki na zmarłego brata tylko na ojca.
Skoro ziemia i ciągniki nie są jego, to nikt ich po nim nie odziedziczy. Skoro należą do ojca, to nie są częścią spadku po bracie. Rodzeństwu zachowek po bracie nie przysługuje, zgodnie z ustawą.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Jeśli dziecko uczęszcza do Państwowego Żłobka obowiązkiem rodziców jest kupowanie rzeczy do zabawy i wykonania prac plastycznych?
Jeśli dziecko uczęszcza do Państwowego Żłobka obowiązkiem rodziców jest kupowanie rzeczy, które mogą być wykorzystane do zabawy i wykonania prac plastycznych? Czy to powinno być zapewnione przez placówkę? Rzeczy kupione przez danego rodzica są wykorzystywane przez wszystkie dzieci....
Właściciel mieszknia nie oddał kaucji
Witam. Z dniem 30sierpnia brat wyprowadził się z mieszkania wynajmowanego gdzie miał umowę najmu podpisana do 30.09. Właściciel mieszkania pobrał wcześniej kaucję do tej pory jej nie oddał i domaga się od brata aby ten jemu zapłacił czynsz za wrzesień i grozi że podejmie odpowiednie kroki. Czy właściciel może tak zrobić?...
Czy mogę wycofać się z umowy, którą dziś podpisałam?
Witam , dzisiaj podpisałam na czas próbny umowę o pracę czy mogę się z niej wycofać jeszcze dzisiaj ????...
Rozbieżność w powierzchni działki w KW oraz w Ewidencji.
Mam taki problem. W 2002 zakupiłem działkę o powierzchni 0.0301ha wraz z domem o powierzchni około 160m2. Taka powierzchnia działki widnieje KW, akcie notarialnym oraz w wypisie z rejestru gruntów z 2002 będącym załącznikiem do aktu notarialnego. W akcie notarialnym, KW oraz wypisie jest również informacja o tym, że jest to działka zabudowana itd. Powiedzmy, że ta moja działa ma numer ewidencyjny 100/2. Sąsiednią działką jest działka 100/1. Jes...

Wyszukiwarka