Ale jeśli ma tylko dom zapisany a ziemi nie I są jeszcze nie przepisane ciągniki na zmarłego brata tylko na ojca.
Skoro ziemia i ciągniki nie są jego, to nikt ich po nim nie odziedziczy. Skoro należą do ojca, to nie są częścią spadku po bracie. Rodzeństwu zachowek po bracie nie przysługuje, zgodnie z ustawą.
Składałem wniosek o mieszkanie socjalne, dostałem się, zaprezentowano mi jedno mieszkanie a doszły mnie słuchy, że powinienem dostać dwie propozycje. Drugiej nie dostałem a tego które mi zaprezentowano nie wziąłem. Okoliczni mieszkańcy byli nie zaciekawi a mieszkanie z moją choroba niepełnosprawności nie nadawało się do zamieszkania pod względem psychicznym, gdyż od razu zaczęło powodować u mnie różne dolegliwości. Nadmiar tego, po zamieszkaniu t...
Męża ciocia a zarazem chrzestna nie mogła mieć dzieci. Na stałe mieszka w Niemczech ale ma dom w Polsce do którego przyjeżdża tylko 1-2 razy do roku i powiedziała, że owy dom dostaniemy my i tu zaczynają się schody - nie potrafimy się dogadać jak to formalnie załatwić - spadek, darowizna czy jak? Według tego co się do tej pory dowiedziałam, najlepszym wyjściem jest zapisanie nam owego domu i działki z klauzulą dośmiertną, ale cioci takowe wyjście...
Jesteśmy para jednopłciową, partnerka odziedziczyła działkę, na której chcemy razem budować dom. Chcemy żeby zarówno działka i przyszły dom były wspólne na wzór małżeńskiej wspólnoty majątkowej. Jak do tego podejść, żeby było najkorzystniej? Darowizna połowy? Współwłasność? Założenie spółki (wiem, że to może brzmieć śmiesznie ale rozpatrujemy różne opcje)?...
Witam. Piszę w imieniu koleżanki. Zacznę od tego że pracowała w sklepie monopolowym 3 lata. Umowy miała różne zlecenia , na pół etatu. Od grudnia 2020 ma umowę na czas nieokreślony. W lutym poszła na zwolnienie ze względu na ciążę(szefowa wiedziała o ciąży, mimo to dała jej taką umowę). 3 sierpnia 2021 urodziła dziecko. 01.08.2022 kończy jej się macierzyński i chciała by skorzystać z bezpłatnego urlopu wychowawczego. I tu zaczyna się cyrk. Szef...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: