Jeśli brat zrobił testament na bratanicę a nie miał dzieci ,żony to rodzeństwo ma prawo do zachowku?

Jeśli brat zrobił testament na bratanicę a nie miał dzieci ,żony to rodzeństwo ma prawo do zachowku?
anonim cytuj
18-08-2023
Rodzeństwo nie jest uprawnione do zachowku.

anonim cytuj
18-08-2023
Rodzeństwo nie jest uprawnione do zachowku.

Ale jeśli ma tylko dom zapisany a ziemi nie I są jeszcze nie przepisane ciągniki na zmarłego brata tylko na ojca.
Skoro ziemia i ciągniki nie są jego, to nikt ich po nim nie odziedziczy. Skoro należą do ojca, to nie są częścią spadku po bracie. Rodzeństwu zachowek po bracie nie przysługuje, zgodnie z ustawą.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Pozwany nie odbiera pisma.
Pozwany nie odbiera z sądu pisma - wniosku o podwyższenie alimentów. Minął ponad miesiąc odkąd złożyłam pozew i nie mam żadnej informacji z sądu. Dowiedziałam się że Pozwany świadomie nie odbiera awizo. Co w takiej sytuacji można zrobić?...
Ziemia w spadku z wieloma dziedziczącymi.
Witam, mam pytanie, znalazłem się w sytuacji w której mam do czynienia z działką, która ma wielu dziedziczących w różnych stosunkach udziałów i potrzebuje dostać informację na temat tego co w przypadku gdy jeden z spadkobierców nie żyje. Czy jego udziały dzielone są wśród pozostałych spadkobierców czy po zmarłej osobie dziedziczą jej dzieci? Jak to jest. Z góry dziękuje za odpowiedź....
pełnomocnictwo
Dzień dobry, jesteśmy Domem Pomocy Społecznej. Złożyliśmy do Sądu wniosek o likwidację depozytu. Wniosek podpisał dyrektor, który ma upoważnienie do reprezentowania Powiatu (jest to jednostka powiatowa), który został załączony do wniosku. Wniosek został odrzucony. Aby otrzymać uzasadnienie złożyliśmy wniosek o sporządzenie uzasadnienia. Wniosek ten podpisał gł. księgowy, ponieważ dyrektor był na zwolnieniu chorobowym. Teraz musimy uzupełnić braki...
Co jeżeli osoba składająca pozew podała zły adres pozwanego?
Czy jeżeli osoba która złożyła pozew w sądzie podała zły adres pozwanego i pozwany nic nie wie ,że takowy pozew wogole został złożony. To co w takiej sytuacji zrobi sąd?...

Wyszukiwarka