zmarła moja siostra. Miała dwójkę dzieci i męża. Czy należy mi się spadek lub zachowek?

Dzień dobry, zmarła moja siostra. Miała dwójkę dzieci i męża. Czy należy mi się spadek lub zachowek?
anonim cytuj
28-11-2022
Na podstawie polskiego prawa spadkowego (Kodeks cywilny, Dział V - Prawo spadkowe), w przypadku śmierci Twojej siostry, jej spadkobiercami ustawowymi są jej najbliżsi krewni, czyli mąż i dzieci (art. 931 §1 k.c.). Krewni boczni, do których zalicza się rodzeństwo zmarłego, dziedziczą dopiero wtedy, kiedy nie ma spadkobierców zstępnych (dzieci, wnuków) ani małżonka zmarłego (art. 931 §2 k.c.).

Jeżeli chodzi o zachowek, to jest on świadczeniem, które przysługuje osobom bliskim zmarłego, których prawo spadkowe zostało pominięte lub ograniczone w testamencie. Według polskiego prawa (art. 1008 k.c.), osoby uprawnione do zachowku to: zstępni zmarłego (dzieci, wnuki itd.), małżonek zmarłego oraz jego zstępujący (rodzice, dziadkowie itd.), jeśli nie pozostawił zstępnych. Bracia i siostry nie są uprawnieni do zachowku.

W związku z powyższym, w opisanej sytuacji prawo do spadku po Twojej zmarłej siostrze, biorąc pod uwagę obecność męża i dzieci, nie przysługuje Tobie jako bratu/siostrze. Tak samo nie przysługuje Ci prawo do zachowku.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Czy oskarżony ma prawo do zmiany obrońcy w trakcie procesu?
Witam, Zmagam się z trudną sytuacją prawną i szukam porady. Jestem oskarżony w sprawie kryminalnej i początkowo wynająłem prywatnego adwokata, aby mnie reprezentować. Niestety, mam coraz więcej problemów z komunikacją z moim obecnym prawnikiem, który wydaje się nie angażować się w moją sprawę tak, jakbym oczekiwał. Czy mam prawo zmienić mojego obrońcę w trakcie trwania procesu? Czy są jakieś ograniczenia czy warunki, które muszę spełnić, ab...
Odpowiedzialność za długi spadkowe.
Prawo spadkowe. Zmarł wuj mojego męża (brat teściowej). Kawaler, bezdzietny. Całe żyjące rodzeństwo wuja, dzieci i wnuki tych, co nie żyją, odrzucają spadek ze względu na długi. Mój mąż wszystko wie lepiej i "po notariuszach chodzić nie będzie". Nie zamierza nic robić z tą sytuacją. Obecnie nie posiada żadnego dochodu. Mamy wspólnotę majątkowa. Pytanie: czy w najgorszej sytuacji komornik może mi wejść na pobory?...
Umowa najmu lokalu komunalnego.
W lokalu komunalnym zameldowani są: A - główny najemca, który miał podpisaną umowę najmu B - żona głównego najemcy, która NIE MIAŁA podpisanej umowy najmu C - dorosła córka, która również NIE MIAŁA podpisanej umowy najmu Zarządzający budynkiem wypowiedział umowę najmu w ten sposób, że wysłał list do A i B, ale z pominięciem C - dorosłej córki, która o wypowiedzeniu umowy najmu dowiedziała się z pozwu emisyjnego doręczonego 6 miesięcy później....
problem z deweloperem
Witam Mam problem z deweloperem . Zakupiłam nowe mieszkanie na osiedlu, na którym po dwóch latach założyli szlaban. Pilot otrzymali tylko Ci mieszkańcy co mają wykupione miejsca postojowe pod blokiem. Uniemożliwili mi tym wjazd pod mój bezpośrednio blok, gdzie nie chce korzystać z miejsc parkingowych Ale podjechać np pod klatkę z zakupami i małym dzieckiem. Miejsc do wykupienia już nie ma pod blokiem, deweloper zaproponował wykup miejsca dla ...

Wyszukiwarka