zmarła moja siostra. Miała dwójkę dzieci i męża. Czy należy mi się spadek lub zachowek?

Dzień dobry, zmarła moja siostra. Miała dwójkę dzieci i męża. Czy należy mi się spadek lub zachowek?
anonim cytuj
28-11-2022
Na podstawie polskiego prawa spadkowego (Kodeks cywilny, Dział V - Prawo spadkowe), w przypadku śmierci Twojej siostry, jej spadkobiercami ustawowymi są jej najbliżsi krewni, czyli mąż i dzieci (art. 931 §1 k.c.). Krewni boczni, do których zalicza się rodzeństwo zmarłego, dziedziczą dopiero wtedy, kiedy nie ma spadkobierców zstępnych (dzieci, wnuków) ani małżonka zmarłego (art. 931 §2 k.c.).

Jeżeli chodzi o zachowek, to jest on świadczeniem, które przysługuje osobom bliskim zmarłego, których prawo spadkowe zostało pominięte lub ograniczone w testamencie. Według polskiego prawa (art. 1008 k.c.), osoby uprawnione do zachowku to: zstępni zmarłego (dzieci, wnuki itd.), małżonek zmarłego oraz jego zstępujący (rodzice, dziadkowie itd.), jeśli nie pozostawił zstępnych. Bracia i siostry nie są uprawnieni do zachowku.

W związku z powyższym, w opisanej sytuacji prawo do spadku po Twojej zmarłej siostrze, biorąc pod uwagę obecność męża i dzieci, nie przysługuje Tobie jako bratu/siostrze. Tak samo nie przysługuje Ci prawo do zachowku.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Po raz pierwszy chciałabym wynająć mieszkanie. O czym powinnam pamiętać?
Dzień dobry, Po raz pierwszy chciałabym wynająć mieszkanie. Mieszkać mają w nim trzy studentki. Czy umowę podpisuję z wszystkimi trzema dziewczynami, czy z rodzicami ? Czy jest to uregulowane jakoś prawnie? O czym powinnam pamiętać przy wynajmie, aby jak najbardziej zabezpieczyć swój interes jako właściciela mieszkania. Wiem, że istnieje takie coś jak najem okazjonalny, aby taką umowę zawrzeć to kto powinien iść ze mną do notariusza?...
Dziecko z zaburzeniami depresyjnymi.
Pytanie dotyczy dziecka uczęszczającego do szkoły. Czy nauczyciel ma prawo ośmieszać przed całą klasą dziecko z zaburzeniami depresyjnymi po próbach samobójczych mówiąc słowa ,, co zaspałaś czy twoja mama zaspała ,, po tych słowach cała klasa zaczęła się śmiać. Dodam że dziecko jest od tamtego roku szykanowane przez uczniów, dziecko jest kopane, wyśmiewane, przezywane, rzucali kamieniem, zniszczyli plecak, żaden z uczniów z dzieckiem nie rozmaw...
Darowizna pożyczki.
Dwa lata temu przekazałem bratu pieniądze w formie pożyczki (przelewem ponad 50 tys.). Zdecydowaliśmy, że te pieniądze bratu daruje. Proszę o radę jak mógłbym tego dokonać? Najchętniej zmieniłbym tą pożyczkę na darowiznę. Czy w takim wypadku wystarczyłaby zwykła umowa między nami i jakby musiała ona wyglądać?...
Płatność za wynajem mieszkania.
W umowie najmu kawalerki nie ma podanego nr bankowego do przelewów. Przez 3 miesiące wynajmujący przyjmował tylko gotówkę. Od tego miesiąca zgodził się na przelewy i dał mi NIEPODPISANĄ kartkę (coś niby rachunek) z nr konta i informacją ile mam zapłacić, za co i żeby w tytule przelewu wpisać "PRZELEW ŚRODKÓW". Jak powinien być przekazany nr konta do płatności wynikających z umowy? Czy musi być aneks do umowy? Czy wystarczy jak podpis...

Wyszukiwarka