zmarła moja siostra. Miała dwójkę dzieci i męża. Czy należy mi się spadek lub zachowek?

Dzień dobry, zmarła moja siostra. Miała dwójkę dzieci i męża. Czy należy mi się spadek lub zachowek?
anonim cytuj
28-11-2022
Na podstawie polskiego prawa spadkowego (Kodeks cywilny, Dział V - Prawo spadkowe), w przypadku śmierci Twojej siostry, jej spadkobiercami ustawowymi są jej najbliżsi krewni, czyli mąż i dzieci (art. 931 §1 k.c.). Krewni boczni, do których zalicza się rodzeństwo zmarłego, dziedziczą dopiero wtedy, kiedy nie ma spadkobierców zstępnych (dzieci, wnuków) ani małżonka zmarłego (art. 931 §2 k.c.).

Jeżeli chodzi o zachowek, to jest on świadczeniem, które przysługuje osobom bliskim zmarłego, których prawo spadkowe zostało pominięte lub ograniczone w testamencie. Według polskiego prawa (art. 1008 k.c.), osoby uprawnione do zachowku to: zstępni zmarłego (dzieci, wnuki itd.), małżonek zmarłego oraz jego zstępujący (rodzice, dziadkowie itd.), jeśli nie pozostawił zstępnych. Bracia i siostry nie są uprawnieni do zachowku.

W związku z powyższym, w opisanej sytuacji prawo do spadku po Twojej zmarłej siostrze, biorąc pod uwagę obecność męża i dzieci, nie przysługuje Tobie jako bratu/siostrze. Tak samo nie przysługuje Ci prawo do zachowku.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Ustanowienie kuratora za osobę nieznaną z miejsca zamieszkania.
W 2021 roku byłemu mężowi podwyższałam alimenty na dziecko, w związku z tym, że się ukrywa moja prawniczka w jakiś sposób ustaliła matkę kuratorem odpowiedzialnym za odbieranie powiadomień i reprezentowanie go przed sądem . Jaki paragraf o tym stanowi, żebym mogła złożyć taki wniosek, ponieważ od grudnia sąd stara się dostarczyć odpis pozwu i wyrok o zabezpieczeniu, ale bezskutecznie. Teraz muszę opłacić komornika żeby On dostarczył, ale nie wi...
Fotopułapka jako dowód w sprawie.
Przy domu jednorodzinnym suszyło się drzewo na opał. Drzewo było ścięte w własnym lesie. Przez okres od wiosny do jesieni złodziej skradł 2/3 opału. Czy jeśli złodziej zostanie nagrany na fotopułapce, można wykorzystać takie dowody przed policją? Czy jest szansa na ukaranie złodzieja?...
Jakie mogę ponieść konsekwencje nie wstawienia się w pracy
Cześć wszystkim.... mam zamiar jechać za granicę po 10 października, jakie mogę ponieść konsekwencje nie wstawienia się w pracy, oczywiście powiem, że rezygnuję z pracy i nawet będę chciał za porozumieniem stron, ale kierownik na pewno się nie zgodzi, bo brakuje ludzi do pracy. Czy dostanę pieniądze za zaległy urlop, gdy odejdę tak na dziko ?? bo mam 24 dni,...
Reklamacja słuchawek, a zwrot pieniędzy.
Kupiłam słuchawki bezprzewodowe w rtv za 1000 zł. Po około roku przestały działać. Zgłosiłam reklamacje, która przyjęli. Okazało się, ze słuchawek nie da się naprawić i nie mają już tego modelu żeby wymienić na nowe wiec zaproponowali mi, abym cokolwiek kupiła u nich za minimum 500zl , wtedy resztę oddadzą mi w gotowce. Słuchawki były kupione na Spółkę z o.o. Czy faktycznie mogą tak zrobić ?...

Wyszukiwarka