zmarła moja siostra. Miała dwójkę dzieci i męża. Czy należy mi się spadek lub zachowek?

Dzień dobry, zmarła moja siostra. Miała dwójkę dzieci i męża. Czy należy mi się spadek lub zachowek?
anonim cytuj
28-11-2022
Na podstawie polskiego prawa spadkowego (Kodeks cywilny, Dział V - Prawo spadkowe), w przypadku śmierci Twojej siostry, jej spadkobiercami ustawowymi są jej najbliżsi krewni, czyli mąż i dzieci (art. 931 §1 k.c.). Krewni boczni, do których zalicza się rodzeństwo zmarłego, dziedziczą dopiero wtedy, kiedy nie ma spadkobierców zstępnych (dzieci, wnuków) ani małżonka zmarłego (art. 931 §2 k.c.).

Jeżeli chodzi o zachowek, to jest on świadczeniem, które przysługuje osobom bliskim zmarłego, których prawo spadkowe zostało pominięte lub ograniczone w testamencie. Według polskiego prawa (art. 1008 k.c.), osoby uprawnione do zachowku to: zstępni zmarłego (dzieci, wnuki itd.), małżonek zmarłego oraz jego zstępujący (rodzice, dziadkowie itd.), jeśli nie pozostawił zstępnych. Bracia i siostry nie są uprawnieni do zachowku.

W związku z powyższym, w opisanej sytuacji prawo do spadku po Twojej zmarłej siostrze, biorąc pod uwagę obecność męża i dzieci, nie przysługuje Tobie jako bratu/siostrze. Tak samo nie przysługuje Ci prawo do zachowku.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Pracodawca wzywa mnie do siebie na zwolnieniu lekarskim.
Mam problem odnoście pracodawcy. Umowa do maja 2024 aktualnie przebywam na l4. Jestem w zagrożonej ciąży kilka razy w miesiącu ląduje na oddziale patologii ciąży. W chwilach gdy jestem w domu mam za zadanie się oszczędzać. Od jakiegoś czasu pracodawca meczy mnie bym osobiście wstawiła się w miejscu pracy zdać ubrania służbowe. Nie byłoby problemem gdyby nie to ze ja za bardzo nie mogę chodzić co rusz zaczynam krwawić i ląduje na sorze jak tylko s...
Czy sąsiad może żądać połowy kosztów za płot?
Dzień dobry. Moja siostra posiada działkę budowlaną. Obok ma sąsiada. Sąsiad postawił na granicy działek płot i nie poinformował o tym mojej siostry. Teraz żąda od niej połowy kosztów za ten płot. Czy moja siostra musi ponosić koszty tego płotu skoro nie wiedziała o nim? I czy jest jakiś przepis mówiący, że musi ponieść te koszty?...
Niepłacenie alimentów na dziecko.
Może ktoś mi powiedzieć jak wygląda sprawa z alimentami i komornikiem. Jeśli ojciec nie płaci i po zgłoszeniu do komornika jak wygląda dalsze postepowanie. Ma wyznaczone 800zl na dziecko. Czy komornikiem ściąga całość? Jeśli by fundusz mi wypłacał te 500zl to co z resztą kwoty?...
Samochód z wadą prawną.
Witam otóż kupiłem samochód nie drogi bo kosztował mnie 4 tysiące zł, chcąc go zarejestrować za kilka dni nie mogłem bo był zarejestrowany na inną osobę kilka dni wstecz. Więc dzwoniłem do osoby, która mi sprzedała, mówił mi że zaraz pójdzie zgłosić sprzedawcę auta i mogę za kilka dni z powrotem iść i zarejestrować na siebie. W między czasie po obejrzeniu dokładnie auta znalazłem w schowku umowę starą a wręcz nową. Właściciel auta sprzedał komuś ...

Wyszukiwarka