zmarła moja siostra. Miała dwójkę dzieci i męża. Czy należy mi się spadek lub zachowek?

Dzień dobry, zmarła moja siostra. Miała dwójkę dzieci i męża. Czy należy mi się spadek lub zachowek?
anonim cytuj
28-11-2022
Na podstawie polskiego prawa spadkowego (Kodeks cywilny, Dział V - Prawo spadkowe), w przypadku śmierci Twojej siostry, jej spadkobiercami ustawowymi są jej najbliżsi krewni, czyli mąż i dzieci (art. 931 §1 k.c.). Krewni boczni, do których zalicza się rodzeństwo zmarłego, dziedziczą dopiero wtedy, kiedy nie ma spadkobierców zstępnych (dzieci, wnuków) ani małżonka zmarłego (art. 931 §2 k.c.).

Jeżeli chodzi o zachowek, to jest on świadczeniem, które przysługuje osobom bliskim zmarłego, których prawo spadkowe zostało pominięte lub ograniczone w testamencie. Według polskiego prawa (art. 1008 k.c.), osoby uprawnione do zachowku to: zstępni zmarłego (dzieci, wnuki itd.), małżonek zmarłego oraz jego zstępujący (rodzice, dziadkowie itd.), jeśli nie pozostawił zstępnych. Bracia i siostry nie są uprawnieni do zachowku.

W związku z powyższym, w opisanej sytuacji prawo do spadku po Twojej zmarłej siostrze, biorąc pod uwagę obecność męża i dzieci, nie przysługuje Tobie jako bratu/siostrze. Tak samo nie przysługuje Ci prawo do zachowku.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

odrzucenie spadku
Witam. Chciałam się dopytać ? wiem że mam na to pół roku aby odrzucić spadek po mamie. Jak wygląda odrzucenie spadek u dzieci? W sensie moich dzieci? I jeszcze jedno pytanie: czy tata ma prawo odrzucić spadek po mamie? I jeszcze jedno. Za życia mamy, rodzice nie dokończyli transakcje związane z domem - czyli mój tata nie ma aktu notarialnego. Na szczęście udało mi się dogadać z właścicielem domu i lada moment mój tata będzie oficjalnym właściciel...
Zdarzenie drogowe z dzikim zwierzęciem.
Proszę o informację na temat możliwości uzyskania odszkodowania od zarządcy drogi za kolizję z dzikim zwierzęciem: - droga w mieście której otoczenie to tereny leśne (na jej przebiegu znajduje się park uroczysko), stan pasa drogowego również pozostawia wiele do życzenia - brak oznakowania o dzikich zwierzętach - zarząd dróg posiada informację o zdarzeniach ze zwierzętami w bieżącym roku oraz latach ubiegłych (w piśmie zobowiązuje się do postaw...
zepsuta drukarka a NIP
Zepsuła mi się drukarka fiskalna. Czy na czas naprawy można wszystkim drukować faktury zamiast paragonów? Na fakturę dla osoby nie mającej firmy musi być wpisany NIP?...
Kupiłam meble do wynajętego mieszkania, celem zmniejszenia kwoty wynajmu.
Potrzebuję rady kogoś mądrzejszego. Ponad rok temu, wynajmując mieszkanie z ówczesną partnerką miałyśmy układ z właścicielami (nie poparty żadną umową), że wezmę na raty meble do tego mieszkania, a oni zmniejszą nam kwotę odstępnego o wysokość raty (faktury za meble są na mnie). Jak to w życiu bywa z partnerką się rozstałam, wyprowadziłam, a rat zostało jeszcze na niecały rok. Z właścicielami dogadałam się, że oddadzą mi pieniądze za raty, które ...

Wyszukiwarka