Proszę o poradę: jestem po rozwodzie, komornik ściąga od ex alimenty na konto syna. Syn skończył 26 lat i nie chce już pobierać alimentów, ponieważ podjął pracę i nie chce mieć kłopotów. Jak to rozwiązać? Nie mamy kontaktu z ex.
Może pójść do komornika i zrezygnować z egzekucji.
anonim cytuj
19-02-2024
Syn powinien złożyć w sądzie wniosek o uchylenie alimentów. W Polskim prawie nie ma górnej granicy wieku do kiedy płacone są alimenty, to sąd przeprowadza postępowanie i w zależności od sytuacji orzeka czy obowiązek alimentacyjny powinien trwać.
Komornik zablokował konta dłużnikowi na poczet alimentów. Alimenty wysyła bezpośrednio pracodawca.
Doszły mnie słuchy że były mąż już coś wymyśla byle by nie płacić wysokich alimentów.
Pracuje w firmie i teraz chce się zwolnić, dogadać z komornikiem z wpłatami alimentów żeby sam płacił.. po czym ponownie chce się zatrudnić w tej samej firmie. Byle by pracodawca sam nie wpłacał komornikowi alimentów. Chwalił się że komornikowi będzie płacił tyle...
Od kilku miesięcy regularnie na osiedlu miałam rysowany samochód jakimś ostrym narzędziem. Po trzecim razie zainstalowałam w samochodzie kamerki na czujnik ruchu i sprawca za czwartym razem się nagrał. Dodatkowo policja u niego zabezpieczyła śrubokręt z moim lakierem samochodu. Niestety sprawca odpowie tylko za to ostatnie porysowanie według policji. Czy jest jakaś szansa że mógłby odpowiedzieć za wcześniejsze porysowania. Dodam że wcześniej spra...
Dzień dobry.
Mam problem z wynajmującym mieszkanie. Dokładnie 4 dni się opóźniłem z zapłatą za mieszkanie. W tym czasie nie było mnie w domu bo leżałem chory i w tym samym czasie właściciel mieszkania wymienił zamki do drzwi i nie chcę oddać moich ubrań i innych rzeczy.
Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy mogę wejść do mieszkania z policją i ślusarzem? Chodzi mi tylko o ubrania i bieliznę bo resztę rzeczy takich jak tv i inne chcę zostawić wł...
Witam.
Mam następujące pytanie
Spłaciłem dług alimentacyjny w całości oprócz kosztów egzekucyjnych, czy komornik sądowy może zająć mi kwotę kosztów egzekucyjnych z wypłaty bez wcześniejszego skierowania pisma do mnie o uiszczenie tych kosztów.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: