Proszę o poradę: jestem po rozwodzie, komornik ściąga od ex alimenty na konto syna. Syn skończył 26 lat i nie chce już pobierać alimentów, ponieważ podjął pracę i nie chce mieć kłopotów. Jak to rozwiązać? Nie mamy kontaktu z ex.
Może pójść do komornika i zrezygnować z egzekucji.
anonim cytuj
19-02-2024
Syn powinien złożyć w sądzie wniosek o uchylenie alimentów. W Polskim prawie nie ma górnej granicy wieku do kiedy płacone są alimenty, to sąd przeprowadza postępowanie i w zależności od sytuacji orzeka czy obowiązek alimentacyjny powinien trwać.
Dzień dobry. Zostałem skazany przez sąd za 9 czynów. Każdy po kilka miesięcy. Sąd orzekł karę łączna za te czyny dwa lata. Po złożeniu kasacji do sądu najwyższego ten uchylił 8 z 9. Pozostało skazanie za jeden czyn, za który sąd skazał mnie na 8 msc. Czy mogę złożyć wniosek do sądu wykonawczego o zawieszenie wykonania, tym bardziej, że na początku w postepowaniu przygotowawczym odbyłem areszt w postaci 2 miesięcy pozbawienia wolności?...
Wchodzę na konto i okazuje się że komornik zajął mi konto na niebotyczną kwotę. Jestem przerażona bo nie mam długów, nie mam pojęcia za co to. Oczywiście jutro jadę i wyjaśniam ale zastanawia mnie dlaczego nie dostałam żadnego pisma że coś się takiego dzieje, że jest jakiś dług.. no nie mam pojęcia. Nie przejęłam żadnego spadku po zmarłym bo wiem że długi też się dziedziczy... nie wiem.. jestem w ciężkim szoku. Mam nadzieję że jutro to wyjaśnię i...
Czy po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej syndyk zabiera też zwrot z podatku bo na internecie to różnie pisze? A drugie pytanie nie związane bezpośrednio z prawem ale może ktoś wie. Czy od podatku można odliczyć koszty paliwa związane z dojazdem do pracy?...
Witam, mam problem. Rozwiązałem umowę o prace na czas nieokreślony (pracowałem tam 5 lat) i poprosiłem pracodawcy , by na świadectwie pracy był zapis, że rozwiązanie umowy o prace z przyczyny zmiany miejsca zamieszkania). Prawdziwym powodem była nieuczciwość pracodawcy, której nie mogłem już tolerować. Postanowiłem założyć własną działalność i wykorzystać dofinansowanie z urzędu pracy jednak musze poczekać do nowego roku na złożenie wniosku...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: