Dorabianie na bezrobociu.

Cześć, w jaki sposób osoba bezrobotna może dorobić żeby nie stracić statusu bezrobotnego? Czy mogę być wychowawcą na obozie przez 2 tygodnie jeśli dochód nie przekroczy 50% minimalnego wynagrodzenia?
anonim cytuj
15-08-2023
Cześć, w jaki sposób osoba bezrobotna może dorobić żeby nie stracić statusu bezrobotnego? Czy mogę być wychowawcą na obozie przez 2 tygodnie jeśli dochód nie przekroczy 50% minimalnego wynagrodzenia?

Jeśli znajdziesz coś. Choćby zlecenie na 2 tyg. To musisz się wyrejestrować a po zakończeniu umowy zarejestrować od nowa. Teraz załatwia się to online więc to żaden problem.
Czyli nie ma możliwości bez wyrejestrowania z UP. A jak by to nie była umowa zlecenie?

Rodzaj umowy, ani okres na jaki została zawarta nie mają znaczenia.
Możesz osiągnąć przychód nieprzekraczający połowy minimalnego wynagrodzenia miesięcznie (1800 zł) z działalności nierejestrowej bez utraty statusu bezrobotnego. Każda forma umowy cywilnoprawnej (zlecenia czy o dzieło) powoduje utratę statusu bez względu na przychód.

anonim cytuj
15-08-2023

Aby zachować status osoby bezrobotnej, istotne jest przestrzeganie określonych przepisów dotyczących uzyskiwania dochodu. Zgodnie z art. 70 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, osoba bezrobotna może osiągnąć dochód z działalności nierejestrowej, pod warunkiem, że miesięczny przychód z tej działalności nie przekracza połowy minimalnego wynagrodzenia. Dla roku 2021 minimalne wynagrodzenie wynosi 2800 zł, co oznacza, że osoba bezrobotna może osiągnąć przychód z działalności nierejestrowej do 1400 zł miesięcznie.

Natomiast, zawarcie umowy cywilnoprawnej, takiej jak umowa zlecenia czy umowa o dzieło, skutkuje utratą statusu osoby bezrobotnej, niezależnie od wysokości przychodu. Jeśli planujesz podjąć pracę na umowę zlecenia czy o dzieło, konieczne jest wcześniejsze wyrejestrowanie się z urzędu pracy.

Jeśli chodzi o pracę na stanowisku wychowawcy na obozie, jeżeli dochód nie przekroczy 50% minimalnego wynagrodzenia i nie będzie to umowa zlecenie czy umowa o dzieło, status osoby bezrobotnej powinien zostać zachowany. Jednak każda sytuacja jest inna, dlatego ważne jest dokładne przeanalizowanie konkretnej sytuacji i rodzaju umowy.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Kupno samochodu.
Prosiłbym o pomoc. Więc kupiłem sobie auto prywatnie od handlarza sprzedał mi na fakturę nie musiałem płacić podatku. Ciągle coś w tym aucie wychodzi zgłosiłem to e mailowo po około 12 dniach. Oczywiście handlarz mówi że nic nie ukryła ni nic mi nie naprawi(auto miało np. El podnoszona klapę bagażnika co się okazało ktoś wyjął z niej silnik ) ale. Najlepsze jest że zapłaciłem online za historię auta i przyszło mi że w Niemczech miał. Dwa razy wyp...
Czy można wnioskowac o zmienjszenie alimentów?
Dzień dobry. Znajomy ma ogromny problem.. Kilka lat temu podczas sprawy rozwodowej, zostały zasadzone alimenty adekwatne do jego zarobkow(pracował za granicą). Od kilku miesięcy wrócił do Polski, z czego zarobki znacznie się zmniejszyły,dlatego też nie stać go na płacenie takiej kwoty. Pytanie brzmi czy ma jakąś realną szansę na wygraną?...
Brak wypłaty od 2 miesięcy.
Witam. Pracowałem jako kierowca ciężarówki, mój pracodawca wpadł w problemy finansowe, z tego co mówi to urząd skarbowy zablokował mu konto firmowe. Pracodawca ogłosił nam że będzie ogłaszać upadłość, ale nie chciał nas zwolnić ze swojej winy tylko przymusił pracowników do rozwiązania umowy za porozumieniem stron (każdy chciał iść gdzie indziej do pracy żeby zarabiać, niż być fikcyjne zatrudnionym w firmie która nie wypłaci wynagrodzenia) W chw...
Osoba, której wynajmowałem moje mieszkanie została aresztowana. Bardzo proszę o informację co w tej sytuacji mogę zrobić?
Witam, Osoba, której wynajmowałem moje mieszkanie została aresztowana. Nie mam z tą osobą kontaktu. Wiem tylko tyle, że "szybko nie wyjdzie". W mieszkaniu zostały wszystkie prywatne rzeczy tej osoby. Bardzo proszę o informację co w tej sytuacji mogę zrobić? Niestety nie posiadam żadnego adresu np. rodziny, pod który mógłby wysłać rzeczy wynajmującego....

Wyszukiwarka