Dorabianie na bezrobociu.

Cześć, w jaki sposób osoba bezrobotna może dorobić żeby nie stracić statusu bezrobotnego? Czy mogę być wychowawcą na obozie przez 2 tygodnie jeśli dochód nie przekroczy 50% minimalnego wynagrodzenia?
anonim cytuj
15-08-2023
Cześć, w jaki sposób osoba bezrobotna może dorobić żeby nie stracić statusu bezrobotnego? Czy mogę być wychowawcą na obozie przez 2 tygodnie jeśli dochód nie przekroczy 50% minimalnego wynagrodzenia?

Jeśli znajdziesz coś. Choćby zlecenie na 2 tyg. To musisz się wyrejestrować a po zakończeniu umowy zarejestrować od nowa. Teraz załatwia się to online więc to żaden problem.
Czyli nie ma możliwości bez wyrejestrowania z UP. A jak by to nie była umowa zlecenie?

Rodzaj umowy, ani okres na jaki została zawarta nie mają znaczenia.
Możesz osiągnąć przychód nieprzekraczający połowy minimalnego wynagrodzenia miesięcznie (1800 zł) z działalności nierejestrowej bez utraty statusu bezrobotnego. Każda forma umowy cywilnoprawnej (zlecenia czy o dzieło) powoduje utratę statusu bez względu na przychód.

anonim cytuj
15-08-2023

Aby zachować status osoby bezrobotnej, istotne jest przestrzeganie określonych przepisów dotyczących uzyskiwania dochodu. Zgodnie z art. 70 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, osoba bezrobotna może osiągnąć dochód z działalności nierejestrowej, pod warunkiem, że miesięczny przychód z tej działalności nie przekracza połowy minimalnego wynagrodzenia. Dla roku 2021 minimalne wynagrodzenie wynosi 2800 zł, co oznacza, że osoba bezrobotna może osiągnąć przychód z działalności nierejestrowej do 1400 zł miesięcznie.

Natomiast, zawarcie umowy cywilnoprawnej, takiej jak umowa zlecenia czy umowa o dzieło, skutkuje utratą statusu osoby bezrobotnej, niezależnie od wysokości przychodu. Jeśli planujesz podjąć pracę na umowę zlecenia czy o dzieło, konieczne jest wcześniejsze wyrejestrowanie się z urzędu pracy.

Jeśli chodzi o pracę na stanowisku wychowawcy na obozie, jeżeli dochód nie przekroczy 50% minimalnego wynagrodzenia i nie będzie to umowa zlecenie czy umowa o dzieło, status osoby bezrobotnej powinien zostać zachowany. Jednak każda sytuacja jest inna, dlatego ważne jest dokładne przeanalizowanie konkretnej sytuacji i rodzaju umowy.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

braki formalne - brak adresu poczty elektronicznej powoda
Złożyłam pozew do sądu do wydziału gospodarczego, ale zapomniałam podać adresu poczty elektronicznej powoda. Mogę dosłać pismo procesowe uzupełniające adres e-mail ? Jak poprawnie je sformułować, żeby Sąd nie cofnął pozwu ?...
Czy 14-latek może osobiście odebrać dowód tymczasowy?
Witam serdecznie. Czy 14-latek może osobiście odebrać dowód tymczasowy. Wniosek składała babcia. Ja obecnie przebywam za granicą. Dodam, że babci nie chcą wydać mimo że ma na to notarialne przyzwolenie które razem podpisałyśmy. Twierdzą, że musi odebrać rodzic. Gdzieś wyczytałam.ze syn jednak może,ale potrzebuję potwierdzenia. Może ktoś miał podobna sytuację. ...
Wyrobienie paszportu przez pełnomocnika.
Mam pytanie dotyczące paszportu... a mianowicie, obecnie mieszkam poza granicami kraju, chciałabym się dowiedzieć czy adwokat za pełnomocnictwem może ubiegać się o nowy paszport dla osoby poszukiwanej listem gończym (za wyłudzenia bankowe) nie posiadającej obecnie żadnego dokumentu (ważnego) stwierdzającego tożsamość i z powodów zdrowotnych nie może podróżować (w obecnym miejscu zamieszkania nie ma konsulatu polskiego)....
sprzedaż działki budowlanej
Od 3 lat jestem współwłaścicielem działki budowlanej. Chciałbym sprzedać tę działkę i zainwestować w inną. Wiem że musi minąć 5 lat bym mógł uniknąć podatku od sprzedaży, chyba że przeznaczę uzyskane środki na cele mieszkaniowe. Środki te przeznaczyłbym na zakup drugiej działki, natomiast nie wiem co z współwłaścicielem? Czy będzie musiał zapłacić podatek od sprzedaży, mimo, że całą uzyskaną kwotę zainwestuję ja na inne cele mieszkaniowe?...

Wyszukiwarka