Dorabianie na bezrobociu.

Cześć, w jaki sposób osoba bezrobotna może dorobić żeby nie stracić statusu bezrobotnego? Czy mogę być wychowawcą na obozie przez 2 tygodnie jeśli dochód nie przekroczy 50% minimalnego wynagrodzenia?
anonim cytuj
15-08-2023
Cześć, w jaki sposób osoba bezrobotna może dorobić żeby nie stracić statusu bezrobotnego? Czy mogę być wychowawcą na obozie przez 2 tygodnie jeśli dochód nie przekroczy 50% minimalnego wynagrodzenia?

Jeśli znajdziesz coś. Choćby zlecenie na 2 tyg. To musisz się wyrejestrować a po zakończeniu umowy zarejestrować od nowa. Teraz załatwia się to online więc to żaden problem.
Czyli nie ma możliwości bez wyrejestrowania z UP. A jak by to nie była umowa zlecenie?

Rodzaj umowy, ani okres na jaki została zawarta nie mają znaczenia.
Możesz osiągnąć przychód nieprzekraczający połowy minimalnego wynagrodzenia miesięcznie (1800 zł) z działalności nierejestrowej bez utraty statusu bezrobotnego. Każda forma umowy cywilnoprawnej (zlecenia czy o dzieło) powoduje utratę statusu bez względu na przychód.

anonim cytuj
15-08-2023

Aby zachować status osoby bezrobotnej, istotne jest przestrzeganie określonych przepisów dotyczących uzyskiwania dochodu. Zgodnie z art. 70 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, osoba bezrobotna może osiągnąć dochód z działalności nierejestrowej, pod warunkiem, że miesięczny przychód z tej działalności nie przekracza połowy minimalnego wynagrodzenia. Dla roku 2021 minimalne wynagrodzenie wynosi 2800 zł, co oznacza, że osoba bezrobotna może osiągnąć przychód z działalności nierejestrowej do 1400 zł miesięcznie.

Natomiast, zawarcie umowy cywilnoprawnej, takiej jak umowa zlecenia czy umowa o dzieło, skutkuje utratą statusu osoby bezrobotnej, niezależnie od wysokości przychodu. Jeśli planujesz podjąć pracę na umowę zlecenia czy o dzieło, konieczne jest wcześniejsze wyrejestrowanie się z urzędu pracy.

Jeśli chodzi o pracę na stanowisku wychowawcy na obozie, jeżeli dochód nie przekroczy 50% minimalnego wynagrodzenia i nie będzie to umowa zlecenie czy umowa o dzieło, status osoby bezrobotnej powinien zostać zachowany. Jednak każda sytuacja jest inna, dlatego ważne jest dokładne przeanalizowanie konkretnej sytuacji i rodzaju umowy.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Ustawa śmieciowa, zgłoszenie ilości osób zamieszkałych.
Witam. Mam pytanie. Ustawa śmieciowa, zgłoszenie ilości osób zamieszkałych. Pod swoim adresem zamieszkania jestem raptem 1.5 dnia w tygodniu. Reszta 5.5 dnia to praca w delegacji. Czy muszę nadal płacić za śmieci ? Czy jest możliwość zwolnienia z tego obowiązku? Jakaś ustawa, przepis.......
ubezpieczenie ZUS NFZ
Witam mam taki problem, w lutym znalazłam ofertę ubezpieczenia ZUS NFZ za kwotę 190zl msc, mogłam ubezpieczyć siebie i 2 dzieci za tą kwotę. Młodsza córka ma agenezje nerki i z tego powodu musi chodzić do specjalistów więc oferta wydawała się atrakcyjna. W zeszłym tygodniu byłam donieść do Mopsu brakujące dokumenty i Pani pracownica poinformowała mnie że w Zusie widnieje jako osoba pracująca od lutego. W ten sam dzień dzwonił Pan z ubezpieczenia ...
Czy policja może przepytywać dzieci bez obecności rodzica w domu ?
Dzieci poniżej 13 roku życia są same w domu. Przychodzi policja i wiedzą, że w domu nie ma dorosłych i przepytują dzieci o drugiego rodzica, czy tu mieszka, czy nie itp. Pytanie: Czy policja może beż obecności rodzica przepytywać dzieci?...
Jak uchronić się przed kradzieżą tożsamości?
Witam, mam takie nietypowe pytanie. Jak uchronić się przed kradzieżą tożsamości? Mój brat jest do mnie bardzo podobny (tylko nieco grubszy.) I sytuacja wygląda tak, że już od jakiegoś dłuższego czasu wiem, że zadłuża siebie jak tylko może. Wiem na pewno, że ma kredyt na 50 tysięcy, ale podejrzewam, że jest tego dużo więcej. Ostatnio na wspólnej rodzinnej poczcie zauważyłem tak samo, ze przychodzą same emaile od jakiś pożyczkodawców gdzie padają k...

Wyszukiwarka