Dorabianie na bezrobociu.

Cześć, w jaki sposób osoba bezrobotna może dorobić żeby nie stracić statusu bezrobotnego? Czy mogę być wychowawcą na obozie przez 2 tygodnie jeśli dochód nie przekroczy 50% minimalnego wynagrodzenia?
anonim cytuj
15-08-2023
Cześć, w jaki sposób osoba bezrobotna może dorobić żeby nie stracić statusu bezrobotnego? Czy mogę być wychowawcą na obozie przez 2 tygodnie jeśli dochód nie przekroczy 50% minimalnego wynagrodzenia?

Jeśli znajdziesz coś. Choćby zlecenie na 2 tyg. To musisz się wyrejestrować a po zakończeniu umowy zarejestrować od nowa. Teraz załatwia się to online więc to żaden problem.
Czyli nie ma możliwości bez wyrejestrowania z UP. A jak by to nie była umowa zlecenie?

Rodzaj umowy, ani okres na jaki została zawarta nie mają znaczenia.
Możesz osiągnąć przychód nieprzekraczający połowy minimalnego wynagrodzenia miesięcznie (1800 zł) z działalności nierejestrowej bez utraty statusu bezrobotnego. Każda forma umowy cywilnoprawnej (zlecenia czy o dzieło) powoduje utratę statusu bez względu na przychód.

anonim cytuj
15-08-2023

Aby zachować status osoby bezrobotnej, istotne jest przestrzeganie określonych przepisów dotyczących uzyskiwania dochodu. Zgodnie z art. 70 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, osoba bezrobotna może osiągnąć dochód z działalności nierejestrowej, pod warunkiem, że miesięczny przychód z tej działalności nie przekracza połowy minimalnego wynagrodzenia. Dla roku 2021 minimalne wynagrodzenie wynosi 2800 zł, co oznacza, że osoba bezrobotna może osiągnąć przychód z działalności nierejestrowej do 1400 zł miesięcznie.

Natomiast, zawarcie umowy cywilnoprawnej, takiej jak umowa zlecenia czy umowa o dzieło, skutkuje utratą statusu osoby bezrobotnej, niezależnie od wysokości przychodu. Jeśli planujesz podjąć pracę na umowę zlecenia czy o dzieło, konieczne jest wcześniejsze wyrejestrowanie się z urzędu pracy.

Jeśli chodzi o pracę na stanowisku wychowawcy na obozie, jeżeli dochód nie przekroczy 50% minimalnego wynagrodzenia i nie będzie to umowa zlecenie czy umowa o dzieło, status osoby bezrobotnej powinien zostać zachowany. Jednak każda sytuacja jest inna, dlatego ważne jest dokładne przeanalizowanie konkretnej sytuacji i rodzaju umowy.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Wynajęte mieszkanie a egzekucja komornicza.
Moja dziewczyna, która mieszka w wynajętym ze mną mieszkaniu dostała wezwanie egzekucyjne od komornika. Praktycznie wszystkie urządzenia w mieszkaniu są moje czy komornik może w ogóle wejść do tego mieszkania ?...
Umowa wynajmu przez agencję a zabezpieczenie mieszkania.
Witam wszystkich serdecznie. Jestem niezorientowany całkowicie w tym temacie dlatego pytam. Brat z swoją żoną chcą wynająć mieszkanie przez agencję, tylko te biuro chcę np. żeby moja mama zaświadczyła im umową swojego mieszkania, że będą mogli mieszkać u nas niby takie zabezpieczenie teraz chcą. I pytanie gdyby im coś nie wyszło mogą prawnie przyjść mieszkać do mamy i do czasu znalezienia innego lokalu u niej mieszkać. Pozdrawiam....
Wezwanie na policję w charakterze podejrzanego.
Znajomy dostał wezwanie na policję w charakterze podejrzanego. Nie wiem czego sprawa dotyczy. Czy inne osoby, które mają również status podejrzanego będą znać jego adres, miejsce pracy? Mowa o sytuacji kiedy będą chcieli zapoznać się z aktami sprawy. Czy takie dane są utajnione?...
Fanpage na Facebooku chce mnie zgłosić za naruszenie praw autorskich do prokuratury
Dzień dobry, Na jednej z grup znalazłem post, gdzie jeden z członków wytyka fanpagowi błędy edukacyjne w opiece nad zwierzętami. Potwierdza to screenshotami. Na drugiej grupie dosłownie cytowałam tekst tamtego chłopaka i wrzuciłam takie same screenshoty z fanpaga (które on zrobił) Teraz fanpage grozi mi, że pójdzie do prokuratury za naruszenie praw autorskich. Pisze do mnie, że przekazane informację są nieprawdziwe, a udostepnianie bez jej zg...

Wyszukiwarka