Dorabianie na bezrobociu.

Cześć, w jaki sposób osoba bezrobotna może dorobić żeby nie stracić statusu bezrobotnego? Czy mogę być wychowawcą na obozie przez 2 tygodnie jeśli dochód nie przekroczy 50% minimalnego wynagrodzenia?
anonim cytuj
15-08-2023
Cześć, w jaki sposób osoba bezrobotna może dorobić żeby nie stracić statusu bezrobotnego? Czy mogę być wychowawcą na obozie przez 2 tygodnie jeśli dochód nie przekroczy 50% minimalnego wynagrodzenia?

Jeśli znajdziesz coś. Choćby zlecenie na 2 tyg. To musisz się wyrejestrować a po zakończeniu umowy zarejestrować od nowa. Teraz załatwia się to online więc to żaden problem.
Czyli nie ma możliwości bez wyrejestrowania z UP. A jak by to nie była umowa zlecenie?

Rodzaj umowy, ani okres na jaki została zawarta nie mają znaczenia.
Możesz osiągnąć przychód nieprzekraczający połowy minimalnego wynagrodzenia miesięcznie (1800 zł) z działalności nierejestrowej bez utraty statusu bezrobotnego. Każda forma umowy cywilnoprawnej (zlecenia czy o dzieło) powoduje utratę statusu bez względu na przychód.

anonim cytuj
15-08-2023

Aby zachować status osoby bezrobotnej, istotne jest przestrzeganie określonych przepisów dotyczących uzyskiwania dochodu. Zgodnie z art. 70 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, osoba bezrobotna może osiągnąć dochód z działalności nierejestrowej, pod warunkiem, że miesięczny przychód z tej działalności nie przekracza połowy minimalnego wynagrodzenia. Dla roku 2021 minimalne wynagrodzenie wynosi 2800 zł, co oznacza, że osoba bezrobotna może osiągnąć przychód z działalności nierejestrowej do 1400 zł miesięcznie.

Natomiast, zawarcie umowy cywilnoprawnej, takiej jak umowa zlecenia czy umowa o dzieło, skutkuje utratą statusu osoby bezrobotnej, niezależnie od wysokości przychodu. Jeśli planujesz podjąć pracę na umowę zlecenia czy o dzieło, konieczne jest wcześniejsze wyrejestrowanie się z urzędu pracy.

Jeśli chodzi o pracę na stanowisku wychowawcy na obozie, jeżeli dochód nie przekroczy 50% minimalnego wynagrodzenia i nie będzie to umowa zlecenie czy umowa o dzieło, status osoby bezrobotnej powinien zostać zachowany. Jednak każda sytuacja jest inna, dlatego ważne jest dokładne przeanalizowanie konkretnej sytuacji i rodzaju umowy.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Wypadek w drodze do pracy.
Witam mój syn miał wypadek jak szedł do pracy, potrącił go samochód na pasach. Wina kierowcy, co mam dalej robić?...
Podatek od zasiedzenia nieruchomości.
Postanowieniem sądu (09.2023) razem z Mamą nabyliśmy w drodze zasiedzenia z dniem 19.10.2012 własność nieruchomości w udziale 3/4 i 1/4. Przed złożeniem SD-3 do US i wyliczeniem podatku staramy się obniżyć jego wysokość. I teraz: 1) czy wartość nieruchomości powinniśmy szacować na dn. 19.10.2012? 2) poniesione nakłady (do wykazania w SD-3) powinniśmy dokumentować od 19.10.2012 do dn. postanowienia? 3) czy do nakładów można zaliczyć opłaty zw...
Podział majątku po rozwodzie.
Czy możemy zrobić między sobą podział majątku bez udziału notariusza? Jesteśmy 4 miesiące po rozwodzie. Chcemy rozpisać że jeden samochód biorę ja, drugi on. A wspólna działkę zostawić bo co do niej, to nie możemy się dogadać....
Umowa na czas określony.
Do końca mojej umowy został jeszcze rok (umowa na dwa lata) ostatnio się dowiedziałam, że na moje stanowisko została przyjęta nowa osoba, a pracy nie ma aż tyle żeby starczyło dla nas dwie. Boje się że jak nowa osoba się wdroży to ja wylecę. Czy pracodawca może mi złożyć wypowiedzenie przed terminem? Znalazłam w necie że takie umowy można wypowiedzieć tylko za porozumieniem stron lub dopiero po upływie terminu. Zależy mi na tym aby pracować tam ...

Wyszukiwarka