Podejmując pracę o umowę o pracę i częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia zgodne z kodeksem pracy?

Witam, mam 4 letnie dziecko, które chodzi do przedszkola,ale jest strasznie chorowita (brak pomocy zewnątrz) i rzadko do niego uczeszcza. Podejmując pracę o umowę o pracę i częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia zgodne z kodeksem pracy?
anonim cytuj
30-11-2022
Częste nieobecności pracownika mogą być powodem wypowiedzenia umowy, jeśli dezorganizują tym samym pracę firmy. A jeśli umowa jest na czas określony to w ogóle nie potrzeba podawać powodu wypowiedzenia.

anonim cytuj
30-11-2022
Dziękuje

anonim cytuj
30-11-2022
Podejmując pracę o umowę o pracę i częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia zgodne z kodeksem pracy?

Częste nieobecności pracownika na skutek choroby mogą stać się podstawą do rozwiązania umowy o pracę, ale tylko wtedy, gdy te nieobecności powodują istotne zakłócenia w funkcjonowaniu przedsiębiorstwa. Oto kluczowe informacje na ten temat:

Zgodnie z art. 53 § 1 pkt 1 Kodeksu pracy, pracodawca może rozwiązać umowę o pracę z pracownikiem z winy pracownika, jeżeli pracownik bez usprawiedliwionej przyczyny nie stawił się do pracy. Nieobecność z powodu choroby jest oczywiście usprawiedliwioną przyczyną. Jednakże przedłużające się i częste nieobecności mogą prowadzić do sytuacji, w której pracodawca uzna, że dezorganizują one funkcjonowanie przedsiębiorstwa.

Jeżeli umowa o pracę jest zawarta na czas określony, to pracodawca może ją wypowiedzieć bez podania przyczyny. Jednakże wypowiedzenie nie może być dyskryminujące ani naruszać praw pracownika.

Jeżeli pracodawca chce wypowiedzieć umowę o pracę z pracownikiem z powodu częstych nieobecności, musi mieć na to mocne podstawy. Zazwyczaj musi to być poparte dowodami, że te nieobecności wpływają negatywnie na funkcjonowanie przedsiębiorstwa.

Podsumowując, częste nieobecności mogą stać się powodem do wypowiedzenia umowy o pracę, ale tylko wtedy, gdy mają one istotny wpływ na funkcjonowanie przedsiębiorstwa. W przypadku umowy o pracę na czas określony, pracodawca nie musi podawać przyczyny wypowiedzenia, ale wypowiedzenie nie może być dyskryminujące ani naruszać praw pracownika.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Minął termin odrzucenia spadku co teraz mam zrobić??
Witam serdecznie, Jutro będę uczestnikiem sprawy sądowej celem złożenia zapewnienia spadkowego. Sprawa na wniosek wierzyciela po zmarłym. Z tego co wiem to są same długi, żadnego spadku. Pokrewieństwo drugiej linii. Jak się bronić w takim przypadku?...
Przepisanie połowy domu po śmierci.
Dzień dobry, Chciałbym pokrótce opisać sytuację. Rodzice mieszkają w domu (dwa oddzielne wejścia). Połówka w której mieszkają rodzice jest przepisana na mamę. Druga połówka była przepisana na dziadków, którzy obecnie nie żyją. Za życia nie chcieli uregulować prawnie drugiej połówki (bez wnikania w szczegóły). Teraz druga połówka stoi pusta, moi rodzice zajmują się tą częścią. Po stronie dziadka jest jeszcze dwójka rodzeństwa, reszta nie żyje ale...
Chce podjąć pracę i nie stracić świadczeń.
Hej wszystkim, Dostałam propozycję pracy na minijob w Niemczech. Obecnie nie pracuje ponieważ jestem na świadczeniu na dziecko niepełnosprawne. W Polsce mam zakaz pracy, a wyjazd raz w tygodniu do pracy dużo podniesie mój budżet i mam osobę chętna do pomocy przy dziecku na ten jeden dzień. Ale jak jest prawnie? Nie chcę stracić świadczenia i narobić sobie problemów? Z góry dziękuję wszystkim za pomoc....
Czy opłacić PPC za zakupy przez internet?
Mam takie pytanie, bo jak wiadomo skarbówka coraz bardziej patrzy się każdemu na ręce i co w przypadku zakupu konsoli na allegro, czy olx itd gdzie pieniądze przechodzą przez portal a kwota wynosi ponad 1000? I zgodnie z prawem trzeba opłacić pcc, ale przecież normalnie nikt nie wystawia Ci paragonu jak sprzedaję szary Kowalski, i wtedy jak udowodnić US, że kupiło się za tyle i tyle. Wyciąg z konta ale tam znowu nie ma się za co płaciło, tylko op...

Wyszukiwarka