Podejmując pracę o umowę o pracę i częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia zgodne z kodeksem pracy?

Witam, mam 4 letnie dziecko, które chodzi do przedszkola,ale jest strasznie chorowita (brak pomocy zewnątrz) i rzadko do niego uczeszcza. Podejmując pracę o umowę o pracę i częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia zgodne z kodeksem pracy?
anonim cytuj
30-11-2022
Częste nieobecności pracownika mogą być powodem wypowiedzenia umowy, jeśli dezorganizują tym samym pracę firmy. A jeśli umowa jest na czas określony to w ogóle nie potrzeba podawać powodu wypowiedzenia.

anonim cytuj
30-11-2022
Dziękuje

anonim cytuj
30-11-2022
Podejmując pracę o umowę o pracę i częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia zgodne z kodeksem pracy?

Częste nieobecności pracownika na skutek choroby mogą stać się podstawą do rozwiązania umowy o pracę, ale tylko wtedy, gdy te nieobecności powodują istotne zakłócenia w funkcjonowaniu przedsiębiorstwa. Oto kluczowe informacje na ten temat:

Zgodnie z art. 53 § 1 pkt 1 Kodeksu pracy, pracodawca może rozwiązać umowę o pracę z pracownikiem z winy pracownika, jeżeli pracownik bez usprawiedliwionej przyczyny nie stawił się do pracy. Nieobecność z powodu choroby jest oczywiście usprawiedliwioną przyczyną. Jednakże przedłużające się i częste nieobecności mogą prowadzić do sytuacji, w której pracodawca uzna, że dezorganizują one funkcjonowanie przedsiębiorstwa.

Jeżeli umowa o pracę jest zawarta na czas określony, to pracodawca może ją wypowiedzieć bez podania przyczyny. Jednakże wypowiedzenie nie może być dyskryminujące ani naruszać praw pracownika.

Jeżeli pracodawca chce wypowiedzieć umowę o pracę z pracownikiem z powodu częstych nieobecności, musi mieć na to mocne podstawy. Zazwyczaj musi to być poparte dowodami, że te nieobecności wpływają negatywnie na funkcjonowanie przedsiębiorstwa.

Podsumowując, częste nieobecności mogą stać się powodem do wypowiedzenia umowy o pracę, ale tylko wtedy, gdy mają one istotny wpływ na funkcjonowanie przedsiębiorstwa. W przypadku umowy o pracę na czas określony, pracodawca nie musi podawać przyczyny wypowiedzenia, ale wypowiedzenie nie może być dyskryminujące ani naruszać praw pracownika.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Wniosek o podwyższenie alimentów.
1.wniosek o podwyższenie alimentów napisałam i złożyłam samodzielnie. 2. jest już odp. pozwanego, którą uzyskałam z czytelni. Sąd nie podjął jeszcze kroków w naszej sprawie. 3. pozwany ma pełnomocnika, w odpowiedzi kłamstwa, oczernianie mojej osoby i twierdzenia, że żyję w dostatku, mam wątpliwości co do zarobków, które są podane w odpowiedzi. Nie wspomnę już o podważanie moich kosztów, które na prawdę uczciwie policzyłam. moje pytanie: Czy m...
Zgłoszenie wynajmu mieszkania do US
Dzień dobry, od kilku dni wynajmuję lokatorom mieszkanie. Proszę powiedzieć, czy muszę mieć ze sobą przy zgłaszaniu w US faktu wynajmu umowę z lokatorami i umowę notarialną? Niestety zostawiłam je w innym mieście, u rodziców. I kolejne pytanie, którą formę opodatkowania wybrać? Nie znam się na tym kompletnie...
Niedopełnienie obowiązku przez sędziego.
Witam mam pytanie dostałem wyrok nakazowy w sprawie w której byłem karany za recydywę przez to że prokurator sporządził błędny akt oskarżenia a sędzia rozpatrujący sprawę nie zbadał tego czy dany paragraf ma zastosowanie względem mojej osoby Czy jest jakaś możliwość złożyć skargę lub żądać odszkodowania od tej sędziny ?...
Partner ma działkę, wzięliśmy wspólny kredyt hipoteczny na budowę domu. Co powinniśmy zrobić, abym stała się współwłaścicielem działki?
Dzień dobry, proszę o poradę. Sytuacja wygląda tak, że partner ma działkę, wzięliśmy wspólnie kredyt hipoteczny i jesteśmy w trakcie budowy domu. Co powinniśmy zrobić, abym stała się współwłaścicielem działki przed zakończeniem budowy domu? Wspomnę również, że nie jesteśmy małżeństwem. Będę wdzięczna za wszelkie porady....

Wyszukiwarka