Podejmując pracę o umowę o pracę i częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia zgodne z kodeksem pracy?

Witam, mam 4 letnie dziecko, które chodzi do przedszkola,ale jest strasznie chorowita (brak pomocy zewnątrz) i rzadko do niego uczeszcza. Podejmując pracę o umowę o pracę i częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia zgodne z kodeksem pracy?
anonim cytuj
30-11-2022
Częste nieobecności pracownika mogą być powodem wypowiedzenia umowy, jeśli dezorganizują tym samym pracę firmy. A jeśli umowa jest na czas określony to w ogóle nie potrzeba podawać powodu wypowiedzenia.

anonim cytuj
30-11-2022
Dziękuje

anonim cytuj
30-11-2022
Podejmując pracę o umowę o pracę i częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia zgodne z kodeksem pracy?

Częste nieobecności pracownika na skutek choroby mogą stać się podstawą do rozwiązania umowy o pracę, ale tylko wtedy, gdy te nieobecności powodują istotne zakłócenia w funkcjonowaniu przedsiębiorstwa. Oto kluczowe informacje na ten temat:

Zgodnie z art. 53 § 1 pkt 1 Kodeksu pracy, pracodawca może rozwiązać umowę o pracę z pracownikiem z winy pracownika, jeżeli pracownik bez usprawiedliwionej przyczyny nie stawił się do pracy. Nieobecność z powodu choroby jest oczywiście usprawiedliwioną przyczyną. Jednakże przedłużające się i częste nieobecności mogą prowadzić do sytuacji, w której pracodawca uzna, że dezorganizują one funkcjonowanie przedsiębiorstwa.

Jeżeli umowa o pracę jest zawarta na czas określony, to pracodawca może ją wypowiedzieć bez podania przyczyny. Jednakże wypowiedzenie nie może być dyskryminujące ani naruszać praw pracownika.

Jeżeli pracodawca chce wypowiedzieć umowę o pracę z pracownikiem z powodu częstych nieobecności, musi mieć na to mocne podstawy. Zazwyczaj musi to być poparte dowodami, że te nieobecności wpływają negatywnie na funkcjonowanie przedsiębiorstwa.

Podsumowując, częste nieobecności mogą stać się powodem do wypowiedzenia umowy o pracę, ale tylko wtedy, gdy mają one istotny wpływ na funkcjonowanie przedsiębiorstwa. W przypadku umowy o pracę na czas określony, pracodawca nie musi podawać przyczyny wypowiedzenia, ale wypowiedzenie nie może być dyskryminujące ani naruszać praw pracownika.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie opieki nad chorym członkiem rodziny?
Teściowa jest sądownie ubezwłasnowolniona ze względu na chorobę. Teść jest jej prawnym opiekunem. Czy po śmierci teścia mój mąż, który jest ich jedynym synem, dziedziczy opiekę po ojcu, czy trzeba coś załatwiać w sądzie?...
Przejęcie długów.
Witam, moja mama z tytułu spłaty mieszkania miała do spłaty swojemu byłemu mężowi jakąś kwotę , zostało jeszcze 17tysięcy. Niestety, ale ze względu na to, że została sama z dwójką dzieci nie była w stanie oddać reszty pieniędzy, a on nie jest w stanie popuścić ani złotówki mimo, iż ma dwa mieszkania itd. W każdym bądź razie ten człowiek chciał abyśmy zostali bez mieszkania. Moja mama darowała mi mieszkanie (darowizna u notariusza), a ja napisałem...
Kto może brać udział w przesłuchaniu podejrzanego?
Jestem osobą leczącą się na zaburzenia lękowo- depresyjne. Dostałem wezwanie na Policję w charakterze podejrzanego. Moje pytanie: czy w trakcie przesłuchania może mi towarzyszyć żona, chodzi o to żeby była w pomieszczeniu i jej obecność wspierała mnie emocjonalnie. Jak to załatwić formalnie ?...
Ograniczenie praw rodzicielskich obojgu rodzicom.
Dzień dobry. W dniu dzisiejszym odbyła się sprawa sądowa o ograniczenie mi i ojcu dziecka praw rodzicielskich oraz nadanie kurateli sądowej i asystentury rodziny. Chciałabym wnieść do sądu o wydanie uzasadnienia oraz odwołać się od podjętej przez sąd decyzji. W jaki sposób powinnam przygotować pisma i czy muszę dodać do tych pism jakieś dodatkowe dokumenty (jeśli tak to jakie)?...

Wyszukiwarka