Podejmując pracę o umowę o pracę i częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia zgodne z kodeksem pracy?

Witam, mam 4 letnie dziecko, które chodzi do przedszkola,ale jest strasznie chorowita (brak pomocy zewnątrz) i rzadko do niego uczeszcza. Podejmując pracę o umowę o pracę i częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia zgodne z kodeksem pracy?
anonim cytuj
30-11-2022
Częste nieobecności pracownika mogą być powodem wypowiedzenia umowy, jeśli dezorganizują tym samym pracę firmy. A jeśli umowa jest na czas określony to w ogóle nie potrzeba podawać powodu wypowiedzenia.

anonim cytuj
30-11-2022
Dziękuje

anonim cytuj
30-11-2022
Podejmując pracę o umowę o pracę i częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia zgodne z kodeksem pracy?

Częste nieobecności pracownika na skutek choroby mogą stać się podstawą do rozwiązania umowy o pracę, ale tylko wtedy, gdy te nieobecności powodują istotne zakłócenia w funkcjonowaniu przedsiębiorstwa. Oto kluczowe informacje na ten temat:

Zgodnie z art. 53 § 1 pkt 1 Kodeksu pracy, pracodawca może rozwiązać umowę o pracę z pracownikiem z winy pracownika, jeżeli pracownik bez usprawiedliwionej przyczyny nie stawił się do pracy. Nieobecność z powodu choroby jest oczywiście usprawiedliwioną przyczyną. Jednakże przedłużające się i częste nieobecności mogą prowadzić do sytuacji, w której pracodawca uzna, że dezorganizują one funkcjonowanie przedsiębiorstwa.

Jeżeli umowa o pracę jest zawarta na czas określony, to pracodawca może ją wypowiedzieć bez podania przyczyny. Jednakże wypowiedzenie nie może być dyskryminujące ani naruszać praw pracownika.

Jeżeli pracodawca chce wypowiedzieć umowę o pracę z pracownikiem z powodu częstych nieobecności, musi mieć na to mocne podstawy. Zazwyczaj musi to być poparte dowodami, że te nieobecności wpływają negatywnie na funkcjonowanie przedsiębiorstwa.

Podsumowując, częste nieobecności mogą stać się powodem do wypowiedzenia umowy o pracę, ale tylko wtedy, gdy mają one istotny wpływ na funkcjonowanie przedsiębiorstwa. W przypadku umowy o pracę na czas określony, pracodawca nie musi podawać przyczyny wypowiedzenia, ale wypowiedzenie nie może być dyskryminujące ani naruszać praw pracownika.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie na opiekę nad zdrowym dzieckiem.
Witam, jakis czas temu poruszalem temat apropo zwolnienia opiekuńczego i nie do konca sprawa się wyjaśniła.. Otóż partnerka (nie żona) przebywa w szpitalu mamy w domu male dziecko, jako ze nie ma możliwości zeby ktos inny zajmowal sie dzieckiem, ja siedze w domu. Chcialem w szpitalu zeby lekarz dal zwolnienie na opieke nad dzieckiem, lecz ten dal zaswiadczenie o pobycie partnerki w szpitalu i skierował do lekarza pierwszego kontaktu, po wizycie w...
Pozew o eksmisje.
Chciałbym przeprowadzić eksmisje lokatora z mieszkania własnościowego. Umowa była spisana lecz zaginął oryginał umowy, posiadam tylko wersje elektroniczną lecz nie podpisaną przez wynajmującego, umowa została wypowiedziana potwierdzenie dostarczenia wypowiedzenia posiadam. Wysyłałem także wezwanie o opuszczenie lokalu ale dalej to nie skutkuje. Czy przy składaniu wniosku do sądu musze dostarczyć umowę ?...
Kontakt dziecka z ojcem.
Dziecko nie chce jechać do ojca czy w takim wypadku musi gdy kontakty są ustanowione sądownie. Wiem, że kiedyś matka miała obowiązek zachęcać dziecko, ale chyba coś się zmieniło w TK. Nie do końca wiem co......
Czy można przelać bez podatku pieniądze na konto dziecka?
Dzień dobry , odkładam dziecku 500+ zebrała się już ładna sumka, jak skończy 18 lat będzie to kwota około 60 tyś złotych , czy mogę mu ja po prostu przelać bez podatku w końcu to pieniądze dla niego ? Czy tylko do kwoty 36 120,00 ( na ta chwile ) proszę o pomoc jak to ugryźć , pozdrawiam...

Wyszukiwarka