Podejmując pracę o umowę o pracę i częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia zgodne z kodeksem pracy?

Witam, mam 4 letnie dziecko, które chodzi do przedszkola,ale jest strasznie chorowita (brak pomocy zewnątrz) i rzadko do niego uczeszcza. Podejmując pracę o umowę o pracę i częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia zgodne z kodeksem pracy?
anonim cytuj
30-11-2022
Częste nieobecności pracownika mogą być powodem wypowiedzenia umowy, jeśli dezorganizują tym samym pracę firmy. A jeśli umowa jest na czas określony to w ogóle nie potrzeba podawać powodu wypowiedzenia.

anonim cytuj
30-11-2022
Dziękuje

anonim cytuj
30-11-2022
Podejmując pracę o umowę o pracę i częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia zgodne z kodeksem pracy?

Częste nieobecności pracownika na skutek choroby mogą stać się podstawą do rozwiązania umowy o pracę, ale tylko wtedy, gdy te nieobecności powodują istotne zakłócenia w funkcjonowaniu przedsiębiorstwa. Oto kluczowe informacje na ten temat:

Zgodnie z art. 53 § 1 pkt 1 Kodeksu pracy, pracodawca może rozwiązać umowę o pracę z pracownikiem z winy pracownika, jeżeli pracownik bez usprawiedliwionej przyczyny nie stawił się do pracy. Nieobecność z powodu choroby jest oczywiście usprawiedliwioną przyczyną. Jednakże przedłużające się i częste nieobecności mogą prowadzić do sytuacji, w której pracodawca uzna, że dezorganizują one funkcjonowanie przedsiębiorstwa.

Jeżeli umowa o pracę jest zawarta na czas określony, to pracodawca może ją wypowiedzieć bez podania przyczyny. Jednakże wypowiedzenie nie może być dyskryminujące ani naruszać praw pracownika.

Jeżeli pracodawca chce wypowiedzieć umowę o pracę z pracownikiem z powodu częstych nieobecności, musi mieć na to mocne podstawy. Zazwyczaj musi to być poparte dowodami, że te nieobecności wpływają negatywnie na funkcjonowanie przedsiębiorstwa.

Podsumowując, częste nieobecności mogą stać się powodem do wypowiedzenia umowy o pracę, ale tylko wtedy, gdy mają one istotny wpływ na funkcjonowanie przedsiębiorstwa. W przypadku umowy o pracę na czas określony, pracodawca nie musi podawać przyczyny wypowiedzenia, ale wypowiedzenie nie może być dyskryminujące ani naruszać praw pracownika.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Zachowek
Jedenaście lat temu zmarła moja babcia która zastępowała mi matkę. Nie wiedziałem wcześniej że mógłbym się starać o zachowek. Czy teraz po tak długim czasie można złożyć wniosek o uregulowanie zachowku ...
Umowa przedwstępna notarialna.
Dzień dobry, podpisałem umowę przedwstępną sprzedaży nieruchomości z zawartym terminem do końca października. Od kilku miesięcy brak kontaktu z kupującym, nie odbiera telefonu, nie odpisuje na smsy. Co się stanie kiedy czas zawarty na umowie zostanie przekroczony? Co mogę z tym zrobić?...
Czy przewoźnik może zakazać używania telefonów komórkowych?
Dzień dobry, Dziś byłam świadkiem ciekawej sytuacji w busie pewnego prywatnego przewoźnika. Mianowicie kobieta rozmawiająca przez telefon (w momencie, kiedy bus jeszcze stał na stanowisku tj. kierowca nie był w trakcie jazdy) została przez niego dosyć perfidnie upomniana, że ma natychmiast przestać rozmawiać gdyż w busie obowiązuje "zakaz używania telefonów komórkowych" po czym kierowca wskazał palcem na stosowną naklejkę umieszczoną n...
Wezwanie do sądu a miejsce zamieszkania świadka.
Przyjaciółka dostała wezwanie do sądu w Radomiu jako świadek. Miejsce zamieszkania na co dzień Warszawa. Jak ma uregulować kwestie nieobecności w pracy? Wystarczy, że dostarczy ksero wezwania i wtedy ma nieobecność usprawiedliwiona? Musi brać urlop? Czy jakieś zaświadczenie z sądu dodatkowe? Kadrowa na urlopie i nikt nic nie wie jak to rozwiązać?...

Wyszukiwarka