Czy pracodawca może narzucać mi dni urlopowe?

Witam, jak to jest w Polskim prawie, czy pracownik musi wziąć 14dni urlopu ciągiem?
Czy pracodawca może narzucać mi dni urlopowe? Np., że między świętami a sylwestrem muszę wziąć wolne?
Czy muszę wykorzystać cały swój urlop w danym roku? Tak, aby dni zaległe nie przeszły na następny? Według mojego pracodawcy muszę.
Oraz jak to wygląda z urlopem w sytuacji zmiany pracy? Kończąc pracę w jednej firmie muszę wykorzystać cały pozostały mi urlop(bądź dostać za niego ekwiwalent pieniężny), a w nowej pracy? Te dni urlopowe są mi naliczane od nowa z każdym przepracowanym miesiącem?
Czy jeśli nie wykorzystać w starej pracy urlopu to mogę go „przenieść” do nowej pracy? Zastanawia mnie to, w sytuacji gdy ktoś np. Zmienia pracę w czerwcu, w starej pracy ma wypisany urlop na sierpień na swój wyjazd wakacyjny, który jest już opłacony. I co wtedy? Trzeba rezygnować z urlopu?
anonim cytuj
26-03-2024
Pracodawca nie może Ci narzucić dni.
Może natomiast wymagać planów urlopowych.
W dni np między świętami idziesz do pracy i nie wypełniasz wniosku o urlop, jeśli pracodawca nie ma pracy na ten okres to musi wypłacić postojowe art 81 kp.
Teoretycznie nie musisz wykorzystać całego urlopu.
To dostajesz urlop proporcjonalnie załóżmy masz 20 dni rocznie. Pracujesz do czerwca więc u pracodawcy 1 masz 10 dni do wykorzystania. Jeśli tego nie wykorzystasz to dostajesz ekwiwalent - pozostałe 10 dni będzie do wykorzystania u drugiego pracodawcy.
Nie ma opcji przeniesienia urlopu. Urlop masz proporcjonalnie do okresu zatrudnienia- jak pracujesz do czerwca to masz 10 czy 13 dni( zależnie czy masz 20 czy 26 dni rocznie).

anonim cytuj
26-03-2024
Właśnie u mnie w pracy nakazują brać wolne, tłumacząc się tym „że każdy wtedy bierze urlop”.

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

Zaginiona paczka
Witam, proszę o poradę prawną. Wysłałem paczkę przez Pocztę Polską do USA w której znajdowały się drogie limitowane buty. Paczka była ubezpieczona na kilka tysięcy złotych. Przesyłka w Nowym Yorku się zgubiła. Po złożeniu podania o zwrot pieniędzy poczta prosiła od podesłanie rachunku lub dokumentu potwierdzającego tak wysoką wartość paczki. Jednak jest to nie możliwe ponieważ te buty są kilka razy obecnie droższe na rynku wtórnym niż podczas ...
Rodzice kupili mi mieszkanie 10 lat temu w które inwestowałam, ale wciąż prawnie należy do nich. Czy jestem w stanie się jakoś zabezpieczyć przed wyrzuceniem mnie?
Hej, mam problem natury prawno rodzinnej. Prawie 10 lat temu rodzice kupili "mi" mieszkanie. "Mi" ponieważ ono wciąż prawnie należy do nich, pomimo wielokrotnego zapewniania, że przecież jest moje. Ja w nim jedynie od tych prawie 10 lat mieszkam, ale też zarządzam. Był okres, kiedy było wynajmowane, bo studiowałam w innym mieście (oczywiście żaden podatek nie był odprowadzany, bo rodzice zabronili mi to zgłaszać - wszelkie umo...
Zmiana umowy o pracę na umowę zlecenie.
Pracuje w firmie ponad 3 lata na UOP na czas nieokreślony w pełnym wymiarze. Przez cały ten okres nie miałem urlopu, poprosiłem o ten urlop i wywiązała się z tego kłótnia z pracodawcą. W efekcie, której pracodawca postawił warunek albo przechodzę na umowę zlecenie albo się żegnamy. Czy może tak postąpić ? W internecie znajduje sprzeczne informacje. Moja praca polega na wykonywaniu danej czynności zależnej od klientów. Przez 5-6 miesięcy pracuje b...
wesele i opłata ZAiKS
Dzień dobry mam pytanie co do zaiksu mamy wesele w sobotę, w umowie z orkiestra mamy napisane że my mamy zapłacić zaiks, w umowie z salą nie ma słowa na ten temat. W Internecie sprzeczne zdania jedni mówią że trzeba inni że to sala i orkiestra ma się tym martwić, jak to w końcu wygląda?:) ...

Wyszukiwarka