Czy pracodawca może narzucać mi dni urlopowe?

Witam, jak to jest w Polskim prawie, czy pracownik musi wziąć 14dni urlopu ciągiem?
Czy pracodawca może narzucać mi dni urlopowe? Np., że między świętami a sylwestrem muszę wziąć wolne?
Czy muszę wykorzystać cały swój urlop w danym roku? Tak, aby dni zaległe nie przeszły na następny? Według mojego pracodawcy muszę.
Oraz jak to wygląda z urlopem w sytuacji zmiany pracy? Kończąc pracę w jednej firmie muszę wykorzystać cały pozostały mi urlop(bądź dostać za niego ekwiwalent pieniężny), a w nowej pracy? Te dni urlopowe są mi naliczane od nowa z każdym przepracowanym miesiącem?
Czy jeśli nie wykorzystać w starej pracy urlopu to mogę go „przenieść” do nowej pracy? Zastanawia mnie to, w sytuacji gdy ktoś np. Zmienia pracę w czerwcu, w starej pracy ma wypisany urlop na sierpień na swój wyjazd wakacyjny, który jest już opłacony. I co wtedy? Trzeba rezygnować z urlopu?
anonim cytuj
26-03-2024
Pracodawca nie może Ci narzucić dni.
Może natomiast wymagać planów urlopowych.
W dni np między świętami idziesz do pracy i nie wypełniasz wniosku o urlop, jeśli pracodawca nie ma pracy na ten okres to musi wypłacić postojowe art 81 kp.
Teoretycznie nie musisz wykorzystać całego urlopu.
To dostajesz urlop proporcjonalnie załóżmy masz 20 dni rocznie. Pracujesz do czerwca więc u pracodawcy 1 masz 10 dni do wykorzystania. Jeśli tego nie wykorzystasz to dostajesz ekwiwalent - pozostałe 10 dni będzie do wykorzystania u drugiego pracodawcy.
Nie ma opcji przeniesienia urlopu. Urlop masz proporcjonalnie do okresu zatrudnienia- jak pracujesz do czerwca to masz 10 czy 13 dni( zależnie czy masz 20 czy 26 dni rocznie).

anonim cytuj
26-03-2024
Właśnie u mnie w pracy nakazują brać wolne, tłumacząc się tym „że każdy wtedy bierze urlop”.

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

Jak długo jest się ubezpieczonym po urlopie macierzyńskim?
Witam. Skończył mi się urlop macierzyński (1 rok), umowę miałam do dnia porodu czyli zasiłek wypłacał mi ZUS. Czy ja musze złożyć jakiś dokument w ZUSIE, żeby być ubezpieczoną czy pracodawca mnie rejestrując wystarczy? Poproszę o pomoc....
Usunięcie usterek deweloperskich.
Kilka dni temu odebrałem mieszkanie od dewelopera. Jedną z usterek wskazanych w protokole odbioru były niewłaściwe drzwi do komórki lokatorskiej (na etapie zakupu deweloper zapewnił w wiadomości e-mail, że komórka posiada murowane ściany oraz pełne drzwi). Niestety deweloper zamontował drzwi ażurowe. W odpowiedzi na wady wskazane przy odbiorze deweloper napisał: BRAK ZGODNOŚCI Z DEKLAROWANĄ OFERTĄ DOT. KOMÓRKI LOKATORSKIEJ - DRZWI MIAŁY BYĆ PEŁ...
Odszkodowanie od skarbu państwa.
Postanowiłem zapytać jakie jest zdanie osób z większym zasobem wiedzy w temacie. W 2016 roku zatrzymywała mnie policja celem odbycia kary pozbawienia wolności zatrzymanie nie należało do łatwych stawiłem dość duży opór i podczas tego procederu uszkodzono mi nogę. policja jednak nie zawiozła mnie do szpitala tylko do więzienia. Tam przechodziłem badania a lekarze twierdzili że z noga jest wszystko ok i nigdy mnie nie leczono. W 2020 roku opuściłem...
Czy można iść do sądu na zwolnieniu lekarskim?
Witam. Znalazłem się w skomplikowanej sytuacji. Jestem na zwolnieniu lekarskim z powodu złamanej nogi, która uniemożliwia mi chodzenie bez pomocy. Jednak mam zbliżający się termin w sądzie związany z moim rozwodem. Czy mój stan zdrowia daje mi prawo do prośby o przesunięcie terminu rozprawy? Czy muszę dostarczyć sądowi kopię mojego zwolnienia lekarskiego? Co jeśli moja żona, która jest stroną przeciwną, zarzuci, że celowo wykorzystuję moje zwo...

Wyszukiwarka