Czy można odmówić stażu z urzędu pracy? jak to wygląda?

Dzień dobry mam pytanie koleżanka jest zarejestrowana w urzędzie pracy bez prawa do zasiłku i dziś dostała z bezrobocia ofertę pracy jako staż w szpitalu jako pomoc kuchenna i teraz mam pytanie ile wynosi staż i czy może odmówić przyjęcia stażu i jak to wygląda i czy odmawiając może być wyrejestrowana z urzędu pracy bo chodzi też o ubezpieczenie co w tym wypadku można zrobić pozdrawiam serdecznie
anonim cytuj
24-11-2022
Pytanie czemu chce odmówić ? Czy są jakieś przesłanki aby nie mogła pracować - być na stażu

anonim cytuj
27-11-2022
Dlatego że tylko staż dają na 3 miesiące u nas z urzędu pracy i na rękę 1440 zł

anonim cytuj
29-11-2022
Do 3 razy można odmówić, przynajmniej tak jest w mojej miejscowości:)

anonim cytuj
29-11-2022
Już przy pierwszej odmowie propozycji pracy, wykreślają z ubezpieczenia na 120 dni.

anonim cytuj
29-11-2022
Tak, bez uzasadnionej przyczyny, Jednak można wyrazić skruchę i odmówić z przyczyny zbyt niskich zarobków jak to bywa na stażu, lub z innego ważnego dla nad powodu, pracownicy PUP też ludzie, można się śmiało dogadać że swoim opiekunem.

anonim cytuj
29-11-2022
Niedługo to nie będzie miało znaczenia, od nowego roku PUP nie będzie trudził się w ubezpieczanie, weszła nowa ustawa. Ostatnio byłem na wizycie w PUP i właśnie pani mówiła o tym.
-3  
anonim cytuj
29-11-2022
Odmówić można, ale nie warto, bo często po stażu zatrudniają. Jeśli chce pracować, to jest to dobra opcja, choć kasa mała
-1  
anonim cytuj
29-11-2022
Jak dostaniesz skierowanie to idz na rozmowę i zrob wszystko, żeby wpisali " nie spełnia naszych oczekiwań"
+2  
anonim cytuj
29-11-2022
Osoba zarejestrowana jako bezrobotna w urzędzie pracy jest zobowiązana do podjęcia działań mających na celu znalezienie pracy. Jeśli dostanie propozycję stażu, ma prawo odmówić, jednak może to wpłynąć na jej sytuację w urzędzie pracy.

Pod względem prawnym, zgodnie z art. 45 § 1 i 2 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, bezrobotny może zostać wykreślony z ewidencji bezrobotnych, jeśli nieuzasadnione odmówi przyjęcia propozycji zatrudnienia, stażu lub innej formy wsparcia. Wykreślenie z ewidencji może skutkować utratą prawa do świadczeń związanych z ubezpieczeniem zdrowotnym oraz innych form wsparcia.

Jeśli Twoja koleżanka chce odmówić oferty stażu, musi mieć uzasadniony powód – na przykład zbyt niskie wynagrodzenie, złe warunki pracy czy inne ważne okoliczności. Ważne jest, aby przed podjęciem decyzji skonsultować się z opiekunem w urzędzie pracy, ponieważ każda sytuacja jest inna.

Jeśli chodzi o nową ustawę, o której wspomniał jeden z uczestników rozmowy, warto śledzić komunikaty rządowe i Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, które informują o ewentualnych zmianach w prawie.
+1  
anonim cytuj
16-04-2023
Zgodnie z ustawą o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, osoba zarejestrowana jako bezrobotna ma pewne obowiązki, które musi spełnić. Jeżeli bezrobotny odmówi przyjęcia propozycji zatrudnienia, stażu, szkolenia lub innej formy wsparcia, to urząd pracy może go wykreślić z ewidencji. Jest to zapisane w art. 45 § 1 i 2 tejże ustawy.

Zatem, jeżeli Twoja koleżanka odmówi przyjęcia oferty stażu bez podania konkretnego powodu, urząd pracy może ją wykreślić z ewidencji bezrobotnych. To jednak nie jest regułą, a decyzja w tej sprawie zależy od konkretnej sytuacji i jest podejmowana przez pracowników urzędu.

Odmówienie przyjęcia propozycji stażu może prowadzić do skutków, takich jak utrata prawa do świadczeń związanych z ubezpieczeniem zdrowotnym oraz innych form wsparcia. Natomiast, jeśli Twoja koleżanka ma uzasadniony powód odmowy (np. zbyt niskie wynagrodzenie, złe warunki pracy), powinna to zgłosić w urzędzie pracy i wyjaśnić sytuację.

Jeżeli chodzi o staż i wynagrodzenie, to zgodnie z art. 51 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, stypendium stażowe wynosi nie mniej niż 120% kwoty zasiłku dla bezrobotnych. W 2023 roku wynosi to około 1440 zł netto. Długość stażu jest różna i zależy od konkretnej propozycji, ale zazwyczaj wynosi od kilku do kilkunastu miesięcy.

Jeśli chodzi o nową ustawę, o której wspomniał jeden z uczestników rozmowy, to na chwilę obecną nie jestem w stanie potwierdzić takiej informacji. Zawsze warto jednak śledzić bieżące informacje na stronie Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, aby być na bieżąco z ewentualnymi zmianami w prawie.

Mam nadzieję, że moja odpowiedź pomogła. Jeśli macie więcej pytań, służę pomocą.

Pozdrawiam
+1  
anonim cytuj
30-07-2023
Dostałam skierowanie na staz. Byłam na rozmowę jednak pracodawca wpatrując się w skierowanie zapytał na jakie stanowisko i sam sobie odpowiedział że maglaz ja na to że tak myślałam a odpowiedź co Pani myślała. Zapadła cisza słucham zapytała ja na to jestem z skierowaniem mam 2 małych dzieci i problem na czas na godz 8 Pracodawca nie będziemy przedłużać będzie odmowa. Problem ze ja nie odmówiłam przyjęcia stazu a Pracodawca przybił pieczątkę tam gdzie miał przybić a nie na odmowie kandydata. Po foreczeniu skierowania xistalam sprawdzona niby tel.z potwierdzeniem od Pracodawcy że pomylił się z przybiciem pieczątki i napisaniem odmowa. Oczywiście została wyrejestrowanie z pup. Czy to jest normalne? Mam dzieciaki które często chorują ja sama leczę die na astme nie przyjmuja tego fo wiadomości. Oczywiście będę pisać odwołanie tyle latt w pup zawszę na czas wstawiałam się nigdy nie było problemu. A tu szok jak dla mnie. Pytanie co z moim ubezpieczeniem ?

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Czy muszę informować pracodawcę o etapach ciąży?
Jestem w 8 miesiącu ciąży , dostałam maila od pracodawcy ze zgodnie z Art. 185. § 1 KP muszę podać informacje o stanie ciąży lub lub przewidywany termin porodu .Lekarz i położna twierdzą że nie musimy udzielać takich informacji zgodnie z RODO dlatego stąd moje pytanie , czy muszę podać takie informacje i czy to prawda że jeśli je podać mogą mi odmówić płacenia zasiłku wychowawczego po ciąży?...
Egzekucja komornicza.
Dostałam sądowy nakaz zapłaty (sprawa dotyczyła niezwróconej pożyczki od osoby prywatnej. Udało mi się w ratach spłacić 1500 zł, zostało drugie tyle do spłacenia. W tym miesiącu nie miałam środków na czas i wierzyciel nie zgodził się na przesunięcie wpłaty. Dostałam informację, że w dniu jutrzejszym składa wniosek do komornika o rozpoczęcie egzekucji komorniczej. Nie mam skąd na dziś wziąć tych pieniędzy, stąd moje pytania: 1. Mieszkam w wynajm...
Zwrot połowy pieniędzy za spłatę kredytu.
Jestem 10 lat po rozwodzie, sama wychowuje 2 synów 13,15 lat. Jeszcze w czasie trwania małżeństwa wspólnie z byłym mężem zaciągnęliśmy kredyt hipoteczny na całkowity remont mieszkania. Krótko po tym fakcie zaczęły się problemy w małżeństwie a finalnie nastąpił rozwód z orzeczeniem o winie byłego męża. Od samego początku kredyt spłacałam sama, każda ratę. Pracuje jako nauczyciel. Mając jedna pensje i wychowując dwoje dzieci, bardzo ciężko było mi...
Jakie dokumenty potrzebuje jeśli nie mogę się dogadać z mamą i bratem o podział majątku?
Jakie dokumenty potrzebuje jeśli nie mogę się dogadać z mamą i bratem o podział majątku po tacie żebym ja założyła sprawę i sąd rozstrzygnie ile co komu się należy?...

Wyszukiwarka