Prawo Pracy dzisiaj 1 odpowiedź

Czy pracodawca może zmienić grafik z dnia na dzień?

Pytanie użytkownika
Hej, mam pytanie z pracy. Chodzi o to, czy pracodawca może zmienić grafik z dnia na dzień. Sytuacja nie jest dla mnie jasna, bo z jednej strony słyszę co innego od pracodawcy, a z drugiej nie wiem, czy tak można zrobić bez żadnego pisma. Czy ktoś może podpowiedzieć, jakie dokumenty zebrać i jaki pierwszy krok ma tu sens?
W skrócie

Sama zmiana grafiku z dnia na dzień nie zawsze będzie automatycznie nieważna, ale pracodawca nie powinien robić tego całkiem dowolnie i bez żadnej jasnej zasady.

• Jeżeli taka nagła zmiana powoduje nadgodziny, trzeba patrzeć też na art.
  • Praktycznie: zachowaj stary i nowy grafik, wiadomość o zmianie oraz godziny faktycznej pracy.
  • Zbierz umowę, korespondencję z pracodawcą i dokładne daty zdarzeń.
1 odpowiedź
Odpowiedź
dzisiaj
Sama zmiana grafiku z dnia na dzień nie zawsze będzie automatycznie nieważna, ale pracodawca nie powinien robić tego całkiem dowolnie i bez żadnej jasnej zasady. Najpierw sprawdziłbym umowę, regulamin pracy albo obwieszczenie, bo tam powinny być opisane systemy i rozkłady czasu pracy. W kodeksie punktem wyjścia są normy z art. 129 kp oraz zasady ustalania rozkładów czasu pracy z art. 150 kp.

Jeżeli taka nagła zmiana powoduje nadgodziny, trzeba patrzeć też na art. 151 kp. Nie można też pomijać odpoczynku dobowego i tygodniowego, czyli zasad z art. 132 kp i art. 133 kp. Czyli problem nie polega tylko na tym, że grafik się zmienił, ale na tym, czy zmiana narusza normy, odpoczynki albo zasady przyjęte w zakładzie.

Praktycznie: zachowaj stary i nowy grafik, wiadomość o zmianie oraz godziny faktycznej pracy. Potem zapytaj kadry albo przełożonego mailowo, na jakiej podstawie grafik został zmieniony z dnia na dzień. Taki ślad jest dużo lepszy niż sama rozmowa na korytarzu.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo pracy wczoraj
L4 po ustaniu zatrudnienia

Czy pracownik, który rozwiązuje umowę na czas nieokreślony z zachowaniem okresu wypowiedzenia, w czasie którego przebywa na zwolni...

23 odpowiedzi 01-07-2026