kara za nieudzielenie pomocy
Przy takich dokumentach najpierw oddzieliłbym dwie rzeczy: sam obowiązek aktualizacji danych oraz ewentualną karę za zwłokę. Jeżeli sprawa idzie przez urząd, warto działać pisemnie albo przez oficjalny formularz, żeby został ślad.
- Jeżeli sprawa idzie przez urząd, warto działać pisemnie albo przez oficjalny formularz, żeby został ślad.
- W praktyce najlepiej sprawdzić, czy urząd potraktuje sprawę jako wymianę dokumentu po zmianie danych, czy jako osobny problem z nieważnym dokumentem.
- Zbierz decyzję ubezpieczyciela, kosztorys, zdjęcia szkody i własne wyliczenie.
W praktyce najlepiej sprawdzić, czy urząd potraktuje sprawę jako wymianę dokumentu po zmianie danych, czy jako osobny problem z nieważnym dokumentem. Jeżeli dostałeś pismo albo wezwanie, zobacz dokładnie pouczenie i termin na reakcję. Samo pytanie „czy grozi kara” zwykle zależy od tego, czy dokument był używany mimo nieaktualnych danych i czy organ wszczął jakąś sprawę.
Najbezpieczniejszy krok to złożyć wniosek o wymianę/aktualizację dokumentu jak najszybciej i zachować potwierdzenie. Jeżeli urząd naliczy opłatę albo karę, wtedy można prosić o wskazanie podstawy i dopiero oceniać odwołanie.
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Mój partner jest chory, będzie miał operację kręgosłupa. Rentę mu odebrali, odwołanie nic nie dało. Złożyliśmy nowy wniosek o rent...
Mam problem. Zaparkowałam auto pod dużym marketem przy ścianie. I niestety po powrocie z zakupów jakiś element konstrukcyjny spadł...
Czy mam prawo ubiegać się o rentę z powodu czasowej niezdolności do pracy przy depresji? Zostałam zdiagnozowana co prawda po 18 rż...
Jestem na L4 od psychiatry. 30 kwietnia kończ mi się okres wypowiedzenia. Jednak ze względu na stan zdrowia L4 będzie trwać. Czy m...