Co zrobić, gdy grafik w pracy ciągle się zmienia?
Jeżeli grafik zmienia się ciągle, to problemem może być nie jedna konkretna zmiana, tylko brak przewidywalnego rozkładu pracy. Pracodawca może organizować pracę, ale powinno to być oparte na zasadach z umowy, regulaminu pracy albo obwieszczenia.
- Warto sprawdzić art.
- Zbierz umowę, korespondencję z pracodawcą i dokładne daty zdarzeń.
Przy ciągłych zmianach łatwo też o nadgodziny albo naruszenie odpoczynku. Dlatego sprawdziłbym, czy faktyczne godziny nie wchodzą w nadgodziny z art. 151 kp i czy zachowany jest odpoczynek z art. 132 kp oraz art. 133 kp. To są rzeczy, które da się policzyć na konkretnych datach i godzinach.
Najpraktyczniej prowadzić prostą listę: data, stary grafik, nowy grafik, kto zmienił i kiedy dostałeś informację. Potem można napisać do kadr z prośbą o wyjaśnienie zasad zmieniania grafiku. Jeżeli odpowiedź będzie wymijająca, taka dokumentacja przyda się przy rozmowie z PIP albo przy sporze o wynagrodzenie za nadgodziny.
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Zrezygnowałam z urlopu wychowawczego ponieważ jestem w ciąży. Z dniem powrotu do pracy mam wystawione L4, od dziś do 30 grudnia. K...
Czy pracownik, który rozwiązuje umowę na czas nieokreślony z zachowaniem okresu wypowiedzenia, w czasie którego przebywa na zwolni...
Witam czy jeżeli jestem na L4 od psychiatry i potrzebuję się oderwać na jakiś czas to czy mogę wyjechać za granicę?
Dzień dobry mam pytanie koleżanka jest zarejestrowana w urzędzie pracy bez prawa do zasiłku i dziś dostała z bezrobocia ofertę pra...