Prawo Pracy dzisiaj 1 odpowiedź

Co zrobić, gdy grafik w pracy ciągle się zmienia?

Pytanie użytkownika
Hej, mam pytanie z pracy. Chodzi o sytuację, gdy grafik w pracy ciągle się zmienia. Sytuacja nie jest dla mnie jasna, bo z jednej strony słyszę co innego od pracodawcy, a z drugiej nie wiem, czy tak można zrobić bez żadnego pisma. Czy ktoś może podpowiedzieć, jakie dokumenty zebrać i jaki pierwszy krok ma tu sens?
W skrócie

Jeżeli grafik zmienia się ciągle, to problemem może być nie jedna konkretna zmiana, tylko brak przewidywalnego rozkładu pracy. Pracodawca może organizować pracę, ale powinno to być oparte na zasadach z umowy, regulaminu pracy albo obwieszczenia.

• Warto sprawdzić art.
  • Zbierz umowę, korespondencję z pracodawcą i dokładne daty zdarzeń.
1 odpowiedź
Odpowiedź
dzisiaj
Jeżeli grafik zmienia się ciągle, to problemem może być nie jedna konkretna zmiana, tylko brak przewidywalnego rozkładu pracy. Pracodawca może organizować pracę, ale powinno to być oparte na zasadach z umowy, regulaminu pracy albo obwieszczenia. Warto sprawdzić art. 129 kp oraz art. 150 kp, bo tam jest punkt wyjścia dla czasu pracy i rozkładów.

Przy ciągłych zmianach łatwo też o nadgodziny albo naruszenie odpoczynku. Dlatego sprawdziłbym, czy faktyczne godziny nie wchodzą w nadgodziny z art. 151 kp i czy zachowany jest odpoczynek z art. 132 kp oraz art. 133 kp. To są rzeczy, które da się policzyć na konkretnych datach i godzinach.

Najpraktyczniej prowadzić prostą listę: data, stary grafik, nowy grafik, kto zmienił i kiedy dostałeś informację. Potem można napisać do kadr z prośbą o wyjaśnienie zasad zmieniania grafiku. Jeżeli odpowiedź będzie wymijająca, taka dokumentacja przyda się przy rozmowie z PIP albo przy sporze o wynagrodzenie za nadgodziny.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo pracy wczoraj
L4 po ustaniu zatrudnienia

Czy pracownik, który rozwiązuje umowę na czas nieokreślony z zachowaniem okresu wypowiedzenia, w czasie którego przebywa na zwolni...

23 odpowiedzi 01-07-2026