Umowa dożywocia

Proszę o poradę gdyż sprawa jest skomplikowana. Moja żona wpadła na pomysł żeby mój wujek przepisał na nią pół jego domu w którym mieszkaliśmy w formie dożywocia. On nie chciał tego zrobić. Żona wkręcała mi żebym go przekonał bo to dla dzieci i że będziemy mieć dużo kasy jak sprzedamy to później. Wujek był nie ugięty przez dwa lata. Dopiero gdy zmarła jego siostra i poczuł że został sam zgodził się przepisać w formie dożywocia na moją żonę. Powiedział że drugiej połowy jej nie przepisze. Po pół roku od przepisania żona zaczęła mi robić różne prowokacje i awantury. Powiedziała że mnie nie kocha i odchodzi i wyprowadziła się z domu z dziećmi i powiedziała, że tą połówkę domu sprzeda. Moj wujek czuje się oszukany bo w ogóle nie zajmuje się nim. Nie wypełnia tego co jest zawarte w umowie. Nie odpisuje na sms od wujka. Czy jest jakaś szansa by wujek odzyskał tą połowę domu? Czy jest szansa na unieważnienie dożywocia ? Przyznam szczerze, że też czuję się oszukany bo wygląda to tak jakby zaplanowała to wszystko bo już nie chce tam mieszkać a ze mną chce wziąć rozwód.
anonim cytuj
26-02-2024
Dzien dobry, mysle ze pierwszy lepszy prawnik Panu powie, ze niewywiazywanie sie z umowy z jednej strony(co trzeba udowodnic) powoduje ze mozna umowe rozwiazac, nie jestem pewien jak to jest w przypadku „umowy dozywocia” (przyznam tez ze pierwsze slysze o czyms takim), lecz prawo chroni w takim przypadku obie osoby. Zona raczej na pewno to zaplanowala, bo raczej nie pomyslalaby o umowie dozywocia, a o darowiźnie, a przede wszystkim chciałaby, by dom został przepisany na Pana, a nie na nią.

anonim cytuj
28-02-2024

Sugerowane Tematy

Przestępstwo popełnione wiele lat temu.
Witam chciałem zadać pytanie, jeśli ktokolwiek popełni przestępstwo np. oszustwo internetowe powyżej 500pln, lub kradzież etc. w wieku 12/13 lat, i po skończeniu 20 lat (przez osobę, która popełnia przestępstwo) nagle ktoś po czasie je zgłosi, jak taka osoba odpowiada przed sądem? jako nieletni? Znalazłem na ten temat artykuł i przeczytałem że jeśli osoba popełni przestępstwo w wieku 12 lat i zostanie to zgłoszone po tym jak skończyła 18 to odpow...
odrzucenie spadku w przypadku śmierci za granicą
Witam, będę musiała odrzucić spadek po mamie ktora umarła poza granicami Polski. Czy ktoś może mi doradzić od czego zacząć i czy faktycznie jest na to 6 tygodni a nie 6 miesięcy jak w Polskim prawie? Czy ktoś się orientuje Czy są jakieś wyjatki jezeli minął już ten czas ? ...
Czy mogę uniknąć płacenia alimentów na ojca z racji jego niezdolności do pracy??
Witam, mam ojca, który ma zasądzone na mnie 200 zł alimentów. Poza tym nigdy nie zapytał czy czegoś potrzebuję i jak tylko dzwoni, to często narzeka, że musi płacić mi pieniądze:(. Nienawidzę go za to i nie chcę mieć z nim nic wspólnego... Aktualnie jeszcze się uczę, ale obawiam się, że jak już zakończę edukację to ja będę musiała płacić alimenty na niego z racji jego niezdolności do pracy. Stąd moje pytanie czy przez zerwanie z nim kontaktu ...
Czy starsze niepełnoletnie rodzeństwo może odebrać młodsze z przedszkola?
Problem może banalny ale nie wiem jak mogę go prawnie załatwić. Dziecko 5 latek chodzi do publicznego przedszkola ja z racji wykonywania swojej pracy (godziny pracy 6-18) nie jestem w stanie odebrać go o 16 z przedszkola i wysłałam 15 letnią córkę. Pani dyrektor(osoba stanowcza i bez chęci współpracy z rodzicami ) uświadomiła mnie ze jest to osoba nieletnia i nie może wydać jej malucha. Nawet nie mogę napisać oświadczenia ze na moją odpowiedzial...

Wyszukiwarka