Umowa dożywocia

Proszę o poradę gdyż sprawa jest skomplikowana. Moja żona wpadła na pomysł żeby mój wujek przepisał na nią pół jego domu w którym mieszkaliśmy w formie dożywocia. On nie chciał tego zrobić. Żona wkręcała mi żebym go przekonał bo to dla dzieci i że będziemy mieć dużo kasy jak sprzedamy to później. Wujek był nie ugięty przez dwa lata. Dopiero gdy zmarła jego siostra i poczuł że został sam zgodził się przepisać w formie dożywocia na moją żonę. Powiedział że drugiej połowy jej nie przepisze. Po pół roku od przepisania żona zaczęła mi robić różne prowokacje i awantury. Powiedziała że mnie nie kocha i odchodzi i wyprowadziła się z domu z dziećmi i powiedziała, że tą połówkę domu sprzeda. Moj wujek czuje się oszukany bo w ogóle nie zajmuje się nim. Nie wypełnia tego co jest zawarte w umowie. Nie odpisuje na sms od wujka. Czy jest jakaś szansa by wujek odzyskał tą połowę domu? Czy jest szansa na unieważnienie dożywocia ? Przyznam szczerze, że też czuję się oszukany bo wygląda to tak jakby zaplanowała to wszystko bo już nie chce tam mieszkać a ze mną chce wziąć rozwód.
anonim cytuj
26-02-2024
Dzien dobry, mysle ze pierwszy lepszy prawnik Panu powie, ze niewywiazywanie sie z umowy z jednej strony(co trzeba udowodnic) powoduje ze mozna umowe rozwiazac, nie jestem pewien jak to jest w przypadku „umowy dozywocia” (przyznam tez ze pierwsze slysze o czyms takim), lecz prawo chroni w takim przypadku obie osoby. Zona raczej na pewno to zaplanowala, bo raczej nie pomyslalaby o umowie dozywocia, a o darowiźnie, a przede wszystkim chciałaby, by dom został przepisany na Pana, a nie na nią.

anonim cytuj
28-02-2024

Sugerowane Tematy

odrzucenie spadku
Witam. Chciałam się dopytać ? wiem że mam na to pół roku aby odrzucić spadek po mamie. Jak wygląda odrzucenie spadek u dzieci? W sensie moich dzieci? I jeszcze jedno pytanie: czy tata ma prawo odrzucić spadek po mamie? I jeszcze jedno. Za życia mamy, rodzice nie dokończyli transakcje związane z domem - czyli mój tata nie ma aktu notarialnego. Na szczęście udało mi się dogadać z właścicielem domu i lada moment mój tata będzie oficjalnym właściciel...
Co zrobić, jeśli pracodawca pobiera podatek przy PIT-0?
Mam 22 lata , pracuję na umowie o pracę od grudnia . Mam 21 lat. Od grudnia nie zgadzało mi się wynagrodzenie. Pomimo prób do pracodawcy nie otrzymywałam pasków rozliczeń, dopiero w marcu otrzymałam w/w paski i okazało się, że pracodawca od 1 wyplaty pobierał podatek 12%. Jestem zwolniona z podatku do 26 roku życia. Proszę o pomoc jakie poczynić kroki. Również nie jestem osobą uczącą się. Po rozliczeniu pit okazał się zerowy....
Czy synowa dziedziczy w przypadku śmierci męża?
Jakiś czas temu zmarł mój dziadek. Pół roku później zmarł jego syn, a mój wujek. Sprawa spadkowa nie była przeprowadzona. Czy żona wujka dziedziczy po dziadku część mieszkania należną wujkowi, jako, ze zmarł on po dziadku, czy całą jego część dziedziczą tylko jego dzieci?...
Unieważnienie testamentu.
Babcia zostawiła testament notarialny. Wszystko przepisała na mnie. Siostra złożyła do sądu wniosek, że kwestionuje testament, bo jej zdaniem babcia była niepoczytalna. Babcia do chwili napisania testamentu nie leczyła się psychiatrycznie. 2 miesiące po napisaniu testamentu, uległa wypadkowi, trafiła pod opiekę mojej mamy, załamała się psychicznie i trzeba było poprosić psychiatrę który wypisał Ketrel. Czy to może mieć wpływ, że sąd unieważni...

Wyszukiwarka