Umowa dożywocia

Proszę o poradę gdyż sprawa jest skomplikowana. Moja żona wpadła na pomysł żeby mój wujek przepisał na nią pół jego domu w którym mieszkaliśmy w formie dożywocia. On nie chciał tego zrobić. Żona wkręcała mi żebym go przekonał bo to dla dzieci i że będziemy mieć dużo kasy jak sprzedamy to później. Wujek był nie ugięty przez dwa lata. Dopiero gdy zmarła jego siostra i poczuł że został sam zgodził się przepisać w formie dożywocia na moją żonę. Powiedział że drugiej połowy jej nie przepisze. Po pół roku od przepisania żona zaczęła mi robić różne prowokacje i awantury. Powiedziała że mnie nie kocha i odchodzi i wyprowadziła się z domu z dziećmi i powiedziała, że tą połówkę domu sprzeda. Moj wujek czuje się oszukany bo w ogóle nie zajmuje się nim. Nie wypełnia tego co jest zawarte w umowie. Nie odpisuje na sms od wujka. Czy jest jakaś szansa by wujek odzyskał tą połowę domu? Czy jest szansa na unieważnienie dożywocia ? Przyznam szczerze, że też czuję się oszukany bo wygląda to tak jakby zaplanowała to wszystko bo już nie chce tam mieszkać a ze mną chce wziąć rozwód.
anonim cytuj
26-02-2024
Dzien dobry, mysle ze pierwszy lepszy prawnik Panu powie, ze niewywiazywanie sie z umowy z jednej strony(co trzeba udowodnic) powoduje ze mozna umowe rozwiazac, nie jestem pewien jak to jest w przypadku „umowy dozywocia” (przyznam tez ze pierwsze slysze o czyms takim), lecz prawo chroni w takim przypadku obie osoby. Zona raczej na pewno to zaplanowala, bo raczej nie pomyslalaby o umowie dozywocia, a o darowiźnie, a przede wszystkim chciałaby, by dom został przepisany na Pana, a nie na nią.

anonim cytuj
28-02-2024

Sugerowane Tematy

Upadłość najemcy a długi na lokalu.
Witam, chciałem zapytać jak jest z zadłużeniem lokalu komunalnego? Główny najemca ( tata ) ogłosił upadłość konsumencką z całkowitym umorzeniem długów również za najem mieszkania. Ja teraz dostałem pismo, że mam do spłaty 10tys, tzn. wcześniej dostaliśmy takie pismo obydwoje lecz ze względu na prowadzone postępowanie napisaliśmy sprzeciw i sąd go uznał, a po ogłoszeniu upadłości taty cała kwotę żądają teraz ode mnie? Czy to jest zgodne z prawem s...
Złamanie zakazu ze znaku B-36 (zakaz zatrzymywania się). Czy Straż Miejska ma obowiązek udokumentować wykroczenie w postaci zdjęcia?
Szanowni Państwo, Dostałem pismo od Straży Miejskiej („SM”) za złamanie zakazu ze znaku B-36 (zakaz zatrzymywania się) z żądaniem wskazania kierującego pojazdem w dniu popełnienia wykroczenia. Ponieważ we wskazanym przez SM miejscu ciężko doszukać mi się miejsca w którym samochód mógłby zostać nieprawidłowo zaparkowany, chciałem zażądać przedstawienia jakiejś dokumentacji zdjęciowej dowodzącej nieprawidłowo zaparkowanego pojazdu. Pytania: a) c...
pytanie o poprawność zapisu w umowie o prace na 1/2 etatu
Witam, mam pytanie o poprawność zapisu w umowie o prace na 1/2 etatu: wynagrodzenie zasadnicze 1000 zł brutto + premia brutto do 400 zł. Czy w tym wypadku premia wlicza się jakoś w wynagrodzenie zasadnicze? W mojej ocenie minimalne zasadnicze wynagrodzenie powinno wynosić 1400 zł brutto + ewentualne premie. Poproszę o poradę czy taki zapis jest zgodny z prawem. Pozdrawiam...
Darowizna od rodziców.
Dostałam przelew od rodziców 25 tys 7 miesięcy temu i 10 tysięcy 4 miesiące temu. Chciałam to zgłosić do US, ale wiem że jestem spóźniona z tym pierwszym przelewem miesiąc. Czy mogę jakoś to nadrobić? Proszę o porady...

Wyszukiwarka