Rozwiązanie umowy z przedszkolem.

Dzień dobry,
Syn dostał się do zerówki w przedszkolu publicznym, w związku z tym chcieliśmy złożyć wypowiedzenie w obecnym przedszkolu prywatnym z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Jednakże napotkaliśmy na problem. W umowie widnieje zapis:
1. Rodzice/Opiekunowie prawni mogą rozwiązać umowę, bez zachowania okresu wypowiedzenia w przypadku zmiany Regulaminu ograniczającej ich dotychczasowe prawa lub prawa dziecka, lub zwiększającej zakres ich obowiązków
2. Przedszkole może rozwiązać umowę bez zachowania okresu wypowiedzenia w przypadku (i tutaj są 3 punkty związane z brakiem opłacania czesnego, gdy pobyt dziecka zagraża zdrowiu i życiu innych oraz niewyrażenia zgody lub cofnięciu zgody na przetwarzanie danych osobowych)
3. Przedszkole może rozwiązać umowę lub odstąpić od niej w przypadkach wskazanych w Regulaminie.
Aneks do umowy podpisujemy raz w roku na okres od 01.09 do 31.08 kolejnego roku.
Ani w aneksie ani w umowie, regulaminie i statucie nie jest wyznaczony okres wypowiedzenia.
Nie do końca wiem w związku z tym z jakim okresem wypowiedzenia powinnam wystosować taką rezygnację.
Pani dyrektor powiedziała mi, że umowę zawarłam na rok i nawet jak dziecko zabiorę z przedszkola to muszę uiścić opłaty za cały rok.
Proszę o podpowiedzi.
anonim cytuj
31-08-2023
Kiedy i do kiedy zawarto umowę?
Kiedy miałoby nastąpić rozwiązanie umowy?
Z treści pytania wynika, że umowa się kończy jutro.
Wobec braku umownych terminów, obowiązują regulacje kodeksowe.
Aneks do umowy podpisalismy 10 maja 2022- na okres od 1 wrzesnia 2022 do 31 sierpnia 2023. Niestety w międzyczasie zmieniła się nasza sytuacja finansowa i musimy zrezygnować z przedszkola.
Wypowiedzenie muszę złożyć dzisiaj.

Spotkałem się z poglądem, że wobec braku uregulowań umownych, taka umowa będzie rozwiązana ze skutkiem natychmiastowym lub wskazanym przez Ciebie skutkiem odroczonym.

anonim cytuj
31-08-2023
Złóż wypowiedzenie ze skutkiem natychmiastowym.
Poczekaj na ewentualną odpowiedź drugie strony. Bardzo prawdopodobne, że nie będą mieć obiekcji i przyjmą wypowiedzenie.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Zawyżanie płacy u studenta.
Cześć. Mój poprzedni pracodawca zawyżał dość mocno mocno moją płacę. Dostawałem do ręki 3 tysie brutto=netto (mam status ucznia/studenta), ale na papierze było 6 tysi. Moje pytanie brzmi co pracodawca z tego miał? Miał większe koszta pracodawcy, ale jak on z tego korzystał? Mógł sobie odliczyć od podatku, czy coś? Jeżeli tak, to ile na tym skorzystał? Czy jeżeli by go na tym nakrył np. ZUS, albo jakakolwiek instytuacja, która na tym ucierpiała, ...
Przedawnione roszczenie.
W roku mniej więcej 1998/1999 koleżanka mamy wzięła jej na raty sprzęt za który mama nie płaciła rat. W wyniku czego na tą koleżankę usiadł komornik. Wtedy moja mama pożyczyła pieniądze od innych znajomych( którzy już nie żyją więc nie ma jak tego poświadczyć )i jej wszystko oddała, ale nie ma żadnego pokwitowania. Po tylu latach mama dostała wezwanie do zapłaty od tej koleżanki na kwotę 5000 zł, bo ona twierdzi że nic nie zostało ...
Podział majątku wspólnego a majątek osobisty
Rozwód na horyzoncie więc chciałbym rozeznać się w temacie podziału majątku. Sytuacja wygląda tak: Żona przed ślubem miała majątek osobisty w postaci oszczednosci w wysokości 80 tys zł. 30 tys zł wpłaciła na swoje ike a resztę przelewała systematycznie na nasze konto wspólne gdzie następnie było przeznaczane na różne lokaty, obligacje itd. Od początku małżeństwa mieszkamy w mieszkaniu należącym do jej rodziców do którego stałe się dokładamy. ...
jak mogę pomóc mamie starać się o zachówek?
Dzień dobry. Proszę o wskazówki jak mogę pomóc mamie starać się o zachówek? Mojej mamy rodzice nie żyją (babcia 4lata, dziadek tydzień), mieszkanie w darowiźnie dostała moja siostra, nie znamy daty tej darowizny, wiemy że je sprzedała. Jakie dokumenty trzeba złożyć oraz czy damy radę sami czy konieczna jest pomoc prawnika? ...

Wyszukiwarka