Rozwiązanie umowy z przedszkolem.

Dzień dobry,
Syn dostał się do zerówki w przedszkolu publicznym, w związku z tym chcieliśmy złożyć wypowiedzenie w obecnym przedszkolu prywatnym z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Jednakże napotkaliśmy na problem. W umowie widnieje zapis:
1. Rodzice/Opiekunowie prawni mogą rozwiązać umowę, bez zachowania okresu wypowiedzenia w przypadku zmiany Regulaminu ograniczającej ich dotychczasowe prawa lub prawa dziecka, lub zwiększającej zakres ich obowiązków
2. Przedszkole może rozwiązać umowę bez zachowania okresu wypowiedzenia w przypadku (i tutaj są 3 punkty związane z brakiem opłacania czesnego, gdy pobyt dziecka zagraża zdrowiu i życiu innych oraz niewyrażenia zgody lub cofnięciu zgody na przetwarzanie danych osobowych)
3. Przedszkole może rozwiązać umowę lub odstąpić od niej w przypadkach wskazanych w Regulaminie.
Aneks do umowy podpisujemy raz w roku na okres od 01.09 do 31.08 kolejnego roku.
Ani w aneksie ani w umowie, regulaminie i statucie nie jest wyznaczony okres wypowiedzenia.
Nie do końca wiem w związku z tym z jakim okresem wypowiedzenia powinnam wystosować taką rezygnację.
Pani dyrektor powiedziała mi, że umowę zawarłam na rok i nawet jak dziecko zabiorę z przedszkola to muszę uiścić opłaty za cały rok.
Proszę o podpowiedzi.
anonim cytuj
31-08-2023
Kiedy i do kiedy zawarto umowę?
Kiedy miałoby nastąpić rozwiązanie umowy?
Z treści pytania wynika, że umowa się kończy jutro.
Wobec braku umownych terminów, obowiązują regulacje kodeksowe.
Aneks do umowy podpisalismy 10 maja 2022- na okres od 1 wrzesnia 2022 do 31 sierpnia 2023. Niestety w międzyczasie zmieniła się nasza sytuacja finansowa i musimy zrezygnować z przedszkola.
Wypowiedzenie muszę złożyć dzisiaj.

Spotkałem się z poglądem, że wobec braku uregulowań umownych, taka umowa będzie rozwiązana ze skutkiem natychmiastowym lub wskazanym przez Ciebie skutkiem odroczonym.

anonim cytuj
31-08-2023
Złóż wypowiedzenie ze skutkiem natychmiastowym.
Poczekaj na ewentualną odpowiedź drugie strony. Bardzo prawdopodobne, że nie będą mieć obiekcji i przyjmą wypowiedzenie.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Staż
Witam od 21.01 przebywałam na L4 o czym informowałam organizatora i Urzad,niestety musiałam je wydłużyc ze wzg na mobbing w pracy i skorzystać z lekarza specjalisty w ciągu miałam zwolnienie do 8.03 .W lutym dokładnie 6 organizator zrezygnowal z mojego stażu ,wypłata stażu została ja to Pan mówi wstrzymana Pan twierdzi że należy mi się tylko za 5 dni niewiem co dalej ani wypłaty ani nic tylko dostałam pismo że organizator zrezygnowal tego 6.02 c...
L4
Dzień dobry. Czy pracodawca może zmienić harmonogram pracy pracownikowi po zwolnieniu lekarskim?. Zmiana została naniesiona w trakcie L4. Proszę o pomoc ...
problem z deweloperem
Witam Mam problem z deweloperem . Zakupiłam nowe mieszkanie na osiedlu, na którym po dwóch latach założyli szlaban. Pilot otrzymali tylko Ci mieszkańcy co mają wykupione miejsca postojowe pod blokiem. Uniemożliwili mi tym wjazd pod mój bezpośrednio blok, gdzie nie chce korzystać z miejsc parkingowych Ale podjechać np pod klatkę z zakupami i małym dzieckiem. Miejsc do wykupienia już nie ma pod blokiem, deweloper zaproponował wykup miejsca dla ...
Operator upomina si o spłacony dług
Miałem trzy abonamenty w plus, wszystkie trzy zostały sprzedane firmom windykacyjnym. Spłaciłem je tam i na moją prośbę wysłaly one powiadomienie do plusa że wszystko zostało spłacone. Mimo to plus wciąż zarzeka się że u nich widnieje informacja o zaległościach. Co mogę jeszcze zrobić skoro do operatora nie dociera że wszystko jest uregulowane w firmie której dług sprzedali?...

Wyszukiwarka