Rozwiązanie umowy z przedszkolem.

Dzień dobry,
Syn dostał się do zerówki w przedszkolu publicznym, w związku z tym chcieliśmy złożyć wypowiedzenie w obecnym przedszkolu prywatnym z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Jednakże napotkaliśmy na problem. W umowie widnieje zapis:
1. Rodzice/Opiekunowie prawni mogą rozwiązać umowę, bez zachowania okresu wypowiedzenia w przypadku zmiany Regulaminu ograniczającej ich dotychczasowe prawa lub prawa dziecka, lub zwiększającej zakres ich obowiązków
2. Przedszkole może rozwiązać umowę bez zachowania okresu wypowiedzenia w przypadku (i tutaj są 3 punkty związane z brakiem opłacania czesnego, gdy pobyt dziecka zagraża zdrowiu i życiu innych oraz niewyrażenia zgody lub cofnięciu zgody na przetwarzanie danych osobowych)
3. Przedszkole może rozwiązać umowę lub odstąpić od niej w przypadkach wskazanych w Regulaminie.
Aneks do umowy podpisujemy raz w roku na okres od 01.09 do 31.08 kolejnego roku.
Ani w aneksie ani w umowie, regulaminie i statucie nie jest wyznaczony okres wypowiedzenia.
Nie do końca wiem w związku z tym z jakim okresem wypowiedzenia powinnam wystosować taką rezygnację.
Pani dyrektor powiedziała mi, że umowę zawarłam na rok i nawet jak dziecko zabiorę z przedszkola to muszę uiścić opłaty za cały rok.
Proszę o podpowiedzi.
anonim cytuj
31-08-2023
Kiedy i do kiedy zawarto umowę?
Kiedy miałoby nastąpić rozwiązanie umowy?
Z treści pytania wynika, że umowa się kończy jutro.
Wobec braku umownych terminów, obowiązują regulacje kodeksowe.
Aneks do umowy podpisalismy 10 maja 2022- na okres od 1 wrzesnia 2022 do 31 sierpnia 2023. Niestety w międzyczasie zmieniła się nasza sytuacja finansowa i musimy zrezygnować z przedszkola.
Wypowiedzenie muszę złożyć dzisiaj.

Spotkałem się z poglądem, że wobec braku uregulowań umownych, taka umowa będzie rozwiązana ze skutkiem natychmiastowym lub wskazanym przez Ciebie skutkiem odroczonym.

anonim cytuj
31-08-2023
Złóż wypowiedzenie ze skutkiem natychmiastowym.
Poczekaj na ewentualną odpowiedź drugie strony. Bardzo prawdopodobne, że nie będą mieć obiekcji i przyjmą wypowiedzenie.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy jest możliwość żeby pracodawca wypłacił ekwiwalent za urlop zaległy?
30 września za porozumieniem stron kończy się mój stosunek pracy. Czy jest możliwość żeby pracodawca wypłacił ekwiwalent za urlop zaległy (kilka dni) czy do 30 września mimo, że to będzie koniec stosunku pracy muszę go wykorzystać? ...
Brak ubezpieczenia zdrowotnego.
Pewna osoba trafiła do szpitala, nie jest ubezpieczona. Był to stan zagrożenia życia. Będzie rachunek, którego opłacenie będzie nieosiągalne dla tego człowieka. Jest jakieś wyjście z sytuacji? Nie zarobi już nigdy tej sumy pieniędzy, bo jego organizm odmówił posłuszeństwa, pracował fizycznie, nie ma wykształcenia. Czy istnieje prawnie jakieś wyjście z tej sytuacji? ...
Córka z zięciem wynajęli mieszkanie w którym nie zamieszkali bo zięć zmarł. Czy w przypadku śmierci właścicielka powinna oddać kaucję? (zapis w umowie że przez pół roku nie musi tego robić)
Witam moja córka z zięciem wynajęli mieszkanie w którym nie zamieszkali bo zięć zmarł umowa była na niego w umowie miała właścicielka zapis że przez pół roku nie musi oddawać kaucji. Czy w przypadku śmierci nie powinna postąpić uczciwe i oddać te pieniądze?...
Darowizna od rodziców, jaka kwota podlega opodatkowaniu?
Witam, koleżanka ma dostać pieniądze od rodziców, z tego co przeczytała kwota wolna od podatku to 36 120 zł, jeżeli dostanie 35 tysięcy zł, to może dostać je w gotówce skoro ta kwota jest zwolniona z podatku czy musi być to przekazane na konto aby było wiadomo skąd je dostała?...

Wyszukiwarka