Rozwiązanie umowy z przedszkolem.

Dzień dobry,
Syn dostał się do zerówki w przedszkolu publicznym, w związku z tym chcieliśmy złożyć wypowiedzenie w obecnym przedszkolu prywatnym z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Jednakże napotkaliśmy na problem. W umowie widnieje zapis:
1. Rodzice/Opiekunowie prawni mogą rozwiązać umowę, bez zachowania okresu wypowiedzenia w przypadku zmiany Regulaminu ograniczającej ich dotychczasowe prawa lub prawa dziecka, lub zwiększającej zakres ich obowiązków
2. Przedszkole może rozwiązać umowę bez zachowania okresu wypowiedzenia w przypadku (i tutaj są 3 punkty związane z brakiem opłacania czesnego, gdy pobyt dziecka zagraża zdrowiu i życiu innych oraz niewyrażenia zgody lub cofnięciu zgody na przetwarzanie danych osobowych)
3. Przedszkole może rozwiązać umowę lub odstąpić od niej w przypadkach wskazanych w Regulaminie.
Aneks do umowy podpisujemy raz w roku na okres od 01.09 do 31.08 kolejnego roku.
Ani w aneksie ani w umowie, regulaminie i statucie nie jest wyznaczony okres wypowiedzenia.
Nie do końca wiem w związku z tym z jakim okresem wypowiedzenia powinnam wystosować taką rezygnację.
Pani dyrektor powiedziała mi, że umowę zawarłam na rok i nawet jak dziecko zabiorę z przedszkola to muszę uiścić opłaty za cały rok.
Proszę o podpowiedzi.
anonim cytuj
31-08-2023
Kiedy i do kiedy zawarto umowę?
Kiedy miałoby nastąpić rozwiązanie umowy?
Z treści pytania wynika, że umowa się kończy jutro.
Wobec braku umownych terminów, obowiązują regulacje kodeksowe.
Aneks do umowy podpisalismy 10 maja 2022- na okres od 1 wrzesnia 2022 do 31 sierpnia 2023. Niestety w międzyczasie zmieniła się nasza sytuacja finansowa i musimy zrezygnować z przedszkola.
Wypowiedzenie muszę złożyć dzisiaj.

Spotkałem się z poglądem, że wobec braku uregulowań umownych, taka umowa będzie rozwiązana ze skutkiem natychmiastowym lub wskazanym przez Ciebie skutkiem odroczonym.

anonim cytuj
31-08-2023
Złóż wypowiedzenie ze skutkiem natychmiastowym.
Poczekaj na ewentualną odpowiedź drugie strony. Bardzo prawdopodobne, że nie będą mieć obiekcji i przyjmą wypowiedzenie.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa przedwstępna z deweloperem 07.2024
Dzień dobry, Mały deweloper (sp. z o.o.) wymaga ode mnie podpisania umowy "rezerwacyjnej" na bliźniak z opłatą rezerwacyjną 12% nieruchomości. Jego tłumaczenie opiera się na tym, że musi ponieść ryzyko kupna działki i rozpoczęcia budowy i chce mieć pewność, że się nie wycofamy. Po uzyskaniu pozwolenia na budowę, podpiszemy umowę deweloperską i wpłaci te pieniądze na rachunek powierniczy. Trochę to śliskie ale facet sprawdzony u kilku o...
Problem z odzyskaniem długu.
Witam, pożyczyłem w sierpniu ubiegłego roku znajomemu pieniądze, mniej niż 1000 zł. Miał oddać w następnym miesiącu (wrześniu). Umowy niestety nie mam, aczkolwiek mam wiele wiadomości na messengerze, w których to przyznaje się do długu i określonej kwoty. Przez cały ten czas, ponad pół roku, pisałem systematycznie by przypomnieć o spłacie, lecz nieskutecznie. Zmienił miejsce zamieszkania i nie znam jego adresu, adres e-mail także jest mi nieznany...
Rejestracja samochodu.
Czy jest obowiązek przerejestrowania samochodu na siebie?...
Urlop na wypowiedzeniu.
Witam mam taką sytuacje zmieniam prace i w starej mam zapisany planowy urlop ,ostatniego dnia przyjeżdżam się tylko rozliczyć i sczytać kartę do tachografu. W nowej firmie jest szkolenie na bazie i 3 kursy ze starym kierowcą (takie przyuczenie ) i tu mam pytanie czy w nowej firmie mogę śmiało jeździć skoro nie mam zakazu pracy na wypowiedzeniu i wpisaniu planowanego urlopu?...

Wyszukiwarka