Czy mąż może sprzedać samochód bez mojej zgody?

Jesteśmy razem z mężem współwłaścicielami samochodu, który jest zarejestrowany na nas obydwoje i podobnie jest z ubezpieczeniem. Czy mąż może sprzedać samochód bez mojego udziału?
anonim cytuj
30-09-2023
jeśli w Waszym małżeństwie obowiązuje ustrój wspólności majątkowej i samochód nabyliście za fundusze pochodzące z majątku wspólnego to samochód może zostać sprzedany tylko przez obojga właścicieli-małżonków (jeden małżonek może drugiemu udzielić pełnomocnictwa do tej czynności). W trakcie trwania wspólności majątkowej niedopuszczalny jest też podział majątku wspólnego, więc mąż nie może sprzedać tylko swojego udziału.
Powinien na to zwrócić uwagę zarówno Kupujący, jak i później urząd.
W sensie czy może sprzedać swój udział, czy
cały samochód bez Pani zgody?

Cały samochód.
nie może

Czy chodzi o to, ze kupujący nie zgodzi się na jeden podpis na umowie, czy raczej o formalność w jakimś urzędzie? Nie mam pojęcia, w którym momencie wymagane jest uczestnictwo obydwu właścicieli?

anonim cytuj
30-09-2023

Sugerowane Tematy

Zablokowanie konta.
Komornik zablokował konta dłużnikowi na poczet alimentów. Alimenty wysyła bezpośrednio pracodawca. Doszły mnie słuchy że były mąż już coś wymyśla byle by nie płacić wysokich alimentów. Pracuje w firmie i teraz chce się zwolnić, dogadać z komornikiem z wpłatami alimentów żeby sam płacił.. po czym ponownie chce się zatrudnić w tej samej firmie. Byle by pracodawca sam nie wpłacał komornikowi alimentów. Chwalił się że komornikowi będzie płacił tyle...
Dziedziczenie darowanego mieszkania.
Mieszkam w mieszkaniu jakie żona otrzymała od rodziców jako darowizna. Żona mówi abyśmy poszli do notariusza i przepisali jako wspólne. Mi to nie robi, ale ona argumentuje, że gdy się z nią coś stanie to mi się nic nie należy. Tylko dziedziczą dzieci…Czy tak jest, że w przypadku darowizny małżonek nie otrzyma nic? Mamy dwójkę wspólnych dzieci (10 i 14 lat)....
Ojciec nie wyraża zgody na wyjazd dzieci za granicę.
Czy jest szansa bez zabierania praw sądownie ustalić - o decyzjach związanych ze zdrowiem - żebym to ja decydowała o miejscu gdzie dzieci będą mieszkać Chodzi mi o wyjazd na stałe za granicę ale ojciec nie wyraża zgody chociaż widuje ich raz na ruski rok i nie dzwoni. Jest alkoholikiem i jego ojciec, z którym mieszka też, jedyną trzeźwą osobą w domu jest jego matka ale ja nie będę tam puszczać dzieci o czym on wie. Nie potrzebuje zabierać m...
Ustalenie ojcostwa po osiągnięciu pełnoletności przez dziecko.
Czy ojciec po ukończeniu pełnoletności dziecka może wnieść do sądu o testy dna? Wypisuje do mnie ojciec po 22 latach, że mam jechać z nim na dobrowolne testy dna, a wolałabym żeby to on sam wniósł i żebym dostała pismo z sądu. A stale mi tłumaczy, że on tego nie może zrobić, że mam z nim jechać, a jak nie to mam napisać pismo do komornika o umorzenie zaległych alimentów....

Wyszukiwarka