Czy mąż może sprzedać samochód bez mojej zgody?

Jesteśmy razem z mężem współwłaścicielami samochodu, który jest zarejestrowany na nas obydwoje i podobnie jest z ubezpieczeniem. Czy mąż może sprzedać samochód bez mojego udziału?
anonim cytuj
30-09-2023
jeśli w Waszym małżeństwie obowiązuje ustrój wspólności majątkowej i samochód nabyliście za fundusze pochodzące z majątku wspólnego to samochód może zostać sprzedany tylko przez obojga właścicieli-małżonków (jeden małżonek może drugiemu udzielić pełnomocnictwa do tej czynności). W trakcie trwania wspólności majątkowej niedopuszczalny jest też podział majątku wspólnego, więc mąż nie może sprzedać tylko swojego udziału.
Powinien na to zwrócić uwagę zarówno Kupujący, jak i później urząd.
W sensie czy może sprzedać swój udział, czy
cały samochód bez Pani zgody?

Cały samochód.
nie może

Czy chodzi o to, ze kupujący nie zgodzi się na jeden podpis na umowie, czy raczej o formalność w jakimś urzędzie? Nie mam pojęcia, w którym momencie wymagane jest uczestnictwo obydwu właścicieli?

anonim cytuj
30-09-2023

Sugerowane Tematy

Zajęcie komornicze.
Dzień dobry, mam pytanie. Narzeczony ma zadłużenie ale po rozmowie z Panią komornik ustalili że nie będzie miał zajęcia na koncie bo będzie wpłacał ustalona kwotę co miesiąc. Kwota zostaje co miesiąc wpłacona taka jaka została ustalona i faktycznie zajęcia nie ma na koncie bankowym. Moje pytanie jest takie jeżeli rozliczył się z podatku to dlaczego urząd przekierował kwotę do zwrotu do Pani Komornik ? Czy jest w ogóle taka możliwość jeżeli Pani ...
Klauzula wykonalności
Dzień dobry. 22 września miałam rozprawę alimentacyjną. Wszystko skończyło się na ugodzie, jednak mąż dostał do spłaty zaległe alimenty oraz koszta adwokackie. Moje pytanie. Czy ja muszę składać do sądu jakiś wniosek, klauzulę wykonalności żeby mieć pewność że on mi to spłaci czy że będzie spłacał? Doszły mnie takie głosy a adwokat mi nic o takim czymś nie mówił. Jak długo czeka się na postanowienie, które przyjdzie mi pocztą jak sądzę do d...
Mieszkanie w darowiźnie.
Witam, dostałam w darowiźnie mieszkanie od taty. Ojciec ma dożywotnią służebności na korzystanie z mieszkania. Moje pytanie brzmi następująco, czy jak mój tata weźmie ślub że swoją partnerką, czy ona będzie miała jakieś prawa do tego mieszkania, czy będzie mogła się do niego po ślubie wprowadzić? Obecnie obydwoje mieszkają w innym miejscu....
Powrót do pracy po macierzyńskim.
Witam 22 września kończy mi się urlop macierzyński i rodzicielski , i dziś się dowiedziałam że moje stanowisko jest zajęte przez nowo zatrudnionego pracownika . Pani w kadrach zaproponowała mi pracę 12 godz dziennie ewentualnie bym sama się zwolniła . Umowę o pracę mam do listopada 2022 , jest to praca Państwa w szpitalu . Czy mogą przenieś mnie na oddział gdzie praca jest po 12 godz i czy oni mogą mnie zwolnić . I czy muszę wykorzystać urlop wyp...

Wyszukiwarka