Czy mąż może sprzedać samochód bez mojej zgody?

Jesteśmy razem z mężem współwłaścicielami samochodu, który jest zarejestrowany na nas obydwoje i podobnie jest z ubezpieczeniem. Czy mąż może sprzedać samochód bez mojego udziału?
anonim cytuj
30-09-2023
jeśli w Waszym małżeństwie obowiązuje ustrój wspólności majątkowej i samochód nabyliście za fundusze pochodzące z majątku wspólnego to samochód może zostać sprzedany tylko przez obojga właścicieli-małżonków (jeden małżonek może drugiemu udzielić pełnomocnictwa do tej czynności). W trakcie trwania wspólności majątkowej niedopuszczalny jest też podział majątku wspólnego, więc mąż nie może sprzedać tylko swojego udziału.
Powinien na to zwrócić uwagę zarówno Kupujący, jak i później urząd.
W sensie czy może sprzedać swój udział, czy
cały samochód bez Pani zgody?

Cały samochód.
nie może

Czy chodzi o to, ze kupujący nie zgodzi się na jeden podpis na umowie, czy raczej o formalność w jakimś urzędzie? Nie mam pojęcia, w którym momencie wymagane jest uczestnictwo obydwu właścicieli?

anonim cytuj
30-09-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie dyscyplinarne.
Witam, mam pytanie odnośnie zwolnienia dyscyplinarnego. A mianowicie, jestem kierownikiem i moi pracownicy umyślnie nie wydawali klientom paragonu gdy oni odchodzili i ich nie chcieli po czym kasowali wszystko razem dla zwiększenia wyników ja tego nie robiłam ale wiedziałam o tej sytuacji. Zostałam ukarana brakiem premii oraz notatka służbową, incydent miał miejsce około 1.5 miesiąca temu, czy pracodawca może mnie w dalszym ciągu zwolnić dyscyp...
"remont" drogi wojewódzkiej
Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?...
Zajęcie komornicze wspólnej nieruchomości.
Dostałem pismo od komornika że moja żona ma zadłużenie w swojej firmie , i że zostaje zajęta nasza wspólna nieruchomość ( dom) i będzie podjęta egzekucja z tej nieruchomości . W ciągu 3 dni złożyłem komornikowi sprzeciw , ponieważ nic nie wiedziałem o długach żony i nie podpisywałem żadnych dokumentów firmowych faktur itp. , komornik przyjął go i powiedział że wpis w księgach zostanie usunięty , wczoraj dostałem pismo z ksiąg wieczystych że wykre...
Umowa dożywocia.
W czerwcu moi teściowie przepisali na mnie i na męża swój dom w ramach umowy dożywocia. Generalnie teraz to my powinniśmy być jego właścicielami. Dzisiaj w wyszukiwarce ksiąg wieczystych zobaczyłam że dalej oni widnieją jako właściciele a jedynie w którymś tam dziale jest tylko wpis że jest użytkowanie dożywotnie. O mnie i o mężu nie jest nigdzie napisane że jesteśmy teraz właścicielami domu. Czy to jest prawidłowo zapisane czy po prostu KW nie z...

Wyszukiwarka