Czy mąż może sprzedać samochód bez mojej zgody?

Jesteśmy razem z mężem współwłaścicielami samochodu, który jest zarejestrowany na nas obydwoje i podobnie jest z ubezpieczeniem. Czy mąż może sprzedać samochód bez mojego udziału?
anonim cytuj
30-09-2023
jeśli w Waszym małżeństwie obowiązuje ustrój wspólności majątkowej i samochód nabyliście za fundusze pochodzące z majątku wspólnego to samochód może zostać sprzedany tylko przez obojga właścicieli-małżonków (jeden małżonek może drugiemu udzielić pełnomocnictwa do tej czynności). W trakcie trwania wspólności majątkowej niedopuszczalny jest też podział majątku wspólnego, więc mąż nie może sprzedać tylko swojego udziału.
Powinien na to zwrócić uwagę zarówno Kupujący, jak i później urząd.
W sensie czy może sprzedać swój udział, czy
cały samochód bez Pani zgody?

Cały samochód.
nie może

Czy chodzi o to, ze kupujący nie zgodzi się na jeden podpis na umowie, czy raczej o formalność w jakimś urzędzie? Nie mam pojęcia, w którym momencie wymagane jest uczestnictwo obydwu właścicieli?

anonim cytuj
30-09-2023

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie przez dzieci konkubenta.
Moja mama była w nieformalnym związku przez prawie 20 lat. Po Jej śmierci, 4 lata temu, majątek odziedziczyliśmy we trójkę razem z rodzeństwem. Partner mamy oczywiście mieszkał do końca życia z Nami. Ma On dwójkę dzieci z, którymi nie utrzymywał kontaktu. Czy mogą Oni teraz żądać jakiegoś spadku lub ewentualnie chcieć żebyśmy spłacało kredyt, który miał mamy partner a nie ubezpieczył go na wypadek swojej śmierci?...
Licytacja nieruchomości a lokal zastępczy.
Witam. Wierzyciel skierował pismo do komornika o wycenę i zlicytowanie nieruchomości, w której przebywam jako samotna matka z 2 dzieci. Czy ktoś jest zobowiązany dać mi jakiś lokal zastępczy czy mnie zlicytują i z 2 dzieci zostanę na bruku? Jak to wszystko wygląda wg przepisów?...
Wniosek o podwyższenie alimentów.
Złożyłam wniosek o podwyższenie alimentów. Odezwał się do mnie ojciec córki i chcę się dogadać. Proponuje spisanie ugody u notariusza na kwotę wyższą niż dostałam zabezpieczenie. Myślicie, że warto się zgodzić i wycofać pozew ? Wiem, że jak podpisze ugodę a by nie płacił to mogę iść z tym do komornika. On chce w ugodzie zawrzeć zapis, że już więcej nie będę podnosić alimentów . Czy takie coś można w ogóle ująć w takiej ugodzie ???...
Podpisanie umowy przy zwolnieniu.
Poruszam dziś temat, który dotknął mnie osobiście, mianowicie zakończyłem wczoraj stosunek pracy z szefem (informując go w wiadomości sms, że przyjdę omówić warunki mojego odejścia). Pracowałem tam przez 1,5 miesiąca i niestety przez ten czas nie mogłem, mimo nalegań, doczekać się umowy o pracę (w założeniu obiecana była umowa - zlecenie). Dziś, podczas skandalicznie przeprowadzonej rozmowy, zostałem poinformowany, że otrzymam wypłatę 10-tego, al...

Wyszukiwarka