Czy mąż może sprzedać samochód bez mojej zgody?

Jesteśmy razem z mężem współwłaścicielami samochodu, który jest zarejestrowany na nas obydwoje i podobnie jest z ubezpieczeniem. Czy mąż może sprzedać samochód bez mojego udziału?
anonim cytuj
30-09-2023
jeśli w Waszym małżeństwie obowiązuje ustrój wspólności majątkowej i samochód nabyliście za fundusze pochodzące z majątku wspólnego to samochód może zostać sprzedany tylko przez obojga właścicieli-małżonków (jeden małżonek może drugiemu udzielić pełnomocnictwa do tej czynności). W trakcie trwania wspólności majątkowej niedopuszczalny jest też podział majątku wspólnego, więc mąż nie może sprzedać tylko swojego udziału.
Powinien na to zwrócić uwagę zarówno Kupujący, jak i później urząd.
W sensie czy może sprzedać swój udział, czy
cały samochód bez Pani zgody?

Cały samochód.
nie może

Czy chodzi o to, ze kupujący nie zgodzi się na jeden podpis na umowie, czy raczej o formalność w jakimś urzędzie? Nie mam pojęcia, w którym momencie wymagane jest uczestnictwo obydwu właścicieli?

anonim cytuj
30-09-2023

Sugerowane Tematy

3 dni przed rozpoczęciem pracy pracodawca zadzwonił z informacją że jednak nieaktualne. Czy w tym wypadku obowiązuje umowa ustna?
Na rozmowie rekrutacyjnej od razu została zaproponowana propozycja pracy. Został ustalony pierwszy dzień pracy, stawka wynagrodzenia również została zatwierdzona przez obie strony. 3 dni przed rozpoczęciem pracy pracodawca zadzwonił z informacja ze jednak nieaktualne. Czy w tym wypadku obowiązuje umowa ustna? Przez okres oczekiwania na "pierwszy dzień pracy" nie była poszukiwana inna praca z racji dogadania warunków z pracodawcą....
Wykup leasingu konsumenckiego.
Zamierzam wcześniej spłacić leasing konsumencki. Przedmiotem leasingu jest samochód. Samochód chcę najlepiej w tym samym miesiącu sprzedać. Oferta zaproponowana przez klienta jest oczywiście niższa niż kwota za którą kupiłem auto z salonu - czyli nic na tym nie zarabiam, a wręcz tracę. Jestem osobą prywatną i nie prowadzę żadnej działalności, a leasing to leasing konsumencki, a nie zwykły. Czy w takim wypadku muszę płacić jakiś podatek albo zgła...
Pracodawca nie zatwierdził urlopu.
Żona ma problem z pracodawcą. Do 30.11.23 przebywa na urlopie wypoczynkowym bezpośrednio po macierzyńskim. Dzisiaj chciała złożyć wniosek o urlop wychowawczy 1.12.23-31.12.23. Pracodawca nie zapoznał się z wnioskiem, powiedział że go ani nie przyjmie ani tym bardziej nie podpisze żeby miała w razie w kopię że dostarczono. Kazał się kontaktować z księgowym. Księgowy nie odbiera telefonu. Kto jest uprawniony do odbioru takich dokumentów i przede ...
Wysokość kwoty wolnej od zajęcia komorniczego w roku 2023.
Jaka jest kwota wolna od zajęcia komorniczego w 2023r.?...

Wyszukiwarka