Czy mąż może sprzedać samochód bez mojej zgody?

Jesteśmy razem z mężem współwłaścicielami samochodu, który jest zarejestrowany na nas obydwoje i podobnie jest z ubezpieczeniem. Czy mąż może sprzedać samochód bez mojego udziału?
anonim cytuj
30-09-2023
jeśli w Waszym małżeństwie obowiązuje ustrój wspólności majątkowej i samochód nabyliście za fundusze pochodzące z majątku wspólnego to samochód może zostać sprzedany tylko przez obojga właścicieli-małżonków (jeden małżonek może drugiemu udzielić pełnomocnictwa do tej czynności). W trakcie trwania wspólności majątkowej niedopuszczalny jest też podział majątku wspólnego, więc mąż nie może sprzedać tylko swojego udziału.
Powinien na to zwrócić uwagę zarówno Kupujący, jak i później urząd.
W sensie czy może sprzedać swój udział, czy
cały samochód bez Pani zgody?

Cały samochód.
nie może

Czy chodzi o to, ze kupujący nie zgodzi się na jeden podpis na umowie, czy raczej o formalność w jakimś urzędzie? Nie mam pojęcia, w którym momencie wymagane jest uczestnictwo obydwu właścicieli?

anonim cytuj
30-09-2023

Sugerowane Tematy

Prace społeczne.
Mam do odpracowywania 30godzin miesięcznie, czy pomimo pracy zawodowej na 3 zmiany, można będzie to jakoś pogodzić? w sensie chodzi o to czy pani kurator będzie mogła się ze mną dogadać co do godzin w danym tyg. w którym to będę mógł odpracować?...
Wyłudzenie pieniędzy na fałszywe dane.
Niedawno zostałam oszukana na portalu olx. Kupiłam od jednej pani towar za 50 zł którego do dnia dzisiejszego nie dostałam a minęły już prawie 2 miesiące. Kobieta podała mi fikcyjne dane do przelewu bo taki adres nie istnieje myślę że imię i nazwisko tez jest zmyślone. Zastanawiam się czy jest sens zgłaszać to na policje bo co jej w sumie mogą zrobić? 50zl to niewielka kwota a może za fałszywe dane mogą ją ukarać?...
Dowód osobisty i meldunek.
Właśnie za 2 miesiące kończy mi się ważność dowodu osobistego. Jak teraz jest z tym adresem zamieszkania (stały meldunek) ? Ja osobiście chciałbym ten adres zamieszkania mieć w dowodzie osobistym tak jak miałem. Nie mam nic do ukrywania i jako obywatel czuję się źle bez adresu zamieszkania w dowodzie osobistym. Ponadto nie przekonuje mnie że jakoby brak stałego meldunku w dowodzie osobistym to dla mnie kłopot ???? Jak trzeba to zapłacę jak si...
Czy przy zwalnianiu się pracodawca ma obowiązek wypłacić mu ekwiwalent za rok 2021?
Witam. Mążowi za rok 2021 zostało 11 dni urlopu. Czy przy zwalnianiu się pracodawca ma obowiązek wypłacić mu ekwiwalent za rok 2021? I jeszcze jedno pytanie. Mąż chodził do technikum (4letnie). Pracę zaczął w listopadzie 2016 roku. Czy teraz już ma prawo do 26 dni urlopu? Z góry dziękuję za pomoc....

Wyszukiwarka