Czy mąż może sprzedać samochód bez mojej zgody?

Jesteśmy razem z mężem współwłaścicielami samochodu, który jest zarejestrowany na nas obydwoje i podobnie jest z ubezpieczeniem. Czy mąż może sprzedać samochód bez mojego udziału?
anonim cytuj
30-09-2023
jeśli w Waszym małżeństwie obowiązuje ustrój wspólności majątkowej i samochód nabyliście za fundusze pochodzące z majątku wspólnego to samochód może zostać sprzedany tylko przez obojga właścicieli-małżonków (jeden małżonek może drugiemu udzielić pełnomocnictwa do tej czynności). W trakcie trwania wspólności majątkowej niedopuszczalny jest też podział majątku wspólnego, więc mąż nie może sprzedać tylko swojego udziału.
Powinien na to zwrócić uwagę zarówno Kupujący, jak i później urząd.
W sensie czy może sprzedać swój udział, czy
cały samochód bez Pani zgody?

Cały samochód.
nie może

Czy chodzi o to, ze kupujący nie zgodzi się na jeden podpis na umowie, czy raczej o formalność w jakimś urzędzie? Nie mam pojęcia, w którym momencie wymagane jest uczestnictwo obydwu właścicieli?

anonim cytuj
30-09-2023

Sugerowane Tematy

Sprawa z oskarżenia prywatnego.
Sprawa karna z prywatnego oskarżenia o pomówienia. Czy przeważnie za to jest grzywna. Do osoby powiedziałem bandyto bo wtargnęła mi do mieszkania w godzinach nocnych. Czy na pierwszej rozprawie mogę być sam bo nie stać mnie na adwokata....
Wymeldowanie lokatora.
Witam. Chciałabym zasięgnąć informacji, jak wygląda sprawa wymeldowania lokatora. Sprawa przedstawia się następująco: Nieruchomość należy do nas już od kilku lat i ponieważ sami jej nie zamieszkujemy, chcielibyśmy ją sprzedać. Problem polega na tym, że w jednym z dwóch mieszkań przebywa na stale zameldowana teściowa. Nie posiada ona żadnych praw do nieruchomości, nawet nie posiada umowy najmu. Mieszka tam od zawsze a po śmierci męża nie nabyła...
Pozew o zachowek.
Złożyłem pozew o zachowek. Została nadana sygnatura akt. Zostałem wezwany do uzupełnienia braków w pozwie, nie zdążę zrobić tego w terminie, bo nie wiem jak się za to zabrać. Zapewne pozew zostanie odrzucony. Czy będę miał szansę złożyć pozew jeszcze raz w komplecie czy zostanie oddalony?...
Umowa zlecenia bez terminu wypłacenia wynagrodzenia
Mam umowę zlecenie, na której nie ma nic wspomniane o terminie wypłacenia wynagrodzenia. Jest tylko stawka godzinowa, pracodawca nic nie wspomniał do kiedy bede dostawać wynagrodzenie. Jak mam to interpretować? Pierwszy raz spotykam się z brakiem terminu wynagordzenia....

Wyszukiwarka