Czy mąż może sprzedać samochód bez mojej zgody?

Jesteśmy razem z mężem współwłaścicielami samochodu, który jest zarejestrowany na nas obydwoje i podobnie jest z ubezpieczeniem. Czy mąż może sprzedać samochód bez mojego udziału?
anonim cytuj
30-09-2023
jeśli w Waszym małżeństwie obowiązuje ustrój wspólności majątkowej i samochód nabyliście za fundusze pochodzące z majątku wspólnego to samochód może zostać sprzedany tylko przez obojga właścicieli-małżonków (jeden małżonek może drugiemu udzielić pełnomocnictwa do tej czynności). W trakcie trwania wspólności majątkowej niedopuszczalny jest też podział majątku wspólnego, więc mąż nie może sprzedać tylko swojego udziału.
Powinien na to zwrócić uwagę zarówno Kupujący, jak i później urząd.
W sensie czy może sprzedać swój udział, czy
cały samochód bez Pani zgody?

Cały samochód.
nie może

Czy chodzi o to, ze kupujący nie zgodzi się na jeden podpis na umowie, czy raczej o formalność w jakimś urzędzie? Nie mam pojęcia, w którym momencie wymagane jest uczestnictwo obydwu właścicieli?

anonim cytuj
30-09-2023

Sugerowane Tematy

Prywatny akt oskarżenia
Witam. Czy mogę wnieść prywatny akt oskarżenia do Sądu w sprawie z art. 197 par. 1 KK (przestępstwo na tle seksualnym)?...
Zablokowanie konta.
Komornik zablokował konta dłużnikowi na poczet alimentów. Alimenty wysyła bezpośrednio pracodawca. Doszły mnie słuchy że były mąż już coś wymyśla byle by nie płacić wysokich alimentów. Pracuje w firmie i teraz chce się zwolnić, dogadać z komornikiem z wpłatami alimentów żeby sam płacił.. po czym ponownie chce się zatrudnić w tej samej firmie. Byle by pracodawca sam nie wpłacał komornikowi alimentów. Chwalił się że komornikowi będzie płacił tyle...
Odrzucenie spadku. Czy za nienarodzone dziecko muszę się zrzec?
Witam wszystkich. Zmarła siostra mamy. Mama jedzie w poniedzialek do notariusza zrzec się spadku. Wiem ze od tej chwili mam 6 miesiecy na to. Jestem w ciąży termin na marzec. Czy za nienarodzone dziecko musze sie zrzec? Jak to zrobić? Nie jestem mężatką i nie wiem czy ojciec dziecka je uzna, bo raz mówi tak a raz inaczej. ...
Wplywy na rachunek bankowy
Dzień dobry, niestety w pewnym momencie wpadłem w problemy finansowe. Na moje konto wpłynęło od osób prywatnych w okresie 4 miesięcy około 50 tysięcy złotych. Chciałem zapytać, czy skarbówka może wziąć to do kontroli, zauważyć takie wpływy i przyczepić się skąd się one wzięły na moim koncie? ...

Wyszukiwarka