Czy mąż może sprzedać samochód bez mojej zgody?

Jesteśmy razem z mężem współwłaścicielami samochodu, który jest zarejestrowany na nas obydwoje i podobnie jest z ubezpieczeniem. Czy mąż może sprzedać samochód bez mojego udziału?
anonim cytuj
30-09-2023
jeśli w Waszym małżeństwie obowiązuje ustrój wspólności majątkowej i samochód nabyliście za fundusze pochodzące z majątku wspólnego to samochód może zostać sprzedany tylko przez obojga właścicieli-małżonków (jeden małżonek może drugiemu udzielić pełnomocnictwa do tej czynności). W trakcie trwania wspólności majątkowej niedopuszczalny jest też podział majątku wspólnego, więc mąż nie może sprzedać tylko swojego udziału.
Powinien na to zwrócić uwagę zarówno Kupujący, jak i później urząd.
W sensie czy może sprzedać swój udział, czy
cały samochód bez Pani zgody?

Cały samochód.
nie może

Czy chodzi o to, ze kupujący nie zgodzi się na jeden podpis na umowie, czy raczej o formalność w jakimś urzędzie? Nie mam pojęcia, w którym momencie wymagane jest uczestnictwo obydwu właścicieli?

anonim cytuj
30-09-2023

Sugerowane Tematy

Jestem uczniem a nie mam ubezpieczenia.
Potrzebuję porady, bo nie wiem co powinienem w tej sytuacji zrobić. Mam 19 lat, uczęszczam do technikum więc aktualnie nie pracuję na umowę. Nie mam ubezpieczenia zdrowotnego, za każdą wizytę muszę płacić, a nie ukrywajmy że nie są to tanie rzeczy. Moja mama aktualnie nie pracuje na umowę ze względu na komornika. Mój ojciec jest na rencie i nie utrzymuje ze mną kontaktu, do tego stopnia że postanowiłem zmienić nazwisko na mamy panieńskie....
Kto jest odpowiedzialny za remont mieszkania komunalnego?
Moja mama posiada mieszkanie komunalne, które z racji jej zdrowia trzeba zdać. Mieszkanie dostała w stanie do remontu. Ściany są zdrapane, pomalowane, nowe oświetlenie, listwy przypodłogowe, karnisze. W tym momencie komunalka żąda wyniesienie wszystkiego(to akurat jest zrozumiałe. Oraz odmalowanie całego mieszkania....
wypłata zaległych wynagrodzeń
Witam, potrzebuję porady jak napisac wniosek,jakiś wzór o wypłatę wielu wynagrodzeń,których nie otrzymałem od swojego byłego pracodawcy i gdzie te pisma kierować?...
Co naprawia najemca, a co wynajmujący?
Wynajmuję mieszkanie, pani zadzwoniła i powiedziała, że zepsuła się pralka. Kto ma pokryć koszty naprawy? Wynajmujący czy najemca? Dodam, że pralka była sprawna jak umowa była podpisywana....

Wyszukiwarka