Czy mąż może sprzedać samochód bez mojej zgody?

Jesteśmy razem z mężem współwłaścicielami samochodu, który jest zarejestrowany na nas obydwoje i podobnie jest z ubezpieczeniem. Czy mąż może sprzedać samochód bez mojego udziału?
anonim cytuj
30-09-2023
jeśli w Waszym małżeństwie obowiązuje ustrój wspólności majątkowej i samochód nabyliście za fundusze pochodzące z majątku wspólnego to samochód może zostać sprzedany tylko przez obojga właścicieli-małżonków (jeden małżonek może drugiemu udzielić pełnomocnictwa do tej czynności). W trakcie trwania wspólności majątkowej niedopuszczalny jest też podział majątku wspólnego, więc mąż nie może sprzedać tylko swojego udziału.
Powinien na to zwrócić uwagę zarówno Kupujący, jak i później urząd.
W sensie czy może sprzedać swój udział, czy
cały samochód bez Pani zgody?

Cały samochód.
nie może

Czy chodzi o to, ze kupujący nie zgodzi się na jeden podpis na umowie, czy raczej o formalność w jakimś urzędzie? Nie mam pojęcia, w którym momencie wymagane jest uczestnictwo obydwu właścicieli?

anonim cytuj
30-09-2023

Sugerowane Tematy

Co zrobić, gdy dziecko nie chce mieszkać z matką?
Witam. Jestem po rozwodzie. Dzieci zostały z matką. Po pół roku syn oznajmił ze nie chce mieszkać z matką i przeprowadził się do mnie. Co w tej sytuacji z alimentami?...
rozwiazanie umowy za porozumieniem stron
Wysłałem poprzez emaila prośbę o rozwiazanie umowy za porozumieniem stron, jak rozumieć brak odpowiedzi na tego maila. Czy moja prośba została zaakceptowana, czy tez nie ?...
Wysokość wypłaty na umowe zlecenie przed 26 rokiem życia?
Pracuje na umowę zlecenie, bez statusu ucznia, poniżej 26 roku życia i stąd moje pytanie ile powinnam mieć na rękę? Nie mam swojego ubezpieczenia, ani nie jestem podpięta pod rodziców. Pierwsza wypłatę dostałam, wyszło 18,20 na godzinę. Jest to zgodne z prawem? ...
Wadliwe postanowienie sądu - spadek testament - brak przyrostu
Dzień dobry, Ponad 2 lata temu odbyła się sprawa spadkowa po jednym z członków rodziny, który zostawił testament. W testamencie wskazał trzech spadkobierców. Jeden z nich nie dożył śmierci spadkodawcy. Zgodnie z przyrostem jego część spadku powinna przejść na dwóch pozostałych spadkobierców testamentowych. Mimo to sąd wydał błędne postanownie wskazując, zgodnie z testamentem, że nie żyjąca już osoba nabywa część spadku. Uczestnicy postępowania ...

Wyszukiwarka