Czy mąż może sprzedać samochód bez mojej zgody?

Jesteśmy razem z mężem współwłaścicielami samochodu, który jest zarejestrowany na nas obydwoje i podobnie jest z ubezpieczeniem. Czy mąż może sprzedać samochód bez mojego udziału?
anonim cytuj
30-09-2023
jeśli w Waszym małżeństwie obowiązuje ustrój wspólności majątkowej i samochód nabyliście za fundusze pochodzące z majątku wspólnego to samochód może zostać sprzedany tylko przez obojga właścicieli-małżonków (jeden małżonek może drugiemu udzielić pełnomocnictwa do tej czynności). W trakcie trwania wspólności majątkowej niedopuszczalny jest też podział majątku wspólnego, więc mąż nie może sprzedać tylko swojego udziału.
Powinien na to zwrócić uwagę zarówno Kupujący, jak i później urząd.
W sensie czy może sprzedać swój udział, czy
cały samochód bez Pani zgody?

Cały samochód.
nie może

Czy chodzi o to, ze kupujący nie zgodzi się na jeden podpis na umowie, czy raczej o formalność w jakimś urzędzie? Nie mam pojęcia, w którym momencie wymagane jest uczestnictwo obydwu właścicieli?

anonim cytuj
30-09-2023

Sugerowane Tematy

Zajmowanie mieszkania bez tytułu prawnego.
Obecnie zamieszkuję z mamą oraz bratem mieszkanie socjalne lecz bez tytułu prawnego ze względu na przekroczony próg zarobków. Mieliśmy się wyprowadzać pod koniec roku, lecz straciłem pracę i nie będę miał dochodów od listopada gdy minie mi miesięczny okres wypowiedzenia. Dopóki nie znajdę pracy będziemy mieć tylko rentę mojej mamy około 800zł i to co będę miał odłożone z wypłaty. I moje pytanie jest takie czy istnieje możliwość żeby odzyskać tytu...
Wyrok z uzasadnieniem.
Jaki czas ma sąd na wydanie wyroku z uzasadnieniem?...
Zameldowanie.
Witam, chciałbym się zameldować w domu rodziców. Niestety rodzice nie będą mogli stawić się ze mną osobiście w gminie. Jak powinno wyglądać oświadczenie od nich, że pozwalają mi tam zamieszkać?...
Umowa najmu okazjonalnego.
Chcę wynająć mieszkanie na podstawie umowy najmu okazjonalnego. Zgłaszają się głównie osoby z dziećmi i zwierzętami lub Ukraińcy. Prywatnie nie mam nic przeciwko temu, boję się jednak, że prawo nie stanie po mojej stronie w dwóch sytuacjach: 1. Gdy najemca nie będzie chciał opuścić mieszkania 2. Gdy najemca będzie zalegał z opłatami. Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć jak najlepiej się zabezpieczyć? Jak przebiegała procedura wyrzucenia takich...

Wyszukiwarka