Wady ukryte po kupnie domu.

W styczniu 2022 roku kupiliśmy dom przy pomocy kredytu hipotecznego. Był to dom do końca użytkowany przez właścicielkę, w ciągu paru miesięcy od zakupu zauważalne były wady ukryte w postaci pleśni na ścianach, wody stojącej w podpiwniczeniu, zagrzybiałej podłogi pod panelami, a teraz jeszcze się okazało, że prawdopodobnie okna od jednej strony domu są niezgodne z prawem bo budynek znajduje się zbyt blisko sąsiadującej działki (2,5m do płotu). W ciągu najbliższych miesięcy nasza rodzina się powiększy i chcielibyśmy zrobić remont, ale zastanawiamy się czy jest możliwość wyegzekwowania jakiegoś odszkodowania od właścicieli za te wady ukryte? Boimy się, że będziemy musieli wydać bardzo duże pieniądze żeby wszystkie te usterki wyeliminować, a potem może się jeszcze okazać, że będziemy musieli okna zamurować czym nas już sąsiad straszył.. Jakie kroki możemy podjąć? Jakie są szanse, że cokolwiek uda nam się ugrać?
anonim cytuj
10-01-2024
Pleśń na ścianie, woda stojąca w piwnicy, to nie są wady ukryte.

anonim cytuj
10-01-2024
Wypowiem się w swoim zakresie tj. Prawa budowlanego.
Ściana z oknem może znajdować się 4m od granicy działki budowlanej.
I tutaj ta niekorzystna dla Państwa informacja.
Jeśli nadzór budowlany będzie prowadził postępowanie z naruszenia przepisów prawa budowlanego, to na właściciela będą nakładane wszystkie obowiązki.
Nie ma znaczenia, to dopuścił się naruszenia przepisów.

anonim cytuj
10-01-2024
Zaczęłabym od ustalenia KIEDY został wybudowany budynek mieszkalny a KIEDY nastąpił aktualny podział geodezyjny. Być może dom był stawiany na jednej dużej działce a dopiero później nastąpił podział - to tylko jedna z hipotez.

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Alimenty od ojca.
Dzień dobry chciałabym się dowiedzieć czy istnieje szansa na to bym po 19 latach zaczęła dostawać alimenty od ojca? Mam 19 lat moja siostra prawie 17 obydwie się uczymy jeszcze w technikum i planujemy później pójść na studia. Z ojcem nie mamy wcale kontaktu zdradził i zostawił naszą mamę jak była w ciąży z siostrą. Od tej pory mieszkamy z babcią. Alimenty są osadzone w wysokości 300 zł płatne do ręki których nigdy nawet nie zapłacił . Mama nie ch...
Areszt tymczasowy za niezapłacenie grzywny.
Witam, sąd zarządził areszt tymczasowy za niezapłacenie grzywny. Osadzony przebywa już w areszcie, jest możliwość zapłacenia grzywny i wypuszczenie go?...
Renta / alimenty dla nienarodzonego dziecka
Witam , proszę o pomoc. Jestem w 7 miesiacu ciazy, natomiast ojciec dziecka popełnił samobójstwo… nie wiem co zrobić, poniewaz aktualnie nie pracuje. Nie byliśmy małżeństwem i nie wiem czy należą mi się jakieś świadczenia na zapomogę dziecka.. Partner pracował za granica - Holandia, Legalnie- przez agencje pracy. Z tego co czytałam przysługuje renta… gdzie najlepiej się udać dowiedzieć co w tej sytuacji ? ZUS ? Chodzi również o to ze jeżeli o...
na kogo przechodzi prawo do działki ROD po śmierci właściciela?
Mam pytanie o dobre wyjście z trudnej sytuacji. Rodzice nabyli działkę ROD ponad 30 lat temu. Działka była należycie pielęgnowana. Sądziłam z rodzicami drzewka...kwiaty... Miała dyplomy itp. Matka zmarła 10 lat temu. Więc ojciec sam został i pomagałam mu jak zawsze wcześniej. Rok później tata się ożenił z kobietą ze wsi .Nie interesowała się zbytnio działką ale z przymusu chodzila. Natomiast mi i bratowej zabraniała oskarżając nas że jesteśmy je...

Wyszukiwarka