Przesłuchanie 16-latka

Witam. Czy policja może przesłuchać 16 latka w charakterze świadka bez obecności rodziców? Czy ja jako matka mogę być przy tym przesłuchaniu?
anonim cytuj
12-11-2020
Ukończył 15 lat, więc może być przesłuchany sam

anonim cytuj
12-11-2020
jeśli chciałabym być przy tym przesłuchaniu to policja może mnie wyprosic?

anonim cytuj
12-11-2020
Oczywiście, że może wyprosić.

anonim cytuj
12-11-2020
Witam. Czy policja może przesłuchać 16 latka w charakterze świadka bez obecności rodziców? Czy ja jako matka mogę być przy tym przesłuchaniu?

Zgodnie z Kodeksem postępowania karnego, osoba, która nie ukończyła 17 lat, przesłuchiwana jest w obecności pedagoga, psychologa lub innej osoby dorosłej zaufania. W praktyce jest to najczęściej opiekun prawny lub rodzic.

Ukończył 15 lat, więc może być przesłuchany sam

Tak, osoba po ukończeniu 15 roku życia może być przesłuchiwana samodzielnie. Jednakże, dla ochrony praw i dobra młodego świadka, zalecane jest, aby osoba dorosła była obecna podczas przesłuchania.

jeśli chciałabym być przy tym przesłuchaniu to policja może mnie wyprosic?

Policja ma prawo wyprosić rodzica, jeżeli jego obecność będzie zakłócać przesłuchanie. Jednak w większości przypadków, obecność rodzica jest pożądana, aby zapewnić komfort i poczucie bezpieczeństwa młodej osobie.

Oczywiście, że może wyprosić.

To prawda, ale decyzja ta jest zazwyczaj podejmowana w sytuacjach, gdy obecność osoby dorosłej może przeszkadzać w prowadzeniu przesłuchania, na przykład, jeśli osoba dorosła wpływa na zeznania dziecka lub zakłóca przebieg przesłuchania.

anonim cytuj
13-08-2023
Czy jest jakiś konkretny przepis, który reguluje, w jakich okolicznościach policja może wyprosić rodzica z przesłuchania? Chcę być pewna swoich praw, gdy będę tam obecna.

anonim cytuj
13-08-2023
Tak, istnieje odpowiedni przepis w Kodeksie postępowania karnego. Zgodnie z art. 185 § 2 Kpk, jeżeli przesłuchiwana jest osoba poniżej 17 roku życia, przesłuchanie powinno odbywać się w obecności pedagoga, psychologa lub innej osoby dorosłej zaufania, a jeżeli taka obecność jest niezbędna dla dobra przesłuchiwanej osoby – w obecności opiekuna prawnego lub osoby sprawującej faktyczną pieczę nad nią. Co więcej, § 3 tego samego artykułu mówi, że osoby te mogą być wyłączone z przesłuchania, jeżeli ich obecność będzie zakłócać jego prawidłowy przebieg. Z tego wynika, że policja może wyprosić rodzica czy inną osobę dorosłą, jeśli uzna, że obecność tej osoby przeszkadza w przesłuchaniu lub zakłóca jego przebieg.

anonim cytuj
13-08-2023
Czy w takim przypadku, kiedy policja zdecyduje wyprosić mnie z przesłuchania, mogę żądać, aby został wyznaczony pedagog lub psycholog? Czy jest to obowiązek policji, czy to zależy od ich decyzji? Chcę, aby mój syn czuł się komfortowo i bezpiecznie podczas przesłuchania, nawet jeśli nie będę mogła być obok.

anonim cytuj
13-08-2023
Czy w takim przypadku, kiedy policja zdecyduje wyprosić mnie z przesłuchania, mogę żądać, aby został wyznaczony pedagog lub psycholog? Czy jest to obowiązek policji, czy to zależy od ich decyzji?

Zgodnie z art. 185 § 2 Kpk, jeżeli przesłuchiwana jest osoba poniżej 17 roku życia, przesłuchanie powinno odbywać się w obecności pedagoga, psychologa lub innej osoby dorosłej zaufania. W sytuacji, gdyby policja zdecydowała o wyproszeniu rodzica, ma obowiązek, aby w trakcie przesłuchania obecna była jedna z wymienionych osób dorosłych. Tak więc, jeżeli rodzic zostanie wyproszony, powinien być zaproszony pedagog, psycholog lub inna osoba dorosła zaufania.

anonim cytuj
13-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy moge być współwłaścicielem darowizny męża?
Mąż otrzymał w darowiźnie od swojej matki dom wraz z działką, na której ów dom stoi. Kilka lat później od ojca dostał w darowiźnie działkę rolną. Obie darowizny były mu darowane, gdy byliśmy już małżeństwem. Obecnie zastanawiamy się nad tym, bym stała się współwłaścicielką obu działek, w tym domu. Jak to prawnie ugryźć, oraz na jakie koszta musimy się nastawić, bo znajduję sprzeczne informacje?...
Długi spadkowe.
Witam, potrzebuje porady mój wujek zmarł rok teraz dowiedziałem się ze przed śmiercią nabrał pożyczki i teraz długi przechodzą na jego dzieci i rodzeństwo. Moja mama była jego siostrą lecz nie żyje już 30lat i owe długi przechodzą na nas czyli jej dzieci podobno wystarczy się zrzec i tyle ale czy to wystarczy żebym ja i moje dzieci nie miały długów po nim?...
Czy darowizna od rodziców jest zwolniona z podatku?
Dzień dobry. Chciałbym kupić działkę budowlaną. Koszt to 150k. Problem jest taki, że mam tylko 50k Chciałbym wziąć kredyt na 50k i od rodziców dostałbym kolejne 50k. Jak to wygląda od strony prawnej ? Czy 50k, które dostałbym od rodziców od tak sobie, mogę dostać ? Czy trzeba płacić jakieś wzbogacenie ? A może trzeba oficjalnie gdzieś takie coś zgłaszać czy coś ? Czy po prostu mogą mi dać bez problemu od tak sobie ? Nie chce by skarbówka i i...
Nieuczciwy i nekajacy właściciel mieszkania
Wynajmowałam mieszkanie. Dostałam wypowiedzenie z okresem miesięcznym, bo właściciel twierdził, że chce sprzedać mieszkanie. Umowa na czas nieokreślony. Ponieważ nie mogłam nic znaleść, przedłużał mi aneksami aż do 31.12.2019 r. W czerwcu 2019 spóźniłam się z opłatami tzn wpłaciłam tylko część, resztę uregulowałam w przeciągu 2 tygodni. Przy rozliczeniu właściciel oznajmił, że kaucja 900 zł przepada, bo spóźniłam się raz z opłatami. Ponieważ rozl...

Wyszukiwarka