Przesłuchanie 16-latka

Witam. Czy policja może przesłuchać 16 latka w charakterze świadka bez obecności rodziców? Czy ja jako matka mogę być przy tym przesłuchaniu?
anonim cytuj
12-11-2020
Ukończył 15 lat, więc może być przesłuchany sam

anonim cytuj
12-11-2020
jeśli chciałabym być przy tym przesłuchaniu to policja może mnie wyprosic?

anonim cytuj
12-11-2020
Oczywiście, że może wyprosić.

anonim cytuj
12-11-2020
Witam. Czy policja może przesłuchać 16 latka w charakterze świadka bez obecności rodziców? Czy ja jako matka mogę być przy tym przesłuchaniu?

Zgodnie z Kodeksem postępowania karnego, osoba, która nie ukończyła 17 lat, przesłuchiwana jest w obecności pedagoga, psychologa lub innej osoby dorosłej zaufania. W praktyce jest to najczęściej opiekun prawny lub rodzic.

Ukończył 15 lat, więc może być przesłuchany sam

Tak, osoba po ukończeniu 15 roku życia może być przesłuchiwana samodzielnie. Jednakże, dla ochrony praw i dobra młodego świadka, zalecane jest, aby osoba dorosła była obecna podczas przesłuchania.

jeśli chciałabym być przy tym przesłuchaniu to policja może mnie wyprosic?

Policja ma prawo wyprosić rodzica, jeżeli jego obecność będzie zakłócać przesłuchanie. Jednak w większości przypadków, obecność rodzica jest pożądana, aby zapewnić komfort i poczucie bezpieczeństwa młodej osobie.

Oczywiście, że może wyprosić.

To prawda, ale decyzja ta jest zazwyczaj podejmowana w sytuacjach, gdy obecność osoby dorosłej może przeszkadzać w prowadzeniu przesłuchania, na przykład, jeśli osoba dorosła wpływa na zeznania dziecka lub zakłóca przebieg przesłuchania.

anonim cytuj
13-08-2023
Czy jest jakiś konkretny przepis, który reguluje, w jakich okolicznościach policja może wyprosić rodzica z przesłuchania? Chcę być pewna swoich praw, gdy będę tam obecna.

anonim cytuj
13-08-2023
Tak, istnieje odpowiedni przepis w Kodeksie postępowania karnego. Zgodnie z art. 185 § 2 Kpk, jeżeli przesłuchiwana jest osoba poniżej 17 roku życia, przesłuchanie powinno odbywać się w obecności pedagoga, psychologa lub innej osoby dorosłej zaufania, a jeżeli taka obecność jest niezbędna dla dobra przesłuchiwanej osoby – w obecności opiekuna prawnego lub osoby sprawującej faktyczną pieczę nad nią. Co więcej, § 3 tego samego artykułu mówi, że osoby te mogą być wyłączone z przesłuchania, jeżeli ich obecność będzie zakłócać jego prawidłowy przebieg. Z tego wynika, że policja może wyprosić rodzica czy inną osobę dorosłą, jeśli uzna, że obecność tej osoby przeszkadza w przesłuchaniu lub zakłóca jego przebieg.

anonim cytuj
13-08-2023
Czy w takim przypadku, kiedy policja zdecyduje wyprosić mnie z przesłuchania, mogę żądać, aby został wyznaczony pedagog lub psycholog? Czy jest to obowiązek policji, czy to zależy od ich decyzji? Chcę, aby mój syn czuł się komfortowo i bezpiecznie podczas przesłuchania, nawet jeśli nie będę mogła być obok.

anonim cytuj
13-08-2023
Czy w takim przypadku, kiedy policja zdecyduje wyprosić mnie z przesłuchania, mogę żądać, aby został wyznaczony pedagog lub psycholog? Czy jest to obowiązek policji, czy to zależy od ich decyzji?

Zgodnie z art. 185 § 2 Kpk, jeżeli przesłuchiwana jest osoba poniżej 17 roku życia, przesłuchanie powinno odbywać się w obecności pedagoga, psychologa lub innej osoby dorosłej zaufania. W sytuacji, gdyby policja zdecydowała o wyproszeniu rodzica, ma obowiązek, aby w trakcie przesłuchania obecna była jedna z wymienionych osób dorosłych. Tak więc, jeżeli rodzic zostanie wyproszony, powinien być zaproszony pedagog, psycholog lub inna osoba dorosła zaufania.

anonim cytuj
13-08-2023

Sugerowane Tematy

Co dalej z egzekucją?
Dowiedziałem się, że mój dłużnik zmarł. Ostatnia egzekucja komornicza była bezskuteczna ok. 2 lata temu. Oprócz mnie miał jeszcze długi u innych osób. Dłużnik miał intercyzę z żoną i nie był ściągalny. Miał dwoje dzieci pełnoletnich. Nie wiem czy zostawił testament, czy dzieci były świadome długów ojca. Czy mogę coś w tej sprawie nadal zrobić aby odzyskać swoje pieniądze?...
Brak ciągłości umów przy zakupie auta.
Mam takie luźne pytanie, jakie przepisy wymagają, żeby przy rejestracji auta mieć ciągłość umów, jeżeli ostatni właściciel nie jest wpisany w dowód? Przecież w WK powinna być informacja, kto był dotychczasowym właścicielem, bo jest obowiązek zgłoszenia. Dodatkowo sprzedawca oświadcza, że jest właścicielem sprzedawanego pojazdu i że pojazd jest wolny od wad prawnych....
Przepisanie jednego pokoju w mieszkaniu.
Dzień dobry. W 2003 roku mój dziadek sporządził z sąsiadką umowę kupna sprzedaży na sprzedaż jednego pokoju w mieszkaniu. Koszt transakcji- 5000zł. Sąsiadka zamurowała na swój koszt ścianę i temat przez lata zamknął się, dziadek nic nie mówił. 4 lata temu zmarła babcia, a pół roku temu dziadek zmarł. Spadek przejdzie na mojego tatę i on chciałby tam zamieszkać. Z dokumentów wiemy, ze dziadek płacił mniejszy czynsz, bo nie liczyli mu tego pokoju. ...
Alimenty a brak adresu pozwanego.
Występuje o alimenty na syna, natomiast nie wiem gdzie ojciec przebywa, nie chce podać mi adresu. Musiałam podać adres zameldowania jako korespondencyjny, ale istnieje możliwość, że ojciec dziecka nie odbierze wezwania do sądu. Co w takim przypadku? Czy pismo będzie uznane pi tych 14 dniach jako odebrane? Co jeśli nie pojawi się na rozprawie? Czy mam obowiązek poinformować ojca np. telefonicznie?...

Wyszukiwarka