Witam. Czy policja może przesłuchać 16 latka w charakterze świadka bez obecności rodziców? Czy ja jako matka mogę być przy tym przesłuchaniu?
Zgodnie z Kodeksem postępowania karnego, osoba, która nie ukończyła 17 lat, przesłuchiwana jest w obecności pedagoga, psychologa lub innej osoby dorosłej zaufania. W praktyce jest to najczęściej opiekun prawny lub rodzic.
Ukończył 15 lat, więc może być przesłuchany sam
Tak, osoba po ukończeniu 15 roku życia może być przesłuchiwana samodzielnie. Jednakże, dla ochrony praw i dobra młodego świadka, zalecane jest, aby osoba dorosła była obecna podczas przesłuchania.
jeśli chciałabym być przy tym przesłuchaniu to policja może mnie wyprosic?
Policja ma prawo wyprosić rodzica, jeżeli jego obecność będzie zakłócać przesłuchanie. Jednak w większości przypadków, obecność rodzica jest pożądana, aby zapewnić komfort i poczucie bezpieczeństwa młodej osobie.
Oczywiście, że może wyprosić.
To prawda, ale decyzja ta jest zazwyczaj podejmowana w sytuacjach, gdy obecność osoby dorosłej może przeszkadzać w prowadzeniu przesłuchania, na przykład, jeśli osoba dorosła wpływa na zeznania dziecka lub zakłóca przebieg przesłuchania.