Przesłuchanie 16-latka

Witam. Czy policja może przesłuchać 16 latka w charakterze świadka bez obecności rodziców? Czy ja jako matka mogę być przy tym przesłuchaniu?
anonim cytuj
12-11-2020
Ukończył 15 lat, więc może być przesłuchany sam

anonim cytuj
12-11-2020
jeśli chciałabym być przy tym przesłuchaniu to policja może mnie wyprosic?

anonim cytuj
12-11-2020
Oczywiście, że może wyprosić.

anonim cytuj
12-11-2020
Witam. Czy policja może przesłuchać 16 latka w charakterze świadka bez obecności rodziców? Czy ja jako matka mogę być przy tym przesłuchaniu?

Zgodnie z Kodeksem postępowania karnego, osoba, która nie ukończyła 17 lat, przesłuchiwana jest w obecności pedagoga, psychologa lub innej osoby dorosłej zaufania. W praktyce jest to najczęściej opiekun prawny lub rodzic.

Ukończył 15 lat, więc może być przesłuchany sam

Tak, osoba po ukończeniu 15 roku życia może być przesłuchiwana samodzielnie. Jednakże, dla ochrony praw i dobra młodego świadka, zalecane jest, aby osoba dorosła była obecna podczas przesłuchania.

jeśli chciałabym być przy tym przesłuchaniu to policja może mnie wyprosic?

Policja ma prawo wyprosić rodzica, jeżeli jego obecność będzie zakłócać przesłuchanie. Jednak w większości przypadków, obecność rodzica jest pożądana, aby zapewnić komfort i poczucie bezpieczeństwa młodej osobie.

Oczywiście, że może wyprosić.

To prawda, ale decyzja ta jest zazwyczaj podejmowana w sytuacjach, gdy obecność osoby dorosłej może przeszkadzać w prowadzeniu przesłuchania, na przykład, jeśli osoba dorosła wpływa na zeznania dziecka lub zakłóca przebieg przesłuchania.

anonim cytuj
13-08-2023
Czy jest jakiś konkretny przepis, który reguluje, w jakich okolicznościach policja może wyprosić rodzica z przesłuchania? Chcę być pewna swoich praw, gdy będę tam obecna.

anonim cytuj
13-08-2023
Tak, istnieje odpowiedni przepis w Kodeksie postępowania karnego. Zgodnie z art. 185 § 2 Kpk, jeżeli przesłuchiwana jest osoba poniżej 17 roku życia, przesłuchanie powinno odbywać się w obecności pedagoga, psychologa lub innej osoby dorosłej zaufania, a jeżeli taka obecność jest niezbędna dla dobra przesłuchiwanej osoby – w obecności opiekuna prawnego lub osoby sprawującej faktyczną pieczę nad nią. Co więcej, § 3 tego samego artykułu mówi, że osoby te mogą być wyłączone z przesłuchania, jeżeli ich obecność będzie zakłócać jego prawidłowy przebieg. Z tego wynika, że policja może wyprosić rodzica czy inną osobę dorosłą, jeśli uzna, że obecność tej osoby przeszkadza w przesłuchaniu lub zakłóca jego przebieg.

anonim cytuj
13-08-2023
Czy w takim przypadku, kiedy policja zdecyduje wyprosić mnie z przesłuchania, mogę żądać, aby został wyznaczony pedagog lub psycholog? Czy jest to obowiązek policji, czy to zależy od ich decyzji? Chcę, aby mój syn czuł się komfortowo i bezpiecznie podczas przesłuchania, nawet jeśli nie będę mogła być obok.

anonim cytuj
13-08-2023
Czy w takim przypadku, kiedy policja zdecyduje wyprosić mnie z przesłuchania, mogę żądać, aby został wyznaczony pedagog lub psycholog? Czy jest to obowiązek policji, czy to zależy od ich decyzji?

Zgodnie z art. 185 § 2 Kpk, jeżeli przesłuchiwana jest osoba poniżej 17 roku życia, przesłuchanie powinno odbywać się w obecności pedagoga, psychologa lub innej osoby dorosłej zaufania. W sytuacji, gdyby policja zdecydowała o wyproszeniu rodzica, ma obowiązek, aby w trakcie przesłuchania obecna była jedna z wymienionych osób dorosłych. Tak więc, jeżeli rodzic zostanie wyproszony, powinien być zaproszony pedagog, psycholog lub inna osoba dorosła zaufania.

anonim cytuj
13-08-2023

Sugerowane Tematy

Co zrobić ze złośliwym sąsiadem?
W mojej klatce mieszka nienormalna starsza sąsiadka. Wszystkich się czepia, straszy policją, sądami, bombą itp. Dowiedziałam się, że od wielu lat nie wpuszcza kontroli gazu i kominiarza. Chciałabym to zgłosić, bo jest to niebezpieczne. Do tego często przy jej drzwiach czuć gazem. Mieszkam we wspólnocie mieszkaniowej. Jak to zgłosić, żeby nie było na mnie. Sąsiadka i tak mi utrudnia życie....
Nie otwarty testament
Dzień dobry. Sytuacja wygląda następująco: po zmarłej 2 lata temu osobie pozostał testament. Jedna z osób, która możliwe, że jest ujęta w testamencie (dziecko zmarłego) kilkukrotnie nie stawiła się na sprawę, przez co testament do tej pory nie został otwarty. Wie o terminach spraw, ale celowo się na nie nie stawia. Osoba ta zajęła jedną z nieruchomości, zmieniła zamki mówiąc do pozostałych osób (też dzieci) że to jej sie należy i rzekomo jest je...
Pożyczka od znajomego
Witam. Pisze ten post, ze względu na koleżankę, która ma problem i szukamy... " Odpowiedzi " . Otóż, dwa lata temu pewien facet dawał jej pieniędze. Przelewem na konto. Mówił jej ciągle, że jak będzie miała to odda. Później okazało się, że facet liczył na coś więcej, a gdy ona go porzuciła, mówiąc mu kategoryczne " NIE" Facet powiedział, że ma oddać jej wszystkie pieniądze. No i nadszedł czas, straszeniem sądem, że pójdzie zał...
Czy Play bez mojej zgody mógł udostępnić moje numery telefonów firmą trzecim??
Play dzieli się swoją bazą numerów z firmami trzecimi? Dzisiaj miałem dziwną sytuację: do mojej żony zadzwoniła firma, która jak sprawdziłem z necie - spamuje telefonami ze zbiórką na pomoc dzieciom (nie wiem czy oszustwo czy nie - nie wnikam na razie). Zmartwiło mnie jednak to, że pytali o mnie z imienia i nazwiska. Byłem przekonany, że nikt poza Play nie ma prawa wiedzieć, jakie inne numery tel. mam u tego dostawcy. Dzwoniłem do Play a tam pow...

Wyszukiwarka