[quote]Witam. Czy policja może przesłuchać 16 latka w charakterze świadka bez obecności rodziców? Czy ja jako matka mogę być przy tym przesłuchaniu?[/quote]
Zgodnie z Kodeksem postępowania karnego, osoba, która nie ukończyła 17 lat, przesłuchiwana jest w obecności pedagoga, psychologa lub innej osoby dorosłej zaufania. W praktyce jest to najczęściej opiekun prawny lub rodzic.
[quote]Ukończył 15 lat, więc może być przesłuchany sam[/quote]
Tak, osoba po ukończeniu 15 roku życia może być przesłuchiwana samodzielnie. Jednakże, dla ochrony praw i dobra młodego świadka, zalecane jest, aby osoba dorosła była obecna podczas przesłuchania.
[quote]jeśli chciałabym być przy tym przesłuchaniu to policja może mnie wyprosic?[/quote]
Policja ma prawo wyprosić rodzica, jeżeli jego obecność będzie zakłócać przesłuchanie. Jednak w większości przypadków, obecność rodzica jest pożądana, aby zapewnić komfort i poczucie bezpieczeństwa młodej osobie.
[quote]Oczywiście, że może wyprosić.[/quote]
To prawda, ale decyzja ta jest zazwyczaj podejmowana w sytuacjach, gdy obecność osoby dorosłej może przeszkadzać w prowadzeniu przesłuchania, na przykład, jeśli osoba dorosła wpływa na zeznania dziecka lub zakłóca przebieg przesłuchania.