Czy komornik może mi zablokować konto i zabrać pieniądze z umowy zlecenie?

Czy komornik może mi zablokować konto i zabrać pieniądze z umowy zlecenie? Umowę mam podpisaną na rok i jest to mój jedyny dochód. Nie chcę pracować za darmo... I co zrobić gdy je jednak zabierze?
anonim cytuj
29-11-2022
W przypadku zadłużenia, komornik może zablokować konto bankowe i zająć środki znajdujące się na nim, jednak istnieją pewne ograniczenia dotyczące zajęcia wynagrodzeń i świadczeń.

Zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego, istnieje limit, do jakiego komornik może zająć wynagrodzenie dłużnika. W przypadku wynagrodzenia za umowę zlecenie, komornik może zająć kwotę przekraczającą tzw. "wolne od egzekucji" środki. Wolne od egzekucji są częścią wynagrodzenia, które nie mogą być zajęte przez komornika, aby dłużnik mógł utrzymać się i swoją rodzinę.

Wolna od egzekucji jest część wynagrodzenia nie niższa niż 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę. W praktyce oznacza to, że komornik nie może zabrać całej Twojej pensji, ale może zająć część przekraczającą tę kwotę.

Jeśli jednak komornik zajął niewłaściwą kwotę lub naruszył Twoje prawa, masz kilka opcji:

Skontaktuj się z komornikiem
W pierwszej kolejności skontaktuj się z komornikiem i wyjaśnij sytuację. Być może uda się rozwiązać problem bez konieczności dalszych działań prawnych.

Złóż skargę na czynności komornika
Jeśli komornik nie chce uwzględnić Twoich uwag, możesz złożyć skargę na jego czynności. Skargę składa się do sądu, który wydał tytuł wykonawczy będący podstawą egzekucji. Sąd oceni, czy czynności komornika były prawidłowe, i może wydać postanowienie uchylające lub zmieniające zajęcie.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

podpis osoby trzeciej
Dobry wieczór. Jestem byłym doradcą klienta Provident . 3 lata temu za klientkę podpisała się jej mama wyszło z tego zadłużenie ok 800 zł bo pożyczka nie została spłacona . Teraz po moim samoistnym zwolnieniu wydzło że to nie ta osoba się podpisała tylko jej mama ( nagonka z strony pozyskiwania klienta) Teraz mi każą spłacać to zadłużenie . Pieniądze wypłaciłam i z nich nie korzystałam . Mam kilka nagrań telefonicznych z powiedzmy takim naciskiem...
kwarantanna - umowa zlecenie
Cześć, gdy pracuję na umowę zlecenie i będę na kwaratannie to za ten czas należą mi się pieniążki???...
Czy prawnie mogę starać się po takim czasie o odszkodowanie?
Witam. W lutym 2020 roku zgłosiłem szkode, zerwany dach na budynku gospodarczym po silnych wiatrach. Po oględzinach pracownika z ubezpieczalni stwierdzili , ze drzewo było zjedzone przez robaki a dach zawalił się do środka ze to podejrzane i nie wypłaca odszkodowania. Pisalem sam odwołania i nic. Czy prawnie mogę jeszcze się starać po takim czasie o odszkodowanie? Czy lepiej jakieś pismo wystosować przez prawnika ? Dodam , że po zgłoszeniu szkod...
Wypadek w pracy - odszkodowanie
Witam proszę o poradę chodzi o to że 5.09 miałam wypadek w pracy podczas ujęcia złodzieja. Od tego czasu byłam na zwolnieniu. 18.09 było ono przedłużone do dnia 25.09 (tego dnia miała być wizyta u chirurga ortopedy). Lecz została ona przełożona na dzisiaj. Lekarz uzupełnił druk OL-9. Wstawił datę zakończenia leczenia jako dzisiejsza tj. 23 września. I tu moje pytanie czy nie stracę możliwości odszkodowania skoro leczenie kończy się wcześniej o dw...

Wyszukiwarka