Czy komornik może mi zablokować konto i zabrać pieniądze z umowy zlecenie?

Czy komornik może mi zablokować konto i zabrać pieniądze z umowy zlecenie? Umowę mam podpisaną na rok i jest to mój jedyny dochód. Nie chcę pracować za darmo... I co zrobić gdy je jednak zabierze?
anonim cytuj
29-11-2022
W przypadku zadłużenia, komornik może zablokować konto bankowe i zająć środki znajdujące się na nim, jednak istnieją pewne ograniczenia dotyczące zajęcia wynagrodzeń i świadczeń.

Zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego, istnieje limit, do jakiego komornik może zająć wynagrodzenie dłużnika. W przypadku wynagrodzenia za umowę zlecenie, komornik może zająć kwotę przekraczającą tzw. "wolne od egzekucji" środki. Wolne od egzekucji są częścią wynagrodzenia, które nie mogą być zajęte przez komornika, aby dłużnik mógł utrzymać się i swoją rodzinę.

Wolna od egzekucji jest część wynagrodzenia nie niższa niż 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę. W praktyce oznacza to, że komornik nie może zabrać całej Twojej pensji, ale może zająć część przekraczającą tę kwotę.

Jeśli jednak komornik zajął niewłaściwą kwotę lub naruszył Twoje prawa, masz kilka opcji:

Skontaktuj się z komornikiem
W pierwszej kolejności skontaktuj się z komornikiem i wyjaśnij sytuację. Być może uda się rozwiązać problem bez konieczności dalszych działań prawnych.

Złóż skargę na czynności komornika
Jeśli komornik nie chce uwzględnić Twoich uwag, możesz złożyć skargę na jego czynności. Skargę składa się do sądu, który wydał tytuł wykonawczy będący podstawą egzekucji. Sąd oceni, czy czynności komornika były prawidłowe, i może wydać postanowienie uchylające lub zmieniające zajęcie.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Rzeczywista ilość dni w wiezieniu
Witam, stawiając się na komisariacie wieczorem w celu odbycia kary 4 dni pozbawienia wolności zanim mnie wywiozą następnego dnia do zakładu karnego to noc spędzona na dołku mam zaliczona jako jeden dzień kary ?i zostało mi 3 dni ? Tzn. Stawiam się we wtorek wieczorem na komisariat to w sobotę rano wychodzę dobrze liczę? Czy to tak jest?...
Rozwiązanie umowy o pracę a zaległy urlop.
Otrzymałam wypowiedzenie umowy o pracę z przyczyn leżących po stronie pracodawcy. W treści wypowiedzenia pracodawca zobowiązał mnie do wykorzystania w konkretnym terminie zaległego urlopu za 2023 skracając przez to odpowiednio okres wypowiedzenia. Wymiar zaległego urlopu to w sumie ponad 20 dni. Wolałabym ekwiwalent za ten czas niż wymuszone wakacje luty/marzec. Co mogę z tym zrobić?...
Jakie warunki trzeba koniecznie spełniać do adopcji dziecka?
Dzień dobry Przychodzę z takim zapytwniem; Jakie warunki trzeba koniecznie spełniać do adopcji dziecka, lub zostaniem rodziną zastępczą dla większej liczby takich dzieci? Może ktoś z was się orientuje lub podesłałby link do wiarygodnych źródeł?...
Budowa domu a sprawy spadkowe.
Witam, mój mąż będąc kawalerem kupił dom posadowiony na działce 500m2. Był to stary budynek nadający się do gruntownej modernizacji bądź rozbiórki. Po zawarciu małżeństwa, na działce rozpoczęliśmy wspólnie budować nowy dom a stary został rozebrany. Mamy wspólnotę majątkową. Wszelkie plany budowy i pozwolenia są na męża. Wydatki na budowę domu pochodziły z naszych wspólnych dochodów. Trochę finansowo pomogli moi rodzice a także mój ojciec pomagał ...

Wyszukiwarka