Czy komornik może mi zablokować konto i zabrać pieniądze z umowy zlecenie?

Czy komornik może mi zablokować konto i zabrać pieniądze z umowy zlecenie? Umowę mam podpisaną na rok i jest to mój jedyny dochód. Nie chcę pracować za darmo... I co zrobić gdy je jednak zabierze?
anonim cytuj
29-11-2022
W przypadku zadłużenia, komornik może zablokować konto bankowe i zająć środki znajdujące się na nim, jednak istnieją pewne ograniczenia dotyczące zajęcia wynagrodzeń i świadczeń.

Zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego, istnieje limit, do jakiego komornik może zająć wynagrodzenie dłużnika. W przypadku wynagrodzenia za umowę zlecenie, komornik może zająć kwotę przekraczającą tzw. "wolne od egzekucji" środki. Wolne od egzekucji są częścią wynagrodzenia, które nie mogą być zajęte przez komornika, aby dłużnik mógł utrzymać się i swoją rodzinę.

Wolna od egzekucji jest część wynagrodzenia nie niższa niż 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę. W praktyce oznacza to, że komornik nie może zabrać całej Twojej pensji, ale może zająć część przekraczającą tę kwotę.

Jeśli jednak komornik zajął niewłaściwą kwotę lub naruszył Twoje prawa, masz kilka opcji:

Skontaktuj się z komornikiem
W pierwszej kolejności skontaktuj się z komornikiem i wyjaśnij sytuację. Być może uda się rozwiązać problem bez konieczności dalszych działań prawnych.

Złóż skargę na czynności komornika
Jeśli komornik nie chce uwzględnić Twoich uwag, możesz złożyć skargę na jego czynności. Skargę składa się do sądu, który wydał tytuł wykonawczy będący podstawą egzekucji. Sąd oceni, czy czynności komornika były prawidłowe, i może wydać postanowienie uchylające lub zmieniające zajęcie.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

spis powszechny
Znajomy nie spisał się w powszechnym spisie. Nie dzwonił do niego rachmistrz, więc nie odmówił bezpośrednio. Dzisiaj próbował naprawić swój błąd, ale nie ma opcji aby spisać się po terminie. Czy ma jakies opcje żeby uniknąć kary?...
Sąd ma jeszcze pół roku na odwieszenie mi wyroku
Witam moje pytanie jest takie jeżeli mam wyrok karny 2 lata w zawieszeniu do dnia 21.11.2022 to dlaczego sąd ma jeszcze pół roku na odwieszenie mi wyroku czy jest jakiś artykuł o tym że sąd ma pół roku jeszcze proszę o odpowiedź dziękuję bardzo...
Zwolnienie z kosztów sądowych.
Toczy się sprawa o niezgodny dział spadku .Wnioskodawca został całkowicie zwolniony z kosztów sądowych w całości Do tej pory byli powoływani liczni biegli ale nikt nie był zobowiązany do zapłaty zaliczki na biegłych. Przychodziły pisma z sądu dotyczące wysokości wynagrodzeń dla biegłych sądowych. Kto w ostateczności pokryje koszty tych biegłych po zakończeniu postępowania spadkowego. Wszyscy 4rej spadkobiercy dziedziczyli w częściach równych....
Praca i studia.
Mam małe pytanie co do paragrafu 17 KP. W październiku rozpocząłem studia zaoczne w mieście, w którym pracuje i mieszkam. Praca jest dwuzmianowa (6:15-14:15 i 12-20) i już zaczynają się problemy. Zgłosiłem swojemu kierownikowi, że podjąłem studia, na jego prośbę wydrukowałem mu plan zajęć na semestr zimowy żeby wiedział jak ma mi ustawiać godziny pracy. I jak na złość znowu ustawił mi tak godziny pracy, że w piątek nie mogę pojawić się na zajęci...

Wyszukiwarka