Czy komornik może mi zablokować konto i zabrać pieniądze z umowy zlecenie?

Czy komornik może mi zablokować konto i zabrać pieniądze z umowy zlecenie? Umowę mam podpisaną na rok i jest to mój jedyny dochód. Nie chcę pracować za darmo... I co zrobić gdy je jednak zabierze?
anonim cytuj
29-11-2022
W przypadku zadłużenia, komornik może zablokować konto bankowe i zająć środki znajdujące się na nim, jednak istnieją pewne ograniczenia dotyczące zajęcia wynagrodzeń i świadczeń.

Zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego, istnieje limit, do jakiego komornik może zająć wynagrodzenie dłużnika. W przypadku wynagrodzenia za umowę zlecenie, komornik może zająć kwotę przekraczającą tzw. "wolne od egzekucji" środki. Wolne od egzekucji są częścią wynagrodzenia, które nie mogą być zajęte przez komornika, aby dłużnik mógł utrzymać się i swoją rodzinę.

Wolna od egzekucji jest część wynagrodzenia nie niższa niż 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę. W praktyce oznacza to, że komornik nie może zabrać całej Twojej pensji, ale może zająć część przekraczającą tę kwotę.

Jeśli jednak komornik zajął niewłaściwą kwotę lub naruszył Twoje prawa, masz kilka opcji:

Skontaktuj się z komornikiem
W pierwszej kolejności skontaktuj się z komornikiem i wyjaśnij sytuację. Być może uda się rozwiązać problem bez konieczności dalszych działań prawnych.

Złóż skargę na czynności komornika
Jeśli komornik nie chce uwzględnić Twoich uwag, możesz złożyć skargę na jego czynności. Skargę składa się do sądu, który wydał tytuł wykonawczy będący podstawą egzekucji. Sąd oceni, czy czynności komornika były prawidłowe, i może wydać postanowienie uchylające lub zmieniające zajęcie.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Wynajem mieszkania
Witam. W lipcu podpisałam umowę wynajmu mieszkania i wpłaciłam kaucję 750zl. W umowie mam wpisane, ze jeśli zerwę umowę przed jej końcem to przepada mi kaucja. Czy to zgodne z prawem?...
Wypadek w pierwszym dniu próbnym pracy
Witam. Potrzebuję odpowiedzi. Sytuacja ma się tak. Partner z końcem miesiąca wrzesień (30.09) Zakończył umowę z firmą w której pracował. O 1.10 zaczął szukać pracy 4.10 już był w nowej pracy na dniu próbnym. W trakcie dnia próbnego partner coś podniósł i wypadł mu dysk od 4.10 jest na L4. Wiem że 30.10 kończy się ubezpieczenie w ZUS. Jednak co gdy choroba będzie trwać dłużej niż do 30.10? Jak to ugryźć co zrobić żeby było ubezpieczenie i c...
Zakaz zbliżania.
Witam, zostałem skazany na 7 miesięcy w zawieszeniu na 2 lata za przemoc wobec narzeczonej. Poszedłem na ugodę okazałem skruchę i do wszystkiego się przyznałem i jeszcze na etapie postępowania pogodziłem się z narzeczoną, wróciłem do mojego mieszkania gdzie mieszka również ona i dzieci i zaczęliśmy normalnie funkcjonować jako rodzina. Ze względu na to że poszedłem na ugodę, nic nie wycofywaliśmy zwłaszcza, że ja do winy jak najbardziej się poczuw...
Alimenty na rodzica.
Witam mam pytanie. Czy matka, która miała zabrane prawa rodzicielskie, nie płaciła alimentów bo nie miała dochodów ( alimenty były wypłacane przez fundusz alimentacyjny ) może pozwać nas, jako dorosłe córki o płacenie jej alimentów ?...

Wyszukiwarka