Czy komornik może mi zablokować konto i zabrać pieniądze z umowy zlecenie?

Czy komornik może mi zablokować konto i zabrać pieniądze z umowy zlecenie? Umowę mam podpisaną na rok i jest to mój jedyny dochód. Nie chcę pracować za darmo... I co zrobić gdy je jednak zabierze?
anonim cytuj
29-11-2022
W przypadku zadłużenia, komornik może zablokować konto bankowe i zająć środki znajdujące się na nim, jednak istnieją pewne ograniczenia dotyczące zajęcia wynagrodzeń i świadczeń.

Zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego, istnieje limit, do jakiego komornik może zająć wynagrodzenie dłużnika. W przypadku wynagrodzenia za umowę zlecenie, komornik może zająć kwotę przekraczającą tzw. "wolne od egzekucji" środki. Wolne od egzekucji są częścią wynagrodzenia, które nie mogą być zajęte przez komornika, aby dłużnik mógł utrzymać się i swoją rodzinę.

Wolna od egzekucji jest część wynagrodzenia nie niższa niż 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę. W praktyce oznacza to, że komornik nie może zabrać całej Twojej pensji, ale może zająć część przekraczającą tę kwotę.

Jeśli jednak komornik zajął niewłaściwą kwotę lub naruszył Twoje prawa, masz kilka opcji:

Skontaktuj się z komornikiem
W pierwszej kolejności skontaktuj się z komornikiem i wyjaśnij sytuację. Być może uda się rozwiązać problem bez konieczności dalszych działań prawnych.

Złóż skargę na czynności komornika
Jeśli komornik nie chce uwzględnić Twoich uwag, możesz złożyć skargę na jego czynności. Skargę składa się do sądu, który wydał tytuł wykonawczy będący podstawą egzekucji. Sąd oceni, czy czynności komornika były prawidłowe, i może wydać postanowienie uchylające lub zmieniające zajęcie.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Podatek dochodowy ze sprzedaży nieruchomości
Czy sprzedając nieruchomość przed upływem 5 lat mogę bez opodatkowania przeznaczyć pieniądze ze sprzedaży na wykup udziału w innej nieruchomości od drugiego współwłaściciela?...
Alimenty
Proszę powiedzcie jak to ugryźć. Dziewczyna 17 lat zakochała się w 35 letnim mężczyzna jest w niego ślepo wpatrzona i prawdopodobnie omamiona i wyprowadziła się z domu bez zgody matki. Matka nie zgodziła się na ich związek i dlatego małoletnia wyprowadziła się do babci. W czerwcu 2024 kończy 18 lat. Co matka ma w takiej sytuacji zrobić ? Wniosek do sądu ? Córka chce od niej alimentów które dostaje matka i wszystkich pieniędzy które na nią utrzymu...
Razem z rodzeństwem zrzekliśmy się spadku na rzecz taty (ziemia). Teraz chcemy to sprzedać. Jak to zrobić zgodnie z prawem?
Witam. Rodzice mieli trochę ziemi. W lutym 2018 roku mama zmarła. Razem z rodzeństwem zrzekliśmy się spadku na rzecz taty. Teraz chcemy to sprzedać i podzielić się zyskiem. Jak to zrobić zgodnie z prawem? Jak wygląda sprawa podatku?...
Jak odzyskać zaległe alimenty?
Dobry wieczór, zaległość alimentacyjna u byłego partnera ok 150 tys. Pracuje na czarno, nie wiem gdzie przebywa. Komornik też nie jest w stanie nic zrobić. Co dalej robić?...

Wyszukiwarka