Tata zostawił spadek bratu a mnie wydziedziczył. Czy można tak bez powodu wydziedziczyć?
Witam mam problem tata zostawił testament mnie i siostrę nie dostaliśmy nic tylko brat dziś się okazało że jest dopisek na kartce papieru że nas wydziedzicza i będzie sprawa w sądzie czy należy się nam zachowek czy można tak bez powodu wydziedziczyć
Bez powodu wydziedziczyć nie można nikogo. Więc skoro zostałaś wydziedziczona, to musi zostać podany powód.
anonim cytuj
24-11-2022
Powód napisał jeden ze go nie odwiedzałam ale to z jego powodu nie dało się żyć z nim
anonim cytuj
25-11-2022
Skoro nie utrzymywany był kontakt to też wg mnie nie powinno się oczekiwać nic z jego strony.
anonim cytuj
25-11-2022
Nie wiem kim chcesz rzucać, ale w takiej sytuacji ojciec miał prawo wydziedziczyć dzieci, które uporczywie nie dopełniały względem spadkobiercy obowiązków rodzinnych. Czyli nie miały z nim kontaktu.
anonim cytuj
25-11-2022
Musi być podany powód wydziedziczenia (są one określone w ustawie) jeśli się z nim nie zgadzacie to trzeba założyć sprawę w sądzie. Wtedy będziecie miały prawo do zachowku.
anonim cytuj
25-11-2022
Wam nie ale waszym dzieciom należy się zachowek
anonim cytuj
26-11-2022
Nie wprowadzam w błąd bo właśnie płaciłam zachowek dzieciom rodzeństwa bo rodzeństwo zostało wydziedziczone z testamentu A testament taty był właśnie na mnie A rodzeństwo zostało wydziedziczone że względu na brak kontaktu i opieki nad tatą.
anonim cytuj
26-11-2022
Nie można wydziedziczyć bez powodu. Jeśli uważasz, że takiego powodu nie było możesz podważyć to i normalnie wystąpić o zachowek.
Ale jeśli macie nieletnie lub niepełnosprawne dzieci to rozważcie wystąpienie o zachowek w ich imieniu, dostaną więcej.
anonim cytuj
26-11-2022
Testament musi spełniać określone wymogi. Jeżeli testator chce wydziedziczyć osoby uprawnione ustawowo, to musi wskazać poważną przyczynę. Przyczyny wydziedziczenia są ścisle określone w przepisach. Nie można napisać jedynie, że wydziedziczam np. córkę
anonim cytuj
26-11-2022
Wydziedziczenie może nastąpić wyłącznie w testamencie. To od decyzji sądu będzie zależało czy uzna tę kartkę za część testamentu. Poza tym powody wydziedziczenia muszą być w testamencie ujęte. Jeśli sąd uzna wydziedziczenie za skuteczne, to zachowek będzie należał się dzieciom Pani i Pani siostry - jeśli je macie.
Tak czy inaczej, należy złożyć do sądu wniosek o stwierdzenie nabycia spadku. Wtedy będzie wiadomo co dalej.
anonim cytuj
26-11-2022
Zachowek należy sie Waszym dzieciom O ILE NIE ZOSTALI ZAWARCI W TESTAMENCIE, ze sa wydziedziczeni. Jednak jesli nie wykazywaliscie (Ty i Twoja siostra) inicjatywy do odwiedzania zmarlego taty, nie dbaliscie o niego, tym samym wiezi zostaly zerwane, mial prawne prawo Was wydziedziczyc. To, ze nie dało sie z nim wytrzymac jest marnym argumentem.
Możesz podważyć testament i złożyć wniosek do sadu, jednak są szanse, iż jeśli przegracie sprawę, a rzadko takie sprawy można wygrać, będziecie musieli opłacić koszta sadowe i koszta poniesione przez brata, który otrzymał spadek.
anonim cytuj
27-11-2022
A co w przypadku kiedy wydziedziczenie nastąpiło długo przed narodzinami tych dzieci?
anonim cytuj
27-11-2022
Nie ma znaczenia. Jeśli dzieci wydziedziczonych również nie są wydziedziczone, to są uprawnione do zachowku.
anonim cytuj
27-11-2022
Czyli trzeba wydziedziczyć osobno również dzieci czyli wnuki?
Witam. Mój brat dostał dofinansowanie unijne 60 tys. na otwarcie firmy i pierwsza transzę dostał 42 tys. kupił wszystko co miał w biznesplanie ale warunkiem przyznania tej dotacji jest to że musi mieć wkład własny 18 tys. za który kupi resztę sprzętów które miał w planie i oni mu to zwrócą. Problem w tym że praca mu nie wypaliła za którą miał sporo zarobić i przeznaczyć na ten wkład ale nie ma teraz skąd wziąć tych pieniędzy i co mu grozi? Wiem ż...
Około miesiąca temu sprzedałem samochód. Nabywca sprawdził to sobie na stacji kontroli pojazdów i bym podpięty pod komputer co nie wykazało żadnych jego wad. Teraz nabywca mi pisze że silnik jest do remontu i będzie chciał ode mnie pieniądze za jego remont? Jakie są moje prawa w tym przypadku? Jestem osoba fizyczna i była sporządzona jedynie umowa kupna sprzedaży....
Sytuacja wyglada tak że potrzebuję receptę na tabletki ale nie mam ubezpieczenia zdrowotnego
Czytałam że lekarz rodzinny może wystawić mi taka receptę ale leki będę 100% płatne
Czy to prawda ?...
Mam takie pytanie na dniach czeka mnie mediacja o podwyższenie alimentów przez mojego byłego męża który zamieszkuje z naszym synem i żąda 1.000zł alimentów miesięcznie na niego. Ile może wywalczyć ? Dodam ze jestem osobą bezrobotną bez prawa do zasiłku i wychowuje sama młodszego syna z innego związku....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: