Tata zostawił spadek bratu a mnie wydziedziczył. Czy można tak bez powodu wydziedziczyć?

Witam mam problem tata zostawił testament mnie i siostrę nie dostaliśmy nic tylko brat dziś się okazało że jest dopisek na kartce papieru że nas wydziedzicza i będzie sprawa w sądzie czy należy się nam zachowek czy można tak bez powodu wydziedziczyć
anonim cytuj
24-11-2022
Bez powodu wydziedziczyć nie można nikogo. Więc skoro zostałaś wydziedziczona, to musi zostać podany powód.

anonim cytuj
24-11-2022
Powód napisał jeden ze go nie odwiedzałam ale to z jego powodu nie dało się żyć z nim

anonim cytuj
25-11-2022
Skoro nie utrzymywany był kontakt to też wg mnie nie powinno się oczekiwać nic z jego strony.

anonim cytuj
25-11-2022
Nie wiem kim chcesz rzucać, ale w takiej sytuacji ojciec miał prawo wydziedziczyć dzieci, które uporczywie nie dopełniały względem spadkobiercy obowiązków rodzinnych. Czyli nie miały z nim kontaktu.

anonim cytuj
25-11-2022
Musi być podany powód wydziedziczenia (są one określone w ustawie) jeśli się z nim nie zgadzacie to trzeba założyć sprawę w sądzie. Wtedy będziecie miały prawo do zachowku.

anonim cytuj
25-11-2022
Wam nie ale waszym dzieciom należy się zachowek

anonim cytuj
26-11-2022
Nie wprowadzam w błąd bo właśnie płaciłam zachowek dzieciom rodzeństwa bo rodzeństwo zostało wydziedziczone z testamentu A testament taty był właśnie na mnie A rodzeństwo zostało wydziedziczone że względu na brak kontaktu i opieki nad tatą.

anonim cytuj
26-11-2022
Nie można wydziedziczyć bez powodu. Jeśli uważasz, że takiego powodu nie było możesz podważyć to i normalnie wystąpić o zachowek.
Ale jeśli macie nieletnie lub niepełnosprawne dzieci to rozważcie wystąpienie o zachowek w ich imieniu, dostaną więcej.

anonim cytuj
26-11-2022
Testament musi spełniać określone wymogi. Jeżeli testator chce wydziedziczyć osoby uprawnione ustawowo, to musi wskazać poważną przyczynę. Przyczyny wydziedziczenia są ścisle określone w przepisach. Nie można napisać jedynie, że wydziedziczam np. córkę

anonim cytuj
26-11-2022
Wydziedziczenie może nastąpić wyłącznie w testamencie. To od decyzji sądu będzie zależało czy uzna tę kartkę za część testamentu. Poza tym powody wydziedziczenia muszą być w testamencie ujęte. Jeśli sąd uzna wydziedziczenie za skuteczne, to zachowek będzie należał się dzieciom Pani i Pani siostry - jeśli je macie.
Tak czy inaczej, należy złożyć do sądu wniosek o stwierdzenie nabycia spadku. Wtedy będzie wiadomo co dalej.

anonim cytuj
26-11-2022
Zachowek należy sie Waszym dzieciom O ILE NIE ZOSTALI ZAWARCI W TESTAMENCIE, ze sa wydziedziczeni. Jednak jesli nie wykazywaliscie (Ty i Twoja siostra) inicjatywy do odwiedzania zmarlego taty, nie dbaliscie o niego, tym samym wiezi zostaly zerwane, mial prawne prawo Was wydziedziczyc. To, ze nie dało sie z nim wytrzymac jest marnym argumentem.
Możesz podważyć testament i złożyć wniosek do sadu, jednak są szanse, iż jeśli przegracie sprawę, a rzadko takie sprawy można wygrać, będziecie musieli opłacić koszta sadowe i koszta poniesione przez brata, który otrzymał spadek.

anonim cytuj
27-11-2022
A co w przypadku kiedy wydziedziczenie nastąpiło długo przed narodzinami tych dzieci?

anonim cytuj
27-11-2022
Nie ma znaczenia. Jeśli dzieci wydziedziczonych również nie są wydziedziczone, to są uprawnione do zachowku.

anonim cytuj
27-11-2022
Czyli trzeba wydziedziczyć osobno również dzieci czyli wnuki?

anonim cytuj
28-11-2022
O ile są ku temu powody.

anonim cytuj
28-11-2022
ok. Rozumiem. Dziękuję

anonim cytuj
28-11-2022

Sugerowane Tematy

Czy każdy dług będzie w raporcie BIK?
Czy każdy dług będzie w raporcie BIK?...
Źle naliczone koszty uzyskania przychodów w PIT-11.
Witam, pracowałem na umowę zlecenie przez okres 3 miesięcy. Otrzymałem PIT- dochody znacznie się różnią od rzeczywistych. Wypłata była do ręki. Co teraz zrobić ? Pracodawca twierdzi ze tak ma być....
Spadek przy rozdzielności majątkowej.
Mam rozdzielność majątkową z żoną. Kupiłem sobie mieszkanie. Nie mam dzieci. Mam siostrę i dziadków. Jak umrę to kto dostanie i w jakim udziale spadek po mnie?...
Kupno auta a zajęcie komornicze.
Mam pytanie, chce kupić auto, mój mąż ma komornika, czy gdy go zrobię współwłaścicielem to komornik może zająć to auto ?...

Wyszukiwarka