Czy da się znieść służebność mieszkania?

Witam. Brat otrzymał 1\2 udziału w nieruchomości od rodziców. W zamian za dożywotnią służebność. Niestety brat zmarł. Następnie bratowa wraz z dziećmi odziedziczyli to po bracie. Czy rodzice mogą cofnąć darowiznę? Darowizna z 2017 roku
anonim cytuj
24-01-2024
Obdarowany nie żyje, więc jak chcą cofnąć darowiznę?

anonim cytuj
24-01-2024
np . Jeśli bratowa kogoś poznać to nie będzie to powód?

anonim cytuj
24-01-2024
A jaki to powód? Przecież jest wdową i ma prawo ułożyć sobie życie. Ponadto dziedziczą jeszcze dzieci brata. Nie ma podstaw.

anonim cytuj
24-01-2024
Cofnąć można tylko w ciągu roku. A teraz to nic do tego.. a co to za powód poznanie kogoś... Na miejscu tej bratowej to bym zapisała wszystko na dzieci i nic nikomu do tego.

anonim cytuj
24-01-2024
Jej dwóch synów i bratowa widnieją jako właściciele 1/2 nieruchomości w akcie notarialnym.

anonim cytuj
24-01-2024
No i prawidłowo, tak wygląda dziedziczenie. Rozumiem, że rodzice by chcieli odebrać synowej i wnukom te połowę nieruchomości?

anonim cytuj
24-01-2024
W ciągu roku od wystąpienia rażącej niewdzięczności. Ale to dotyczyło obdarowanego a nie jego spadkobierców.

anonim cytuj
24-01-2024
Cofnąć nie można skoro obdarowany nie żyje.
Ale jego żona i dzieci dziedziczą wraz ze służebnością.

anonim cytuj
24-01-2024

Sugerowane Tematy

Freelancer na umowy o dzieło - pracujący czy bezrobotny?
Witam. Jestem freelancerem wykonującym usługi graficzne dla różnych firm bądź instytucji. Rozliczam się za pomocą umów o dzieło. Takich umów podpisuje np. 1-2 w miesiącu, czasem z przerwami między nimi. Pytanie tak jak w tytule. To, że nie można rejestrować się wtedy jako bezrobotny jest mi znane, gdyż to normalna praca zarobkowa - ale nie jest ciągła (umowy o dzieło często mają przerwy czasowe) Jak zatem można określić status takiej osoby gdy t...
Dziedziczenie długów po śmierci syna.
Zmarły posiada dwójkę rodzeństwa oraz żyjącego ojca (matka nie żyje, brak dzieci). Ze znalezionej korespondencji wynika, że posiada spore długi. Nie posiada jednak żadnego majątku (nieruchomość, samochód etc). Pytanie 1: kto dziedziczy te długi, ojciec czy również rodzeństwo? Pytanie 2: co w sytuacji gdy ojciec umrze i nie zdąży odrzucić spadku po synu? Czy zobowiązania przechodzą na rodzeństwo, czy może zostaną ściągnięte ze spadku, który ojc...
Czy mogę ubiegać się o wypłatę pieniędzy za pobyt w szpitalu?
Dzień dobry Rok temu przebywałam w szpitalu 7 dni. Spowodowane to było złymi wynikami i ujawnieniem się choroby nerek. Ostatnio dowiedziałam się że można otrzymać pieniądze za pobyt w szpitalu. W firmie gdzie pracuje opłacam składki przeznaczone na to. Czy mogę ubiegać się jeszcze o wypłatę tych pieniędzy mimo że minął już rok od pobytu w szpitalu?...
Ile z wynagrodzenia minimalnego zajmie komornik?
Mam pytanie odnośnie zajęcia przez komornika. Mam długi z tytułu niespłaconych pożyczek, dostałem też informację o zajęciu części mieszkania. Czy jeśli dostaję najniższą krajową (a więc minimum) to czy komornik może coś z tego ruszyć (zabrać jakąś część)?...

Wyszukiwarka