Czy da się znieść służebność mieszkania?

Witam. Brat otrzymał 1\2 udziału w nieruchomości od rodziców. W zamian za dożywotnią służebność. Niestety brat zmarł. Następnie bratowa wraz z dziećmi odziedziczyli to po bracie. Czy rodzice mogą cofnąć darowiznę? Darowizna z 2017 roku
anonim cytuj
24-01-2024
Obdarowany nie żyje, więc jak chcą cofnąć darowiznę?

anonim cytuj
24-01-2024
np . Jeśli bratowa kogoś poznać to nie będzie to powód?

anonim cytuj
24-01-2024
A jaki to powód? Przecież jest wdową i ma prawo ułożyć sobie życie. Ponadto dziedziczą jeszcze dzieci brata. Nie ma podstaw.

anonim cytuj
24-01-2024
Cofnąć można tylko w ciągu roku. A teraz to nic do tego.. a co to za powód poznanie kogoś... Na miejscu tej bratowej to bym zapisała wszystko na dzieci i nic nikomu do tego.

anonim cytuj
24-01-2024
Jej dwóch synów i bratowa widnieją jako właściciele 1/2 nieruchomości w akcie notarialnym.

anonim cytuj
24-01-2024
No i prawidłowo, tak wygląda dziedziczenie. Rozumiem, że rodzice by chcieli odebrać synowej i wnukom te połowę nieruchomości?

anonim cytuj
24-01-2024
W ciągu roku od wystąpienia rażącej niewdzięczności. Ale to dotyczyło obdarowanego a nie jego spadkobierców.

anonim cytuj
24-01-2024
Cofnąć nie można skoro obdarowany nie żyje.
Ale jego żona i dzieci dziedziczą wraz ze służebnością.

anonim cytuj
24-01-2024

Sugerowane Tematy

Umorzenie grzywny.
Sąd na podstawie art. 25 pkt 1 kw zamienił mi grzywnę 500 zł na 40 godzin pracy społecznej w wymiarze 1 miesiąca. Czy mogę liczyć na umorzenie tej grzywny powołując się na fakt, że ten sam sąd 25 lat temu umieszczał mnie trzy razy na interwencji sądowo psychiatrycznej z powodu schizofrenii paranoidalnej?...
Zajęcie rachunku bankowego.
Witam z dniem dzisiejszym otrzymałem pismo o zajęciu rachunku bankowego przez naczelnika urzędu skarbowego w Opolu. Jest tam zwrot, którego nie rozumiem "grzywna nałożona w drodze mandatu karnego?" Zawsze byłem usilnie przekonany, że grzywnę może zasadzić sąd. Co mam robić, jak ugryźć? Kwota jest dość spora. Czy dostanę pismo z sądu w w/w pisma?...
Czy osoba karana może pójść na Studia Prawnicze i wykonywać zawód Adwokata?
Witam serdecznie. Przychodzę trochę z nieco nietypowym pytaniem, ale ważnym dla mnie. Jestem osobą karaną z art.286 KK (zaznaczę stałem się słupem). Czy mogę pójść na Studia Prawnicze i wykonywać zawód Adwokata? Czy już bez zamazania karalności nie mogę? Z góry dziękuje za pomoc....
Wspólnota mieszkaniowa a pomieszczenia gospodarcze.
Dzień dobry, proszę wyjaśnienie w sprawie działań wspólnoty odnoszących się do pomieszczeń gospodarczych. Sprawa ma się tak , moja mama mieszka w budynku gdzie jest 5 lokali mieszkalnych. ON i i sąsiad maja wykupione mieszkania na własność. Na działce są oddzielne 2 budynki gospodarcze których część również jest wykupiona na własność. Teraz zarządca wspólnoty chce remontować swój budynek ( ścianę zewnętrzną)ale z funduszu remontowego wspólnoty. ...

Wyszukiwarka