Witam. Brat otrzymał 1\2 udziału w nieruchomości od rodziców. W zamian za dożywotnią służebność. Niestety brat zmarł. Następnie bratowa wraz z dziećmi odziedziczyli to po bracie. Czy rodzice mogą cofnąć darowiznę? Darowizna z 2017 roku
Obdarowany nie żyje, więc jak chcą cofnąć darowiznę?
anonim cytuj
24-01-2024
np . Jeśli bratowa kogoś poznać to nie będzie to powód?
anonim cytuj
24-01-2024
A jaki to powód? Przecież jest wdową i ma prawo ułożyć sobie życie. Ponadto dziedziczą jeszcze dzieci brata. Nie ma podstaw.
anonim cytuj
24-01-2024
Cofnąć można tylko w ciągu roku. A teraz to nic do tego.. a co to za powód poznanie kogoś... Na miejscu tej bratowej to bym zapisała wszystko na dzieci i nic nikomu do tego.
anonim cytuj
24-01-2024
Jej dwóch synów i bratowa widnieją jako właściciele 1/2 nieruchomości w akcie notarialnym.
anonim cytuj
24-01-2024
No i prawidłowo, tak wygląda dziedziczenie. Rozumiem, że rodzice by chcieli odebrać synowej i wnukom te połowę nieruchomości?
anonim cytuj
24-01-2024
W ciągu roku od wystąpienia rażącej niewdzięczności. Ale to dotyczyło obdarowanego a nie jego spadkobierców.
anonim cytuj
24-01-2024
Cofnąć nie można skoro obdarowany nie żyje.
Ale jego żona i dzieci dziedziczą wraz ze służebnością.
Cześć, mam zapis na umowie zlecenie (na okres 6 miesięcy) dotyczący okresu wypowiedzenia - miesięcznego. Orientuje się, że cechą takiej umowy jest natychmiastowe wygaśnięcie w momencie wypowiedzenia. Czy ten zapis to zmienia i przy takiej umowie można dopisać sobie dowolny okres wypowiedzenia?...
W wyniku kolizji uszkodzeniu uległ pojazd typu camper.
W dowodzie rejestracyjnym jest wpisane "pojazd osobowy, 8 miejsc".
Z oznaczenia modelu wynika, że jest to pojazd wyposażony w łózko i szereg udogodnień do karawaningu.
Ubezpieczyciel chce jako pojazd zastępczy podstawić busa z 8 miejscami.
Wartość najmu busa to 200-250 złotych za dobę, kampera 500-800.
Gdzie szukać przepisu do poparcia swojego stanowiska?
A może stanowisko TU ...
Witam, jeżeli mam zwolnienie lekarskie wypadkowe od dnia 11.08 do 30.09, i mam umówioną wizytę dopiero na 11.09, a lekarz chirurg może wystawić takie zwolnienie tylko 3 dni wstecz, to czy zwolnienie wypadkowe jest traktowane tak jak przepracowane 33 czy tam 30 dni w pracy i mogę np. wziąć zwykłe zwolnienie od jakiegoś lekarza na okres do 11.09?...
Moja mama aktualnie jest właścicielem mieszkania. Będzie chciała je przekazać w darowiźnie (czyli nie jest to opodatkowane) mi, czyli jej córce. Mam 19 lat, studiuje i nie pracuje. Wiem że osoby do 26 roku są zwolnione z podatku dochodowego. Jeśli wynajmę te mieszkanie to będzie to mimo wszystko jakaś moja forma zarobku.
I teraz pojawia się pytanie, czy będę musiała odprowadzać podatek za te mieszkanie czy nie?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: