Czy da się znieść służebność mieszkania?

Witam. Brat otrzymał 1\2 udziału w nieruchomości od rodziców. W zamian za dożywotnią służebność. Niestety brat zmarł. Następnie bratowa wraz z dziećmi odziedziczyli to po bracie. Czy rodzice mogą cofnąć darowiznę? Darowizna z 2017 roku
anonim cytuj
24-01-2024
Obdarowany nie żyje, więc jak chcą cofnąć darowiznę?

anonim cytuj
24-01-2024
np . Jeśli bratowa kogoś poznać to nie będzie to powód?

anonim cytuj
24-01-2024
A jaki to powód? Przecież jest wdową i ma prawo ułożyć sobie życie. Ponadto dziedziczą jeszcze dzieci brata. Nie ma podstaw.

anonim cytuj
24-01-2024
Cofnąć można tylko w ciągu roku. A teraz to nic do tego.. a co to za powód poznanie kogoś... Na miejscu tej bratowej to bym zapisała wszystko na dzieci i nic nikomu do tego.

anonim cytuj
24-01-2024
Jej dwóch synów i bratowa widnieją jako właściciele 1/2 nieruchomości w akcie notarialnym.

anonim cytuj
24-01-2024
No i prawidłowo, tak wygląda dziedziczenie. Rozumiem, że rodzice by chcieli odebrać synowej i wnukom te połowę nieruchomości?

anonim cytuj
24-01-2024
W ciągu roku od wystąpienia rażącej niewdzięczności. Ale to dotyczyło obdarowanego a nie jego spadkobierców.

anonim cytuj
24-01-2024
Cofnąć nie można skoro obdarowany nie żyje.
Ale jego żona i dzieci dziedziczą wraz ze służebnością.

anonim cytuj
24-01-2024

Sugerowane Tematy

Podatek od wzbogacenia się.
Takie pytanie - czy moja mama sprzedając kawałek działki budowlanej. Będzie musiała płacić jakiś podatek od wzbogacenia się /sprzedaży? Działka po mężu ,jeszcze na nią nie przepisana....
Poczta Polska - czekanie na przesyłkę
Dzien dobry. 9 października został nadany do mnie list polecony priorytetowy z malutką soczewka - częścią do lasera. 13 października na poczcie sprawdzałam nic nie było. Dziś to jest 16.10 dostałam numer nadania. Sprawdziłam w śledzeniu i wychodzi na to że 11 , 13 i dziś była próba doreczenia-ponoc byłam nieobecna. Pojechałam na pocztę i okazało się że listonoszka jest ma zwolnieniu , mój list "ma przy sobie" do systemu skanuje co chce...
Kara za brak OC
Witam, zakupiłam auto sprowadzane z zagranicy od polskiego komisu w dniu 01.02.2021 r. Firma ta wykupiła OC w dniu sprzedaży, więc ubezpieczenie od razu przeszło na mnie. Za radą wielu osób wypowiedziałam to ubezpieczenie (04.02.2021), gdyż byłam informowana, że pojazd niezarejestrowany w Polsce nieposiadający jeszcze właściciela w kraju ma obowiązek posiadać OC najpóźniej z dniem pierwszej rejestracji w kraju, która miała miejsce 15.02.2021 r....
Mieszkanie komunalne.
Witam. Mam takie pytanie. Mieszkam obecnie w mieszkaniu komunalnym. Co w przypadku gdy mama przepisze na mnie swoje mieszkanie w formie darowizny? Stracę to mieszkanie w którym teraz mieszkam ?...

Wyszukiwarka