Elektroniczne L4 nie dotarło do pracodawcy.

Proszę o pomoc w takiej sytuacji. Pracownik trafia do szpitala, tam ma wykonany zabieg (styczeń 2024). Lekarz kieruje go na zwolnienie L4 na okres 1,5tygodnia. Pracownik zgłasza ustnie pracodawcy, że nie będzie go przez ten okres w pracy z powodu chorobowego. Przy rozliczeniu okazuje się, że zwolnienie nie widnieje w systemie.
Pracownik nie był obecny w pracy, nie ma podstaw do wypłaty wynagrodzenia ani zasiłku za ten okres.
Co w takiej sytuacji można teraz zrobić?
anonim cytuj
24-02-2024
Wyjaśnić przede wszystkim u lekarza który miał wystawić zwolnienie lekarskie.

anonim cytuj
24-02-2024
Musi kontaktować się z lekarzem, ewentualnie z ZUS-em ,prawdopodobnie system się zawiesił .Ja miałam podobnie rok temu również szpitalne zwolnienie .W systemie Zusu było natomiast u pracodawcy nie ,wtedy poinformowano mnie w Zusie ponieważ zadzwoniłam że w razie co pracodawca musi wystąpić do Zusu wtedy będzie wyjaśniane. Ale następnego dnia było już zwolnienie w systemie u pracodawcy .

anonim cytuj
24-02-2024
Proszę się skontaktować z lekarzem który wystawiał L4, prawdopodobnie mógł się system zawiesić a lekarz musi zrobić opis aby mógł wystawić z datą wstecz, i nawet dłużej jak 3 dni.

anonim cytuj
24-02-2024
Tylko co to zmieni rozmowa z lekarzem jeśli jest po czasie? Lekarz nie może raczej wystawić L4 wstecz.
Pytam czy prawo coś mówi w takiej sytuacji? Co pracownik może w tej sytuacji zrobić? Jak powinien zachować pracodawca?

anonim cytuj
24-02-2024
Pracodawca nie ma podstaw do wypłaty zasiłku. Jeżeli L4 miało być wysłane to pewnie "zawisło" gdzieś w systemie. Wyjaśnić to może tylko pracownik.

anonim cytuj
24-02-2024
Lekarz w uzasadnionym przypadku może wystawić zwolnienie wstecz. Wiąże się to z kontrolą dokumentach i ale ma taką możliwość.

anonim cytuj
24-02-2024
Nawet jeżeli zapomniał ma wypis że szpitala i lekarz może złożyć korektę zwolnienia ,wyjaśnić z placówką bądź z lekarzem co do L4 ! A jeżeli nic się nie podejmie kroków pracodawcą może nie wypłacić za te dni, zwolnić nawet dyscyplinarnie!

anonim cytuj
24-02-2024

Sugerowane Tematy

Ustalenie ojcostwa po osiągnięciu pełnoletności przez dziecko.
Czy ojciec po ukończeniu pełnoletności dziecka może wnieść do sądu o testy dna? Wypisuje do mnie ojciec po 22 latach, że mam jechać z nim na dobrowolne testy dna, a wolałabym żeby to on sam wniósł i żebym dostała pismo z sądu. A stale mi tłumaczy, że on tego nie może zrobić, że mam z nim jechać, a jak nie to mam napisać pismo do komornika o umorzenie zaległych alimentów....
Koniec umowy najmu.
Moja siostra wynajmuje mieszkanie od 2 lat w jednym miejscu. 8.01 skończyła się umowa i właściciel przedłużył na kolejne 2 lata. Wczoraj właściciel napisał jej smsa ze ma 2 dni na wyprowadzkę bo chce wyremontować i sprzedać mieszkanie. Na umowie ma okres wypowiedzenia najmu 30 dni. Siostra ma 2 dzieci. Nie znajdzie mieszkania tak szybko. Co w takiej sytuacji zrobić? Ma opłacone za miesiąc styczeń....
Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy. Dostałam L4, które pewnie będzie wydłużone. Czy po zakończeniu będę musiała znowu je złożyć?
Dzień dobry, Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy (miesięczny okres wypowiedzenia), które kończy się ostatniego sierpnia. Wczoraj okazało się ze mam dość duże problemy zdrowotne, dostałam L4 na 3 miesiące, które pewnie będzie wydłużone. Po okresie L4 na pewno nie chce wracać do tamtej pracy. Czy jeżeli za 3 miesiące lub dłużej skończy się czas trwania L4 to będę musieć znowu składać wypowiedzenie? Czy będę zatrudniona tylko do mom...
Spłaciłem dług alimentacyjny, czy komornik sądowy może zająć mi kwotę kosztów egzekucyjnych z wypłaty bez wcześniejszego skierowania pisma do mnie?
Witam. Mam następujące pytanie Spłaciłem dług alimentacyjny w całości oprócz kosztów egzekucyjnych, czy komornik sądowy może zająć mi kwotę kosztów egzekucyjnych z wypłaty bez wcześniejszego skierowania pisma do mnie o uiszczenie tych kosztów. Z góry dziękuję. Pozdrawiam....

Wyszukiwarka