Elektroniczne L4 nie dotarło do pracodawcy.

Proszę o pomoc w takiej sytuacji. Pracownik trafia do szpitala, tam ma wykonany zabieg (styczeń 2024). Lekarz kieruje go na zwolnienie L4 na okres 1,5tygodnia. Pracownik zgłasza ustnie pracodawcy, że nie będzie go przez ten okres w pracy z powodu chorobowego. Przy rozliczeniu okazuje się, że zwolnienie nie widnieje w systemie.
Pracownik nie był obecny w pracy, nie ma podstaw do wypłaty wynagrodzenia ani zasiłku za ten okres.
Co w takiej sytuacji można teraz zrobić?
anonim cytuj
24-02-2024
Wyjaśnić przede wszystkim u lekarza który miał wystawić zwolnienie lekarskie.

anonim cytuj
24-02-2024
Musi kontaktować się z lekarzem, ewentualnie z ZUS-em ,prawdopodobnie system się zawiesił .Ja miałam podobnie rok temu również szpitalne zwolnienie .W systemie Zusu było natomiast u pracodawcy nie ,wtedy poinformowano mnie w Zusie ponieważ zadzwoniłam że w razie co pracodawca musi wystąpić do Zusu wtedy będzie wyjaśniane. Ale następnego dnia było już zwolnienie w systemie u pracodawcy .

anonim cytuj
24-02-2024
Proszę się skontaktować z lekarzem który wystawiał L4, prawdopodobnie mógł się system zawiesić a lekarz musi zrobić opis aby mógł wystawić z datą wstecz, i nawet dłużej jak 3 dni.

anonim cytuj
24-02-2024
Tylko co to zmieni rozmowa z lekarzem jeśli jest po czasie? Lekarz nie może raczej wystawić L4 wstecz.
Pytam czy prawo coś mówi w takiej sytuacji? Co pracownik może w tej sytuacji zrobić? Jak powinien zachować pracodawca?

anonim cytuj
24-02-2024
Pracodawca nie ma podstaw do wypłaty zasiłku. Jeżeli L4 miało być wysłane to pewnie "zawisło" gdzieś w systemie. Wyjaśnić to może tylko pracownik.

anonim cytuj
24-02-2024
Lekarz w uzasadnionym przypadku może wystawić zwolnienie wstecz. Wiąże się to z kontrolą dokumentach i ale ma taką możliwość.

anonim cytuj
24-02-2024
Nawet jeżeli zapomniał ma wypis że szpitala i lekarz może złożyć korektę zwolnienia ,wyjaśnić z placówką bądź z lekarzem co do L4 ! A jeżeli nic się nie podejmie kroków pracodawcą może nie wypłacić za te dni, zwolnić nawet dyscyplinarnie!

anonim cytuj
24-02-2024

Sugerowane Tematy

Dzierżawa / spadek ziemii
Proszę o pomoc. Dostałam w spadku od rodziców gospodarstwo rolne wraz z ziemia rolna. Ziemia obecnie jest wydzierżawiona. Czy w trakcie trwania dzierżawy mogę przepisać cześć ziemii w ramach spłaty siostrom ? ...
Pracodawca stosuje dwa grafiki pracy, zaplanowany i rzeczywisty. Czy to legalne?
Dzień dobry. Pracuje w firmie w której mamy okres rozliczeniowy półroczny. Od jakiegoś czasu zaczęli robić nam 2 grafiki. Jest grafik tzw zaplanowany i rzeczywisty. W grafiku zaplanowanym mamy dokładnie tyle godzin ile jest do przepracowania w danym miesiącu według godzin jakie odgórnie wypada w danym miesiącu-czyli np listopad ma 168 i tyle tam jest. W grafiku rzeczywistym mamy wszystkie zmiany na które mamy pracować tak naprawdę i różni się o...
Przepisuje mieszkania na syna co zrobić żeby córka nie mogła dopominać się zachowku???
Witam Mam takie pytanie Chcę przepisać połowę mieszkania notarialnie na Syna Druga połowa należy właśnie do syna Mam jeszcze Córkę z którą nie utrzymuję żadnego kontaktu od wielu lat Pytanie brzmi tak Czy po mojej śmierci Córka będzie mogła się dopominać zachowku od Syna. Prawnik mi podpowiedział żebym przy przepisywaniu mieszkania na Syna podarował też coś Córce notarialnie np 100 zł I wtedy Córka nie będzie mogła się dopominać zachowku. Jak to ...
Odrzuciłam spadek po zmarłym ojcu. Chcę odrzucić w imieniu mojego maloletniego syna.
Odrzuciłam spadek po zmarłym ojcu. Chcę odrzucić w imieniu mojego małoletniego syna. Po śmierci taty komornik nie chciał mi udzielić informacji o długach ojca żądając 600zl za spis inwentarza. Czy ja jako przedstawicielka ustawowa mojego syna mogę do komornika wystosować prośbę o udzielenie informacji jeśli spadek jeszcze nie został odrzucony? Jak to ubrać w słowa? Złożyłam wniosek do sądu o zgodę na dokonanie czynności prawnej przekraczającej zw...

Wyszukiwarka