Elektroniczne L4 nie dotarło do pracodawcy.

Proszę o pomoc w takiej sytuacji. Pracownik trafia do szpitala, tam ma wykonany zabieg (styczeń 2024). Lekarz kieruje go na zwolnienie L4 na okres 1,5tygodnia. Pracownik zgłasza ustnie pracodawcy, że nie będzie go przez ten okres w pracy z powodu chorobowego. Przy rozliczeniu okazuje się, że zwolnienie nie widnieje w systemie.
Pracownik nie był obecny w pracy, nie ma podstaw do wypłaty wynagrodzenia ani zasiłku za ten okres.
Co w takiej sytuacji można teraz zrobić?
anonim cytuj
24-02-2024
Wyjaśnić przede wszystkim u lekarza który miał wystawić zwolnienie lekarskie.

anonim cytuj
24-02-2024
Musi kontaktować się z lekarzem, ewentualnie z ZUS-em ,prawdopodobnie system się zawiesił .Ja miałam podobnie rok temu również szpitalne zwolnienie .W systemie Zusu było natomiast u pracodawcy nie ,wtedy poinformowano mnie w Zusie ponieważ zadzwoniłam że w razie co pracodawca musi wystąpić do Zusu wtedy będzie wyjaśniane. Ale następnego dnia było już zwolnienie w systemie u pracodawcy .

anonim cytuj
24-02-2024
Proszę się skontaktować z lekarzem który wystawiał L4, prawdopodobnie mógł się system zawiesić a lekarz musi zrobić opis aby mógł wystawić z datą wstecz, i nawet dłużej jak 3 dni.

anonim cytuj
24-02-2024
Tylko co to zmieni rozmowa z lekarzem jeśli jest po czasie? Lekarz nie może raczej wystawić L4 wstecz.
Pytam czy prawo coś mówi w takiej sytuacji? Co pracownik może w tej sytuacji zrobić? Jak powinien zachować pracodawca?

anonim cytuj
24-02-2024
Pracodawca nie ma podstaw do wypłaty zasiłku. Jeżeli L4 miało być wysłane to pewnie "zawisło" gdzieś w systemie. Wyjaśnić to może tylko pracownik.

anonim cytuj
24-02-2024
Lekarz w uzasadnionym przypadku może wystawić zwolnienie wstecz. Wiąże się to z kontrolą dokumentach i ale ma taką możliwość.

anonim cytuj
24-02-2024
Nawet jeżeli zapomniał ma wypis że szpitala i lekarz może złożyć korektę zwolnienia ,wyjaśnić z placówką bądź z lekarzem co do L4 ! A jeżeli nic się nie podejmie kroków pracodawcą może nie wypłacić za te dni, zwolnić nawet dyscyplinarnie!

anonim cytuj
24-02-2024

Sugerowane Tematy

Sytuacja rodzinna- spadkowa.
Sytuacja rodzinna- spadkowa. Są 2 siostry i ciężko chorujący brat. Jedna z sióstr jest z wizyta u brata z początkiem września do 15 września, widzi ze sytuacja zdrowotna jest trudna…nie ma zbytnio kontaktu z bratem, aby chciał cokolwiek zakomunikować. Osoba z zewnątrz rodziny - konkubina 2 tyg po wizycie siostry zwołuje notariusza do domu i spisuje na siebie testament. W testamęcie zapisuje dom rodzinny na siebie. 6 października Brat um...
Czy otrzymam wizę do USA z wyrokiem w zawieszeniu?
Mam taką sytuację że 2-3 lata temu straciłem prawo jazdy za jazdę pod wpływem alkoholu. Dostałem warunkowe umorzenie 2 lata zakazu i 3 lata próby. Teraz chce jechać do USA i stąd moje pytanie, żeby wyrobić wizę albo sepa jest pytanie o niekaralności. Jak USA zapatruje się na wyroki w zawieszeniu. Z góry dziękuję za pomoc...
Alimenty
Witam. Sąd zasądził alimenty na kwotę 1800 zł. Ojciec dziecka wcześniej płacić 1200 tytułem zabezpieczenia. W postanowieniu jest punkt, że alimenty w kwocie 1800 są począwszy od dnia 20 stycznia. Sąd nadał klauzulę natychmiastowej wykonalności. Moje pytanie brzmi czy jak strona się odwoła, to alimenty będą płacone na kwotę z zabezpieczenia? Czy ojciec będzie musiał wyrównać alimenty do nowo zasądzonej kwoty? Czy gdy złoży zażalenie to alimenty z...
Najemca wyprowadził się nie płacąc czynszu.
Witam serdecznie. Czy jeśli była partnerka nie zapłaciła za mieszkanie (poprzednia umowa była na mnie, jednak po jej zakończeniu podpisywaliśmy aneks, na którym widnieje jej nazwisko) to mogę w jakiś sposób od niej te pieniądze wyciągnąć? Przedsądowe wezwanie do zapłaty? Komornik? Nie ukrywam, nie marzy mi się płacić za kogoś ponad 2 tysięcy złotych. Żeby była jasność, koszta dzieliliśmy po połowie, ona się wyprowadziła i swojej połowy nie chce...

Wyszukiwarka