Proszę o pomoc w takiej sytuacji. Pracownik trafia do szpitala, tam ma wykonany zabieg (styczeń 2024). Lekarz kieruje go na zwolnienie L4 na okres 1,5tygodnia. Pracownik zgłasza ustnie pracodawcy, że nie będzie go przez ten okres w pracy z powodu chorobowego. Przy rozliczeniu okazuje się, że zwolnienie nie widnieje w systemie.
Pracownik nie był obecny w pracy, nie ma podstaw do wypłaty wynagrodzenia ani zasiłku za ten okres.
Co w takiej sytuacji można teraz zrobić?
Wyjaśnić przede wszystkim u lekarza który miał wystawić zwolnienie lekarskie.
anonim cytuj
24-02-2024
Musi kontaktować się z lekarzem, ewentualnie z ZUS-em ,prawdopodobnie system się zawiesił .Ja miałam podobnie rok temu również szpitalne zwolnienie .W systemie Zusu było natomiast u pracodawcy nie ,wtedy poinformowano mnie w Zusie ponieważ zadzwoniłam że w razie co pracodawca musi wystąpić do Zusu wtedy będzie wyjaśniane. Ale następnego dnia było już zwolnienie w systemie u pracodawcy .
anonim cytuj
24-02-2024
Proszę się skontaktować z lekarzem który wystawiał L4, prawdopodobnie mógł się system zawiesić a lekarz musi zrobić opis aby mógł wystawić z datą wstecz, i nawet dłużej jak 3 dni.
anonim cytuj
24-02-2024
Tylko co to zmieni rozmowa z lekarzem jeśli jest po czasie? Lekarz nie może raczej wystawić L4 wstecz.
Pytam czy prawo coś mówi w takiej sytuacji? Co pracownik może w tej sytuacji zrobić? Jak powinien zachować pracodawca?
anonim cytuj
24-02-2024
Pracodawca nie ma podstaw do wypłaty zasiłku. Jeżeli L4 miało być wysłane to pewnie "zawisło" gdzieś w systemie. Wyjaśnić to może tylko pracownik.
anonim cytuj
24-02-2024
Lekarz w uzasadnionym przypadku może wystawić zwolnienie wstecz. Wiąże się to z kontrolą dokumentach i ale ma taką możliwość.
anonim cytuj
24-02-2024
Nawet jeżeli zapomniał ma wypis że szpitala i lekarz może złożyć korektę zwolnienia ,wyjaśnić z placówką bądź z lekarzem co do L4 ! A jeżeli nic się nie podejmie kroków pracodawcą może nie wypłacić za te dni, zwolnić nawet dyscyplinarnie!
Dzień dobry,
Chciałbym się Państwa zapytać, czy moje rozumowanie jest poprawne oraz czy mam szansę na pomyślne postępowanie poprzez Kodeks Karny.
1. Toczę sprawę w Sądzie Rodzinnym o ustalenie kontaktów, na przesłuchaniu stron padły oszczerstwa, które są fałszywe i stawiają mnie w złym świetle. Przez te pomówienia, Sąd odrzucił wniosek o zabezpieczenie kontaktów w celu zbadania konfliktu. Oskarżenia typu, narkotyki, przemoc. Czy mogę dochodzić ...
W czerwcu moi teściowie przepisali na mnie i na męża swój dom w ramach umowy dożywocia. Generalnie teraz to my powinniśmy być jego właścicielami. Dzisiaj w wyszukiwarce ksiąg wieczystych zobaczyłam że dalej oni widnieją jako właściciele a jedynie w którymś tam dziale jest tylko wpis że jest użytkowanie dożywotnie. O mnie i o mężu nie jest nigdzie napisane że jesteśmy teraz właścicielami domu. Czy to jest prawidłowo zapisane czy po prostu KW nie z...
Mąż ma córkę, która w tym roku skończyła szkołę średnią, zdała maturę i zablokowała ojca wszędzie gdzie się dało, żeby nie wiedział gdzie mieszka, co robi czy pracuje czy studiuje. Mąż złożył w lipcu wniosek o zniesienie alimentów lub obniżeniem ze względu na naszą sytuację rodzinną. Obecnie płaci co miesiąc bez żadnych opóźnień. Jak była potrzeba to dostawała więcej na swoje konto. Sąd próbuje dostarczyć jej wniosek lecz za każdym razem wraca zw...
Witam mam pytanko czy jeżeli ojciec dziecka nie uznał ojcostwa (sprawa w sądzie jest pod koniec listopada) to czy muszę go informować co jest u córki jego słynny tekst to "jak tam xxx" i na tym się kończy nie odwiedza nie loży na dziecko czy muszę mu odpowiadać na takie pytania? Przed chwilą się pytał czy podam mu pilnie datę urodzenia jak wydusilam na co chce to powiedział że tatuaż chce zrobić z datą urodzin po czym mu powiedziałam że...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: