Proszę o pomoc w takiej sytuacji. Pracownik trafia do szpitala, tam ma wykonany zabieg (styczeń 2024). Lekarz kieruje go na zwolnienie L4 na okres 1,5tygodnia. Pracownik zgłasza ustnie pracodawcy, że nie będzie go przez ten okres w pracy z powodu chorobowego. Przy rozliczeniu okazuje się, że zwolnienie nie widnieje w systemie.
Pracownik nie był obecny w pracy, nie ma podstaw do wypłaty wynagrodzenia ani zasiłku za ten okres.
Co w takiej sytuacji można teraz zrobić?
Wyjaśnić przede wszystkim u lekarza który miał wystawić zwolnienie lekarskie.
anonim cytuj
24-02-2024
Musi kontaktować się z lekarzem, ewentualnie z ZUS-em ,prawdopodobnie system się zawiesił .Ja miałam podobnie rok temu również szpitalne zwolnienie .W systemie Zusu było natomiast u pracodawcy nie ,wtedy poinformowano mnie w Zusie ponieważ zadzwoniłam że w razie co pracodawca musi wystąpić do Zusu wtedy będzie wyjaśniane. Ale następnego dnia było już zwolnienie w systemie u pracodawcy .
anonim cytuj
24-02-2024
Proszę się skontaktować z lekarzem który wystawiał L4, prawdopodobnie mógł się system zawiesić a lekarz musi zrobić opis aby mógł wystawić z datą wstecz, i nawet dłużej jak 3 dni.
anonim cytuj
24-02-2024
Tylko co to zmieni rozmowa z lekarzem jeśli jest po czasie? Lekarz nie może raczej wystawić L4 wstecz.
Pytam czy prawo coś mówi w takiej sytuacji? Co pracownik może w tej sytuacji zrobić? Jak powinien zachować pracodawca?
anonim cytuj
24-02-2024
Pracodawca nie ma podstaw do wypłaty zasiłku. Jeżeli L4 miało być wysłane to pewnie "zawisło" gdzieś w systemie. Wyjaśnić to może tylko pracownik.
anonim cytuj
24-02-2024
Lekarz w uzasadnionym przypadku może wystawić zwolnienie wstecz. Wiąże się to z kontrolą dokumentach i ale ma taką możliwość.
anonim cytuj
24-02-2024
Nawet jeżeli zapomniał ma wypis że szpitala i lekarz może złożyć korektę zwolnienia ,wyjaśnić z placówką bądź z lekarzem co do L4 ! A jeżeli nic się nie podejmie kroków pracodawcą może nie wypłacić za te dni, zwolnić nawet dyscyplinarnie!
Witam
Mam dwa pytania
Czy mogę bez zgody sąsiadów zamontować monitoring obejmujacy część wspólną spółdzielni mieszkaniowej? (montaż na mojej części nieruchomości)
I czy nagranie mogę przekazać Policji w celu wystawienia mandatu za zanieczyszczczanie trawnika?
Sąsiad wyprowadza tam psa a moje prośby o zaprzestanie tego "procederu" ma w nosie mimo że tam bawi się moje dziecko.
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam...
Witam moje pytanie brzmi tak, Narzeczona ma syna z poprzedniego związku, który mieszka z ojcem, my mamy dziecko razem i planujemy ślub i kredyt - zakup domu, moje pytanie brzmi, gdy ja wraz z moją partnerką potem już żoną weźmiemy kredyt i kupimy dom dla siebie, to co w przypadku gdy ona np. umrze? Będę miał z własnym dzieckiem na głowie jej byłego męża i syna, bo mu się pół domu po matce należy?
Jak rozwiązać tą sytuację?
W tym momencie każdy ...
Mam pytanie, dziesięć lat temu prowadziłam działalność. Niestety wszystkie dokumenty potwierdzające to, zostały u byłego i nie zamierza mi ich wydać. W związku z tym gdzie mogę się zwrócić by uzyskać informacje o dochodach, o firmie ?...
Moja babcia będzie przekazywała mi oraz mojemu ojcu mieszkanie w formie darowizny. Ojciec posiadał jeszcze brata (a ten syna, wraz z rodziną), jednak po jego śmierci, zostaliśmy tylko my z ojcem jako osoby, które ewentualnie mogą dziedziczyć spadek (oraz wspomniany syn zmarłego brata z rodziną).
Wraz z ojcem wpłaciliśmy pieniądze na wykup mieszkania przez babcię, ta zobowiązała się przepisać je na nas w równej połowie.
W tej sytuacji zastanawia...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: