Wycofanie zawiadomienia.

Złożyłam zawiadomienie o znęcaniu się nade mną i dziecku, groźbach karalnych, gwałtach przez męża. Zostałam przesłuchana. Chciałabym wycofać zawiadomienie. Nie udźwignę tego psychicznie. Jak napisać taki wniosek, by był skuteczny? Dziecko nie pamięta złych wydarzeń, kontakty ojca z dzieckiem zabezpieczone są w obecności kuratora, a sprawozdania są dobre, jesteśmy w czasie rozwodu i mieszkamy osobno, niedługo będą badania w OZSS w celu oceny kompetencji wychowawczych oraz jak powinny wyglądać kontakty. Nie chcę by dziecko było przesłuchiwane, bo ono nie pamięta nic złego. Nie chcę mu mieszać w głowie, na siłę wymuszać przypomnienie sobie złych rzeczy (chodzi tak naprawdę o dwie sytuacje, które później się nie powtarzały). Czy takie argumenty wystarcza by sprawa została umorzona? Bardzo proszę o poradę, zrobiłam błąd. Moje zeznania były prawdziwe, załączone były dowody. Ale jednak tego nie udźwignę. Na końcu przesłuchania policjant powiedział, że i tak nie skażą go za coś takiego. Na pewno nie dostanie zakazu kontaktu z dzieckiem. A kurator z kontaktów ma o nim dobre zdanie. Nie chcę brnąć dalej w tą sprawę. O dziecko dbam, jest zdrowe, bezpieczne. Rozwija się dobrze. Nie jestem żadną patologia. Jak napisać wniosek o cofnięcie wniosku o ściganie i umorzenie sprawy, żeby sobie nie narobić problemów?
anonim cytuj
08-09-2023
Bardzo proszę o pomoc. Zrobiłam to za czyjąś namową i teraz żałuję. Przemoc skończyła się razem z moją wyprowadzka. Policjant mnie bardzo nastraszył w trakcie przesłuchania. Nie chcę tego ciągnąć, bo już teraz ma to bardzo negatywny wpływ na mnie... Nie chcę sobie w kółko przypominać tego wszystkiego, męczyć dziecka i jeszcze zmagać się ze stresem, bezsennością, rozproszeniem uwagi.
Policjant miał racje.
Nikt nie chce powtórki z historii Kamilka z Częstochowy. Kto wie czy zaraz nie wybaczysz wszystkiego.

Nie wybaczę. Wyprowadziłam się już dawno temu. Nie jestem durna i proszę mnie tak nie traktować. Nie była to też odpowiedź na pytanie.

anonim cytuj
08-09-2023
Złożyłam zawiadomienie o znęcaniu się nade mną i dziecku, groźbach karalnych, gwałtach przez męża. Zostałam przesłuchana. Chciałabym wycofać zawiadomienie. Nie udźwignę tego psychicznie. Jak napisać taki wniosek, by był skuteczny? Dziecko nie pamięta złych wydarzeń, kontakty ojca z dzieckiem zabezpieczone są w obecności kuratora, a sprawozdania są dobre, jesteśmy w czasie rozwodu i mieszkamy osobno, niedługo będą badania w OZSS w celu oceny kompetencji wychowawczych oraz jak powinny wyglądać kontakty. Nie chcę by dziecko było przesłuchiwane, bo ono nie pamięta nic złego. Nie chcę mu mieszać w głowie, na siłę wymuszać przypomnienie sobie złych rzeczy (chodzi tak naprawdę o dwie sytuacje, które później się nie powtarzały). Czy takie argumenty wystarcza by sprawa została umorzona? Bardzo proszę o poradę, zrobiłam błąd. Moje zeznania były prawdziwe, załączone były dowody. Ale jednak tego nie udźwignę. Na końcu przesłuchania policjant powiedział, że i tak nie skażą go za coś takiego. Na pewno nie dostanie zakazu kontaktu z dzieckiem. A kurator z kontaktów ma o nim dobre zdanie. Nie chcę brnąć dalej w tą sprawę. O dziecko dbam, jest zdrowe, bezpieczne. Rozwija się dobrze. Nie jestem żadną patologia. Jak napisać wniosek o cofnięcie wniosku o ściganie i umorzenie sprawy, żeby sobie nie narobić problemów?

Wiele zależy od tego, o jakie przestępstwa toczy się sprawa. Z tego co piszesz, może chodzić o znęcanie się (art. 190a kk), groźby (art. 190 kk) i gwałt (art. 197 kk). Tylko dwa pierwsze ścigane są na wniosek. Trzecie prowadzone jest z urzędu, więc złożenie wniosku w jego zakresie nie będzie miało skutku.
Takie cofnięcie wniosku o ściganie nie ma przewidzianej formy, wystarczyć napisać wniosek, że cofa pani wniosek ("cofam wniosek o ściganie Jana Kowalskiego za ..."). Nie trzeba używać żadnych specjalistycznych słów, wystarczy żeby z pisma wiadomo było, że nie chce pani żeby dalej ścigać męża za zgłoszone przez panią czyny.
Co się stanie po złożeniu tego pisma? To zależy od prokuratora. W postępowaniu przygotowawczym musi on wyrazić zgodę na cofnięcie wniosku o ściganie (w postępowaniu sądowym taką zgodę musi wyrazić sąd).
Jeżeli chodzi o kwestię pozbawienia męża praw rodzicielskich, to ona jest zasadniczo niezależna od sprawy karnej, ponieważ zajmuje się tym sąd rodzinny. Jeżeli już jest nadzór kuratora, to jest już sprawa w sądzie rodzinnym i ewentualne kwestie związane z władzą rodzicielską będą rozpatrywane w niej, przy uwzględnieniu sprawozdań kuratora.

anonim cytuj
08-09-2023
Nie chcę by dziecko było przesłuchiwane, bo ono nie pamięta nic złego. Nie chcę mu mieszać w głowie, na siłę wymuszać przypomnienie sobie złych rzeczy.

Jeżeli chodzi o przesłuchanie dziecka, to sąd rodzinny kieruje się przede wszystkim dobrem dziecka. Przesłuchanie dziecka następuje tylko wtedy, gdy jest to konieczne i jeśli istnieją uzasadnione powody do przesłuchania. W świetle art. 183 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, dziecko powyżej 10 roku życia może zostać przesłuchane, ale sąd może odstąpić od przesłuchania, jeśli jest to zgodne z dobrem dziecka.

Co do zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa, to:

jeśli chodzi o znęcanie się i groźby, które są ścigane z wniosku pokrzywdzonej, można faktycznie cofnąć wniosek o ściganie, co skutkować może umorzeniem postępowania. Wystarczy napisać proste pismo do organu prowadzącego postępowanie (policji/prokuratury) z informacją, że cofa Pani wniosek o ściganie.
jeżeli chodzi o gwałt, to jest to przestępstwo ścigane z urzędu. Oznacza to, że nawet jeśli wycofa Pani zawiadomienie, postępowanie w tej kwestii może być kontynuowane, chociaż oczywiście Pani stanowisko jako pokrzywdzonej będzie miało znaczenie dla dalszych działań prokuratury.
Jednak warto zaznaczyć, że cofnięcie wniosku czy zawiadomienia nie równa się z wycofaniem złożonych wcześniej zeznań. Wprowadzenie w błąd organu ścigania może być traktowane jako przestępstwo z art. 233 Kodeksu karnego, polegające na fałszywym zawiadomieniu o popełnieniu przestępstwa.

Jeśli chodzi o sąd rodziny i prawo do kontaktów z dzieckiem, postępowanie to jest oddzielne od postępowania karnego. Jednakże sąd rodzinny może uwzględnić okoliczności dotyczące postępowania karnego przy podejmowaniu decyzji o prawach rodzicielskich.

Zalecam jednak dokładne przemyślenie decyzji oraz zastanowienie się nad długoterminowymi konsekwencjami dla Pani i dla dziecka.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Rezygnacja z kupna działki budowlanej.
Dzień dobry, zdecydowałem się na kupno działki budowlanej. Z właścicielem działki ustaliliśmy już cenę. Mieliśmy też ustalony termin podpisania umowy notarialnej. Wszystko było w zasadzie gotowe. Niestety z przyczyn osobistych musiałem zrezygnować z kupna tej działki. Właściciel grozi mi sądem za to, że zrezygnowałem, a się "umawialiśmy" i że przeze mnie "stracił ponad tydzień czasu". Czy w związku z tym, właściciel będzie mia...
Meldunek tymczasowy.
Witam. Chciałabym się konkretnie dowiedzieć jakie dokumenty są potrzebne do meldunku tymczasowego. Mieszkam na stancji i chciałabym razem z dzieckiem się zameldować. Czy to ja czy właściciel mieszkania musi iść do urzędu w sprawie meldunku?...
Czy pracownik może dostać mniej niż najniższa krajowa?
Jak to jest z tą najniższą krajową. Kolejny miesiąc dostała na konto 2921 z groszami. Umowa na cały etat żadnych zwolnień. Czy tak powinno być czy jednak musi iść wyjaśniać to z szefem?...
Odroczenie-
Czy okres ten zostanie uwzględniony nie e mogę wysłać poczty że na stan zagrożenia ...

Wyszukiwarka