Obowiązek alimentacyjny.

Witam , jeśli ojciec dziecka ma zasadzone alimenty i wpłacił w terminie tylko połowę i twierdzi ze więcej nie ma to czy mogę zgłosić sytuację do komornika? Co później jeśli po zgłoszeniu wpłaci resztę?
anonim cytuj
25-09-2023
Co to znaczy zgłosić?
Może Pani złożyć wniosek o wszczęcie egzekucji.
A potem już wszystko będzie musiało "przejść" przez komornika. Czy i kiedy otrzyma Pani alimenty będzie zależało od tego czy i kiedy komornik je wyegzekwuje. Jeśli więc sytuacje jak opisana w poście zdarzają się sporadycznie i ojciec płaci całe alimenty miesięczne, radziłabym jakoś to przełknąć.

anonim cytuj
25-09-2023
Tak chodzi o wszczęcie egzekucji , czyli każda sumę jak mi wpłaci później musze zgłosić do komornika ?
Oczywiście. Komornik musi też potrącić z wyegzekwowanej kwoty swoje koszty.

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy najmu za porozumieniem stron
Witam wszystkich serdecznie, potrzebuję pomocy w kwestii dotyczącej wynajmu mieszkania. Mianowicie... Aktualnie wynajmuję mieszkanie za kwotę 2000 zł miesięcznie. Na moją prośbę za misiące maj, czerwiec, lipiec kwota ta została zmniejszona na 1800 zł za zgodą właścicielki ze względu na panującą sytuację epidemiologiczną. Teraz, kiedy chcę wyprowadzić się z tego mieszkania - właścicielka żąda zwrotu różnicy z tych 3 miesięcy. Posiadam zapis do umo...
Alimenty na rzecz żony po zmarłym bracie.
Dzień dobry, Niedawno zmarł mój brat, jedyną rodziną dla niego i Jego żony jestem/byłem ja, Oni nie mieli dzieci a rodzice obu stron dawno nie żyją. Brat z żoną nie bardzo radzili sobie finansowo, wieczni bezrobotni utrzymujący się z rent i zasiłków, mieszkali w mieszkaniu które sfinansowali Im nasi rodzice a ja opłacałem im latami rachunki. Zamierzałem się zrzec prawa do spadku po bracie ale niestety dowiedziałem się pocztą pantoflową, że żona...
Dlaczego policjanyt prosił o moją date urodzenia?
Została mi doręczona przesyłka polecona z komendy policji przez policjanta. Podpisałam pełnym imieniem i nazwiskiem oraz datę doręczenia. Po przekazaniu mi przesyłki policjant polecił mi abym podała swoją datę urodzenia. Podałam i policjant odjechał a ja zastanawiam się, po co mu była potrzebna moja data urodzenia skoro wszystkie moje dane są w KMP jako świadka zdarzenia. Czy powinnam podawać tą datę czy mogłam odmówić. To było tak szybko że bez ...
Czy nauczycielowi przysługuje prawo do stawiania ocen ze sprawdzianu gdy uczeń był nieobecny
Szanowni Państwo, Mam pytania dotyczące zachowań nauczycieli w szkole. 1.Proszę o informację, czy nauczyciel w szkole ma prawo postawić uczniowi ocenę niedostateczną, za to że był nieobecny w szkole na sprawdzianie? Niezależnie od tego, czy jednego dnia nie było ucznia w szkole, czy przez dłuższy okres czasu. 2. Czy nauczycielowi przysługuje prawo do stawiania ocen za próbne matury i za testy diagnostyczne?...

Wyszukiwarka