Czy najemca musi płacić ubezpieczenie mieszkania?

Czy wynajmujący ma prawo żądać od najemcy opłacenia ubezpieczenia za mieszkanie?
anonim cytuj
03-03-2024
Nie może. Ale może nie chcieć wtedy zawrzeć umowy. Wynajmowałam mieszkanie i nie wyobrażam sobie go nie ubezpieczyć. Tak samo jak obecnie własnościowego.

anonim cytuj
03-03-2024
Oczywiście że ubezpieczenie to jakaś gwarancja odciążenia budżetu od nieplanowanych napraw szkód. Tylko chodzi mi bardziej o takie ubezpieczenie w razie np. zalania mieszkania przez sąsiada lub podobnych zdarzeń które nie powstały z winy najemcy?

anonim cytuj
03-03-2024
Pewnie można to zawrzeć w umowie. Ja jednak opłacam to sama, co więcej nie obciążam też moich lokatorów kosztem wyszczególnionym w czynszu jako fundusz remontowy.

anonim cytuj
03-03-2024
Mam tak samo , opłacam swoje M bo to jest moje i mi ma zależeć żeby nie popłynąć jak ktoś zaleje sąsiadów albo coś się spali i w życiu by mi nie przyszło do głowy żeby przerzucać to na najemców skoro cały rok płacą miesiąc w miesiąc a takie ubezpieczenie to raptem kilka setek rocznie.

anonim cytuj
03-03-2024
Otóż to a wynajmujący nie dość że żąda ode mnie zapłaty za to ubezpieczenie to gdy sąsiad bez swojego ubezpieczenia zalał wynajmujące przeze mnie mieszkanie to odszkodowanie z polisy w całości przejął wynajmujący. Co to za logika w ogóle?

anonim cytuj
03-03-2024

Sugerowane Tematy

Praca hybrydowa.
Cześć, pracuje w firmie która zatrudnia ponad 100 tys osób na całym świecie. Ostatnio u nas w Polsce większość działów dostała maila o powrocie do biura na dwa dni w tygodniu. Nigdzie w oficjalnej korespondencji nie jest wspomniane, które to mają być dni. I teraz pytanie, czy mój team leader może wybrać w których dniach mam być w biurze? np. każdy poniedziałek i wtorek mam być w biurze. Czy to jeszcze jest w jego kompetencjach? Rozumiem raz na ja...
Podatek od darowizny.
3 lata temu zmarł mój tata, był formalnie właścicielem domu, w którym mieszkał razem z moją mamą od 30 lat. Po śmierci taty właścicielką domu została moja mama, razem z bratem zrzekliśmy się spadku tak, aby ona była właścicielką i mogła zarządzać nieruchomością bez naszego udziału. Ale jednocześnie spisała testament u notariusza, w którym zapisuje całość majątku mnie. Niestety życie pokazało, że ciężko jej dom utrzymać samej, zdecydowała o sprzed...
Zwrot towaru a działalność nierejestrowana.
Witam, prowadzę działalność nierejestrowaną w postaci sprzedaży produktów na allegro. Jestem świadom, że nie mogę przekroczyć miesięcznego progu minimalnej krajowej (w przeciwnym wypadku muszę założyć działalność). Pytanie - co w sytuacji gdy sprzedam towar, dotrze do klienta, a ten mi go zwróci w ciągu 14 dni? Czy jak mu zwracam pieniądze za zwrócony towar, to to co wcześniej mi zapłacił muszę wliczyć do miesięcznego przychodu, czy nie?...
problem z deweloperem
Witam Mam problem z deweloperem . Zakupiłam nowe mieszkanie na osiedlu, na którym po dwóch latach założyli szlaban. Pilot otrzymali tylko Ci mieszkańcy co mają wykupione miejsca postojowe pod blokiem. Uniemożliwili mi tym wjazd pod mój bezpośrednio blok, gdzie nie chce korzystać z miejsc parkingowych Ale podjechać np pod klatkę z zakupami i małym dzieckiem. Miejsc do wykupienia już nie ma pod blokiem, deweloper zaproponował wykup miejsca dla ...

Wyszukiwarka