Czy najemca musi płacić ubezpieczenie mieszkania?

Czy wynajmujący ma prawo żądać od najemcy opłacenia ubezpieczenia za mieszkanie?
anonim cytuj
03-03-2024
Nie może. Ale może nie chcieć wtedy zawrzeć umowy. Wynajmowałam mieszkanie i nie wyobrażam sobie go nie ubezpieczyć. Tak samo jak obecnie własnościowego.

anonim cytuj
03-03-2024
Oczywiście że ubezpieczenie to jakaś gwarancja odciążenia budżetu od nieplanowanych napraw szkód. Tylko chodzi mi bardziej o takie ubezpieczenie w razie np. zalania mieszkania przez sąsiada lub podobnych zdarzeń które nie powstały z winy najemcy?

anonim cytuj
03-03-2024
Pewnie można to zawrzeć w umowie. Ja jednak opłacam to sama, co więcej nie obciążam też moich lokatorów kosztem wyszczególnionym w czynszu jako fundusz remontowy.

anonim cytuj
03-03-2024
Mam tak samo , opłacam swoje M bo to jest moje i mi ma zależeć żeby nie popłynąć jak ktoś zaleje sąsiadów albo coś się spali i w życiu by mi nie przyszło do głowy żeby przerzucać to na najemców skoro cały rok płacą miesiąc w miesiąc a takie ubezpieczenie to raptem kilka setek rocznie.

anonim cytuj
03-03-2024
Otóż to a wynajmujący nie dość że żąda ode mnie zapłaty za to ubezpieczenie to gdy sąsiad bez swojego ubezpieczenia zalał wynajmujące przeze mnie mieszkanie to odszkodowanie z polisy w całości przejął wynajmujący. Co to za logika w ogóle?

anonim cytuj
03-03-2024

Sugerowane Tematy

Pożyczka wzięta dla kogoś.
Mam taki problem ponieważ kilka miesięcy temu wziąłem pożyczke dla kolegi. Nie spisalismy żadnej umowy. Pożyczka w wysokości 1000 zł do spłaty 1900 w prowidencie. po pewnym czasie przestał się odzywać i mnie unikał. Dał mi tylko na 1 ratę i mam takie pytanie chce iść zgłosić to zajście na policję. Czy np. Takie smsy mogą w czymś pomóc : " JESTEŚ MOIM WAFLEM BO SPŁACIŁEŚ MI PROWIDENTA FAJO"... Lub " A TY JESTEŚ TAKI PUSTY ŻE ZA MNI...
Wypowiedzenie umowy najmu.
Witam ,chciałbym zapytać się o wypowiedzenie umowy przez najemcę tzn. mnie . Wprowadziłem się do tego mieszkania 4 lata temu ,umowa była podpisana na okres roku z miesięcznym wypowiedzeniem i po roku automatycznie przeszła na czas nieokreślony z miesiąca na miesiąc . Chciałbym teraz się wyprowadzić z mieszkania ze względu głownie na wynajmującego i jego zachowanie ,czynsz płace co miesiąc ,czasami płaciłem go z góry na dwa miesiące bo miałem nadw...
Czy powinnam zerwać umowę z PGE
Witam. Po śmierci mamy wzięłam na siebie prąd w PGE gdzie umowa jest do 2023 r aby tata i jak reszta domowników miała prąd. Od wiosny już tam nie mieszkam. Czy związku z tym mogę zerwać z nimi umowę? Albo prąd przepisać na siostrę? Siostra nie pali aby oplacac rachunki a mnie nie stać aby dwa razy rachunki na światło opłacać. Dziękuję...
Zatrzymane prawo jazdy.
Witam. W dniu wczorajszym zostały mi zatrzymane prawo jazdy z powodu przekroczenia prędkości w terenie zabudowanym przez wideo rejestrator z alfy romeo. Na nagraniu moja średnia prędkość to 102,5km/h jednak jechałem autem wyposażonym w ogranicznik prędkości do 90 km/h oraz gps. Na wydruku z gps moja prędkość podczas zatrzymania to 90 km/h , nie przyjąłem mandatu jednak policjanci nie spisali ze mną żadnego protokołu odmowy mandatu i powiedzieli ż...

Wyszukiwarka