Czy najemca musi płacić ubezpieczenie mieszkania?

Czy wynajmujący ma prawo żądać od najemcy opłacenia ubezpieczenia za mieszkanie?
anonim cytuj
03-03-2024
Nie może. Ale może nie chcieć wtedy zawrzeć umowy. Wynajmowałam mieszkanie i nie wyobrażam sobie go nie ubezpieczyć. Tak samo jak obecnie własnościowego.

anonim cytuj
03-03-2024
Oczywiście że ubezpieczenie to jakaś gwarancja odciążenia budżetu od nieplanowanych napraw szkód. Tylko chodzi mi bardziej o takie ubezpieczenie w razie np. zalania mieszkania przez sąsiada lub podobnych zdarzeń które nie powstały z winy najemcy?

anonim cytuj
03-03-2024
Pewnie można to zawrzeć w umowie. Ja jednak opłacam to sama, co więcej nie obciążam też moich lokatorów kosztem wyszczególnionym w czynszu jako fundusz remontowy.

anonim cytuj
03-03-2024
Mam tak samo , opłacam swoje M bo to jest moje i mi ma zależeć żeby nie popłynąć jak ktoś zaleje sąsiadów albo coś się spali i w życiu by mi nie przyszło do głowy żeby przerzucać to na najemców skoro cały rok płacą miesiąc w miesiąc a takie ubezpieczenie to raptem kilka setek rocznie.

anonim cytuj
03-03-2024
Otóż to a wynajmujący nie dość że żąda ode mnie zapłaty za to ubezpieczenie to gdy sąsiad bez swojego ubezpieczenia zalał wynajmujące przeze mnie mieszkanie to odszkodowanie z polisy w całości przejął wynajmujący. Co to za logika w ogóle?

anonim cytuj
03-03-2024

Sugerowane Tematy

Windykator narusza prywatność.
Firma windykacyjna z Warszawy, do której oddano sprawę ściągnięcia długu z mojej firmy kontaktowała się z moją żoną (smsy) ws. wysokości tego długu i jego ściągania, mimo że żona nie jest członkiem firmy ani jej dane nie były podane mojemu Pożyczkodawcy tudzież Windykatorowi. Nie mam zielonego pojęcia, skąd Windykator pozyskał nr telefonu mojej żony. Czy ma sens dochodzić odszkodowania od Windykatora za tego typu zachowanie? Do kogo najlepiej si...
Sprawa o ustalenie kontaktów.
Mam z była partnerka roczną córkę. Pod koniec miesiąca mam wyznaczony termin rozprawy o ustalenie kontaktów z córka wraz z miejscem pobytu ponieważ była partnerka po pozwie o alimenty zaczęła mi utrudniać kontakty mimo ze rozstaliśmy się w zgodzie dopiero po 3 tygodnia udało się jakoś porozumieć do 1 dnia w tygodniu(4h) co uważam za bardzo mały czas żeby utrzymać chociaż normalna relacje z córka. Złożyłem wniosek o kontakty w sposób taki ze 1-3...
Ile mam czasu na dostarczenie zwolnienia lekarskiego ?
Mam pytanie odnośnie zwolnienia lekarskiego. Jak długo mam czas na dostarczenie czy powiadomienie o zwolnieniu lekarskim? Czy moim obowiązkiem jest koniecznie poinformowanie? Czy nie ma takiej konieczności? Jak długo ma się czas na dostarczenie tego L4?...
Kto pokrywa koszty leczenia zwierzat z fundacji
Witam, Mam problem i w związku z nim pytanie... Miesiąc temu przyjęłam kota do domu tymczasowego (z fundacji). Umowa w wersji MINI tj. fundacja zapewnia wyżywienie, żwirek, opiekę wet, ja dom i opiekę. Kot był złapany na działkach, w bardzo złym stanie, długo przebywał w lecznicy zanim prosto z niej trafił do mnie. Problem w tym, zaraził moją kocicę rezydentkę giardią (pasożyt). Sprawa ujawniła się parę dni temu, jak zrobili mu badania. Chor...

Wyszukiwarka