Czy najemca musi płacić ubezpieczenie mieszkania?

Czy wynajmujący ma prawo żądać od najemcy opłacenia ubezpieczenia za mieszkanie?
anonim cytuj
03-03-2024
Nie może. Ale może nie chcieć wtedy zawrzeć umowy. Wynajmowałam mieszkanie i nie wyobrażam sobie go nie ubezpieczyć. Tak samo jak obecnie własnościowego.

anonim cytuj
03-03-2024
Oczywiście że ubezpieczenie to jakaś gwarancja odciążenia budżetu od nieplanowanych napraw szkód. Tylko chodzi mi bardziej o takie ubezpieczenie w razie np. zalania mieszkania przez sąsiada lub podobnych zdarzeń które nie powstały z winy najemcy?

anonim cytuj
03-03-2024
Pewnie można to zawrzeć w umowie. Ja jednak opłacam to sama, co więcej nie obciążam też moich lokatorów kosztem wyszczególnionym w czynszu jako fundusz remontowy.

anonim cytuj
03-03-2024
Mam tak samo , opłacam swoje M bo to jest moje i mi ma zależeć żeby nie popłynąć jak ktoś zaleje sąsiadów albo coś się spali i w życiu by mi nie przyszło do głowy żeby przerzucać to na najemców skoro cały rok płacą miesiąc w miesiąc a takie ubezpieczenie to raptem kilka setek rocznie.

anonim cytuj
03-03-2024
Otóż to a wynajmujący nie dość że żąda ode mnie zapłaty za to ubezpieczenie to gdy sąsiad bez swojego ubezpieczenia zalał wynajmujące przeze mnie mieszkanie to odszkodowanie z polisy w całości przejął wynajmujący. Co to za logika w ogóle?

anonim cytuj
03-03-2024

Sugerowane Tematy

Czy jest możliwość zawnioskowania o większą ilość telefonów dla osób osadzonych oraz na dzieci jedno widzenie więcej?
Witam. Kobieta z którą żyje w konkubinacie została osadzona w ZK. Zanim poznałem swoją konkubinę byłem w związku małżeńskim gdzie mam córkę która ma 3 lata. Do dnia dzisiejszego nie mam rozwodu ani ja ani matka mojej córki nie złożyliśmy pozwu o rozwód. Moja córka bardzo jest przywiązana do mojej obecnej partnerki która niestety przebywa obecnie w zakładzie karnym. W związku z tym iż bohaterka postu ma do odsiedzenia 3 lata i została zakwalifikow...
Odebranie praw rodzicielskich.
Jeśli zostaną prawa rodzicielskie zabrane, to kiedy można pisać do sądu o przywrócenie władzy? Obecnie dzieci w domu dziecka. Czy będzie można je odwiedzać bardzo proszę o dobre rady ....
Zasiedzenie nieruchomości.
Czy w opisanej sytuacji jest możliwość przejęcia domu wraz z działką przez zasiedzenie? Moja babcia jest zameldowana w budynku od ponad 30 lat, został jej przydzielony lokal w domu wielorodzinnym z urzędu dzielnicy. W innych lokalach budynku mieszkała dalsza rodzina, aktualnie w jednym z lokali mieszka mój brat od ok 5 lat i wciąż babcia. Jest to dom z dużą działką do niego przydzieloną. Domem właściciel się nie interesuje od xx lat właściwie na...
Zadłużona nieruchomość rodziców
Dzień dobry. Moi rodzice mają dom własnościowy. Niestety nieruchomość jest zadłużona, kilku komorników czeka w kolejce. Są to długi moich rodziców. Chciałabym aby rodzice przepisali na mnie ta nieruchomość, zdaje sobie sprawę że biorę ją z długiem. Mam jeszcze dwóch braci, czy po śmierci moich rodziców będę musiała zapłacić im zachowek? Jak to ominąć? Moi rodzice nie chcą aby bracia mieli prawa do tej nieruchomości. Biorę nieruchomość z dłu...

Wyszukiwarka