Kamery z podsłuchem w miejscu pracy.

Około 1,5 tygodnia temu zostałam zwolniona z pracy i wysłana na urlop. Tuż po moim wyjściu kierownik oznajmił pracownikom „po cichu”, ze są podsłuchy w kamerach. Pracownicy zweryfikowali to w biurze ochroniarza i słychać wszystko, nawet naprawdę ciche szepty. Ja pod kamerami rozmawiałam o swoich prywatnych sprawach z przyjacielem, nie chce żeby zostało to wykorzystane. Dodatkowo dyrektor firmy ma niewidzialny, zdalny podgląd monitorów pracowników. Oczywiście, nikt nie został o żadnej z tych kwestii poinformowany.
Firma z ogromnym kapitałem i duża ilością pracowników, pracująca pod nadzorem i na franczyzie (tak mi sie wydaje) dla światowej marki.
Gdzie mogę to zgłosić? Czy mogę ubiegać się o jakieś odszkodowanie?
anonim cytuj
02-02-2023
A jak im to udowodnisz?
W momencie kontroli, z kamer można wyłączyć mikrofon jednym kliknięciem lub dla potwierdzenia przedstawić kontroli DTRke typu kamery bez mikrofonu.
Co do zdalnego dostępu do komputerów, to aktualnie bezpieczne oprogramowania łącząc się informują użytkownika o połączeniu, reszta co tego nie robi jest oprogramowaniem tak dziurawym i niebezpiecznym a co za tym idzie bez wsparcia, że nie miałoby to sensu w przypadku dużej firmy.
Sprawdź sobie jeszcze raz umowę, regulamin - cokolwiek.
Duże firmy informują o takich rzeczach ze względu na bezpieczeństwo.
Na pewno w jakimś dokumencie zostałaś poinformowana o takich czynnościach.
Trzeba wziąć tez pod uwagę że jak są na franczyzie, to odgórnie mogą mieć narzuconą firmę monitorującą systemy IT / firmę serwisową.
Takie firmy działają wg europejskich standardów i żeby mieć klienta (nawet tego na franczyzie) muszą przestrzegać przepisów bezpieczeństwa, ochrony danych osobowych itp...

anonim cytuj
02-02-2023
Art 267.kk

anonim cytuj
02-02-2023
Nie w korporacji.

anonim cytuj
02-02-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku.
Sprawa dotyczy zrzeczenia się spadku. Rok temu zmarl moj ojciec. Jako że był zadłużony, zrzekliśmy się z rodzeństwem spadku w imieniu naszym i naszych dzieci. Zrzekliśmy się w sierpniu 2023 za nas, w styczniu 2024 za dzieci. W międzyczasie (w listopadzie 2023) dowiedzieliśmy się o kolejnym „spadku” po zadłużonej ciotce. Spadkobiercą został nasz zmarły ojciec, automatycznie więc przeszło na nas. Dodam, że ciotka zmarła pół roku przed ojcem, al...
Przedawnienie długu komorniczego.
Witam jak leci czas przedawnienia długu u komornika? np. Wziąłem kredyt w 2019 roku i w w tamtym i pół roku temu się zatrudniłem od tamtego czasu i przyszło mi zajęcie na zakład. Mam najniższa krajowa więc nic mi nie może zabrać, od 2019 roku z tego tytułu nie zajal ani grosika. Więc kiedy mogę liczyć na przedawnienie tego długu?...
Ubezpieczalnia nie chce wypłacić odszkodowania?
Cześć, mam problem ubezpieczalnia nie chce wypłacić odszkodowania za ciężkie zachorowanie (śpiączka, niewydolność wielonarządowa) łącznie 3 miesiące w szpitalach z czego 2 na OIOMie. Chciałabym wiedzieć o jakich kwotach mówimy i czy jest sens o to walczyć....
kurnik graniczący z moją działką
Mieszkam na wsi. Sąsiedzi, którzy nigdy nie mieli zwierząt hodowlanych nagle postawili kurnik tuż przy płocie graniczących z moją działką. Na działce mieści się dom, który w odległości ponad 4 metrów od tego płotu ma schody i drzwi wejściowe oraz okna. Mimo pozamykanych okien śmierdzi w całym domu (nie wspominając już o odcinku który trzeba przejść aby do niego wejść, a to jest nie do wytrzymania). Roi się od robactwa, muchy "gnojówy" t...

Wyszukiwarka