Kamery z podsłuchem w miejscu pracy.

Około 1,5 tygodnia temu zostałam zwolniona z pracy i wysłana na urlop. Tuż po moim wyjściu kierownik oznajmił pracownikom „po cichu”, ze są podsłuchy w kamerach. Pracownicy zweryfikowali to w biurze ochroniarza i słychać wszystko, nawet naprawdę ciche szepty. Ja pod kamerami rozmawiałam o swoich prywatnych sprawach z przyjacielem, nie chce żeby zostało to wykorzystane. Dodatkowo dyrektor firmy ma niewidzialny, zdalny podgląd monitorów pracowników. Oczywiście, nikt nie został o żadnej z tych kwestii poinformowany.
Firma z ogromnym kapitałem i duża ilością pracowników, pracująca pod nadzorem i na franczyzie (tak mi sie wydaje) dla światowej marki.
Gdzie mogę to zgłosić? Czy mogę ubiegać się o jakieś odszkodowanie?
anonim cytuj
02-02-2023
A jak im to udowodnisz?
W momencie kontroli, z kamer można wyłączyć mikrofon jednym kliknięciem lub dla potwierdzenia przedstawić kontroli DTRke typu kamery bez mikrofonu.
Co do zdalnego dostępu do komputerów, to aktualnie bezpieczne oprogramowania łącząc się informują użytkownika o połączeniu, reszta co tego nie robi jest oprogramowaniem tak dziurawym i niebezpiecznym a co za tym idzie bez wsparcia, że nie miałoby to sensu w przypadku dużej firmy.
Sprawdź sobie jeszcze raz umowę, regulamin - cokolwiek.
Duże firmy informują o takich rzeczach ze względu na bezpieczeństwo.
Na pewno w jakimś dokumencie zostałaś poinformowana o takich czynnościach.
Trzeba wziąć tez pod uwagę że jak są na franczyzie, to odgórnie mogą mieć narzuconą firmę monitorującą systemy IT / firmę serwisową.
Takie firmy działają wg europejskich standardów i żeby mieć klienta (nawet tego na franczyzie) muszą przestrzegać przepisów bezpieczeństwa, ochrony danych osobowych itp...

anonim cytuj
02-02-2023
Art 267.kk

anonim cytuj
02-02-2023
Nie w korporacji.

anonim cytuj
02-02-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty
Płacę alimenty na córkę, 19l. Niestety z przyczyn ode mnie niezależnych nie mam z nią kontaktu. Nie mogę w żaden sposób dowiedzieć się czy pracuje, czy się uczy. Jakie mam możliwości prawne, aby się tego dowiedzieć? ...
Rozwiązanie umowy najmu za porozumieniem stron
Witam wszystkich serdecznie, potrzebuję pomocy w kwestii dotyczącej wynajmu mieszkania. Mianowicie... Aktualnie wynajmuję mieszkanie za kwotę 2000 zł miesięcznie. Na moją prośbę za misiące maj, czerwiec, lipiec kwota ta została zmniejszona na 1800 zł za zgodą właścicielki ze względu na panującą sytuację epidemiologiczną. Teraz, kiedy chcę wyprowadzić się z tego mieszkania - właścicielka żąda zwrotu różnicy z tych 3 miesięcy. Posiadam zapis do umo...
Praca w weekendy.
Pracodawca wydłuża tydzień pracy z 5 do 6 dni. pracownicy mają w umowach klauzulę: "informacja o obowiązującej dobowej i tygodniowej normie czasu pracy: przeciętnie 8 godzin na dobę, w przeciętnie 5-ciodniowym tygodniu roboczym i przeciętnie 40 godzin tygodniowo" Za przepracowane soboty docelowo nie będzie można odbierać dnia wolnego, czy w tych wszystkich "przeciętnie" tkwi jakiś haczyk, czy pracodawca wprost zmienia waru...
Budowa balkonu.
Witam. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to jest z budową balkonu? Mam górę domu, na dole mieszkają sąsiedzi, podwórko wspólne. Chciałabym dostawić na słupach balkon. Czy muszę zgłaszać to w urzędzie ? Powinnam mieć projekt ? Czytałam o tym trochę i już sama nie wiem w jednym artykule piszą że to rozbudowa domu a gdzie indziej że nie....

Wyszukiwarka