Kamery z podsłuchem w miejscu pracy.

Około 1,5 tygodnia temu zostałam zwolniona z pracy i wysłana na urlop. Tuż po moim wyjściu kierownik oznajmił pracownikom „po cichu”, ze są podsłuchy w kamerach. Pracownicy zweryfikowali to w biurze ochroniarza i słychać wszystko, nawet naprawdę ciche szepty. Ja pod kamerami rozmawiałam o swoich prywatnych sprawach z przyjacielem, nie chce żeby zostało to wykorzystane. Dodatkowo dyrektor firmy ma niewidzialny, zdalny podgląd monitorów pracowników. Oczywiście, nikt nie został o żadnej z tych kwestii poinformowany.
Firma z ogromnym kapitałem i duża ilością pracowników, pracująca pod nadzorem i na franczyzie (tak mi sie wydaje) dla światowej marki.
Gdzie mogę to zgłosić? Czy mogę ubiegać się o jakieś odszkodowanie?
anonim cytuj
02-02-2023
A jak im to udowodnisz?
W momencie kontroli, z kamer można wyłączyć mikrofon jednym kliknięciem lub dla potwierdzenia przedstawić kontroli DTRke typu kamery bez mikrofonu.
Co do zdalnego dostępu do komputerów, to aktualnie bezpieczne oprogramowania łącząc się informują użytkownika o połączeniu, reszta co tego nie robi jest oprogramowaniem tak dziurawym i niebezpiecznym a co za tym idzie bez wsparcia, że nie miałoby to sensu w przypadku dużej firmy.
Sprawdź sobie jeszcze raz umowę, regulamin - cokolwiek.
Duże firmy informują o takich rzeczach ze względu na bezpieczeństwo.
Na pewno w jakimś dokumencie zostałaś poinformowana o takich czynnościach.
Trzeba wziąć tez pod uwagę że jak są na franczyzie, to odgórnie mogą mieć narzuconą firmę monitorującą systemy IT / firmę serwisową.
Takie firmy działają wg europejskich standardów i żeby mieć klienta (nawet tego na franczyzie) muszą przestrzegać przepisów bezpieczeństwa, ochrony danych osobowych itp...

anonim cytuj
02-02-2023
Art 267.kk

anonim cytuj
02-02-2023
Nie w korporacji.

anonim cytuj
02-02-2023

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca może przeszukać moją szafkę w pracy?
Witam. Od kilku dni pracuję w nowej firmie. Jest to niemiecka sieć sklepów. Na podpisywaniu umowy wszystko było idealnie. Jednak wczoraj kierowniczka powiedziala mi,że zarówno ona jak i kierownik regionalny i kierownik główny mają prawo w każdym momencie pracy zażądać ode mnie otworzenia szafki i pokazania im zawartości torebki, zawartości portfela i dać do wglądu telefon żeby mogli sprawdzić czy w czasie pracy nie korzystałam beż pozwolenia...
Kupuje dom z zameldowanymi tam osobami, czy można je wymeldować? czy to jest problem przy zakupie domu?
Witam, Stoję przed decyzją zakupu nieruchomości. Dotychczas dom był zamieszkany przez ojca właściciela, ale zameldowanie posiada również jego (ojca) była partnerka i jej dzieci. Osoby te mieszkają aktualnie pod innym adresem, jednak odmawiają zgody na wymeldowanie. Według aktu notarialnego oraz księgi wieczystej jedynym właścicielem jest syn pana, który tam mieszkał. Właściciel podjął próbę wymeldowania administracyjnego, które zakończyło się ni...
Pracodawca chce mi obniżyć etat co w przypadku zajścia w ciążę?
Witam mam pytanie czy jeśli pracodawca chce mi obniżyć etat z całego na 7/8 etatu to czy jeśli zaszła bym w ciążę czy należą mi się wtedy wszystkie prawa i zasiłki?...
Czy mogę zmienić nazwisko swojemu dziecku?
Witam czy jeśli ojciec ma ograniczone prawa i nie widuje dziecka od ponad roku czy mogę zmienić nazwisko na moje jako matki rodowe....

Wyszukiwarka