Prywatna pożyczka.

W udzielonej pożyczce prywatnej podałem termin do zapłaty . Termin już dawno upłynął ale nie mam w umowie zapis że mogę tą umowę wypowiedzieć . Co mogę zrobić ? Napisać nakaz zapłaty ? Czy jednak mogę wypowiedzieć tą umowę z czasem natychmiastowym bez zachowania okresu 6 tygodniu ?
anonim cytuj
05-12-2023
Ale co ty chcesz wypowiadać jak po prostu minął termin zapłaty?
Wysyłasz finalne mega ostateczne przedsądowe wezwanie do natychmiastowej zapłaty, informujesz, ze jak do dnia X na koncie nie będzie zwrotu to kierujesz sprawę do sądu i jak nic nie przyjdzie to zakładasz sprawę.

anonim cytuj
05-12-2023
Rozumiem , mi chodzi o to że w jednej umowie mam zapis że mogę wypowiedzieć umowę z zachowaniem 1 tygodnia . Natomiast w drugiej nie mam takiego punktu odniesienia jedynie zapis, w sprawach nieuregulowanych stosuję się przepisy kodeksu cywilnego. Więc wynika z tego że umowy nie mogę wypowiedzieć ?-->
Jeśli umowa pożyczki zawarta jest na czas określony, wypowiedzieć ją można tylko wtedy, jeśli w jej umowie zawarto zapis uprawniający do wypowiedzenia. Jeśli umowa pożyczki zawarta na czas określony (czyli z określonym terminem spłaty) takiego zapisu nie zawiera, to nie można jej wypowiedzieć.
Czyli zostaje mi tylko nakaz do zapłaty ? Tak jak napisał kolega może I potem wniosek do sądu ?

anonim cytuj
05-12-2023
Też tak właśnie na początku myślałem bo jeśli nie mam w umowie niestety punktu że mogę wypowiedzieć umowę z zachowaniem np x dni . To zostaje tylko ta opcja? Ale najpierw tu na forum chciałem się dowiedzieć żeby nie popełnić błędu.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku po rodzicach.
Wczoraj mąż się dowiedział o śmierci swojej matki Matka mojego męża go nie wychowywała, natomiast miała zasądzone alimenty, które spłacała do samej śmierci. Mąż się zastanawia czy musi się zrzec spadku po zmarłej matce skoro wychowywany był przez ojca od 16 roku życia i nie utrzymywał z matką kontaktu. Nie wie czy miała jakieś długi prócz długu alimentacyjnego. Mamy 3 letnie dziecko i czy w jego imieniu też musimy się zrzec ? Jak to prawnie w...
umozenie/zmniejszenie alimentow
Pisze w sprawie sasiada a mianowicie od 1996 ma zadadzone alimenty i od tego czasu nie placil na 5dzieci jest to 65 letni mezczyzna ktory jest chorowity utrzymuje sie jedynie z emerytury 1250zl .moje pytanir brzmi czy moze cos zrobic aby umozyli mu dlug badz aby placil 50% z swojej emerytury a nie 80%...
Czy mam prawo do mieszkania?
Sprawa wygląda tak: mamy z żoną ślub w roku 2015, zamieszkujemy wspólnie od 2014r w mieszkaniu dziadka żony, który, to "dał słownie nam to mieszkanie" w zamian z mieszkanie u rodziców mojej, wtedy przyszłej żony i opiekę ze strony jej rodziców pod ich dachem, w 2016 dziedek żony umiera, miał dzieci: syna- ojciec żony oraz córkę - ciotka żony, w 2017r dochodzimy do porozumienia z ciotką żony - wpłacamy jej, na jej konto, zażądaną pr...
Mama wydziedziczyła syna (mojego brata). Czy pomimo testamentu brat po śmierci mamy może starać się o zachowek dla dzieci?
Dzień dobry Moja mama posiada nieruchomość. Ma również dwoje dzieci mnie i mojego brata. Z moim bratem od ponad 15 lat nie utrzymuje kontaktu. Nie wiedzą gdzie mieszkają, jak żyją i czy w ogóle żyją. W mieszkaniu mojej mamy mieszkam ja ze swoją rodziną. Moja mama spisała u notariusza testament w którym wydziedzicza swojego syna (mojego brata) ponieważ nie łączą ich żadne relacje i kontakty. Cały swój majątek chce przekazać mi. Jednak mój brat p...

Wyszukiwarka