Prywatna pożyczka.

W udzielonej pożyczce prywatnej podałem termin do zapłaty . Termin już dawno upłynął ale nie mam w umowie zapis że mogę tą umowę wypowiedzieć . Co mogę zrobić ? Napisać nakaz zapłaty ? Czy jednak mogę wypowiedzieć tą umowę z czasem natychmiastowym bez zachowania okresu 6 tygodniu ?
anonim cytuj
05-12-2023
Ale co ty chcesz wypowiadać jak po prostu minął termin zapłaty?
Wysyłasz finalne mega ostateczne przedsądowe wezwanie do natychmiastowej zapłaty, informujesz, ze jak do dnia X na koncie nie będzie zwrotu to kierujesz sprawę do sądu i jak nic nie przyjdzie to zakładasz sprawę.

anonim cytuj
05-12-2023
Rozumiem , mi chodzi o to że w jednej umowie mam zapis że mogę wypowiedzieć umowę z zachowaniem 1 tygodnia . Natomiast w drugiej nie mam takiego punktu odniesienia jedynie zapis, w sprawach nieuregulowanych stosuję się przepisy kodeksu cywilnego. Więc wynika z tego że umowy nie mogę wypowiedzieć ?-->
Jeśli umowa pożyczki zawarta jest na czas określony, wypowiedzieć ją można tylko wtedy, jeśli w jej umowie zawarto zapis uprawniający do wypowiedzenia. Jeśli umowa pożyczki zawarta na czas określony (czyli z określonym terminem spłaty) takiego zapisu nie zawiera, to nie można jej wypowiedzieć.
Czyli zostaje mi tylko nakaz do zapłaty ? Tak jak napisał kolega może I potem wniosek do sądu ?

anonim cytuj
05-12-2023
Też tak właśnie na początku myślałem bo jeśli nie mam w umowie niestety punktu że mogę wypowiedzieć umowę z zachowaniem np x dni . To zostaje tylko ta opcja? Ale najpierw tu na forum chciałem się dowiedzieć żeby nie popełnić błędu.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku po terminie.
Witam mam mały problem od śmierci Taty minęło 6 lat. Teraz zgłosił się do mnie komornik z żądaniem spłaty zadłużenia po Tacie bo nie odrzuciłem spadku. O żadnych długach itd nigdy nie wiedziałem z tego co mi było wiadomo tata też nie miał żadnych kredytów itd. Ale na aktualną chwilę wychodzi że jednak coś było zatajone o czym nie wiedziałem. Spadku nie odrzuciłem bo nie było co odrzucać Tata nic nie posiadał, na chwilę śmierci był bezrobotnym, w...
Egzekucja świadczeń alimentacyjnych.
Witam, od jakiego czasu mam komornika w związku z opóźnieniem płatności za alimenty 2 miesiące, wszystko jest uregulowane już i opłacane są alimenty bieżące, co zrobić aby nie mieć komornika skoro na bieżąco place plus odsetki dla komornika za to że go w ogóle mam ?...
Obowiązek alimentacyjny.
Jestem teraz w 4 klasie liceum, mam zamiar iść na studia medyczne, ale obawiam się, że nie uda mi się w tym roku i będę chciała uczyć się przez rok do matury, aby potem na te studia rzeczywiście się dostać, czy w takim przypadku jeśli mój ojciec płaci alimenty to one przepadną tylko na ten rok nazwijmy to ,,gap year,, czy niezależnie już od tego czy dostane się rok później na studia to alimenty tracę na zawsze tak czy siak?...
Uchylenie alimentów
Dzień dobry. Syn ma 20 lat. Po dwóch latach nauki jako mechanik samochodowy przerwał naukę nie zaliczając drugiej klasy. Rozpoczął naukę w szkole dla dorosłych w LO w weekendy. Podjął pracę na budowie opartą na umowę zlecenie zarobki w granicach 2500 do 4 tyś. Od lutego 2021 zrezygnował z nauki. Sam się wypisał ze szkoły. Do teraz nie kontynuuje nauki. Zmienił prace i pracuje jako telemarketer znów opartą na umowę zlecenie zarobki około 2 tyś. Z...

Wyszukiwarka