Prywatna pożyczka.

W udzielonej pożyczce prywatnej podałem termin do zapłaty . Termin już dawno upłynął ale nie mam w umowie zapis że mogę tą umowę wypowiedzieć . Co mogę zrobić ? Napisać nakaz zapłaty ? Czy jednak mogę wypowiedzieć tą umowę z czasem natychmiastowym bez zachowania okresu 6 tygodniu ?
anonim cytuj
05-12-2023
Ale co ty chcesz wypowiadać jak po prostu minął termin zapłaty?
Wysyłasz finalne mega ostateczne przedsądowe wezwanie do natychmiastowej zapłaty, informujesz, ze jak do dnia X na koncie nie będzie zwrotu to kierujesz sprawę do sądu i jak nic nie przyjdzie to zakładasz sprawę.

anonim cytuj
05-12-2023
Rozumiem , mi chodzi o to że w jednej umowie mam zapis że mogę wypowiedzieć umowę z zachowaniem 1 tygodnia . Natomiast w drugiej nie mam takiego punktu odniesienia jedynie zapis, w sprawach nieuregulowanych stosuję się przepisy kodeksu cywilnego. Więc wynika z tego że umowy nie mogę wypowiedzieć ?-->
Jeśli umowa pożyczki zawarta jest na czas określony, wypowiedzieć ją można tylko wtedy, jeśli w jej umowie zawarto zapis uprawniający do wypowiedzenia. Jeśli umowa pożyczki zawarta na czas określony (czyli z określonym terminem spłaty) takiego zapisu nie zawiera, to nie można jej wypowiedzieć.
Czyli zostaje mi tylko nakaz do zapłaty ? Tak jak napisał kolega może I potem wniosek do sądu ?

anonim cytuj
05-12-2023
Też tak właśnie na początku myślałem bo jeśli nie mam w umowie niestety punktu że mogę wypowiedzieć umowę z zachowaniem np x dni . To zostaje tylko ta opcja? Ale najpierw tu na forum chciałem się dowiedzieć żeby nie popełnić błędu.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

174kpc
Полезная штука just know that for long-term use of posture [url=https://medium.com/@betbisa04/the-essential-support-for-comfort-and-health-5072fa502877]https://medium.com/@betbisa04/the-essential-support-for-comfort-and-health-5072fa502877[/url], you will need order additional adhesive materials for the monitor separately. in order to help visitor in improving posture, Dr. Shah will share some tips....
Zadłużenie u komornika.
Mam zadłużenie u komornika, dzieci są już dorosłe i zrzekły się roszczeń, mam dziecko z partnerką, z którą obecnie mieszkam, co mogę zrobić żeby komornik nie zabierał mi 60 procent z zarobków....
Jak najlepiej przepisać dom osobie obcej?
Dzień dobry, mój starszy znajomy nie ma najbliższej rodziny (żona, dzieci) i chce przepisać na mnie swój dom z działką. Mam w związku z tym dwa pytania. 1.Czy lepiej zrobić to w formie darowizny za życia, czy aby spisał testament? (Jest to osoba po 60tce, schorowana). Oczywiście w tym pierwszym przypadku, by zachował prawo dożywotniego mieszkania w domu. Może jest jakaś inna forma? 2.W domu obecnie poza znajomym mieszka jego siostrzeniec z żon...
Chciałbym przywieźć do Polski większą ilość papierosów mentolowych na własny użytek, Jak mogę przewieść je legalnie?
Witam, chciałbym przywieźć do Polski większą ilość papierosów mentolowych na własny użytek ze względu na brak dostępu w krajach Unii Europejskiej. Ilość jaką chciałbym przywieść na pewno przekracza limity bezcłowe. Jak mogę przewieść je legalnie i jakie opłaty mogą zostać nałożone?...

Wyszukiwarka