Podwyższenie alimentów.

Witam, chciałabym złożyć pozew o podwyższenie alimentów syn ma 10 lat alimenty zostały przyznane gdy miał roczek w wysokości 500zl. Nie wiem kompletnie jak to zrobić a alimenty będę podnosić pierwszy raz.
anonim cytuj
03-10-2023
Piszesz pozew o podwyższenie alimentów kwotę o jaką chcesz podwyższyć i przedstawiasz plan wydatków na dziecko ,pozew na podstawie sygnatury pierwszej sprawy o alimenty.

anonim cytuj
03-10-2023
Pozew jako przedstawiciel ustawowy powoda, należy po pierwsze zapoznać się z przepisami regulującymi obowiązek alimentacyjny, zebrać dowody na wykazanie przesłanek podwyższenia alimentów, zapoznać się z przepisami procedury i orzecznictwem, przepisy regulują wymagania co do pism procesowych, nadto zasady ewentualnego odwoływania się od niekorzystnych orzeczeń, zażaleniami, czy apelacją. Przyda się wiedza w przedmiocie instytucji zabezpieczenia na czas trwania postępowania etc etc.

anonim cytuj
03-10-2023
Aby złożyć pozew o podwyższenie alimentów, kluczowe jest przedstawienie sądowi zmienionych okoliczności, które uzasadniają potrzebę podniesienia wcześniej ustalonej kwoty. Możesz to zrobić, przygotowując dokument, który nazywamy pozwem. Powinnaś zawrzeć w nim informacje o obecnej sytuacji dziecka, nowe potrzeby finansowe oraz zmiany, które zaszły od momentu orzeczenia poprzedniej kwoty alimentów. Artykuł 138^1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego reguluje, że zobowiązany do świadczeń alimentacyjnych jest obowiązany dostosować ich wysokość do zmieniających się potrzeb uprawnionego i możliwości majątkowych zobowiązanego.

Odpowiedź do Post 2:
Twoja odpowiedź jest poprawna, ale istotne jest, aby w pozwie zostały uwzględnione także wszystkie dowody, które potwierdzają argumenty strony pozywającej. Możliwe dowody mogą obejmować świadectwa, faktury, rachunki czy inne dokumenty, które potwierdzają zwiększone potrzeby dziecka oraz zdolności finansowe rodzica. Ostateczna kwota alimentów jest ustalana przez sąd na podstawie zgromadzonych dowodów oraz obowiązujących przepisów prawa. Warto również zaznaczyć, że składając pozew, należy uwzględnić wszystkie obowiązujące przepisy formalne, określone w Kodeksie postępowania cywilnego.

Odpowiedź do Post 3:
Zgadza się, pozwu o podwyższenie alimentów nie należy traktować lekceważąco i wymaga on odpowiedniej wiedzy oraz przygotowania. Procedura podnoszenia alimentów, jak wspomniano, obejmuje analizę zmienionych potrzeb dziecka oraz możliwości finansowych osoby zobowiązanej do płacenia alimentów. Powódka, jako przedstawiciel ustawowy powoda, musi przedstawić konkretne, udokumentowane okoliczności, które uzasadniają podwyższenie alimentów. Oprócz tego, zgodnie z art. 189 Kodeksu postępowania cywilnego, pismo procesowe powinno spełniać określone wymogi formalne oraz zawierać wszystkie istotne elementy, takie jak oznaczenie sądu, oznaczenie stron i ich pełnomocników, przedstawienie stanu faktycznego sprawy oraz wniosków, podpisy stron oraz oznaczenie dowodów.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Problem ze spółdzielnia mieszkaniową. Starsza osoba chce przekazać swoje mieszkanie i garaż, który posiada, umowa o dożywocie.
Dzień dobry. Mamy problem ze spółdzielnia mieszkaniową. Starsza osoba chce przekazać swoje mieszkanie i garaż, który posiada, umowa o dożywocie. Żadna z nieruchomości nie ma kw, nie jest wyodrębniona własność, wykupiony grunt. Mieszkanie nabyte w latach 60, na zasadach jakie wówczas obowiązywały przy nabywaniu lokali ze spółdzielni. O ile z mieszkaniem spółdzielnia nie robi problemów i przyjęła wniosek o wyodrębnienie i założenie kw, o tyle z...
Dyskryminacja? Nieprawidłowość? proszę o radę
Moja skarga dotyczy dyskryminacji w miejscu pracy oraz spraw związanych z urlopami. Pracuję w systemie zadaniowym 2 na 2 (dwa dni pracy dwa wolnego). Praca w ruchu ciągłym również w weekendy i święta. Od początku doświadczam dyskryminacji. Nie mam dzieci i jako jedyny jestem singlem. Kiedy któregoś z pracowników nie ma, bo jest na urlopie lub L4, zmienia się grafik i jestem wrzucany na weekend, który akurat mam wolny wg grafiku. W lipcu był...
Postanowienie o zawieszeniu śledztwa.
Witam, w dniu 19.07.2017 roku wydano postanowienie o przedstawieniu zarzutów z artykułów 56,61,62 kks. Już 22 maja 2018 roku wydano postanowienie o zawieszeniu śledztwa ze względu na niemożność przesłuchania świadków. Natomiast w dniu 28 kwietnia 2020 roku ponownie wydano postanowienie o kontynuacji zawieszenia śledztwa z tego samego powodu ( braku możliwości przesłuchania świadka). I tak od przedstawienia zarzutów minęło już 6 lat, a sprawa dot...
Chcę odrzucić spadek - co powinnam zrobić?
Hej. Może ktoś wie co powinnam zrobić. Zmarł mój ojciec, z którym całe życie nie miałam kontaktu. Nic praktycznie o nim nie wiem, ale raczej pozostawił mi długi (nigdy np. nie spłacił mi alimentów), nie należał do osób majętnych (raczej wolał zajrzeć do butelki niż zainteresować się mną). Chcę odrzucić spadek - co powinnam zrobić? Nie wiem czy mam jakieś rodzeństwo, czy jakąkolwiek rodzinę z jego strony. Mam 3jkę dzieci....

Wyszukiwarka