Wyjazd dziecka za granice bez zgody drugiego rodzica

Na wstępie, oboje z byłym partnerem mamy pełne prawa do dziecka. A więc tak, chce zabrać dziecko na 2/3 dniową wycieczkę za granicę . Czy obowiązkowo potrzebuje pisemnej zgody ojca? Czy może wystarczy dokładne poinformowanie o miejscu przebywania i długości pobytu? Ojciec lubi dla czystej zasady zrobić po złości I obawiam się że nie wyrazi zgody nawet na tak krótki wyjazd, a jest on dla nas dość ważny.
anonim cytuj
22-11-2022
Każdorazowy wyjazd za granicę jako istotną sprawą w w życiu dziecka wymaga zgody drugiego rodzica.

anonim cytuj
23-11-2022
Do 14 dni nie potrzeba zgody. Powyżej 14 już tak.

anonim cytuj
24-11-2022
W odniesieniu do wyjazdu dziecka za granicę bez zgody drugiego rodzica praktyka i interpretacja prawa są jednoznaczne. Kwestia ta jest uregulowana w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym.

chce zabrać dziecko na 2/3 dniową wycieczkę za granicę . Czy obowiązkowo potrzebuje pisemnej zgody ojca?

Jeżeli rodzice posiadają wspólne władztwo rodzicielskie, to zgodnie z art. 97 §1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego każda z istotnych spraw dziecka wymaga zgody obu rodziców. Wyjazd za granicę, niezależnie od jego długości, traktowany jest jako istotna sprawa w życiu dziecka.

Do 14 dni nie potrzeba zgody. Powyżej 14 już tak.

Nie ma takiego ogólnego przepisu w polskim prawie, który by określał konkretny czas wyjazdu, po upływie którego wymagana jest zgoda drugiego rodzica. Każdorazowy wyjazd za granicę jest traktowany jako istotna sprawa.

W związku z tym, jeżeli obawiasz się, że drugi rodzic nie wyrazi zgody na wyjazd, a Ty uważasz, że jest on w interesie dziecka, możesz zwrócić się do sądu rodzinnego o wydanie stosownego pozwolenia na wyjazd dziecka za granicę bez zgody drugiego rodzica. Sąd dokona oceny, czy wyjazd jest w interesie dziecka, i może wydać stosowne zezwolenie. Jednak pamiętaj, że proces sądowy może być czasochłonny.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa B2B-brak rozliczenia.
Dzień dobry, mam podpisaną umowę B2B z firmą świadczącą usługi finansowe (kredyty). Wysyłałem im klientów, oni sprzedawali produkt i w zamian otrzymywałem % prowizji. Niestety w pewnym momencie firma przestała się rozliczać i udzielać informacji o podpisanych umowach. Wezwania nie pomagają, kontakt się właściwie urwał. Podejrzewam, że pracownik firmy przypisywał sobie w 100% sprzedaż i nie rozliczał się ze mną, a teraz próbują to ukryć. Czy ta...
Wstrzymanie alimentów.
Dzień Dobry, chciałbym prosić o poradę. W związku z podejrzeniem choroby psychicznej matki dziecka i jej kontrowersyjnym zachowaniem sąd wydał zabezpieczenie aby dziecko do czasu wydania wyroku mieszkało razem z ojcem (ojciec nie ma ograniczonych praw rodzicielskich). Czy ojciec dziecka może w tym czasie zawiesić wypłatę alimentów? Jeżeli tak to czy trzeba składać oddzielny pozew, czy wnioskować o zmianę istniejącego wyroku? W jaki sposób formal...
nagana od pracodawcy
Pisze w imieniu koleżanki. Jest zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony. W dniu dzisiejszym przebywa na urlopie. Dowiedziała się od koleżanki, że dziś pracodawca wpisał jej naganę do akt za niewykonanie jakiegoś zadania zleconego wczoraj (nie zadanie w ramach obowiązków) w ramach polecenia. Koleżanka wczoraj wykonywała inne zadania, które wykonuje codziennie i jeśli chodzi o dodatkowe zadanie zrobiła tyle ile zdążyła. Problem w tym, ...
O jaką podwyżkę alimentów mogę się starać?
Córka ma 9 lat . Dostaje na nią 400 zł alimentów. Na jaką podwyżkę mogę się starać ? I jak się do niej przygotować ? Bo sądzę że tatuś będzie udawał że ma małe dochody bo większość nie dokumentuje ....

Wyszukiwarka