Wyjazd dziecka za granice bez zgody drugiego rodzica

Na wstępie, oboje z byłym partnerem mamy pełne prawa do dziecka. A więc tak, chce zabrać dziecko na 2/3 dniową wycieczkę za granicę . Czy obowiązkowo potrzebuje pisemnej zgody ojca? Czy może wystarczy dokładne poinformowanie o miejscu przebywania i długości pobytu? Ojciec lubi dla czystej zasady zrobić po złości I obawiam się że nie wyrazi zgody nawet na tak krótki wyjazd, a jest on dla nas dość ważny.
anonim cytuj
22-11-2022
Każdorazowy wyjazd za granicę jako istotną sprawą w w życiu dziecka wymaga zgody drugiego rodzica.

anonim cytuj
23-11-2022
Do 14 dni nie potrzeba zgody. Powyżej 14 już tak.

anonim cytuj
24-11-2022
W odniesieniu do wyjazdu dziecka za granicę bez zgody drugiego rodzica praktyka i interpretacja prawa są jednoznaczne. Kwestia ta jest uregulowana w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym.

chce zabrać dziecko na 2/3 dniową wycieczkę za granicę . Czy obowiązkowo potrzebuje pisemnej zgody ojca?

Jeżeli rodzice posiadają wspólne władztwo rodzicielskie, to zgodnie z art. 97 §1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego każda z istotnych spraw dziecka wymaga zgody obu rodziców. Wyjazd za granicę, niezależnie od jego długości, traktowany jest jako istotna sprawa w życiu dziecka.

Do 14 dni nie potrzeba zgody. Powyżej 14 już tak.

Nie ma takiego ogólnego przepisu w polskim prawie, który by określał konkretny czas wyjazdu, po upływie którego wymagana jest zgoda drugiego rodzica. Każdorazowy wyjazd za granicę jest traktowany jako istotna sprawa.

W związku z tym, jeżeli obawiasz się, że drugi rodzic nie wyrazi zgody na wyjazd, a Ty uważasz, że jest on w interesie dziecka, możesz zwrócić się do sądu rodzinnego o wydanie stosownego pozwolenia na wyjazd dziecka za granicę bez zgody drugiego rodzica. Sąd dokona oceny, czy wyjazd jest w interesie dziecka, i może wydać stosowne zezwolenie. Jednak pamiętaj, że proces sądowy może być czasochłonny.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Bezterminowe prawo jazdy.
Witam wymieniłem prawo jazdy bo zgubiłem. Z bezterminowego zrobiło się terminowe. Czy mogę złożyć sprawę do sądu? Gdyż prawo chyba nie działa wstecz i nie można zabrać bezterminowego....
Sprzedaż pojazdu po nabyciu spadku.
Mama, siostra i ja otrzymałyśmy spadek po tacie -motor(bez testamentu). Chcemy go sprzedać szwagrowi( ogólnie on go kupił i mieszka za granicą tylko zarejestrowany był na tatę) bo żadna z nas nie ma prawa jazdy. Żadna z nas nie pomyślała żeby zgłosić śmierć taty do ubezpieczalni i po 10 miesiącach odezwała się ubezpieczalnia. Co mamy zrobić w tej sytuacji? Jakie dokumenty potrzebne są i czy musimy być wszystkie do sprzedaży?...
Pozbawienie praw rodzicielskich.
Mam pytanie odnośnie pozbawienia władzy rodzicielskiej co w wypadku jeśli kilka lat temu miałem sprawę o pozbawienie władzy rodzicielskiej, ponieważ miałem konflikt z prawem - 6 miesięcy w areszcie , oczywiście dziecko wtedy wróciło do mnie a teraz po raz drugi trafiłem do więzienia i znów będę miał sprawę o pozbawienie władzy ? Dziecko jest z rodzina ale sąd lub kuratorzy nie chcą aby dziecko wróciło do mnie ponieważ musze jeszcze odsiedzieć ok...
Czy da się uniknąć kary za brak OC?
Witam. Chciałbym zapytać i poradzić się w sprawie kary pieniężnej za brak ważnej polisy OC. Kupiłem samochód, które miało mieć ważną polisę OC, sprzedający pokazał mi jakiś dowód opłacenia polisy później okazało to było jakieś wezwanie zaległe od Kruka za zaległą polisę. W efekcie jeździłem prawie półtorej miesiąca bez OC nieświadomie myśląc że mam normalnie ważną polisę. Dostałem sporą karę za brak polisy od ubezpieczeniowego funduszu gwarancyjn...

Wyszukiwarka