Wyjazd dziecka za granice bez zgody drugiego rodzica

Na wstępie, oboje z byłym partnerem mamy pełne prawa do dziecka. A więc tak, chce zabrać dziecko na 2/3 dniową wycieczkę za granicę . Czy obowiązkowo potrzebuje pisemnej zgody ojca? Czy może wystarczy dokładne poinformowanie o miejscu przebywania i długości pobytu? Ojciec lubi dla czystej zasady zrobić po złości I obawiam się że nie wyrazi zgody nawet na tak krótki wyjazd, a jest on dla nas dość ważny.
anonim cytuj
22-11-2022
Każdorazowy wyjazd za granicę jako istotną sprawą w w życiu dziecka wymaga zgody drugiego rodzica.

anonim cytuj
23-11-2022
Do 14 dni nie potrzeba zgody. Powyżej 14 już tak.

anonim cytuj
24-11-2022
W odniesieniu do wyjazdu dziecka za granicę bez zgody drugiego rodzica praktyka i interpretacja prawa są jednoznaczne. Kwestia ta jest uregulowana w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym.

chce zabrać dziecko na 2/3 dniową wycieczkę za granicę . Czy obowiązkowo potrzebuje pisemnej zgody ojca?

Jeżeli rodzice posiadają wspólne władztwo rodzicielskie, to zgodnie z art. 97 §1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego każda z istotnych spraw dziecka wymaga zgody obu rodziców. Wyjazd za granicę, niezależnie od jego długości, traktowany jest jako istotna sprawa w życiu dziecka.

Do 14 dni nie potrzeba zgody. Powyżej 14 już tak.

Nie ma takiego ogólnego przepisu w polskim prawie, który by określał konkretny czas wyjazdu, po upływie którego wymagana jest zgoda drugiego rodzica. Każdorazowy wyjazd za granicę jest traktowany jako istotna sprawa.

W związku z tym, jeżeli obawiasz się, że drugi rodzic nie wyrazi zgody na wyjazd, a Ty uważasz, że jest on w interesie dziecka, możesz zwrócić się do sądu rodzinnego o wydanie stosownego pozwolenia na wyjazd dziecka za granicę bez zgody drugiego rodzica. Sąd dokona oceny, czy wyjazd jest w interesie dziecka, i może wydać stosowne zezwolenie. Jednak pamiętaj, że proces sądowy może być czasochłonny.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana spółki a wypowiedzenie umowy.
Dzień dobry Pracuję w odzieżowym sklepie sieciowym. Dotychczas moim pracodawcą była spółka x, a z dniem 1.09.23 otrzymałam nową umowę na czas określony 1 rok z pracodawcą spółką y (spółka ma inny NIP). Pracuję nadal w tym samym sklepie w tym samym miejscu, zmieniła się tylko spółka zatrudniająca oraz okres i daty umowy. Poprzednią umowę miałam na rok. Czy w związku z tym jest to zupełnie nowa umowa i okres wypowiedzenia jaki mi przysługuje to 2 ...
Darowizna od brata.
Jakiś czas temu otrzymałem dość sporą darowiznę od brata (zgłoszone do US). On i ja posiadamy rodziny. Niedawno za podarowaną gotówkę kupiłem mieszkanie spółdzielcze własnościowe. Czy po śmierci brata jego dzieci mogą upomnieć się o zachowek z tytułu tej darowizny? Jeśli tak, czy jest w takim przypadku jakaś droga prawna by tego uniknąć? Dodam, że ja i brat w tej kwestii jesteśmy zgodni, by prawa do tego mieszkania były tylko moje (ewentualnie po...
Wniosek o umorzenie postępowania.
Jestem represjonowany politycznie ze względu na wpisy internetowe. Prokuratura wszczęła kilka spraw wobec mnie. Jedną zakończyła uznając mnie ostatecznie za świadka i oddając mi sprzęt komputerowy. Inne sprawy zostały połączone i przesłane do drugiej prokuratury. Ta druga prokuratura uchyliła jeden zarzut, który wydała ta pierwsza. Pozostałe zarzuty postawiono mi już ponad rok temu. Potwierdziłem że ja dokonywałem danych wpisów ale zdecydowanie z...
Dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów. Czy jest możliwość cofnięcia go?
Witam. Jeżeli znajomy ma dożywotni sądowy zakaz prowadzenia pojazdów. Czy jest możliwość cofnięcia tego zakazu ?...

Wyszukiwarka