Wyjazd dziecka za granice bez zgody drugiego rodzica

Na wstępie, oboje z byłym partnerem mamy pełne prawa do dziecka. A więc tak, chce zabrać dziecko na 2/3 dniową wycieczkę za granicę . Czy obowiązkowo potrzebuje pisemnej zgody ojca? Czy może wystarczy dokładne poinformowanie o miejscu przebywania i długości pobytu? Ojciec lubi dla czystej zasady zrobić po złości I obawiam się że nie wyrazi zgody nawet na tak krótki wyjazd, a jest on dla nas dość ważny.
anonim cytuj
22-11-2022
Każdorazowy wyjazd za granicę jako istotną sprawą w w życiu dziecka wymaga zgody drugiego rodzica.

anonim cytuj
23-11-2022
Do 14 dni nie potrzeba zgody. Powyżej 14 już tak.

anonim cytuj
24-11-2022
W odniesieniu do wyjazdu dziecka za granicę bez zgody drugiego rodzica praktyka i interpretacja prawa są jednoznaczne. Kwestia ta jest uregulowana w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym.

chce zabrać dziecko na 2/3 dniową wycieczkę za granicę . Czy obowiązkowo potrzebuje pisemnej zgody ojca?

Jeżeli rodzice posiadają wspólne władztwo rodzicielskie, to zgodnie z art. 97 §1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego każda z istotnych spraw dziecka wymaga zgody obu rodziców. Wyjazd za granicę, niezależnie od jego długości, traktowany jest jako istotna sprawa w życiu dziecka.

Do 14 dni nie potrzeba zgody. Powyżej 14 już tak.

Nie ma takiego ogólnego przepisu w polskim prawie, który by określał konkretny czas wyjazdu, po upływie którego wymagana jest zgoda drugiego rodzica. Każdorazowy wyjazd za granicę jest traktowany jako istotna sprawa.

W związku z tym, jeżeli obawiasz się, że drugi rodzic nie wyrazi zgody na wyjazd, a Ty uważasz, że jest on w interesie dziecka, możesz zwrócić się do sądu rodzinnego o wydanie stosownego pozwolenia na wyjazd dziecka za granicę bez zgody drugiego rodzica. Sąd dokona oceny, czy wyjazd jest w interesie dziecka, i może wydać stosowne zezwolenie. Jednak pamiętaj, że proces sądowy może być czasochłonny.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

czy komornik zajmie swiadcznia socjalne?
Konto zajęte przez komornika... aktualana suma na koncie 1035 zl , jutro mamie z MOPSu na to konto wplynie 880 zł czy komornik coś zajmie? Łącznie będzie 1915 zł ... kwota wolna od podatku niby 1950 zł czy może się myle ? Jest się co martwić?...
Egzekucja wyroku.
Złapałem złodzieja na działce na włamaniu na gorącym uczynku i złodziej został skazany trafił do więzienia oraz ma mi zapłacić 2000 zł. Jest tylko jeden problem w wyroku. Nie podano sposobu zapłaty ani terminu. W zamian była dołączona do wyroku kartka z informacją że mam sam poinformować złodzieja jak mi ma zapłacić. Jak dla mnie to jest jakiś żart. Wiadomo że nie będzie odbierał pism ode mnie, na sprawie też się nie stawił. Czy ja mogę ten wyrok...
Gdzie ubiegać sie o zasiłek dla inwalidy?
Sytuacja następująca: wujek 1grupa inwalidzka, niezdolny do samodzielnej egzystencji. Jest na emeryturze. Ciocia, która się nim opiekuje również ma emeryturę. Nigdy nie prosiła o pomoc, zawsze dawali sobie jakoś radę, ale wszystko coraz droższe i chciałabym im jakoś pomóc. Czy i gdzie ciocia może ubiegać się o jakiś zasiłek na wujka? Proszę o rady....
Czy muszę odsyłać komplet dokumentów do poprzedniego właściciela pojazdu?
Niedawno nabyłem pojazd od osoby zajmującej się zawodowo sprzedażą aut. Po podpisaniu umowy prosił mnie żebym odesłał mu umowę, którą podpisał on z poprzednim właścicielem (z zakrytą ceną), która była mi potrzebna do rejestracji oraz karteczkę z polisą OC. Polisa ważna jeszcze przez kilka miesięcy. Jaki może być haczyk i dlaczego z perspektywy sprzedawcy warto odzyskać te dokumenty?...

Wyszukiwarka