Wyjazd dziecka za granice bez zgody drugiego rodzica

Na wstępie, oboje z byłym partnerem mamy pełne prawa do dziecka. A więc tak, chce zabrać dziecko na 2/3 dniową wycieczkę za granicę . Czy obowiązkowo potrzebuje pisemnej zgody ojca? Czy może wystarczy dokładne poinformowanie o miejscu przebywania i długości pobytu? Ojciec lubi dla czystej zasady zrobić po złości I obawiam się że nie wyrazi zgody nawet na tak krótki wyjazd, a jest on dla nas dość ważny.
anonim cytuj
22-11-2022
Każdorazowy wyjazd za granicę jako istotną sprawą w w życiu dziecka wymaga zgody drugiego rodzica.

anonim cytuj
23-11-2022
Do 14 dni nie potrzeba zgody. Powyżej 14 już tak.

anonim cytuj
24-11-2022
W odniesieniu do wyjazdu dziecka za granicę bez zgody drugiego rodzica praktyka i interpretacja prawa są jednoznaczne. Kwestia ta jest uregulowana w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym.

chce zabrać dziecko na 2/3 dniową wycieczkę za granicę . Czy obowiązkowo potrzebuje pisemnej zgody ojca?

Jeżeli rodzice posiadają wspólne władztwo rodzicielskie, to zgodnie z art. 97 §1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego każda z istotnych spraw dziecka wymaga zgody obu rodziców. Wyjazd za granicę, niezależnie od jego długości, traktowany jest jako istotna sprawa w życiu dziecka.

Do 14 dni nie potrzeba zgody. Powyżej 14 już tak.

Nie ma takiego ogólnego przepisu w polskim prawie, który by określał konkretny czas wyjazdu, po upływie którego wymagana jest zgoda drugiego rodzica. Każdorazowy wyjazd za granicę jest traktowany jako istotna sprawa.

W związku z tym, jeżeli obawiasz się, że drugi rodzic nie wyrazi zgody na wyjazd, a Ty uważasz, że jest on w interesie dziecka, możesz zwrócić się do sądu rodzinnego o wydanie stosownego pozwolenia na wyjazd dziecka za granicę bez zgody drugiego rodzica. Sąd dokona oceny, czy wyjazd jest w interesie dziecka, i może wydać stosowne zezwolenie. Jednak pamiętaj, że proces sądowy może być czasochłonny.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Opinia rzeczoznawcy.
Jestem w trakcie podziału majątku. Na skutek braku porozumienia z byłym mężem w ustaleniu wartości mieszkania i samochodu (jedno niebotycznie zawyżone przez niego drugie nierealnie niskie). Sąd powołał rzeczoznawców, których wycena jest zbieżna z wartościami podawanymi przeze mnie. Strategia mojego eks - to wykończenie mnie kosztami sądowymi, on pieniądze ma. Czy zawsze Sąd kosztami opinii obciąża strony po połowie? Postawa drugiej strony jest ni...
Kiedy policja może mnie wylegitymować?
Dzień dobry. Dziś ok 2 nad ranem idąc po rynku w jednym z miast wojewódzkich znalazłem leżące luzem na ziemi przedmioty, portfel, kartę płatniczą oraz dowód osobisty. Przedmioty te podniosłem, a następnie niezwłocznie podszedłem do stojącego kilkanaście metrów dalej pojazdu policyjnego, w którym siedziało dwóch umundurowanych funkcjonariuszy. Zgłosiłem im znalezienie i oddanie tych przedmiotów, przy czym zaznaczyłem, że żadnych pieniędzy w tym ...
Spłata kredytu po rozwodzie.
Witam, rozwodzimy się z mężem. Posiadamy córkę małoletnią. Mąż za kawalera wziął kredyt gotówkowy około 180tysiecy. Wzięliśmy ślub i niedawno mąż zrobił konsolidację kredytów ( poboczne kredyty na meble, piec itd.) chciałam zapytać czy przy rozwodzie dotyczy mnie ten kredyt? I czy mąż może żądać ode mnie połowy raty co miesiąc do końca kredytu? Dziękuję za poradę...
Widzenia z dzieckiem.
Witam Wszystkich. Z obecna jeszcze żona w styczniu zawarliśmy ugodę pozasądową, że miejscem pobytu naszego syna jest miejsce jej zamieszkania/pobytu. Prawa rodzicielskie mamy takie same. I tu pojawia się problem natury takiej że syna mogę widywać codziennie ale w miejscu zamieszkania żony. Jeśli chce to zabrać chociaż na godzinę do swojego domu słyszę "nie" czy żona ma prawo do tego żeby ustalać mi formę wpisywania z dzieckiem ? Czy sko...

Wyszukiwarka