Chcielibyśmy znieść ta rozdzielność majątkowa.

Witam. Mam z mężem rozdzielność majątkowa. Podczas rozdzielności majątkowej kupilismy dom. Wszystko jest na męża, on brak kredy i jest właścicielem domu. Chcielibyśmy znieść ta rozdzielność majątkowa.
Pytanie moje jest czy mąż może mnie ustanowić współwłascicielem domu? Na dom był brany kredyt hipoteczny, kredyt jest tylko na męża.
Czy w razie ustanowienia mnie współwłascicielem domu place jakiś podatek? Co z kredytem w takim wypadku ?
anonim cytuj
21-10-2021
Rozdzielność mozna znieść u notariusza np. rozszerzeniem wspólności ustawowej po tej czynności masz prawo się wpisać do księgi wieczystej. W momencie zniesienia rozdzielnosci stajesz się współwłaścicielem dóbr, ale również współwłaścicielem kredytów hipotecznych, tzw dłużnikiem rzeczowym. Więc nawet bez dopisywania do kredytu będziesz zobowiązana do niego.

anonim cytuj
21-10-2021
Zgodnie z art. 37 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, współmałżonek może dokonać darowizny na rzecz drugiego małżonka. To oznacza, że mąż może przekazać część praw własności do domu, co uczyniłoby cię współwłaścicielem. Warto jednak pamiętać, że taka darowizna może wymagać zgody banku, który udzielił kredytu hipotecznego, ponieważ nieruchomość jest zabezpieczeniem tego kredytu.

W przypadku darowizny między małżonkami, nie jest wymagane zapłacenie podatku od czynności cywilnoprawnych, zgodnie z art. 9 ust. 4 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych.

W odniesieniu do kredytu, prawo polskie przewiduje, że odpowiedzialność za długi zaciągnięte przez jednego z małżonków w czasie trwania małżeństwa, które przyczyniły się do zaspokojenia potrzeb rodziny, ponoszą obaj małżonkowie, nawet jeśli małżeństwo było w separacji majątkowej (art. 41 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego).

Podstawa prawna:

Kodeks rodzinny i opiekuńczy: art. 37, art. 41
Ustawa o podatku od czynności cywilnoprawnych: art. 9 ust. 4.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Odbieranie i czytanie cudzej korespondencji.
Co zrobić jak wyprowadziłam się z mieszkania i teraz zamieszkuje tam mój ex .Konkretnie chodzi o korespondencję ! Pozmieniałam już gdzie mogłam nowy adres zamieszkania. Mój ex nie informuje mnie, że coś jeszcze przychodzi tam do skrzynki sam sobie odbiera moje listy otwiera je, awizo czasem odbierze bo na poczcie nie wiedzą że jesteśmy po rozwodzie. Mój syn był świadkiem jak ex czyta i targa mija korespondencję. Co mogę zrobić w tej sprawie ? Nie...
Podwójne ubezpieczenie OC.
Witam, w październiku 2023 automatycznie przedłużyła się polisa OC na samochód z ubezpieczalni X. Nie zostaliśmy poinformowani o przedłużeniu (firma twierdzi, że na adres domowy została wysłana informacja pisemna listem). Podobno również wysłali informacje w październiku i listopadzie 2023. W kwietniu 2024 dostałam przedsądowe wezwanie do zapłaty za pół roku korzystania z polisy. Czy da się coś z tym zrobić ?...
Rozwód a podział majątku.
Mam 2 samochody na siebie niestety kupione po ślubie teraz czekam.na sprawę rozwodową. I chciała bym sprzedać drugi samochód bo nie są mi potrzebne 2. Ale "jeszcze" mąż nie chce oddać mi ani samochodu ani dowodu rejestracyjnego żebym mogła auto na siebie przerejestrować. Dodam ze auto stoi na mnie ubezpieczenie także. Policjant kiedyś mi powiedział, że jeśli auto jest na mnie i ubezpieczenie tez to ja decyduje kto jeździ samochodem, al...
Mieszkanie socjalne.
Składałem wniosek o mieszkanie socjalne, dostałem się, zaprezentowano mi jedno mieszkanie a doszły mnie słuchy, że powinienem dostać dwie propozycje. Drugiej nie dostałem a tego które mi zaprezentowano nie wziąłem. Okoliczni mieszkańcy byli nie zaciekawi a mieszkanie z moją choroba niepełnosprawności nie nadawało się do zamieszkania pod względem psychicznym, gdyż od razu zaczęło powodować u mnie różne dolegliwości. Nadmiar tego, po zamieszkaniu t...

Wyszukiwarka