Chcielibyśmy znieść ta rozdzielność majątkowa.

Witam. Mam z mężem rozdzielność majątkowa. Podczas rozdzielności majątkowej kupilismy dom. Wszystko jest na męża, on brak kredy i jest właścicielem domu. Chcielibyśmy znieść ta rozdzielność majątkowa.
Pytanie moje jest czy mąż może mnie ustanowić współwłascicielem domu? Na dom był brany kredyt hipoteczny, kredyt jest tylko na męża.
Czy w razie ustanowienia mnie współwłascicielem domu place jakiś podatek? Co z kredytem w takim wypadku ?
anonim cytuj
21-10-2021
Rozdzielność mozna znieść u notariusza np. rozszerzeniem wspólności ustawowej po tej czynności masz prawo się wpisać do księgi wieczystej. W momencie zniesienia rozdzielnosci stajesz się współwłaścicielem dóbr, ale również współwłaścicielem kredytów hipotecznych, tzw dłużnikiem rzeczowym. Więc nawet bez dopisywania do kredytu będziesz zobowiązana do niego.

anonim cytuj
21-10-2021
Zgodnie z art. 37 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, współmałżonek może dokonać darowizny na rzecz drugiego małżonka. To oznacza, że mąż może przekazać część praw własności do domu, co uczyniłoby cię współwłaścicielem. Warto jednak pamiętać, że taka darowizna może wymagać zgody banku, który udzielił kredytu hipotecznego, ponieważ nieruchomość jest zabezpieczeniem tego kredytu.

W przypadku darowizny między małżonkami, nie jest wymagane zapłacenie podatku od czynności cywilnoprawnych, zgodnie z art. 9 ust. 4 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych.

W odniesieniu do kredytu, prawo polskie przewiduje, że odpowiedzialność za długi zaciągnięte przez jednego z małżonków w czasie trwania małżeństwa, które przyczyniły się do zaspokojenia potrzeb rodziny, ponoszą obaj małżonkowie, nawet jeśli małżeństwo było w separacji majątkowej (art. 41 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego).

Podstawa prawna:

Kodeks rodzinny i opiekuńczy: art. 37, art. 41
Ustawa o podatku od czynności cywilnoprawnych: art. 9 ust. 4.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Zakup nieruchomości na kredy hipoteczny.
W najbliższym czasie planuję zakup nieruchomości na kredy hipoteczny. W interesującej mnie nieruchomości mieszka pan, który chce zrobić transakcję wiązaną i za pieniądze ze swojej nieruchomości kupić drugą nieruchomość. Jak mogę zabezpieczyć się przed taką sytuacją że ja nieruchomość kupię natomiast ten pan się nagle rozmyśli i nie będzie chciał się wyprowadzić? Jestem całkowicie zielony w takich kwestiach także miłe będą wszelkie porady...
201kpk
Tu chodzi o Artykuł 201 kk? wiec to atak na wolność seksualną, jeżeli są dorośli i oboje tego chcą to jakim prawem za to ich karać? Za co? Pierdolenie o ryzyku ciąży i powikłaniach , niby tylko o to chodzi tak? A kto tu mówi o dzieciach, chodzi im tylko o seks, zabezpieczeń jest do wyboru. Niektóre bardziej cywilizowane mają ten punkt zniesiony. Podchodzą do tego neutralnie. Tu w tym cebulostwie wszystko jest karane. ...
Rodzice zamierzają podarować mi pewną kwotę pieniędzy na zakup mieszkania. Jak to zrobić żeby było dobrze???
Rodzice zamierzają podarować mi pewną kwotę pieniędzy(oczywiście dużo większa niż graniczne 9k) które przeznaczymy z mężem na wkład własny do mieszkania, które właśnie kupujemy. Jak to zrobić, żeby wszystko było ok? Czy wystarczy jeśli rodzice zrobią przelew na moje prywatne konto z tytułem "darowizna" czy musi być napisane coś jeszcze w tytule przelewu? Wiem, że jako obdarowana do pół roku muszę zgłosić darowizne. Co w przypadku, jeśli...
Zmiana grafiku
Witam, Proszę o podpowiedź: Wg grafiku raz w miesiącu pracownik ma pracującą sobotę ( 02. 07 w tym przypadku)za którą odbiera dzień wolny. Czy w sytuacji kiedy na przypadająca mu sobotę wypada zwolnienie lekarskie, pracodawca może nakazać mu przyjście do pracy w inną sobotę ( 09.07)?...

Wyszukiwarka