Chcielibyśmy znieść ta rozdzielność majątkowa.

Witam. Mam z mężem rozdzielność majątkowa. Podczas rozdzielności majątkowej kupilismy dom. Wszystko jest na męża, on brak kredy i jest właścicielem domu. Chcielibyśmy znieść ta rozdzielność majątkowa.
Pytanie moje jest czy mąż może mnie ustanowić współwłascicielem domu? Na dom był brany kredyt hipoteczny, kredyt jest tylko na męża.
Czy w razie ustanowienia mnie współwłascicielem domu place jakiś podatek? Co z kredytem w takim wypadku ?
anonim cytuj
21-10-2021
Rozdzielność mozna znieść u notariusza np. rozszerzeniem wspólności ustawowej po tej czynności masz prawo się wpisać do księgi wieczystej. W momencie zniesienia rozdzielnosci stajesz się współwłaścicielem dóbr, ale również współwłaścicielem kredytów hipotecznych, tzw dłużnikiem rzeczowym. Więc nawet bez dopisywania do kredytu będziesz zobowiązana do niego.

anonim cytuj
21-10-2021
Zgodnie z art. 37 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, współmałżonek może dokonać darowizny na rzecz drugiego małżonka. To oznacza, że mąż może przekazać część praw własności do domu, co uczyniłoby cię współwłaścicielem. Warto jednak pamiętać, że taka darowizna może wymagać zgody banku, który udzielił kredytu hipotecznego, ponieważ nieruchomość jest zabezpieczeniem tego kredytu.

W przypadku darowizny między małżonkami, nie jest wymagane zapłacenie podatku od czynności cywilnoprawnych, zgodnie z art. 9 ust. 4 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych.

W odniesieniu do kredytu, prawo polskie przewiduje, że odpowiedzialność za długi zaciągnięte przez jednego z małżonków w czasie trwania małżeństwa, które przyczyniły się do zaspokojenia potrzeb rodziny, ponoszą obaj małżonkowie, nawet jeśli małżeństwo było w separacji majątkowej (art. 41 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego).

Podstawa prawna:

Kodeks rodzinny i opiekuńczy: art. 37, art. 41
Ustawa o podatku od czynności cywilnoprawnych: art. 9 ust. 4.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

zakup samochodu
witam, kupiłem samochód na poczatku maja i nie zgłaszałem kupna pojazdu, sprzedałem go we wrześniu koledze który także nie zgłosił zakupu, teraz odkupiłem ten samochód od kolegi i pojawia się problem, chciałbym zgłosić zakup i w sumie mógłbym pominąć ta umowę z kolegą ale wtedy mija ponad 180dni od zakupu, a jak jednak nie pominę to będzie problem w urzędzie jak dostarczę im 3 umowy?...
Wypowiedzenie umowy o prace przez pracodawce.
W niedzielę przyszłam do pracy i szef oznajmił mi, ze mam się nie przebierać do pracy i że właśnie w tej chwili mnie zwalnia. Od dwóch tygodni szukał na siłę problemów i każdy mój nawet mały błąd wyolbrzymiał. Czy takie wypowiedzenie w formie ustnej ma taką samą wartość co wypowiedzenie na piśmie? Nie dostałam jeszcze niczego do podpisania, poinformowano mnie ze wypłatę dostane na konto a świadectwo dostane pocztą i tyle i kazał mi iść do domu. M...
Uszkodzona paczka kurierska.
Dzień dobry. Zamawiałem od osoby prywatnej używaną część blacharska. Niestety została do mnie dostarczona uszkodzona. Został spisany protokół uszkodzenia z kurierem i złożona reklamacja, która nie została uznana, ponieważ według firmy kurierskiej towar nie został poprawnie zapakowany. Przesyłka za pobraniem. Co mogę dalej w tej sytuacji zrobić?...
Konflikt między dziećmi w szkole
Między moją 10-letnią córką a jej koleżankami doszło do konfliktu (nic poważnego, sprawa rozwiązana) od tamtego czasu 4 dziewczynki używają wobec niej obelżywych słów. W wiadomościach i na forum klasowym. Pojawiają się słowa, że A... To dzi#ka, ku#wa, szmata. Zareagowałam i zgłosiłam do szkoły, domagałam się interwencji dyrekcji u rodziców. Nie przyniosło to skutku, moje dziecko nadal jest wyzywane od konfidentów oraz padają pod jej adresem słowa...

Wyszukiwarka