Chcielibyśmy znieść ta rozdzielność majątkowa.

Witam. Mam z mężem rozdzielność majątkowa. Podczas rozdzielności majątkowej kupilismy dom. Wszystko jest na męża, on brak kredy i jest właścicielem domu. Chcielibyśmy znieść ta rozdzielność majątkowa.
Pytanie moje jest czy mąż może mnie ustanowić współwłascicielem domu? Na dom był brany kredyt hipoteczny, kredyt jest tylko na męża.
Czy w razie ustanowienia mnie współwłascicielem domu place jakiś podatek? Co z kredytem w takim wypadku ?
anonim cytuj
21-10-2021
Rozdzielność mozna znieść u notariusza np. rozszerzeniem wspólności ustawowej po tej czynności masz prawo się wpisać do księgi wieczystej. W momencie zniesienia rozdzielnosci stajesz się współwłaścicielem dóbr, ale również współwłaścicielem kredytów hipotecznych, tzw dłużnikiem rzeczowym. Więc nawet bez dopisywania do kredytu będziesz zobowiązana do niego.

anonim cytuj
21-10-2021
Zgodnie z art. 37 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, współmałżonek może dokonać darowizny na rzecz drugiego małżonka. To oznacza, że mąż może przekazać część praw własności do domu, co uczyniłoby cię współwłaścicielem. Warto jednak pamiętać, że taka darowizna może wymagać zgody banku, który udzielił kredytu hipotecznego, ponieważ nieruchomość jest zabezpieczeniem tego kredytu.

W przypadku darowizny między małżonkami, nie jest wymagane zapłacenie podatku od czynności cywilnoprawnych, zgodnie z art. 9 ust. 4 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych.

W odniesieniu do kredytu, prawo polskie przewiduje, że odpowiedzialność za długi zaciągnięte przez jednego z małżonków w czasie trwania małżeństwa, które przyczyniły się do zaspokojenia potrzeb rodziny, ponoszą obaj małżonkowie, nawet jeśli małżeństwo było w separacji majątkowej (art. 41 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego).

Podstawa prawna:

Kodeks rodzinny i opiekuńczy: art. 37, art. 41
Ustawa o podatku od czynności cywilnoprawnych: art. 9 ust. 4.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca w ciągu miesiąca może zmienić grafik bez zgody pracownika?
Czy pracodawca w ciągu miesiąca może zmienić grafik bez zgody pracownika? Dajmy taki przykład, że idę na zwolnienie lekarskie i przed zwolnieniem mam 7 dni pracy od pon. do ndz, dwa dni wolne w innym tygodniu. Po przyjściu ze zwolnienia grafik zmieniony tak, żeby pracodawca był jak najmniej stratny, czyli zamiast 7 dni pracy wstawia jak najwięcej wolnego podczas choroby. Czy można tak robić, czy nie?...
Hałaśliwi sąsiedzi.
Mam domek w lesie, działka jest wspólna, ma sześciu właścicieli. Osoby będące rodziną utworzyły tu psi hotel. Ustawicznie jest hałas, rozmowy nie przynoszą najmniejszego rezultatu. Uprzejmie proszę o ukierunkowanie prawne. Jestem bezsilna, bardzo zmęczona....
Upadłość konsumencka.
Witam przyszło postanowienie z sądu o ogłoszeniu mnie upadłości konsumenckiej. Przydzielono syndyka o oparciu o art. 491(1) ust.1 z dnia 28 lutego 2003r. Prawo upadłościowe(Dz.U. z 2020r. poz.1228 )...
Zabezpieczenie kontaktów ojca z dzieckiem.
Odbyła się rozprawa sądowa o zabezpieczenie kontaktów ojca z dzieckiem na której każdy z nas. Podpisał zgodę że zgadzamy się na to zabezpieczenie.3 dni po rozprawie ojciec dziecka przynosi mi grafik z firmy do której został świeżo zatrudniony i chce zmiany widzeń według jego grafiku. Czy tak można postąpić gdy zabezpieczenie jest już przyznane przez sąd w innych dniach?...

Wyszukiwarka