Kwota wolna od zajęcia wynosi do 75% minimalnego wynagrodzenia, za pracę przysługującego pracownikowi zatrudnionemu w pełnym miesięcznym wymiarze czasu pracy. A zatem w 2023 roku zmieni się ona dwukrotnie. W okresie od stycznia do lipca 2023 r. wynosi ona 2 617,50 zł (75% x 3 490 zł), natomiast w okresie od lipca do grudnia 2023 r. wyniesie 2 700 zł (75% x 3 600 zł).
anonim cytuj
08-01-2023
W tym komentarzu mowa o zajęcia rachunku bankowego. U pracodawcy jest 3490 zł. brutto.
anonim cytuj
08-01-2023
Czyli jak komornik zajmie pensje za dług bankowy, to ile będzie do wypłaty dla pracownika?
anonim cytuj
08-01-2023
U pracodawcy około 2700 zł. netto.
anonim cytuj
08-01-2023
A jak wygląda sytuacja z zajęciem komorniczym, wynagrodzenia i konta jeśli ma ktoś kilka wynagrodzeń, np. dwa z tytułu umowy o pracę? Każde od innego pracodawcy.
anonim cytuj
08-01-2023
Jaki tytuł zajęcia i z czego? Jakiś zasiłek, wynagrodzenie, rachunek bankowy? Przy każdym jest inna kwota wolna.
anonim cytuj
08-01-2023
Umowa o pracę.
anonim cytuj
08-01-2023
1. 2709zł netto do 30.06.2023r;
2. 2784zł netto od 01.07-30.12
anonim cytuj
08-01-2023
Jako studentowi bardzo mi się spodobał online kurs finansowy, na którym uzyskałem wiele przydatnych informacji, które mogę wykorzystać w moim życiu. To niepodobne do niczego innego, bardzo dobre podejście. A sam serwis scorector com jest bardzo fajny
+2
anonim cytuj
10-01-2023
Kurcze, mam konto w Alior i dwa zajęcia komornicze. Zajęli mi już kwotę powyżej 1700zł twierdząc, że do kwoty wolnej od zajęć nie liczą się wpłaty, tylko to ile wydałem z konta? Jak to możliwe? I nawet jeśli to prawda, to nie wydałem w tym miesiącu jeszcze nawet 1500zł, a oni mi już zablokowali wszystkie środki, które przyszły i przekroczyły kwotę 1700zł. Czyli mogę saldo mam 2100, a środki dostępne 1700zł, bo resztę zajęli. O co chodzi? Wpływów w tym miesiącu zanim zablokowali pieniądze miałem właśnie 1700zł, następne przelewy (około 400zł) już zajęli. Co jest nie tak? Myślałem, że mogę mieć wpływów na rachunek 2617zł w każdym miesiącu...
Witam.
Czy kopiowanie ubrań od innych projektantów i promowanie jako swoich jest legalne? Czy można zgłosić tą działalność gdzieś? Jak dla mnie to nie uczciwe praktyki i cierpią na tym artyści którym są kradzione pomysły.
Dzięki....
Pan X ma sprawę w sądzie przeciwko Panu Y.
Pan X wezwał na świadka swojego brata i jego żonę. Brat pana X nie chce zaznawać i ma prawo odmówić składania zeznań, bo jest to stopień pokrewieństwa.
Pytanie czy żona brata, (bratowa pana X) może odmówić składania zeznań? Czy według prawa to jest rodzina dla Pana X i również ma prawo odmówić zeznań? Sytuacja jest dosyć dziwna, bo brat z żoną Pana X niezbyt mają ze sobą kontakt, nie znają sytuacji i...
Jak wygląda sprawa dziedziczenia długów? Mama ma długi, które ciągle rosną, czy jestem zagrożona, że coś przejdzie na mnie? zabiorą mi jakąś moją własność? Czy zameldowanie w mieszkaniu, którego właścicielem jest mama, ma jakiś wpływ?
...
Po zmarłym (7 miesięcy temu) w grono spadkobierców weszły 4 osoby - żona oraz trójka dzieci. Czy we wniosku o stwierdzenie nabycia spadku można już na tym etapie umieścić zapis, że matka i syn zrzekają się spadku na rzecz pozostałej dwójki dzieci? Czy poczekać do działu spadku?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: