Kwota wolna od zajęcia wynosi do 75% minimalnego wynagrodzenia, za pracę przysługującego pracownikowi zatrudnionemu w pełnym miesięcznym wymiarze czasu pracy. A zatem w 2023 roku zmieni się ona dwukrotnie. W okresie od stycznia do lipca 2023 r. wynosi ona 2 617,50 zł (75% x 3 490 zł), natomiast w okresie od lipca do grudnia 2023 r. wyniesie 2 700 zł (75% x 3 600 zł).
anonim cytuj
08-01-2023
W tym komentarzu mowa o zajęcia rachunku bankowego. U pracodawcy jest 3490 zł. brutto.
anonim cytuj
08-01-2023
Czyli jak komornik zajmie pensje za dług bankowy, to ile będzie do wypłaty dla pracownika?
anonim cytuj
08-01-2023
U pracodawcy około 2700 zł. netto.
anonim cytuj
08-01-2023
A jak wygląda sytuacja z zajęciem komorniczym, wynagrodzenia i konta jeśli ma ktoś kilka wynagrodzeń, np. dwa z tytułu umowy o pracę? Każde od innego pracodawcy.
anonim cytuj
08-01-2023
Jaki tytuł zajęcia i z czego? Jakiś zasiłek, wynagrodzenie, rachunek bankowy? Przy każdym jest inna kwota wolna.
anonim cytuj
08-01-2023
Umowa o pracę.
anonim cytuj
08-01-2023
1. 2709zł netto do 30.06.2023r;
2. 2784zł netto od 01.07-30.12
anonim cytuj
08-01-2023
Jako studentowi bardzo mi się spodobał online kurs finansowy, na którym uzyskałem wiele przydatnych informacji, które mogę wykorzystać w moim życiu. To niepodobne do niczego innego, bardzo dobre podejście. A sam serwis scorector com jest bardzo fajny
+2
anonim cytuj
10-01-2023
Kurcze, mam konto w Alior i dwa zajęcia komornicze. Zajęli mi już kwotę powyżej 1700zł twierdząc, że do kwoty wolnej od zajęć nie liczą się wpłaty, tylko to ile wydałem z konta? Jak to możliwe? I nawet jeśli to prawda, to nie wydałem w tym miesiącu jeszcze nawet 1500zł, a oni mi już zablokowali wszystkie środki, które przyszły i przekroczyły kwotę 1700zł. Czyli mogę saldo mam 2100, a środki dostępne 1700zł, bo resztę zajęli. O co chodzi? Wpływów w tym miesiącu zanim zablokowali pieniądze miałem właśnie 1700zł, następne przelewy (około 400zł) już zajęli. Co jest nie tak? Myślałem, że mogę mieć wpływów na rachunek 2617zł w każdym miesiącu...
Czy jeżeli zawarłem z żoną przed ślubem "rozdzielność majątkowa" to możemy się razem rozliczyć czy jak to wygląda? Nie chcemy później po US chodzić i się tłumaczyć...
Witam. Otóż mamy problem z mężem w takiej kwestii.
Rodzice męża po rozwodzie, każde z nową rodziną, dziećmi.
Umiera ojciec męża (2tyg temu). Brak testamentu, śmierć nagła, niespodziewana i zdecydowanie przedwcześnie (50lat). Spadek przypada drugiej żonie, prawdopodobnie 2 synom macochy* (14 i 2 lata), mojemu mężowi oraz jego biologicznej siostrze.
*(młodszy syn na pewno jest synem teścia, starszy nosi jego nazwisko, ale nie wiemy czy jest syn...
Jestem od 19.09 w szpitalu psychiatrycznym, po próbie samobójczej. Moimi dziećmi zajmuję się moja siostra, która będzie dla nich rodziną zastępczą. Czy mam prawo dowiedzieć się czy jakaś rozprawa była? Jak dowiedzieć się czy mam ograniczone bądź zabrane prawa do dzieci? Nikt nie chce udzielić mi żadnych informacji....
Mam dom przy ulicy, część domu jest od strony ulicy, plus brama, pod oknem własnym, na trawniku nasze auto. Chcę zamontować z rodziną kamerę z okna brata (1 piętro, jego okno wychodzi na ulicę), skierowane na auto i na bramę, gdyż kretynow na świecie nie brakuje. Chcę się zabezpieczyć jakby ktoś drażnił psy, lub mieć dowody jak komuś wpadnie do głowy truc psy, niszczyć auto itp. Nie interesuje mnie kto przechodzi ulica itp, tylko te dwie kwestie ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: