Praca na urlopie wychowawczym a kolejna ciąża

Hej!
W następnym miesiącu rozpoczynam urlop wychowawczy w placówce w której jestem zatrudniona na UOP na czas nieokreślony (zarobki z tego tytułu wynosiły ok. 8000 brutto). Jednocześnie od kilku miesięcy jestem zatrudniona u innego pracodawcy na ok. 1/4 etatu i z tego tytułu otrzymuje wynagrodzenie ok. 3000 zł brutto. Z uwagi na urlop wychowawczy ta umowa od następnego miesiąca będzie oskładkowana emerytalno-rentownie i składką zdrowotną. Do poprzedniej pracy na pewno nie wrócę (przeprowadziłam się). Jeśli za około rok zajdę w ciążę to wynagrodzenie na urlopie macierzyńskim będzie się liczyć z 12 ostatnich miesięcy przepracowanych na UOP czy UZ?
Dziękuję z góry za odpowiedzi, nie wiem czy bardziej korzystne będzie dla mnie poszukiwanie nowej pracy na etat czy pozostanie w aktualnym miejscu i więcej czasu dla dziecka.
Pozdrawiam!
anonim cytuj
14-07-2025
Jeśli za około rok zajdę w ciążę to wynagrodzenie na urlopie macierzyńskim będzie się liczyć z 12 ostatnich miesięcy przepracowanych na UOP czy UZ?

• Zasiłek macierzyński ustala się osobno z każdego tytułu ubezpieczenia chorobowego; prawo przysługuje zarówno z umowy o pracę, jak i – po opłaceniu składki chorobowej – z umowy-zlecenia (art. 29 ust. 1 ustawy z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa).

• Podstawa zasiłku z każdej umowy to przeciętne miesięczne wynagrodzenie (podstawa składek chorobowych) z 12 miesięcy poprzedzających miesiąc przejścia na urlop macierzyński (art. 36 ust. 1 ustawy zasiłkowej).

• Miesiące bez wypłaty pensji – np. pełny urlop wychowawczy – są pomijane; jeśli urlop obejmował całe 12 miesięcy, przyjmuje się miesięczne wynagrodzenie zapisane w umowie o pracę za miesiąc, w którym powstaje prawo do zasiłku (wytyczne ZUS).

• Utrata zatrudnienia u pierwszego pracodawcy przed rozpoczęciem urlopu macierzyńskiego oznacza brak zasiłku z tego źródła; stosunek pracy musi trwać co najmniej do dnia rozpoczęcia urlopu (art. 29 ust. 1 w zw. z art. 13 ust. 1 ustawy zasiłkowej).

• Druga umowa:
– przy umowie o pracę składka chorobowa jest obowiązkowa, więc zasiłek zostanie policzony wyłącznie z jej wynagrodzeń;
– przy umowie-zlecenia składka chorobowa jest dobrowolna – tylko jej ciągłe opłacanie (art. 11 ust. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych) daje prawo do drugiego zasiłku.

• Oba zasiłki wypłaca się równolegle i sumuje; z każdego tytułu obowiązuje ta sama stawka procentowa – 100 % przez pierwsze 6 tygodni, później 70 % lub 81,5 % (przy jednorazowym wniosku o pełny pakiet urlopów rodzicielskich) – art. 31 ustawy zasiłkowej.

anonim cytuj
18-07-2025

Sugerowane Tematy

Pozew o alimenty na studia.
Jeśli rodzice nie chcą płacić alimentów na studia w momencie gdy takowe się należą, to kiedy należy złożyć pozew? Chodzi mi o to, czy można go złożyć np. na pięć czy cztery miesiące przed rozpoczęciem studiów, czy dopiero gdy rok akademicki się już zacznie? Jeśli to drugie, to wydaje mi się to trochę dziwne, skoro sprawy sądowe mogą trwać przez wiele miesięcy.....
Jak uniknąć zapłaty zachowku w przyszłości?
Witam, potrzebuję informacji. Dostałam od mamy działkę w akcie notarialnym. Czy mojemu bratu będę musiała coś za to zapłacić w przyszłości? Jeśli tak, to jak tego uniknąć? Brat nie dostał nic od mamy i raczej się na to nie zapowiada. Mam też siostrę, która mieszka z mamą. Siostra zapewne dostanie dom. Brat nie dostanie nic ....
Czy były partner ma prawo wycofać swoją pisemną zgodę dotyczącą dobra dziecka bez istotnego powodu?
Jestem po rozwodzie. Podjęliśmy razem z ex decyzję dot. prywatnej szkoły dla córki, podpisaliśmy umowę. Ex straszy mnie, że w każdej chwili może wycofać zgodę na szkołę (mamy wspólnie podejmować decyzję odnośnie szkoły córki, tak mamy w wyroku). Czy on ma prawo wycofać swoją zgodę bez istotnego powodu? Umowa podpisana na rok, czy w takim razie mogę się obawiać, że w ciągu roku zostanę bez szkoły dla córki bo ex się wycofa?...
Koszty sądowe dla ucznia.
Syn pobił się w szkole z innym uczniem. Nie będę opisywać całości sprawy, przyznał się do winy i sprawa poszła do sądu. Zawnioskował o warunkowe umorzenie. Najpierw dostał obrońcę z urzędu, po czym cofnięto mu go, bo 24 stycznia skończył 18 lat. Wyznaczono termin sprawy i przesłano wniosek prokuratora, obecność syna jest nieobowiązkowa. Prokurator również zawnioskował o warunkowe umorzenie sprawy, ale wnioskuje również o to, żeby syn poniósł k...

Wyszukiwarka