Praca na urlopie wychowawczym a kolejna ciąża

Hej!
W następnym miesiącu rozpoczynam urlop wychowawczy w placówce w której jestem zatrudniona na UOP na czas nieokreślony (zarobki z tego tytułu wynosiły ok. 8000 brutto). Jednocześnie od kilku miesięcy jestem zatrudniona u innego pracodawcy na ok. 1/4 etatu i z tego tytułu otrzymuje wynagrodzenie ok. 3000 zł brutto. Z uwagi na urlop wychowawczy ta umowa od następnego miesiąca będzie oskładkowana emerytalno-rentownie i składką zdrowotną. Do poprzedniej pracy na pewno nie wrócę (przeprowadziłam się). Jeśli za około rok zajdę w ciążę to wynagrodzenie na urlopie macierzyńskim będzie się liczyć z 12 ostatnich miesięcy przepracowanych na UOP czy UZ?
Dziękuję z góry za odpowiedzi, nie wiem czy bardziej korzystne będzie dla mnie poszukiwanie nowej pracy na etat czy pozostanie w aktualnym miejscu i więcej czasu dla dziecka.
Pozdrawiam!
anonim cytuj
14-07-2025
Jeśli za około rok zajdę w ciążę to wynagrodzenie na urlopie macierzyńskim będzie się liczyć z 12 ostatnich miesięcy przepracowanych na UOP czy UZ?

• Zasiłek macierzyński ustala się osobno z każdego tytułu ubezpieczenia chorobowego; prawo przysługuje zarówno z umowy o pracę, jak i – po opłaceniu składki chorobowej – z umowy-zlecenia (art. 29 ust. 1 ustawy z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa).

• Podstawa zasiłku z każdej umowy to przeciętne miesięczne wynagrodzenie (podstawa składek chorobowych) z 12 miesięcy poprzedzających miesiąc przejścia na urlop macierzyński (art. 36 ust. 1 ustawy zasiłkowej).

• Miesiące bez wypłaty pensji – np. pełny urlop wychowawczy – są pomijane; jeśli urlop obejmował całe 12 miesięcy, przyjmuje się miesięczne wynagrodzenie zapisane w umowie o pracę za miesiąc, w którym powstaje prawo do zasiłku (wytyczne ZUS).

• Utrata zatrudnienia u pierwszego pracodawcy przed rozpoczęciem urlopu macierzyńskiego oznacza brak zasiłku z tego źródła; stosunek pracy musi trwać co najmniej do dnia rozpoczęcia urlopu (art. 29 ust. 1 w zw. z art. 13 ust. 1 ustawy zasiłkowej).

• Druga umowa:
– przy umowie o pracę składka chorobowa jest obowiązkowa, więc zasiłek zostanie policzony wyłącznie z jej wynagrodzeń;
– przy umowie-zlecenia składka chorobowa jest dobrowolna – tylko jej ciągłe opłacanie (art. 11 ust. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych) daje prawo do drugiego zasiłku.

• Oba zasiłki wypłaca się równolegle i sumuje; z każdego tytułu obowiązuje ta sama stawka procentowa – 100 % przez pierwsze 6 tygodni, później 70 % lub 81,5 % (przy jednorazowym wniosku o pełny pakiet urlopów rodzicielskich) – art. 31 ustawy zasiłkowej.

anonim cytuj
18-07-2025

Sugerowane Tematy

Brak wynagrodzenia za wykonaną pracę.
Mój znajomy podjął się wykończenia domu. Nie ma założonej działalności gospodarczej. Kobieta nie wypłaciła mu wynagrodzenia za wykonaną pracę, argumentując że dom nie jest gotowy do odbioru, nie wskazując listy usterek, argumentując to tym, że na poprawę i pracę wykończeniowe mające na celu zlikwidowanie usterek nie ma czasu. Chce wypłacić różnice zatrudniając rzeczoznawcę do wyceny usterek. Jest to duża kwota niestety za pracę na czarno. Co mo...
Zakup na odległość.
Pokusiłam się na zakup na odległość na transmisji. Była to tzw. transmisja wyprzedażowa i Pani podkreślała, że towar z wyprzedaży nie podlega zwrotowi bo i tak to są super ceny i możemy odsprzedawać między sobą. Otrzymałam paczkę, połowa zakupionego towaru to poliester, którego nie cierpię. O tym, że to jest poliester sprzedająca nie powiedziała w czasie transmisji. Gdy zapytałam o adres do zwrotu Pani mi odpisała, że towar z wyprzedaży nie podle...
Alimenty na byłą żonę.
Witam. Dostałem rozwód bez orzekania o winie. Alimenty po 800 zł na dziecko i opiekę naprzemienna tydzień w tydzien. Trójka dzieci. Do tego ex małżonka dostała 400 zł alimentów na 5 lat bo nigdy nie pracowala i sąd powiedział że trzeba ją wesprzeć aby rozpoczęła karierę. Chce poznać waszą opinię na ten temat. Dodam że ex się z kimś spotyka od pół roku. Nasz rozwód trwał dwa lata. Mieszkamy w tej samej miejscowości. Ona ma 32 lata. Ja mam 39 la...
Co naprawia najemca, a co wynajmujący?
Wynajmuję mieszkanie, pani zadzwoniła i powiedziała, że zepsuła się pralka. Kto ma pokryć koszty naprawy? Wynajmujący czy najemca? Dodam, że pralka była sprawna jak umowa była podpisywana....

Wyszukiwarka