Praca na urlopie wychowawczym a kolejna ciąża

Hej!
W następnym miesiącu rozpoczynam urlop wychowawczy w placówce w której jestem zatrudniona na UOP na czas nieokreślony (zarobki z tego tytułu wynosiły ok. 8000 brutto). Jednocześnie od kilku miesięcy jestem zatrudniona u innego pracodawcy na ok. 1/4 etatu i z tego tytułu otrzymuje wynagrodzenie ok. 3000 zł brutto. Z uwagi na urlop wychowawczy ta umowa od następnego miesiąca będzie oskładkowana emerytalno-rentownie i składką zdrowotną. Do poprzedniej pracy na pewno nie wrócę (przeprowadziłam się). Jeśli za około rok zajdę w ciążę to wynagrodzenie na urlopie macierzyńskim będzie się liczyć z 12 ostatnich miesięcy przepracowanych na UOP czy UZ?
Dziękuję z góry za odpowiedzi, nie wiem czy bardziej korzystne będzie dla mnie poszukiwanie nowej pracy na etat czy pozostanie w aktualnym miejscu i więcej czasu dla dziecka.
Pozdrawiam!
anonim cytuj
14-07-2025
Jeśli za około rok zajdę w ciążę to wynagrodzenie na urlopie macierzyńskim będzie się liczyć z 12 ostatnich miesięcy przepracowanych na UOP czy UZ?

• Zasiłek macierzyński ustala się osobno z każdego tytułu ubezpieczenia chorobowego; prawo przysługuje zarówno z umowy o pracę, jak i – po opłaceniu składki chorobowej – z umowy-zlecenia (art. 29 ust. 1 ustawy z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa).

• Podstawa zasiłku z każdej umowy to przeciętne miesięczne wynagrodzenie (podstawa składek chorobowych) z 12 miesięcy poprzedzających miesiąc przejścia na urlop macierzyński (art. 36 ust. 1 ustawy zasiłkowej).

• Miesiące bez wypłaty pensji – np. pełny urlop wychowawczy – są pomijane; jeśli urlop obejmował całe 12 miesięcy, przyjmuje się miesięczne wynagrodzenie zapisane w umowie o pracę za miesiąc, w którym powstaje prawo do zasiłku (wytyczne ZUS).

• Utrata zatrudnienia u pierwszego pracodawcy przed rozpoczęciem urlopu macierzyńskiego oznacza brak zasiłku z tego źródła; stosunek pracy musi trwać co najmniej do dnia rozpoczęcia urlopu (art. 29 ust. 1 w zw. z art. 13 ust. 1 ustawy zasiłkowej).

• Druga umowa:
– przy umowie o pracę składka chorobowa jest obowiązkowa, więc zasiłek zostanie policzony wyłącznie z jej wynagrodzeń;
– przy umowie-zlecenia składka chorobowa jest dobrowolna – tylko jej ciągłe opłacanie (art. 11 ust. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych) daje prawo do drugiego zasiłku.

• Oba zasiłki wypłaca się równolegle i sumuje; z każdego tytułu obowiązuje ta sama stawka procentowa – 100 % przez pierwsze 6 tygodni, później 70 % lub 81,5 % (przy jednorazowym wniosku o pełny pakiet urlopów rodzicielskich) – art. 31 ustawy zasiłkowej.

anonim cytuj
18-07-2025

Sugerowane Tematy

Czy komornik może zająć dodatek węglowy?
Witam. Czy komornik może zająć dodatek węglowy?...
Odejście a inwentura.
Dzień dobry. Gdy byłem zatrudniany (salon meblowy) na moje przyjście została zrobiona inwentura, na której się podpisałem z innymi pracownikami. Natomiast od 2 miesięcy działam na innym salonie, z innym zespołem, a w pierwotnym salonie jest ktoś inny na moje miejsce. Przy tej zmianie nie była robiona inwentaryzacja. Odchodzę z końcem miesiąca, i dowiedziałem się, że ma być zrobiona inwentaryzacja w obecnym salonie. Pytanie, czy będę odpowiedzialn...
Martwię się o swój samochód
Witam. Pod blokiem w którym mieszkam jest parking przy którym rosną drzewa. Drzewa są dość stare, schodzi z nich kora, na codzień spadają drobne gałęzie. Ostatnio widziałam jak większa gałąź spadła na samochód i narobiła szkód. Martwię się o swój samochód, czy mając tylko OC mogę się starać o odszkodowanie w razie gdyby taka gałąź na nie spadła? Teren raczej należy do miasta i myślę że to ich zadaniem jest zadbać o drzewa, które stanowią niebez...
wynajem mieszkania, brak przedłużonej umowy
Witam. Mamy z rodzicami taki problem. Od kilku lat mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu. Pierwszą umowę podpisaliśmy w 2015 roku na 5 lat. Z końcem 2019 roku ta umowa wygasła, gdyż była na czas określony. Mamy koniec maja 2020 roku i właściciel do dnia dzisiejszego nie dał nam nowej umowy mimo, że upominaliśmy się o nią już nie pamiętam ile razy. Mieszkanie jest w dobrym stanie, płatności są regulowane. Zawsze nas jakoś zbywa jak się upominamy (za...

Wyszukiwarka