Praca na urlopie wychowawczym a kolejna ciąża

Hej!
W następnym miesiącu rozpoczynam urlop wychowawczy w placówce w której jestem zatrudniona na UOP na czas nieokreślony (zarobki z tego tytułu wynosiły ok. 8000 brutto). Jednocześnie od kilku miesięcy jestem zatrudniona u innego pracodawcy na ok. 1/4 etatu i z tego tytułu otrzymuje wynagrodzenie ok. 3000 zł brutto. Z uwagi na urlop wychowawczy ta umowa od następnego miesiąca będzie oskładkowana emerytalno-rentownie i składką zdrowotną. Do poprzedniej pracy na pewno nie wrócę (przeprowadziłam się). Jeśli za około rok zajdę w ciążę to wynagrodzenie na urlopie macierzyńskim będzie się liczyć z 12 ostatnich miesięcy przepracowanych na UOP czy UZ?
Dziękuję z góry za odpowiedzi, nie wiem czy bardziej korzystne będzie dla mnie poszukiwanie nowej pracy na etat czy pozostanie w aktualnym miejscu i więcej czasu dla dziecka.
Pozdrawiam!
anonim cytuj
14-07-2025
Jeśli za około rok zajdę w ciążę to wynagrodzenie na urlopie macierzyńskim będzie się liczyć z 12 ostatnich miesięcy przepracowanych na UOP czy UZ?

• Zasiłek macierzyński ustala się osobno z każdego tytułu ubezpieczenia chorobowego; prawo przysługuje zarówno z umowy o pracę, jak i – po opłaceniu składki chorobowej – z umowy-zlecenia (art. 29 ust. 1 ustawy z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa).

• Podstawa zasiłku z każdej umowy to przeciętne miesięczne wynagrodzenie (podstawa składek chorobowych) z 12 miesięcy poprzedzających miesiąc przejścia na urlop macierzyński (art. 36 ust. 1 ustawy zasiłkowej).

• Miesiące bez wypłaty pensji – np. pełny urlop wychowawczy – są pomijane; jeśli urlop obejmował całe 12 miesięcy, przyjmuje się miesięczne wynagrodzenie zapisane w umowie o pracę za miesiąc, w którym powstaje prawo do zasiłku (wytyczne ZUS).

• Utrata zatrudnienia u pierwszego pracodawcy przed rozpoczęciem urlopu macierzyńskiego oznacza brak zasiłku z tego źródła; stosunek pracy musi trwać co najmniej do dnia rozpoczęcia urlopu (art. 29 ust. 1 w zw. z art. 13 ust. 1 ustawy zasiłkowej).

• Druga umowa:
– przy umowie o pracę składka chorobowa jest obowiązkowa, więc zasiłek zostanie policzony wyłącznie z jej wynagrodzeń;
– przy umowie-zlecenia składka chorobowa jest dobrowolna – tylko jej ciągłe opłacanie (art. 11 ust. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych) daje prawo do drugiego zasiłku.

• Oba zasiłki wypłaca się równolegle i sumuje; z każdego tytułu obowiązuje ta sama stawka procentowa – 100 % przez pierwsze 6 tygodni, później 70 % lub 81,5 % (przy jednorazowym wniosku o pełny pakiet urlopów rodzicielskich) – art. 31 ustawy zasiłkowej.

anonim cytuj
18-07-2025

Sugerowane Tematy

Komornik i jego zaniedbania.
Czy komornik może doliczać do mojego zadłużenia tą samą kwotę którą wpłacam bezpośrednio wierzycielowi na konto. Tłumaczy komornik że dopiero jak wierzyciel osobiście potwierdzi że otrzymał pieniądze to komornik odejmie to od zaległości. Problem w tym że wierzyciel tego nie robi i co miesiąc moja zaległość rośnie....
Czy komornik może zająć alimenty?
Mam na koncie komornika. Z wypłaty zabrał 50% (umowa zlecenie), dostałam informację, że moje konto bankowe również jest zajęte. Limit miesięczny to 2700zł, powyżej tej kwoty komornik będzie zabierał. I tutaj rodzi się moje pytanie. Czy alimenty na dziecko i 500+, również wliczane są w tej "limit" czy one nie są liczone? Dług nie jest duży, w ciągu dwóch miesięcy go spłacę, natomiast w tym miesiącu zostałam z 1000zł wypłaty (niepełny...
Mieszkanie w darowiźnie, a zniesienie współwłasności.
Witam. Partner otrzymał jakiś czas temu część mieszkania w darowiźnie od mamy, drugą część otrzymała jego siostra. Partner poprosił aby go spłaciła jednak ta nie chce twierdząc że nie ma pieniędzy. W jaki sposób można wyegzekwować spłatę od siostry partnera?...
Testament
Witam. Proszę o informację jeśli ktoś się orientuję jaki jest koszt spisania testamentu u notariusza. Co jeśli umrę a nie mam męża-żony ani dzieci, kto "przejmuje" moje np. mieszkanie, które jest moją własnością, ewentualne kredyty, auto, bez spisania testamentu....

Wyszukiwarka