Praca na urlopie wychowawczym a kolejna ciąża

Hej!
W następnym miesiącu rozpoczynam urlop wychowawczy w placówce w której jestem zatrudniona na UOP na czas nieokreślony (zarobki z tego tytułu wynosiły ok. 8000 brutto). Jednocześnie od kilku miesięcy jestem zatrudniona u innego pracodawcy na ok. 1/4 etatu i z tego tytułu otrzymuje wynagrodzenie ok. 3000 zł brutto. Z uwagi na urlop wychowawczy ta umowa od następnego miesiąca będzie oskładkowana emerytalno-rentownie i składką zdrowotną. Do poprzedniej pracy na pewno nie wrócę (przeprowadziłam się). Jeśli za około rok zajdę w ciążę to wynagrodzenie na urlopie macierzyńskim będzie się liczyć z 12 ostatnich miesięcy przepracowanych na UOP czy UZ?
Dziękuję z góry za odpowiedzi, nie wiem czy bardziej korzystne będzie dla mnie poszukiwanie nowej pracy na etat czy pozostanie w aktualnym miejscu i więcej czasu dla dziecka.
Pozdrawiam!
anonim cytuj
14-07-2025
Jeśli za około rok zajdę w ciążę to wynagrodzenie na urlopie macierzyńskim będzie się liczyć z 12 ostatnich miesięcy przepracowanych na UOP czy UZ?

• Zasiłek macierzyński ustala się osobno z każdego tytułu ubezpieczenia chorobowego; prawo przysługuje zarówno z umowy o pracę, jak i – po opłaceniu składki chorobowej – z umowy-zlecenia (art. 29 ust. 1 ustawy z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa).

• Podstawa zasiłku z każdej umowy to przeciętne miesięczne wynagrodzenie (podstawa składek chorobowych) z 12 miesięcy poprzedzających miesiąc przejścia na urlop macierzyński (art. 36 ust. 1 ustawy zasiłkowej).

• Miesiące bez wypłaty pensji – np. pełny urlop wychowawczy – są pomijane; jeśli urlop obejmował całe 12 miesięcy, przyjmuje się miesięczne wynagrodzenie zapisane w umowie o pracę za miesiąc, w którym powstaje prawo do zasiłku (wytyczne ZUS).

• Utrata zatrudnienia u pierwszego pracodawcy przed rozpoczęciem urlopu macierzyńskiego oznacza brak zasiłku z tego źródła; stosunek pracy musi trwać co najmniej do dnia rozpoczęcia urlopu (art. 29 ust. 1 w zw. z art. 13 ust. 1 ustawy zasiłkowej).

• Druga umowa:
– przy umowie o pracę składka chorobowa jest obowiązkowa, więc zasiłek zostanie policzony wyłącznie z jej wynagrodzeń;
– przy umowie-zlecenia składka chorobowa jest dobrowolna – tylko jej ciągłe opłacanie (art. 11 ust. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych) daje prawo do drugiego zasiłku.

• Oba zasiłki wypłaca się równolegle i sumuje; z każdego tytułu obowiązuje ta sama stawka procentowa – 100 % przez pierwsze 6 tygodni, później 70 % lub 81,5 % (przy jednorazowym wniosku o pełny pakiet urlopów rodzicielskich) – art. 31 ustawy zasiłkowej.

anonim cytuj
18-07-2025

Sugerowane Tematy

Wniosek o ubezwłasnowolnienie.
W wezwaniu do uzupełnienia braków formalnych wniosku o ubezwłasnowolnienie (mojej Mamy), sąd cywilny wzywa m. innymi do przedłożenia odpisu skróconego aktu małżeństwa. Mama jest rozwiedziona od roku 1978 i od kilkudziesięciu lat nie utrzymujemy kontaktu z ojcem (jego wola), ma on drugą żonę i nową rodzinę. Ze względu na obecny stan zdrowia Mamy (brak logicznego kontaktu po ciężkim udarze) nie może ona samodzielnie wystąpić o żadne zaświadczenia...
Czy sprzedający/świadczący usługę ma obowiązek zapłacić za transport?
Czy zgodnie z art. 561 kodeksu cywilnego, sprzedający/świadczący usługę ma obowiązek zapłacić za transport? A jeżeli tak to w jaki sposób? Bo oddałem do niego samochód na całkowity remont, i po przejechaniu 3tys km znowu samochód zepsuty. Napisałem mu pismo z tytułu rękojmi, on odpisał żeby mu przywieść samochód, tylko problem jest taki że mam do niego 300km. Kontakt z nim jest bardzo trudny, napisać jakieś pismo do niego w tej sprawie, wynająć l...
odmowa reklamacji (zakup przez internet)
Witam, Kupiłem przedmiot na allegro, w trakcie normalnego użytkowania zepsuł się przycisk (prawdopodobnie tandetnie wykonany egzemplarz), sprzedawca odmawia reklamacji argumentując "nieprawidłowym użytkowaniem". Jakie są w tej sytuacji możliwości zwrotu pieniędzy / reklamacji?...
Jak wygląda prawnie reklamacja drzwi wejściowych.
Proszę o poradę. Jak wygląda prawnie reklamacja drzwi wejściowych. Miesiąc temu mama wymieniła drzwi,miała wątpliwości co do wykonanej usługi,ale pan zapewniał,że drzwi muszą się wyrobić. Teraz ma problem z otwieraniem i zamykaniem drzwi,musi je szarpać ,bo inaczej nie idzie normalnie ich użytkować.Szef robotników,którzy robili drzwi zbywa mamę,umawia się,ale nikt dalej nie przyjeżdża. Mama posiada dowód zakupu,ale nie jest to ani faktura ani...

Wyszukiwarka