Jeśli dziecko uczęszcza do Państwowego Żłobka obowiązkiem rodziców jest kupowanie rzeczy do zabawy i wykonania prac plastycznych?
Jeśli dziecko uczęszcza do Państwowego Żłobka obowiązkiem rodziców jest kupowanie rzeczy, które mogą być wykorzystane do zabawy i wykonania prac plastycznych? Czy to powinno być zapewnione przez placówkę? Rzeczy kupione przez danego rodzica są wykorzystywane przez wszystkie dzieci.
Materiały do wykonywania prac plastycznych zapewnia rodzic czy to w państwowym żłobku, przedszkolu czy szkole.
anonim cytuj
30-11-2022
Dobra, tutaj przepisy są niejednoznaczne. Według art.70 Konstytucji szkoła nie może wymagać obowiązku płacenia za coś, ale jednak szkoła nie ma obowiązku zapewniać rzeczy plastycznych.
anonim cytuj
30-11-2022
My czy to do przedszkola czy szkoły musimy kupować
anonim cytuj
30-11-2022
Ale w szkole kupuje Pani tylko dla swojego dziecka. A w Żłobku chodzi o kupowanie dla wszystkich dzieci
anonim cytuj
30-11-2022
Ale że tylko Ty będziesz kupować ? A reszta rodziców nie? Czy każdy rodzic coś tam kupuje lub daje wyznaczoną kwotę? Zapewne każdy coś kupuje do wszystkich dzieci lub każdy daje te sama kwotę.
anonim cytuj
30-11-2022
Ja jako rodzic nie mogę zweryfikować, czy wszyscy rodzice kupują. Raczej jest kilka rodziców, którzy przynoszą. Nie ma żadnej zbiórki na ten cel
anonim cytuj
30-11-2022
Rodzicie wyposażają dzieci w przedszkolu , chyba że to jest założone przez jakąś fundację to wtedy fundacja zapewnia materiały .
anonim cytuj
30-11-2022
My na początku roku składaliśmy się po 60 zł. na cały rok na różne pierdoły do dzieci.
anonim cytuj
30-11-2022
Sprawiedliwe rozwiązanie, bo wszyscy rodzice wpłacili pieniądze. A ja piszę o sytuacji, w której kilkoro rodziców kupuje dla wszystkich dzieci
anonim cytuj
30-11-2022
Drodzy rodzice prowadzacie dzieci do Przedszkola Państwego płacicie tylko za obiady i jak trzeba coś opłacić wiecej to robicie z tego wielkie afery rzucacie jakimiś paragrafami itd...Ale po 500+ to łapy wyciągacie...Ja mam karteczke i jest napisane co trzeba przynieść i co ile czasu..Z dopiskiem ,,kto może''..
anonim cytuj
30-11-2022
1) Panstwowy Żłobek
2) buty, ubrania, odzież wierzchnia itp. - podstawowe potrzeby dziecka
3) chodzi o "hurtowe zakupy", aby wystarczyło dla wszystkich dzieci
anonim cytuj
30-11-2022
Proponuję zapisać dziecko do prywatnego wtedy nie będzie konieczności kupowania artykułów lecz trzeba liczyć się z tym że koszta się bardzo zmienia
anonim cytuj
30-11-2022
Nie mam nic przeciwko kupowaniu różnych rzeczy dla swojego dziecka. Chodzi o "hurtowe zakupy" dla wszystkich dzieci (w grupie jest ich około 30)
Czy osoba zmarła, które złożyła wniosek o spadek za życia będzie go dziedziczyć po śmierci. Czy wtedy podział majątku jest bez tej osoby zmarłej? Dowiedziałam się, że raczej dziedziczy skoro w momencie składania wniosku żyła, ale chcę się jeszcze upewnić....
#miejsce zamieszkania dziecka
Witam,
Wg wyroku sądu, miejsce zamieszkania mojego dziecka określone jest "w każdorazowym miejscu zamieszkania matki".
Ojciec nie ma ograniczonych praw rodzicielskich, mieszka w innym mieście, nie mieliśmy ślubu, rozwodu etc.
Teraz ja chce wraz z dzieckiem się wyprowadzić z bloku do domu, na wiec i z tego co wiem, by zmienić miejsce zamieszkania dziecka muszę mieć zgodę ojca. Inaczej jest to podstawa do...
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak mam postąpić w sprawie mieszkania po mamie. Jest nas czworo. Brat od zawsze tam mieszka, reszta się wyprowadziła i założyła własne rodziny. Przed śmiercią mamy, zapłaciłem wszystkie długi(czynsz, wodę itp.) i wykupiliśmy mieszkanie na własność na mamę. Brat nadal mieszka i nie płaci czynszu. Sam wpłacam po trochu żeby komornik nie zabrał tego mieszkana.
Jak najlepiej unormować prawnie tą sytuację. Czy mam iść ...