umowa zlecenie a zasiłek chorobowy

Dobry wieczór, proszę o pomoc. Pracowałam na UoP do 31.08, od 10.09 pracowałam na podstawie umowy zlecenia dla innej firmy (nowa praca), odprowadzałam dobrowolne składki chorobowe. Kilka dni temu lekarz stwierdził, że przyjmuje mnie na oddział w trybie pilnym, ponieważ niezbędna jest operacja. Umowa zlecenie została wypowiedziana przez zleceniodawcę zaraz po informacji przekazanej od lekarza.
Moje pytania brzmią następująco:
1) czy należy mi się zasiłek chorobowy (L4 wystawione na 36 dni)?
2) kto wypłaca ten zasiłek? 30 pierwszych dni zleceniodawca (zatrudnia powyżej 20 osób), czy ZUS?
3) czy powinnam złożyć jakieś dokumenty w ZUSie?
4) jak wyliczyć ewentualny zasiłek chorobowy?
Z góry przepraszam jeżeli pytania są banalne, pierwszy raz pracowałam na umowie zleceniu, stąd moja niewiedza.
Uprzedzając ewentualne pytania- do czasu ostatnich wyników stan zdrowia pozwalał na pracę. Choroba rozwinęła się nagle, a ja obawiam się, że zostanę bez środków do życia
anonim cytuj
23-11-2021
Za okres zwolnienia lekarskiego przed ustaniem ubezpieczenia zasilek placi zleceniodawca, po zakonczeniu umowy powinien przekazac z-3 do zus i zus przejmuje wyplate zasilku, ty ze swojej strony powinnas zlozyc w zus z-53 oraz z-10

anonim cytuj
23-11-2021
Prawo do zasiłku chorobowego, w przypadku umowy zlecenie nabywa się po upływie 90 dni opłacania dobrowolnej składki chorobowej. Do tych 90 dni zalicza się jednak poprzednie okresy ubezpieczeniowe, jeżeli przerwa między nimi nie wynosiła więcej niż 30 dni.
W przypadku zatrudnienia w ramach umowy zlecenia od pierwszego dnia niezdolności do pracy zasiłek wypłacany jest przez ZUS.
+1  
anonim cytuj
23-11-2021
Prawo do zasiłku chorobowego, w przypadku umowy zlecenie nabywa się po upływie 90 dni opłacania dobrowolnej składki chorobowej. Do tych 90 dni zalicza się jednak poprzednie okresy ubezpieczeniowe, jeżeli przerwa między nimi nie wynosiła więcej niż 30 dni.
W przypadku zatrudnienia w ramach umowy zlecenia od pierwszego dnia niezdolności do pracy zasiłek wypłacany jest przez ZUS.

zasilek oczywiscie jest finansowany przez zus, natomiast moze wyplacac go zleceniodawca, bo rozumiem ze o to pyta autorka:)

anonim cytuj
23-11-2021
zasilek oczywiscie jest finansowany przez zus, natomiast moze wyplacac go zleceniodawca, bo rozumiem ze o to pyta autorka:)

tak, to prawda. Chodziło mi o to, że w przypadku umowy zlecenia nie ma czegoś takiego jak wynagrodzenie chorobowe, tym samym zasiłek od samego początku wypłacany jest ze środków ZUS, aczkolwiek może być wypłacany bezpośrednio przez zleceniodawcę.

anonim cytuj
23-11-2021
1) czy należy mi się zasiłek chorobowy (L4 wystawione na 36 dni)?

Tak, jeżeli spełnione są wymagania dotyczące opłacania dobrowolnych składek chorobowych przez co najmniej 90 dni i jeżeli przerwa między okresami ubezpieczeniowymi nie była dłuższa niż 30 dni. Zatem, jeżeli spełniasz te kryteria, przysługuje Ci zasiłek chorobowy.

2) kto wypłaca ten zasiłek? 30 pierwszych dni zleceniodawca (zatrudnia powyżej 20 osób), czy ZUS?

W przypadku umowy zlecenia, zasiłek chorobowy finansowany jest przez ZUS, ale może być wypłacany bezpośrednio przez zleceniodawcę. To znaczy, że to zleceniodawca wypłaca zasiłek za pierwsze 33 dni zwolnienia, a od 34 dnia wypłatę przejmuje ZUS.

3) czy powinnam złożyć jakieś dokumenty w ZUSie?

Tak, powinnaś złożyć formularze Z-53 oraz Z-10 w ZUS. Zleceniodawca również ma obowiązek przekazać do ZUS-u formularz Z-3 po zakończeniu umowy.

4) jak wyliczyć ewentualny zasiłek chorobowy?

Wysokość zasiłku chorobowego wynosi 80% podstawy jego wymiaru. Podstawę do wyliczenia zasiłku stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie z ostatnich 12 miesięcy kalendarzowych przed miesiącem powstania niezdolności do pracy. Zasiłek za pierwsze 33 dni zwolnienia lekarskiego wypłacany jest przez zleceniodawcę, a następnie, od 34 dnia, wypłatę przejmuje ZUS.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem Twoje wątpliwości. Jeżeli masz dodatkowe pytania, proszę daj znać.

anonim cytuj
07-08-2023
Okej, ale jest jedno 'ale'. Jeśli miałabym założyć własną działalność, to jak wpłynie to na moje świadczenie chorobowe? Muszę wstrzymać się z rozpoczęciem działalności, czy mogę to zrobić, nie tracąc prawa do zasiłku? I jak to jest z ubezpieczeniem zdrowotnym w takim przypadku? Mam nadzieję, że mi pomożecie. I dzięki za poprzednie odpowiedzi, bardzo mi pomogły.

anonim cytuj
07-08-2023
Zasadniczo, jeśli zakładasz działalność podczas pobierania zasiłku chorobowego, przysługujący Ci zasiłek nie jest przerywany. Możesz nadal pobierać zasiłek chorobowy, który nabyłaś pracując na umowie zlecenie. Ważne jest, abyś nadal była niezdolna do pracy, a zwolnienie lekarskie (L4) było aktualne.

Zakładając działalność gospodarczą, zostaniesz automatycznie objęta obowiązkowym ubezpieczeniem zdrowotnym i społecznym. Jeśli nie wybierzesz dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego, nie będziesz miała prawa do nowego zasiłku chorobowego na podstawie prowadzenia działalności do momentu wyboru takiego ubezpieczenia i opłacenia składek przez odpowiedni okres.

Twoje ubezpieczenie zdrowotne jest kontynuowane. Jeśli zakładasz działalność gospodarczą, obowiązkowo opłacasz składkę zdrowotną jako przedsiębiorca. W praktyce, jeśli nie miałabyś innego źródła przychodu (np. umowy o pracę), Twoje ubezpieczenie zdrowotne będzie kontynuowane na podstawie prowadzonej działalności.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

#miejsce zamieszkania dziecka
#miejsce zamieszkania dziecka Witam, Wg wyroku sądu, miejsce zamieszkania mojego dziecka określone jest "w każdorazowym miejscu zamieszkania matki". Ojciec nie ma ograniczonych praw rodzicielskich, mieszka w innym mieście, nie mieliśmy ślubu, rozwodu etc. Teraz ja chce wraz z dzieckiem się wyprowadzić z bloku do domu, na wiec i z tego co wiem, by zmienić miejsce zamieszkania dziecka muszę mieć zgodę ojca. Inaczej jest to podstawa do...
Darowizna dla siostry po sprzedaży samochodu (spadek). Czy zgłosić w US?
Brat kawaler sprzedał samochód, który zmarła mama przekazała mu w spadku w testamencie. Brat chce połowę kwoty uzyskanej ze sprzedaży darować siostrze - 3000 zł. Czy brat lub siostra powinni zgłosić darowiznę w Urzędzie Skarbowym?...
Jak liczy się czas pracy w delegacji?
Pracodawca wysyła mnie i innych pracowników na szkolenie wyjazdowe, które odbywa się w miejscu oddalonym o 240 km od miejsca pracy. Szkolenie odbywa się w godzinach 10-17, więc aby dotrzeć na miejsce, czas wyjazdu musi być o godzinie 7:30, a powrót do miejsca pracy nastąpi najwcześniej o godzinie 19:30. Czy osobie, której zostają dodatkowo powierzone obowiązki kierowcy (zostanie w tym dniu wydany pojazd służbowy), czas dojazdu będzie wliczać się...
Hotel zmienił pokój za dopłatą, co robić?
Dzisiaj zadzwonili do nas z hotelu (tydzień przed wyjazdem) w którym zrobiliśmy rezerwację i wpłaciliśmy zaliczkę, że nie mają dla nas pokoju 4os który zarezerwowaliśmy, a w zamian mogą nam dać dwa pokoje dwu osobowe, do których musielibyśmy dużo dopłacić, jesteśmy 4os rodziną i chcieliśmy pokój na cztery osoby. Co mamy zrobić w tej sytuacji?...

Wyszukiwarka