1) czy należy mi się zasiłek chorobowy (L4 wystawione na 36 dni)?
Tak, jeżeli spełnione są wymagania dotyczące opłacania dobrowolnych składek chorobowych przez co najmniej 90 dni i jeżeli przerwa między okresami ubezpieczeniowymi nie była dłuższa niż 30 dni. Zatem, jeżeli spełniasz te kryteria, przysługuje Ci zasiłek chorobowy.
2) kto wypłaca ten zasiłek? 30 pierwszych dni zleceniodawca (zatrudnia powyżej 20 osób), czy ZUS?
W przypadku umowy zlecenia, zasiłek chorobowy finansowany jest przez ZUS, ale może być wypłacany bezpośrednio przez zleceniodawcę. To znaczy, że to zleceniodawca wypłaca zasiłek za pierwsze 33 dni zwolnienia, a od 34 dnia wypłatę przejmuje ZUS.
3) czy powinnam złożyć jakieś dokumenty w ZUSie?
Tak, powinnaś złożyć formularze Z-53 oraz Z-10 w ZUS. Zleceniodawca również ma obowiązek przekazać do ZUS-u formularz Z-3 po zakończeniu umowy.
4) jak wyliczyć ewentualny zasiłek chorobowy?
Wysokość zasiłku chorobowego wynosi 80% podstawy jego wymiaru. Podstawę do wyliczenia zasiłku stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie z ostatnich 12 miesięcy kalendarzowych przed miesiącem powstania niezdolności do pracy. Zasiłek za pierwsze 33 dni zwolnienia lekarskiego wypłacany jest przez zleceniodawcę, a następnie, od 34 dnia, wypłatę przejmuje ZUS.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem Twoje wątpliwości. Jeżeli masz dodatkowe pytania, proszę daj znać.