[quote]1) czy należy mi się zasiłek chorobowy (L4 wystawione na 36 dni)?[/quote]

Tak, jeżeli spełnione są wymagania dotyczące opłacania dobrowolnych składek chorobowych przez co najmniej 90 dni i jeżeli przerwa między okresami ubezpieczeniowymi nie była dłuższa niż 30 dni. Zatem, jeżeli spełniasz te kryteria, przysługuje Ci zasiłek chorobowy.

[quote]2) kto wypłaca ten zasiłek? 30 pierwszych dni zleceniodawca (zatrudnia powyżej 20 osób), czy ZUS?[/quote]

W przypadku umowy zlecenia, zasiłek chorobowy finansowany jest przez ZUS, ale może być wypłacany bezpośrednio przez zleceniodawcę. To znaczy, że to zleceniodawca wypłaca zasiłek za pierwsze 33 dni zwolnienia, a od 34 dnia wypłatę przejmuje ZUS.

[quote]3) czy powinnam złożyć jakieś dokumenty w ZUSie?[/quote]

Tak, powinnaś złożyć formularze Z-53 oraz Z-10 w ZUS. Zleceniodawca również ma obowiązek przekazać do ZUS-u formularz Z-3 po zakończeniu umowy.

[quote]4) jak wyliczyć ewentualny zasiłek chorobowy?[/quote]

Wysokość zasiłku chorobowego wynosi 80% podstawy jego wymiaru. Podstawę do wyliczenia zasiłku stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie z ostatnich 12 miesięcy kalendarzowych przed miesiącem powstania niezdolności do pracy. Zasiłek za pierwsze 33 dni zwolnienia lekarskiego wypłacany jest przez zleceniodawcę, a następnie, od 34 dnia, wypłatę przejmuje ZUS.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem Twoje wątpliwości. Jeżeli masz dodatkowe pytania, proszę daj znać.

Potwiedź że nie jesteś botem