czy zachowanie kierownika podchodzi pod mobbing i czy można to zgłosić do PIP?

Poproszę o radę, tylko proszę o niewyśmiewanie, sprawa jest trochę że tak powiem załamująca. Kierowniczka w sklepie sieciówce urządza sobie jawne kpiny na prywatnym czacie na massengerze, do którego dołączeni są inni pracownicy, generalnie jej "pupilkowie". Opisuje błędy innych pracowników, tych nie dołączonych do czatu w sposób karygodny. Przykład: ktoś źle odkleił cenówki, ktoś inny zrobił zdjęcia i jest pojazd wszystkich pracowników tego czatu tekstami typu : no jak ta debilka to okleiła, czy ona ma zeza i nie widzi? A może się nachlała i jej się pobujało w oczach? I odpowiedzi reszty pracowników, których nie będę cytować, bo są poniżej jakiegokolwiek poziomu. To się dzieje codziennie, zamiast zwrócić pracownikowi uwagę, że popełnia błędy, to ona w ten sposób nakręca takie sytuacje. Pytanie jest, czy to podchodzi pod mobbing i czy można to zgłosić do PIP, czy sobie odpuścić bo że się tak wyrażę - to nic takiego? Na dowód oczywiście są screeny z tego czatu.
anonim cytuj
18-11-2021
bez obaw, post wartościowy, nie ma co tu wyśmiewać, sprawa jest warta uwagi. Możesz:
- zgłosić mobbing do PIP,
- pozwać prywtanie z powództwa cywilnego za oszczerstwa, obrazę itp.
Sęk w tym, że w obu wersjach czeka Cię trochę roboty: składanie wyjaśnień, chodzenie po sadach itp. więc pytanie czy nie wystarczy zwykła rozmowa z samą zainteresowaną (byleby spokojna) na zasadzie: "wiesz co, wiem co piszesz, nie podoba mi się to, jeśli coś masz to mów mi bezpośrednio a komenatrze do osób trzecich zostaw dla siebie". Jeśli nie poskutkuje, to porozmawiałbym z jej przełożonym/centralą - tam jak ognia boją się oskarżeń o "mobbing", więc myślę, że temat szybko załatwią - oczywiście też sugeruję z kulturą, nie na zasadzie "ta śmaka i owaka mnie obraża, nie życzę sobie!" tylko z "troską o wizerunek firmy" na zasadzie: "wiecie Państwo, mi to nie przeszkadza, ale zwracam państwu uwagę na takie zachowanie, bo może dotknąć mniej cierpliwego pracownika i skończy się jakimś PiPem i upadkiem wizerunku Państwa firmy jako wartościowego pracodawcy". generalnie od pogadania bym zaczął, myślę że na 90% rozwiąże to problem

anonim cytuj
18-11-2021

Sugerowane Tematy

Zaplata za źle wykonany remont.
Witam , Zleciłam firmie budowlanej wykończenie mieszkania, podpisaliśmy umowę i chłopaki zaczęli prace. Pobrali opłatę za I etap prac i dwie zaliczki, wszystko zapisane w umowie i podpisane. Teraz uważają, ze remont zakończyli a ja teraz widzę, ze wszystko jest do poprawy. Czy jeśli oni uważają, że remont zakończony musze im zapłacić teraz mimo , ze robota spartaczona? Czy mogę najpierw pisemnie żądać usunięcia wad z wyznaczonym terminem i dopie...
Podniesienie ceny w stosunku do tego co było ustalone za wykonanie usługi
Słyszałem, że wykonawca usługi może w jakimś stopniu podnieść jej cenę w stosunku do ego co było ustalone, ale że tu są jakieś maksymalne limity. Ktoś mi powie ile wynosi ten limit?...
Czy sąsiad może żądać połowy kosztów za płot?
Dzień dobry. Moja siostra posiada działkę budowlaną. Obok ma sąsiada. Sąsiad postawił na granicy działek płot i nie poinformował o tym mojej siostry. Teraz żąda od niej połowy kosztów za ten płot. Czy moja siostra musi ponosić koszty tego płotu skoro nie wiedziała o nim? I czy jest jakiś przepis mówiący, że musi ponieść te koszty?...
Pracę społeczne z zamianą na areszt.
Witam, mam orzeczony wyrok roku ograniczenia wolności konkretniej 30 godz. miesięcznie. Odrobiłem już 10 miesięcy ten jest jedenasty, mam masę spraw na głowie i może być tak że nie zdążę wyrobić 7,5 h w tym miesiącu . Wcześniej w grudniu nie odrobiłem 14h, o tamto konsultowałem się z kuratorem i będę to mógł odrobić w kwietniu, pytanie co by było gdyby mi ostatecznie chcieli zamienić to na pozbawienie wolności? Byłaby to połowa z całego wyroku cz...

Wyszukiwarka