Alimenty

Płacę alimenty na córkę, 19l. Niestety z przyczyn ode mnie niezależnych nie mam z nią kontaktu. Nie mogę w żaden sposób dowiedzieć się czy pracuje, czy się uczy. Jakie mam możliwości prawne, aby się tego dowiedzieć?
anonim cytuj
24-01-2023
W sytuacji, gdy nie masz kontaktu z córką i nie wiesz, czy jest ona zatrudniona lub uczy się, a nadal jesteś zobowiązany do płacenia jej alimentów, możesz podjąć następujące działania w celu uzyskania informacji na temat jej sytuacji:

1. Złożenie wniosku o zmianę orzeczenia o alimentach: Możesz złożyć wniosek o zmianę orzeczenia o alimentach, w którym wykażesz, że twoja sytuacja materialna uległa zmianie, a twoja córka jest zatrudniona lub kontynuuje naukę.

2. Skierowanie wniosku do sądu: Możesz zwrócić się do sądu o pomoc w uzyskaniu informacji na temat sytuacji twojej córki. Sąd może wydać nakaz udzielenia informacji, który będzie wiążący dla osób, które są zobowiązane do udzielenia informacji.

anonim cytuj
30-01-2023
Warto podkreślić, że jako rodzic mający obowiązek alimentacyjny, masz prawo wiedzieć, czy Twoja córka nadal spełnia warunki do otrzymywania alimentów, czyli czy nie jest samodzielna ekonomicznie. W polskim systemie prawnym, na przykład, prawo do alimentów przysługuje dzieciom do ukończenia 18 lat, chyba że kontynuują naukę, co oznacza, że prawo do alimentów wygasa, jeśli dziecko kończy edukację i zaczyna pracować. Możliwości prawne, które możesz rozważyć, to:

Po pierwsze, możesz złożyć wniosek do sądu o ustalenie, czy Twoja córka nadal ma prawo do alimentów. W tym celu musisz przedstawić sądowi argumenty i dowody wskazujące na zmianę sytuacji, na przykład informacje sugerujące, że Twoja córka może być teraz samodzielna ekonomicznie. Sąd oceni te dowody i podejmie decyzję. Podstawą do wniosku o zmianę orzeczenia o alimentach może być art. 138 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, który stanowi, że obowiązek alimentacyjny może ulec zmianie, jeżeli nastąpiła istotna zmiana stosunków.

Po drugie, zgodnie z art. 26 ust. 3 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, mając prawo alimentacyjne, masz prawo żądać informacji o dochodach, majątku i zarobkach osoby zobowiązanej do płacenia alimentów. Teoretycznie, ten sam przepis mógłby być zastosowany w odwrotny sposób, umożliwiając Ci zwrócenie się do sądu o wydanie postanowienia nakazującego Twojej córce ujawnienie informacji o jej dochodach i statusie zatrudnienia.

Po trzecie, ważne jest, aby wiedzieć, że alimenty nie są automatycznie wygasane w momencie, gdy dziecko rozpoczyna pracę lub kończy edukację. Wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego musi zostać stwierdzone przez sąd. Czyli nawet jeżeli dowiesz się, że Twoja córka pracuje, nie możesz samodzielnie zdecydować o zaprzestaniu płacenia alimentów. W tej sytuacji powinieneś złożyć wniosek do sądu o stwierdzenie wygaśnięcia obowiązku alimentacyjnego, powołując się na art. 129 § 1 i 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

Po czwarte, warto zwrócić uwagę, że prawo do informacji o dochodach i majątku osoby zobowiązanej do płacenia alimentów (art. 26 ust. 3 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego) niekoniecznie musi obejmować prawo do informacji o statusie edukacyjnym. Tutaj znowu przydałaby się profesjonalna porada prawna, aby dowiedzieć się, jakie są Twoje prawa w tym zakresie.

anonim cytuj
02-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa przedwstępna notarialna.
Dzień dobry, podpisałem umowę przedwstępną sprzedaży nieruchomości z zawartym terminem do końca października. Od kilku miesięcy brak kontaktu z kupującym, nie odbiera telefonu, nie odpisuje na smsy. Co się stanie kiedy czas zawarty na umowie zostanie przekroczony? Co mogę z tym zrobić?...
Czy na umowie o pracę nie powinno być napisane dokładne miejsce pracy?
Witam, pytanie. Na umowie o pracę (1/8 etatu), mam napisane "miejsce pracy: Wrocław". Czy aby nie powinno być napisane dokładne miejsce?...
Najem okazjonalny- oszukany przed najemcę
Witam serdecznie, piszę tutaj poniewaz moze juz ktos mial podobne doswiadczenia i może mi poradzić co powinienem zrobić w tej sytuacji. Od ponad czterech lat wynajmuje mieszkania na umowie najmu okazjonalnego. Do tej pory mialem juz trzech lokatorów. Przy dwóch pierwszych nie bylo problemow. Mieszkanie zostało pozostawiane w stanie do posprzątania, lekkiego odświeżenia i mogłem wynająć je dalej. Przy ostatniej kobiecie odebrałem mieszkanie w moc...
kurnik graniczący z moją działką
Mieszkam na wsi. Sąsiedzi, którzy nigdy nie mieli zwierząt hodowlanych nagle postawili kurnik tuż przy płocie graniczących z moją działką. Na działce mieści się dom, który w odległości ponad 4 metrów od tego płotu ma schody i drzwi wejściowe oraz okna. Mimo pozamykanych okien śmierdzi w całym domu (nie wspominając już o odcinku który trzeba przejść aby do niego wejść, a to jest nie do wytrzymania). Roi się od robactwa, muchy "gnojówy" t...

Wyszukiwarka