Alimenty

Płacę alimenty na córkę, 19l. Niestety z przyczyn ode mnie niezależnych nie mam z nią kontaktu. Nie mogę w żaden sposób dowiedzieć się czy pracuje, czy się uczy. Jakie mam możliwości prawne, aby się tego dowiedzieć?
anonim cytuj
24-01-2023
W sytuacji, gdy nie masz kontaktu z córką i nie wiesz, czy jest ona zatrudniona lub uczy się, a nadal jesteś zobowiązany do płacenia jej alimentów, możesz podjąć następujące działania w celu uzyskania informacji na temat jej sytuacji:

1. Złożenie wniosku o zmianę orzeczenia o alimentach: Możesz złożyć wniosek o zmianę orzeczenia o alimentach, w którym wykażesz, że twoja sytuacja materialna uległa zmianie, a twoja córka jest zatrudniona lub kontynuuje naukę.

2. Skierowanie wniosku do sądu: Możesz zwrócić się do sądu o pomoc w uzyskaniu informacji na temat sytuacji twojej córki. Sąd może wydać nakaz udzielenia informacji, który będzie wiążący dla osób, które są zobowiązane do udzielenia informacji.

anonim cytuj
30-01-2023
Warto podkreślić, że jako rodzic mający obowiązek alimentacyjny, masz prawo wiedzieć, czy Twoja córka nadal spełnia warunki do otrzymywania alimentów, czyli czy nie jest samodzielna ekonomicznie. W polskim systemie prawnym, na przykład, prawo do alimentów przysługuje dzieciom do ukończenia 18 lat, chyba że kontynuują naukę, co oznacza, że prawo do alimentów wygasa, jeśli dziecko kończy edukację i zaczyna pracować. Możliwości prawne, które możesz rozważyć, to:

Po pierwsze, możesz złożyć wniosek do sądu o ustalenie, czy Twoja córka nadal ma prawo do alimentów. W tym celu musisz przedstawić sądowi argumenty i dowody wskazujące na zmianę sytuacji, na przykład informacje sugerujące, że Twoja córka może być teraz samodzielna ekonomicznie. Sąd oceni te dowody i podejmie decyzję. Podstawą do wniosku o zmianę orzeczenia o alimentach może być art. 138 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, który stanowi, że obowiązek alimentacyjny może ulec zmianie, jeżeli nastąpiła istotna zmiana stosunków.

Po drugie, zgodnie z art. 26 ust. 3 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, mając prawo alimentacyjne, masz prawo żądać informacji o dochodach, majątku i zarobkach osoby zobowiązanej do płacenia alimentów. Teoretycznie, ten sam przepis mógłby być zastosowany w odwrotny sposób, umożliwiając Ci zwrócenie się do sądu o wydanie postanowienia nakazującego Twojej córce ujawnienie informacji o jej dochodach i statusie zatrudnienia.

Po trzecie, ważne jest, aby wiedzieć, że alimenty nie są automatycznie wygasane w momencie, gdy dziecko rozpoczyna pracę lub kończy edukację. Wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego musi zostać stwierdzone przez sąd. Czyli nawet jeżeli dowiesz się, że Twoja córka pracuje, nie możesz samodzielnie zdecydować o zaprzestaniu płacenia alimentów. W tej sytuacji powinieneś złożyć wniosek do sądu o stwierdzenie wygaśnięcia obowiązku alimentacyjnego, powołując się na art. 129 § 1 i 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

Po czwarte, warto zwrócić uwagę, że prawo do informacji o dochodach i majątku osoby zobowiązanej do płacenia alimentów (art. 26 ust. 3 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego) niekoniecznie musi obejmować prawo do informacji o statusie edukacyjnym. Tutaj znowu przydałaby się profesjonalna porada prawna, aby dowiedzieć się, jakie są Twoje prawa w tym zakresie.

anonim cytuj
02-08-2023

Sugerowane Tematy

Wyznaczenie pieczy zastępczej.
Sąd wyznaczył opiekuna prawnego (wychowawcę z placówki, brak pokrewieństwa) dla dzieci umieszczonych w pieczy zastępczej pomimo braku zgody tej osoby. Czy od wyroku sądu rejonowego można się odwołać? Czy wnioskodawca musi wnieść z tego tytułu opłatę (jaką)?...
Zasiedzenie w złej wierze - nieruchomość.
Dobry wieczór, Chciałbym poruszyć temat zasiedzenia nieruchomości. Poniżej przedstawię mój, a właściwie przypadek teścia, który chce posiąść działkę, która sąsiaduje z jego. Otóż w 1994 r. teściu rozpoczął budowę domu na części działki, która została mu darowana w 1997 roku. Pozostała część działki Jego rodziców została przez nich nabyta chyba w latach czterdziestych. Już na etapie budowy wystąpiły problemy z właścicielem sąsiadującej działki...
Odsetki za opóźnienie w zapłacie.
Witam, Pismem z dnia 25.09.2022 r. odstąpiłam od umowy sprzedaży - wada prawna rzeczy. Pismo wysłane Pocztą Polską - poleconym za potwierdzeniem odbioru. Po nieudanej próbie doręczenia 27.09.2022, przesyłka dwukrotnie awizowana (27.09.2022 r i 05.10.2022 r. ) - bez skutku. Moim zdaniem pismo celowo nieodebrane przez sprzedawcę. Pytanie: W pozwie o wydanie nakazu zapłaty od jakiego dnia liczyć odsetki za opóźnienie?...
Dzisiaj kierownik powiedział że mam opróżnić szafkę i iść do domu. Nie dostałam żadnego wypowiedzenia
Mam pytanie pracuje przez agencje pracy xyz w firmie xxx umowa do 16.12.2022 dzisiaj kierownik powiedział że mam opróżnić szafkę i iść do domu. Nie dostałam żadnego wypowiedzenia do podpisu ani z pracy ani z agencji . Moje pytanie brzmi czy mogę iść na l4 problemy z kręgosłupem do końca trwania umowy i czy mi zapłacą za te 16 dni jakbym chorowała...

Wyszukiwarka