Obniżenie czynszu.

Od 3 lat wynajmuję mieszkanie na parterze w domu prywatnym. Oficjalna umowa najmu, w której mam zapis, że co roku mam zapewnić 2 tony węgla (bez określonego terminu zakupu) i drewno. Wywiązuję się z tego zapisu corocznie, jednak kupuję tonę, a potem kolejną po zakupie przez pozostałych mieszkańców (właściciel i jeszcze jeden lokator).
Od początku co jesień wychodzi mi na ścianie grzyb. Walczę z nim, co roku używając preparatów grzybobójczych i malując ściany, ale to nic nie daje, ponieważ dom jest nieocieplony i zawilgocony ogólnie (brak odwodnienia).
W tym roku jesień była wyjątkowo wilgotna, a właściciel zaczął oszczędzać na ogrzewaniu, bo przecież "jest ciepło, powyżej 10 stopni". Oni mieszkają na pierwszym piętrze, więc im może jest ciepło, ale u nas wilgoć jest taka, że zaczynają mi niszczyć się meble (pojawia się na nich pleśń). Właściciele zaczynają grzać o godzinie 17:00, a o 21:00 ostatni raz dokładają do pieca. Kiedyś usłyszałam, że jak nam zimno, to mamy sobie przepalić. Kłopot w tym, że obydwoje pracujemy (oni siedzą w domu) i wracamy ok 18:00.
Czy możemy jakoś wyegzekwować lepsze grzanie mieszkania? Czy jeżeli w umowie najmu nie ma zapisu o tym, ze my mamy grzać, możemy powołać się na to, że to właściciel powinien zapewnić odpowiednie warunki w mieszkaniu (ogrzewanie stałe)? Czy możemy zażądać obniżenia czynszu? Czy możemy zażądać odszkodowania za zniszczone meble?
anonim cytuj
14-11-2023
Takie kwestie należy uregulować w umowie. Jakoś wynajmujący potrafił zadbać o swój interes umieszczając zapis o zakupie xxx ilości węgla. Wy natomiast powinniście zaproponować zapis odnośnie wymogu temperatury w pomieszczeniu. Obecnie wychodzi na to, że to wynajmujący ma rację.

anonim cytuj
14-11-2023
Pierwszy raz w życiu wynajmowałam mieszkanie, do tej pory mieszkałam na swoim, ale przy omawianiu wynajmu była mowa o tym, że w mieszkaniu jest centralne ogrzewanie i właściciel opala. Poza tym to nawet nie jest kwestia, że nam jest zimno, tylko, że paląc w ten sposób oni jeszcze mocniej zagrzybiają to mieszkanie. Dowiedziałam się od znajomych, że grzyb był tu już wcześniej, bo oni byli oglądać to mieszkanie, zanim właściciel je pomalował.
Czyli nic nie zrobię? Pozostaje mi zmienić mieszkanie?
A czy w takim przypadku właściciel nie powie, że ja zagrzybiłam mieszkanie?

anonim cytuj
14-11-2023
Zawsze możecie dość do porozumienia z wynajmującym dokonując zmian w umowie stosownym aneksem.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy dług uległ przedawnieniu?
W 2017 roku przez internet pożyczyłam od pewnej firmy 300zl. Spłaciłam 50zł. Potem nie pracowałam i tak wyszło, że nie spłaciłam do dziś tego długu. Pisma drogą pocztową od tej firmy nigdy nie dostałam, ale dostałam w ostatnim czasie kilka maili i SMSów, zeby spłacić dług. Do sądu sprawa nie była skierowana. Z tego co się orientuję to dług uległ przedawnieniu. Wiem, że dług jest i długi należy spłacać, ale czy w tej sytuacji mogę napisać do nich ...
Chcę odpisac sie współwłasności auta
Pytanie co zrobić gdzie mogę zgłosić lub co radzicie zrobić. Otóż jestem współwłaścicielem samochodu mojego byłego partnera ja tym autem nie jeżdżę prosiłam go by mnie wypisał z wszystkich dokumentów minął miesiąc i on nie ma chyba zamiaru tego zrobić dodam że jeździ nie ubezpieczonym autem a nieche mieć z tego tytułu żadnych problemów....
Zaginiona paczka
Witam, proszę o poradę prawną. Wysłałem paczkę przez Pocztę Polską do USA w której znajdowały się drogie limitowane buty. Paczka była ubezpieczona na kilka tysięcy złotych. Przesyłka w Nowym Yorku się zgubiła. Po złożeniu podania o zwrot pieniędzy poczta prosiła od podesłanie rachunku lub dokumentu potwierdzającego tak wysoką wartość paczki. Jednak jest to nie możliwe ponieważ te buty są kilka razy obecnie droższe na rynku wtórnym niż podczas ...
Umowa na pół etatu.
Pracuję od miesiąca na umowie na pół etatu ,chcę się zwolnić ,napisałam podanie o rozwiązanie umowy z podaniem daty , a pracodawca twierdzi że muszę pracować do końca października okres wypowiedzenia ,pracuje tylko miesiąc i tylko na pół etatu, nawet nie płaci najniższej krajowej nie było podwyżki w lipcu jak ustawa nakazuje Powiedziałam jej, że praca poniżej najniższej jest łamaniem praw pracownika to powiedziała że jak mi nie pasuje to żebym ...

Wyszukiwarka